Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Coruscant

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Globecoruscant.jpg
Coruscant
Astrograafiset tiedot
Alue

Keskusmaailmat[1]

Sektori

Coruscantin sektori[1]

Aurinkokunta

Coruscantin aurinkokunta

Auringot

1: Coruscant prime[1]

Kiertoradan sijainti

6

Kuut

4:[1] Centax-1; Centax-2; Centax-3; myöhemmin 2 habitation sphere sekä Coruscantin renkaat -asteroidikenttä (tuhottu kuu)

Etäisyys galaksin ytimestä

10 000 valovuotta

Pyörähdysaika

24 standardia tuntia[1]

Kiertoaika

368 paikallista päivää[1]

Fyysiset tiedot
Luokka

Metsäplaneetta[1]

Halkaisija

12 240 kilometriä[1]

Ilmakehä

Hengitys mahdollista[1]

Ilmasto

Kohtuullinen ja hallittu[1]

Painovoima

Standardi[1] (lähes 9.81m/s2

Maasto yleisesti
  • Urbaani kaupunkiympäristö
  • Vuoristoja
Vedenmäärä

Alle 5% (29% jos vuorenhuippujen jäät lasketaan)

Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit
Muut lajit

Monet muut lajit[1]

Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli (ennen vanha Galaktinen standardi)[1]

Hallitus

Diktatuuri[1]

Asukasluku
  • Virallinen määrä: 1 triljoona asukkaita (70% ihmisiä, 30% muita)[2][1]
  • Lisäksi suuret määrät uudisasukkaita, väliaikaistyöläisiä, rekisteröimätönsä väkeä sekä kiertoratalaitoksien asukkaita[2]
Tärkeimmät kaupungit

Galaktinen kaupunki (Tasavallan kaupunki, Coruscantin kaupunki, Pääkaupunki); Keisarillinen kaupunki, Uuden tasavallan kaupunki

Tärkeimmät tuontituotteet
  • Ruokatarvikkeita[1]
  • Lääkintätarpeita[1]
Liittoutuma
Coruscant, koko planeetta on kuin yksi suuri kaupunki.
Ric Olié[lähde]

Coruscantin galaktinen keskus, joka tunnettiin myös nimillä Imperiumin keskus tai Ytimen kuningatar, oli koko galaksin poliittinen keskus vuosituhansien ajan. Coruscant hyväksyttiin yleisesti melkein koko galaksin historian aikana sen kaikkein poliittisesti tärkeimmäksi planeetaksi. Coruscantin alunperäinen nimi oli Notron. Eri aikoina, riippuen kenen hallussa se oli, se toimi pääplaneettana Vanhalle Tasavallalle, Galaktiselle Imperiumille, Uudelle tasavallalle, osittain uudelleensyntyneelle imperiumille ekstragalaktisten valloittajien, yuuzhan vongien imperiumille, Felin imperiumille sekä Darth Kraytin galaktiselle imperiumille. Nämä hallitukset, jotka hallitsivat aikoinaan Coruscantia, hallitsivat samalla suurta osaa galaksista.

Suuri määrä galaksin kauppareiteistä, mukaanlukien Perlemian kauppareitti, Corellian tie, Metellosin kauppareitti, Korosin rahtireitti sekä Leisuren käytävä, kulkivat Coruscantin läpi tehden siitä yhden galaksin rikkaimmista maailmoista. Tämän planeetan hyperavaruuskoordinaatit olivat (0,0,0), ja asevoimien määritelmä oli triplanolla. Nimityksenkin mukaan se oli hyvin tärkeän 'sektori nollan' (Coruscantin aurinkokunnan ja sitä ympäröivien aurinkokuntien asevoimien määritelmä) pääplaneetta.

Coruscantin todellinen planeetanlaajuinen kaupunki oli jaettu pienempiin 'kaupunkeihin' (vaikka kukin näistä vastasi kooltaan toisen planeetan kokonaista maata). Näiden joukossa oli hallitseva keskus, joka tunnettiin nimillä Galaktinen kaupunki, Tasavallan kaupunki, Coruscantin kaupunki ja tornien kaupunki Galaktisen Tasavallan alaisuudessa, nimityksellä Imperiumin keskus Galaktisen Imperiumin alaisuudessa ja Uuden tasavallan kaupunkina Uuden tasavallan alaisuudessa sekä myöhemmin Yuuzhan'tarina kun yuuzhan vongit valtasivat planeetan.

Planeetan ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertoradalta katsottuna Coruscant on valojen ja vaihtelevien värien massa muistuttaen joitakin avaruusmiehiä corusca -kivistä, joiden mukaan planeetta nimettiin kauan aikaa sitten.
Pollux Hax[lähde]

Geologisesti tämä planeetta koostui sulanneesta ytimestä, jonka ympärillä oli kivinen vaippa ja silikattikivikuori. Sen navoilla oli suuret jäävuoret, jotka olivat yleisiä turismikohteita.

Senaatin kaupunginosa yöaikaan vuonna 19 eYt.

Miltei koko Coruscantin luonnollista maanpintaa päällysti suuret kilometrejä korkeat pilvenpiirtäjät ja kaupungit ja sen populaatio ulottui yli sadastabiljoonasta useaan triljoonaan riippuen aikakaudesta. Kloonisotien lopun jälkeen virallinen arvio kertoi Coruscantissa asuvan 1 triljoona virallista asukasta. Tähän arvioon ei kuulunut ohimenevät lentäjät/matkustajat, väliaikaistyöläisiä, rekisteröimätöntä väkeä tai kiertoradalla sijaitsevien laitosten työläisiä.[2]

Coruscantilaiset pilvenpiirtäjät alistivat kaikki alkuperäiset luonnolliset ominaisuudet, mukaanlukien vuoristot, kuten myös valtamerien pohjat, jotka aikanaan peittivät suuren osan Coruscantin pinnasta. Galaktisen kaupungin alueet hajotettiin tasoihin, megablokkeihin, blokkeihin sekä alablokkeihin[3]. Itse Coruscant taas jaettiin kvadrantteihin, jotka taas jaettiin vyöhykkeisiin[4]. Pilvenpiirtäjien huippujen ja muiden yläluokan asutusksista kilometrejä alapuolella sijaitsi Coruscantin alamaailma, jossa auringonvalo ei koskaan paistanut. Tehtaista tulevat valot sekä hologrammimainostauluista tulevat valot, joita voitiin nähdän missä tahansa, valaisivat tätä paikkaa. Tämä alamaailma oli rikollisten ja huijareiden valtakuntaa, joka oli vailla poliisivoimien suojelua.

Vesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sisämaan meret ja valtameret on kuivutettu ja alistettu tuhansien ylipopuloinnin vuosille, eikä mitään muuta säästynyt kuin jäävuorten sisään jäänyt vesi.
Pollux Hax[lähde]
Putket tuovat vettä Coruscantin napa-alueilta.

Aikanaan Coruscant oli merien peittoon peittynyt planeetta. [5] Kaikki luonnolliset vesilätäköt kuitenkin tyhjennettiin ja vesi varastoitiin suuriin kaupunkien alaisiin luoliin vuosien yliasutuksen tuloksena. Ainoa näkyvä vesiyhtymä oli erityinen läntinen meri, jolla monet keinotekoisesti luodut saaret kelluivat. Näitä saaria suosivat turistit vapaapäivinään.

Mitään muita vesiyhtymiä ei ollut Coruscantista saatavilla riittämiin, jotta voitaisiin suoda vettä triljoonalle asukkaalle joten Coruscantin arkkitehdit monien muiden pitkin galaksia saapuneiden kanssa työskentelivät yhdessä rakentaakseen itseluodun ekosysteemin planeetan joka puolelta löytyvissä rakennuksissa. Coruscantin navoille asetetut asemat myös sulattivat jäätä ja lähettivät vettä planeetanlaajuisiin kaupunkeihin suurien putkistojen kautta.

Manarain vuoristo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi koskemattomista hyvin harvoista Coruscantin luonnollisista maaosista oli Manarain vuoristo, kaksoisulokkeet jotka ulottuivat kamarasta kuuluisan keisarillisen palatsin lähistöltä. Manarain vuoristoon kuului korkein ulottuma, Umate; monet leijuvat ravintolat; Monumenttiaukio. Tämä vuoristo oli myös Umaten liekit -kultin koti. Juuri Manarain vuoriston alle Lusankya päätti piiloutua aikanaan. Vuoristo kuitenkin tuhottiin, kun yuuzhan vongit valloittivat planeetan.

Naapurustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmassa, joka on näin tiheästi kansoitettu, näin suuren tilan tuhlaaminen on suurinta ylellisyyttä.
Kirtan Loor Ysanne Isardin toimistosta Coruscantissa[lähde]
Coruscantin monikerroksinen pinta.

Galaktinen kaupunki oli jaettu kvadrantteihin, jotka ulottuivat määrässä "useisiin tuhansiin", joista taas kukin oli jaettu sektoreihin[4]. Kukin sektori oli numeroitu virallisella kartalla, mutta sektoreille annettiin usein lempinimiä, kuten Sah'c kaupunki (sektori H-46, joka nimettiin erään perheen mukaan joka omisti suuren osan kaupungin maa-alueesta) ja The Works, joka oli Coruscantin suurin määritelty teollisuusvyöhyke (Coruscantissa oli tapana sijoitella vyöhykkeisiin, joka tarkoitti erityisen alueen määritelmää tietyille tarkoituksille, kuten hallituksen tai senaattorin, taloudellinen (mukaanlukien pankkivyöhykkeet), asutuksellinen, kaupallinen, teollinen sekä valmistus. Valmistus -ja teollisuusvyöhykkeet olivat tyypillisesti planeetan suurimpia määriteltyjä alueita). The Works oli yksi galaksin suurimpia valmistusalueita, jossa avaruusalusten osia, droideja sekä rakennusmateriaaleja tuotettiin raskaita määriä vuosikymmenten edetessä, mutta kun rakennuksesta ja teollisuudesta tuli tehokkaampaa ja heikompaa kaukana Coruscantista, The Works vajosi hajoilemiseen[4]. Se saavutti itselleen rikollistoiminnan keskuksen maineen ja monet paikalliset pysyivät siitä kaukana. Samankaltainen, mutta paljon vaarallisempi alue, oli Tehdaskaupunginosa, joka oli aikanaan Coruscantin teollinen sydän kunnes se hävisi kilpailussa muiden Keskusmaailmalaisten kanssa. Suuren jedipuhdistuksen aikaan se makasi raunioissa ja oli miltei kokonaan älykkäiden lajien asutuksen ulkopuolella villidroidien takia, jotka hilluivat kaduilla.[6] Toinen Coruscantilainen alue oli CoCo Town (lyhennys sanasta "collective commerce"). Monet erilaiset lajit elivät siellä ja työskentelivät valmistajina. Osittain suljettu avoin alue Senaatin rakennuksen lähellä, Column Commons, oli täksi kutsuttu koska sinne oli asennettu suurin osa HoloNet -ja uutismediakorporaatioista.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chin-Bret oli yksi suosituimmista urheilulajeista Coruscantissa Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina. Lajia pelasivat chin-bretierit jotka kantoivat piikkejä pelatakseen peliä. Urheilulajia pelattiin eniten T'Chuk areenalla.

Elettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscant sijaitsi avaruusasemissa suhteellisen kaukana sen tähdestä, Coruscant primestä ulottuen 207 miljoonasta kilometristä 251 kilometriin. Coruscantin ilmakehä ei siis ollut luontaisesti sopiva ihmisille. Coruscantin ihmiset korjasivat tämän tekemällä sarjan kiertoratasatelliittejä heijastamaan auringon lämpöä ja valoa. Useat näistä satelliiteistä tuhottiin Coruscantin taistelussa kloonisotien aikana, vaikka ei ole tiedossa tuottiko tämä ihmisille mitään ongelmia. On tiedossa että vuosien 19 eYt ja 3 jYt,[7] aikana ilmeni ukkosmyrskyjä ja sadetta[8], mutta ei ole tiedossa olivatko nämä satelliittejen tuhon tulos.

Panoraamakuva Coruscantin kaupungista.

Melkein kaikki planeetalla, vaatetuksesta pakkaamiseen ja koneistoon oli kierrätettävää. Toinen probleema Coruscantin kaltaiselle planeetalle oli kuvittelematon määrä karbonidioksiidia ja lämpöenergia jota sen triljoonan olennon väkiluku loi joka päivä, joten tuhannet karbondioksiidireaktiiviset ilmakehäkostuttimet laitettiin paikoilleen ylempään ilmakehään jotta ilmakehällinen degeneraatio estettäisiin. Ensimmäinen planeetanlaajuisten kostuttimien setti, jonka tuotti Galaktinen Tasavalta tunnettiin nimellä Coruscantin ilmakehän reklamaatioprojekti.

Lähellä planeetan ydintä sijaitsi suuri määrä voimalaitoksia. Alimmat tasot hylättiin mutanteille ja rikollisille, kuten kannibaaleille, myyttisille cthoneille. Monien rakennusten perustukset, joista jotkut kannattelivat biljoonia tonneja, oli rakennettu myös syvälle planeetan kuoreen.

Galaktinen perusaika tuotettiin Coruscantissa ja 24 tuntia näin merkitsi yhtä päivää kun taas yhtä vuotta 368 paikallispäivää.

Jätehuolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkiplaneetta tuotti biljoona tonnia jätettä tunnissa. Jätteet jotka olivat liian vaarallisia kierrätettäväksi - fuusiosuojat, loppuunkuluneet hyperajoytimet, tuhannet muut vauraan ja pitkälle kehittyneen planeetan sivutuotteet - toimitettiin kunkin alueen omaan jätemonttuun. Siellä jäte suljettiin lieriöihin, ja lieriöt nostettiin mangneettisille kiskoille, jotka kuljettivat ne valtavalle pyörivälle tykkilavetille alimman kilven alapuolelle. Viiden sekunnin välein tykki ampui yhden lieriölastin kemiallisten panosten laukaisema. Kilvet ohjasivat sitten lieriöt aukkojen kautta, antoivat niille lisävauhtia vetokenttien avulla ja lähettivät ne tarkoin lasketuille kiertoradoille Coruscantin taivaalle. Tunti toisensa jälkeen planeettaa kiertävät jätealukset keräsivät lieriöt ja kuljettivat ne planeetan kuihin. Jotkut vaarallisimmista lasteista ammuttiin suoraan suureen, himmeänkeltaiseen aurinkoon, johon ne hävisivät kuin tulivuoren kitaan heitetyt pölyhiukkaset.lähde?

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:Coruscant