Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Hologrammi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Auta minua, Obi-Wan Kenobi, olet ainoa toivoni.
―Prinsessa Leian holoviesti Obi-Wan Kenobille.[lähde]

Hologrammi on kolmiulotteinen valosta luotu kuva, jota voitiin käyttää mm. viestimiseen ja viihdyttämiseen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hologrammeja käytettiin usein yhteydenpitoon näyttöjen vaihtoehtona. Lähettimellä ja vastaanottimella varustettu holokamera voi tallentaa kohteen ulottuvuudet, muodon ja liikkeet sädeskannauksen avulla. Samalla kuvaa voitiin lähettää toisaalle tai tallentaa ja katsoa uudelleen myöhemmin holoprojektorin avulla. Heijastetut hologrammikuvat oli nähtävissä joka suunnasta katsottuna, mutta ne olivat silti aineettomia. Hologrammit olivat aluksi kaikki yksivärisiä, siniharmaan hohtoisia, mutta kloonisotien jälkeen joihinkin hologrammeihin lisättiin värejä. Hologrammiyhteydessä keskustelijat näkivät toistensa hologrammit aivan kuin he olisivat olleet samassa huoneessa, tosin kokosuhteet eivät aina olleet kohdallaan.

Tavallisesti hologrammeissa oli huonompi kuvanlaatu kuin näytöissä, sillä ne olivat pääosin yksivärisiä ja kuva oli usein rakeinen ja väreilevä. Luksusluokan hologrammiprojektorit voivat kuitenkin tuottaa hämmästyttävän aidontuntuisia täysvärikuvia, joita usein käytettiin viihdytystarkoituksessa, kuten hologrammihuvipuistoissa ja Sukupuuttoon kuolleiden eläinten holoeläintarhassa. Niitä käytettiin myös naamioitumiseen ja muihin petollisiin tarkoituksiin.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannettavat holovideot voivat näyttää pieniä hologrammeja. Holoprojektori kuului myös useiden tähtialusten yhteyslaitteiston vakiovarusteisiin, ja sekä piloteilla että matkustajilla oli mahdollisuus sellaisen käyttöön. Myös jotkut droidit, kuten R2-D2, pystyivät näyttämään hologrammeja.

Jedineuvoston jäsenet kykenivät osallistumaan kokouksiin hologrammien avulla, mikäli he eivät kokouksen aikaan olleet Coruscantilla, tai eivät muuten vain päässeet fyysisesti olemaan paikalla. Heidän kuvansa heijastettiin kokousistuimelle ja he käyttäytyivät aivan kuin olisivat olleet fyysisesti läsnä.

Hologrammeja käytettiin myös usein tieteellisissä projekteissa tilastoina tai suunnitelmina. Lisäksi niitä käytettiin paljon sotilasoperaatioiden käskynjaossa. Naboon taistelun aikaan R2-D2 näytti hologrammikuvaa Theedin kuninkaallisesta palatsista ennen hyökkäyksen organisointia. Ennen Endorin taistelua Kuolemantähden hologrammia käytettiin selventämään hyökkäyssuunnitelmaa kapinallispiloteille.

Hologrammeja käytettiin myös ampumaharjoituksissa. Esimerkiksi Tasavallan klooniarmeija käytti B1-taisteludroidien ja B2-supertaisteludroidien, sekä myös Anakin Skywalkerin ja Obi-Wan Kenobin, hologrammeja tarkka-ampujien koulutuksessa. Niillä testattiin myös ampujien kykyä erottaa omat puolulaiset vihollisista.

Hologrammeja väärentänyttä ja oikeina jakanutta henkilöä kutsuttiin holoväärentäjäksi.

Hologrammien tallennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hologrammeja voitiin lähettää suoraan, tai niitä voitiin tallentaa erilaisille tallennuslaitteille, kuten hololevyille tai astromekaniikkadroideihin tai muihin droidimalleihin. Tallennuslaite yhdistettiin sitten holoprojektoriin, ja hologrammikuvaa voitiin jälleen katsoa. Monissa droideissa oli sisäänrakennettu holoprojektori.

Hologrammitallennuslaitteet voitiin myös salakoodata sen varalta, jos sen sisältämä tieto oli arkaluontoista tai salaista. Morgan Katarn nauhoitti ja salakoodasi hologrammin, jossa hänen poikansa paljasti jediperintönsä. Hologrammi tallennettiin hololevylle, johon vain Katarnin perheen droidilla, WeeGeellä, oli pääsy. Kuitenkin Jan Ors ja Xiong Wong onnistuivat murtamaan koodin ja näyttämään hologrammin, tosin huonolaatuisena, Mon Mothmalle, Leia Organalle ja Luke Skywalkerille.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]