Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Käsky 66

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Star Wars: The Clone Wars–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo käskystä. Saatat olla etsimässä Republic Commando: Order 66-romaania.
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppivirheistä. Isot alkukirjaimet, pilkun paikka ja liitepartikkelien lisäys. Ei Käsky 66:della vaan Käsky 66:lla. Relatiivipronominit korjattava.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Cody Order 66.jpg
Käsky 66
Aika

Kloonisotien loppuvaihe ja Suuren jedipuhdistuksen alku

Konflikti

Suuri jedipuhdistus

Päivämäärä

19 eYt

Paikka

Monet planeetat (joilla jedit joko asustivat tai sotivat) ympäri galaksia

Lopputulos

Jediritarikunnan hajoaminen

Liittoutumat
Osanottajat
Aika on koittanut. Toteuttakaa Käsky 66.
―Palpatine monille kloonikomentajille, mukaanlukien Codylle[lähde]

Käsky 66, tunnettu myös nimellä klooniprotokolla 66, oli yksi valmiuskäskyistä, joita Tasavallan suurarmeijan kloonisotilaat oli koulutettu noudattamaan epäröimättä. Käsky tuomitsi jediritarikunnan jäsenet Tasavallan pettureiksi ja määräsi heidän välittömän teloittamisensa kyseenalaistamatta. Ylikansleri Palpatinen määräämä käsky merkitsi suuren jedipuhdistuksen virallista alkua ja Galaktisen Imperiumin nousua. Se oli merkittävin julmuuksista, jotka johtivat galaktiseen sisällissotaan.

Lähes kaikki jedit kuolivat käskyn 66 seurauksena, ja useimmat selvinneistä sitä seuranneessa suuressa jedipuhdistuksessa. Jediritarikunta säilyi selviineiden jedien ansiosta, kuten Obi-Wan Kenobin ja Yodan, jotka kouluttivat Luke Skywalkeria Voimassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aistin juonen, joka tuhoaisi jedit. Pimeä puoli on kanslerimme puolella.
Mace Windu[lähde]

Toimeenpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Obi-Wan Kenobi ja Boga putoavat Utapaun reikään kun kloonisotilaat tykittivät heidät.

Jo harjoitteluaikanaan Kaminolla kloonisotilaita valmisteltiin Käsky 66:n toimeenpanoa varten niin, etteivät he kyseenalaistaisi saamiaan määräyksiä.

Vuonna 19 eYt Darth Sidious ilmoitti Käsky 66:den toteuttamisesta kloonikomentaja Codylle Kloonisotien loppupuolella. Virallinen syy käskyn julistamiselle oli, että jedit olisivat yrittäisivät hyökätä Tasavallan kimppuun. Todellinen syy oli kuitenkin Palpatinen halu raivata jedit Imperiuminsa tieltä, kaataa jedi-sääty ja asettaa sen tilalle sithien sääty. Muutamaa päivää aiemmin Galaktinen senaatti antoi Palpatinelle turvallisuuden toimenpiteen mukaan täydet oikeudet armeijan hallitsemiseen ja jedi-säädyn tuhoamiseen.

Kun kenraali Grievous kuoli Obi-Wan Kenobin käsissä Utapaulla, jedimestarit Mace Windu, Kit Fisto, Saesee Tiin ja Agen Kolar hyökkäsivät ylikanslerin toimistoon tarkoituksenaan pidättää kansleri Palpatine, jonka Anakin Skywalker paljasti olevan jedien etsimä sithlordi Darth Sidious. Palpatine tappoi nopeasti Fiston, Tiinin ja Kolarin, mutta Windu ja hän taistelivat pidemmän taistelun. Kun Windu oli potkaissut Palpatinen valosapelin ulos hajonneesta ikkunasta ja saanut hänet melkein tuhotuksi, Skywalker saapui hätiin löytäen kanslerin, joka näytti jo hävinneen. Palpatine yritti antautua Windulle vastapalveluksena tämän hengen säästämisestä. Kun Anakinille selvisi, että Windu todella aikoi tappaa vanhan miehen, panikoiva Skywalker leikkasi Windun oikean käden irti, minkä johdosta Palpatine sai tilaisuuden iskeä Windun ulos ikkunasta voimasalamoinnilla. Skywalker osoitti sen verran uskollisuutta Palpatinelle, että sithlordi nimesi tämän Vaderiksi ja lähetti murhaamaan jedejä temppeliin.

Tämän jälkeen Palpatine lähetti hologrammilla sanansa useille klooniarmeijan komentajille toimistostaan. Komentajien reaktiot käskyn julistamiseen olivat useissa tapauksissa yllättyneitä, mutta koska se tuli itse kanslerilta, he tottelivat kyseenalaistamatta tai vastustamatta. Eri planeetoilla, joilla kloonisotilaat taistelivat jedien puolella, heidän johtamansa kloonijoukot ampuivat kaikki jedit. Suurin osa selviytyineistä jedeistä saatiin kiinni ja tapettiin välittömästi sen jälkeen. Kolme vuotta kestänyt pysähtymätön intergalaktinen sotatila saastutti Voimaa ja sen valoisaa puolta, tuhoten jedejä tehokkaammin kuin koskaan ennen. Koska klooneja ei koskaan oltu edes epäilty tällaisesta eivätkä he vastustelleet käskyjään. He tottelivat kanslerinsa käskyä uskollisesti, muttei kenelläkään ollut oikeasti sydämessään mitään jedejä vastaan.

Yoda tuntee Käsky 66:den tehokkuuden Voimassa.

Palpatinelle oli kuitenkin mahdotonta esittää tämä käsky kaikkien joukkojen jokaiselle komentajalle yksityiskohtaisesti, joten hän selitti käskyn tapahtumien kulun jo ennakkoon heille niin, että kun aika koittaisi, he tietäisivät mitä tehdä. Jo tämän käskyn ensimmäisten minuuttejen sisällä monet jedineuvoston jäsenet oli tapettu, kuten Plo Koon Cato Neimoidialla kapteeni Jagin käsissä (hän ampui Koonin ARC-170 tähtihävittäjällään), Stass Allie Saleucamilla komentaja Neyon käsissä (kun hän ampui Allien kiiturillaan) ja Ki-Adi-Mundi Mygeetolla komentaja Bacaran käsissä. Utapaussa Obi-Wan Kenobi oli juuri lähtenyt rinnettä ylöspäin ratsastaen Boga-nimisellä varactylillä, kun Cody sai holoviestin Palpatinelta ja käski saman tien AT-TE-talsijan ampua häntä. Kenobi ei kuollut vaan selvisi ja pääsi pakenemaan planeetalta kenraali Grievousin tähtihävittäjällä. Pian tämän jälkeen hän tapasi suurmestari Yodan, joka myös pääsi pakoon Kashyykiltä komentaja Green joukkoja kahden Wookieen, Chewbaccan ja Tharfullin, ansiosta.

On silti huomattava, etteivät kaikki kloonijoukot totelleet käskyä. Murkhanalla Roan Shryne ja Olee Starstone pelastettiin Käsky 66:n kynsistä kun kloonikomentajayksikön, Ionin joukkueen, jäsen Climber auttoi heitä. Hän vastusti ja kyseenalaisti tämän käskyn ja uuden hallituksen tulon myötä jopa kieltäytyi liittymästä niihin hallituksen joukkoihin, jotka tuhosivat jedit ilman hyviä syitä. Tämän tuloksena heitä tietysti rangaistiin kovasti. Climber oli ainoa tiedetty sotilas, joka ei totellut käskyä. Tiedettävästi kaikki muut kloonisotilaat ja ARC-sotilaat tottelivat sitä.

Jeditemppelin tuhoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näin tuhansia joukkoja hyökkäämässä jeditemppeliin.
Bail Organa[lähde]
Jeditemppeli tuhoutuu seurauksena Darth Vaderin ja 501. legioonan hyökkäyksestä.

Coruscantilla senaatin hätätapauksien vastauslaitos anoi suojeluslain Coruscantin valtiolle ja julisti jeditemppelin Tasavallan suurarmeijan hyökkäyksen kohteeksi. Käsky 66:n mukaisesti Darth Vader ja hänen johtamansa 501:n legioonan kloonisotilaat hyökkäsivät jeditemppeliin. Kuitenkin Vader päätti tehdä mieluummin yllätyshyökkäyksen. Tämä hyökkäys nimettiin Operaatio: Knightfalliksi. 501. legioona tappoi ja tuhosi kaiken mitä temppelistä löysi. Jokaisen eteen tulevan he tappoivat – jedimestarit, ritarit, padawanit ja jopa nuorit lapset, jotka opiskelivat jeditemppelissä. He tuhosivat jopa tavallista henkilökuntaa kuten paikallisia ylläpitäjiä, yleisiä vartijoita, ja melkein hyökkäsivät Bail Organan kimppuun, joka saapui paikalle ihmettelemään, mitä siellä tapahtuu. Kukaan Shaak Tiä lukuunottamatta ei selvinnyt.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisiko ollut liikaa kysytty, jos hän olisi toimeenpannut käskynsä vähän ennen kuin annoin hänelle sen hänen valosapelinsa!?
Cody puhumassa Kenobista käsky 66:den toimeenpanon jälkeen

Vaikka käsky 66 mahtavasti heikensi jedien arvoa, vähän alle sata jediä kuitenkin selvisi siitä. Tämä oli kuitenkin vain alkua Suurelle jedipuhdistukselle, joka jatkui vuosia. Lähes kaikki käsky 66:n selviytyjistä kuolivat Suuressa jedipuhdistuksessa, jossa Vader ja hänen joukkonsa metsästivät ja tappoivat kaikki löytämänsä jedit. Käsky 66 oli vain pieni osa Suurta jedipuhdistusta, joka suuresti heikensi heidän voimaansa. Galaktinen Imperiumi julistettiin valtaan pian sen jälkeen, jolloin kloonijoukot ristittiin Imperiumin iskujoukoiksi. Yoda ja Kenobi, kuten monet muut niistä jedeistä, jotka selvisivät jedipuhdistuksesta, päättivät lähteä maanpakoon, kuten esimerkiksi Tatooinelle ja Dagobahille. Siellä he onnistuivat välttämään Imperiumin lait useiden vuosien ajan, kunnes galaktinen sisällissota syttyi. Kahdelle vuosikymmenelle uusi sithlordien sääty nousi varjoista valtaan, kontrolloiden galaksia eri tavoilla ja organisaatioilla, kuten Imperiumin tiedustelupalvelulla, Keisarillinen turvallisuustoimistolla ja COMPNOR:lla. Nämä kaikki olivat itse keisari Palpatinelle lojaaleja.

Uhrit ja selviytyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetut uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaikinen jedi, mukaanlukien ystäväsi Obi-Wan Kenobi, on nyt Tasavallan vihollisia.
Palpatine Anakin Skywalkerille[lähde]
Jediä tapetaan käsky 66:den mukaisesti.

Käsky 66:lla oli valtavasti uhreja ympäri galaksia. Seuraavassa listassa on vain osa niistä monista jedeistä, jotka kuolivat käsky 66:n aikana. Tähän sisältyy myös niitä, jotka kuolivat jeditemppelissä:

Tunnetut selviytyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jediritarikunta on yhtä muinainen kuin itse aika. Meidän alas iskeminen veisi koko galaksin.
Jedimestari Kreia[lähde]

On sanottu, että enemmän kuin sata jediä (tarkalleen yksi prosentti koko säädystä) olisi selvinnyt käsky 66:sta. On kuitenkin ilmennyt myös seikkoja, joiden mukaan tämä luku olisi väärä ja että näitä selvinneitä ei olisi yli sataa. Kuitenkin monet näistä selvinneistä jedeistä kuolivat Suuressa jedipuhdistuksessa.

Tuntemattomat kohtalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oli olemassa jedejä, joiden kohtalo käsky 66:n jälkeen oli tuntematon. Näihin kuului:

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • On paljon teorioita käsky 66:n alkuperästä:
  • Käsky 66:n nimi voi tulla luvusta 666, joka Raamatussa esiintyy pedon lukuna. Tämä liittyy asiaan siten, että George Lucasin mukaan Palpatine on "paholaisen lähettiläs". Tämä on selvinnyt haastatteluissa.
  • Se on myös voinut ottaa nimensä erityisestä Käsky 9066:sta, jonka täytäntöön pani Yhdysvaltain presidentti Franklin Roosevelt. Se liittyi japanilais-amerikkalaisiin konflikteihin toisen maailmansodan aikana.
  • Käsky 66 muistuttaa suuresti erästä historiallista tapahtumaa, eli temppeliherroina tunnettujen sotilasmunkkien eliminaatiota. Kuten Käsky 66, se oli yhtäkkisesti aloitettu ja salaa ennakkoon suunniteltu. Perjantaina lokakuun 13. päivä vuonna 1307 kaikki Ranskan temppeliherrat pidätettiin. Monia heistä kidutettiin tai tapettiin. Melkein joka puolella maata temppeliherrat jättivät tämän säädyn ja liittyivät muihin säätyihin. Muutamat temppeliherrat pakenivat Skotlantiin. Ranskan kuningas Filip IV Kaunis myös takavarikoi heidän alueensa ja aarteensa itselleen. Filip IV manipuloi näitä tapahtumia suuresti - hän oli pahoissa veloissa temppeliherrain ritarikunnalle. Kuten Tähtien sodassa, tästä alkoi suurmilitarismi.
  • Käsky 66 voi myös liittyä pitkien puukkojen yöhön, natsien puhdistuksiin, joilla he hankkiutuivat eroon vastustajistaan ympäri Saksaa. 30. kesäkuuta 1934 natsi-saksalaiset aloittivat murha-aallon. Kun natsit vaelsivat pitkin poikin Saksaa ja tuhosivat kaiken heitä vastustavan tieltään heidän yksityisarmeijallaan (niin kutsutut Saksan armeijan "myrskyjoukot"). Niiden lisäksi he tappoivat myös muita tärkeitä poliitikkoja kuten Kurt Von Schleicherin, Hitlerin edeltäjän Saksan kanslerina. Tämän hirveän puhdistuksen tarkoituksena oli tuhota diktatuurin tieltä kaikki, jotka sitä vastustivat, ja näin Adolf Hitler pääsisi maan johtoon. Tässä puhdistuksessa kuoli myös entinen presidentti Von Hindenburg (hän oli presidentti, vaikka Schleicher olikin jo kansleri). Diktaattorin asema antoi Hitlerille paremman mahdollisuuden kontrolloida armeijaa ja sotavoimia. Tämä muistuttaa paljon Palpatinen puhdistusta, kun hän tuhosi jedit tieltään ja juonitteli saadakseen Imperiuminsa valtaan sekä itsensä sen valtiaaksi, eli siis teki itsestään keisarin.
  • Turkin Janissarien loppu vaikuttaa myös tällaiselta.
 • Kun Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto julkaistiin, heräsi huhuja, että Käsky 66 olisi uudelleen luonut kloonisotilaat eri näköisiksi. George Lucas kuitenkin painotti, että tämä oli puhdistuskäsky, ei uudelleenohjelmointi.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]