Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Petoksen seitti

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
PetoksenSeitti.jpg
Petoksen seitti
Tekijöiden tiedot
Kirjailija(t)

James Luceno

Kansitaiteilija

Steven D. Anderson

Suomentaja

Ilkka Äärelä

Alkuperäiset julkaisutiedot
Kustantaja

Del Rey

Julkaisupäivä

29. toukokuuta 2001

Sivumäärä

342

ISBN

0345442989

Suomen julkaisutiedot
Kustantaja

WSOY

Julkaisupäivä

2002

Median tyyppi

Kovakantinen

Kronologiset tiedot
Aikakausi

Imperiumin nousun aikakausi

Aikajana

33-32 eYt

Sarja

Episodi I - Lead-in sarja

Edeltäjä

Darth Maul: Saboteur

Seuraaja

Darth Maul: Varjojen metsästäjä

Petoksen seitti on James Lucenon kirjoittama Tähtien sota- romaani, joka sijoittuu vuoteen 33 eYt.

Takakansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksin tasavalta on hajoamaisillaan. Kauppaliitto hallitsee kuristusotteellaan Tasavallan reuna-alueiden lentoreittejä ja hankaloittaa planeettojen välistä kaupantekoa. Kaikki eivät kuitenkaan suostu sulattamaan monopolia: piraatit ja terroristit tekevät kaikkensa luhistaakseen Kauppaliiton vallan.

Kaikille vahingollisen tilanteen ratkaisu ei kiinnosta Coruscantin senaattoreita, jotka kinastelevat keskenään ja kilpailevat lahjuksista. Epävarman tilanteen huhutaan jopa hyödyttävän eniten Tasavaltaa johtavaa kansleri Valorumia. Kun jedimestari Qui-Gon Jinn ja hänen oppilaansa Obi-Wan Kenobi paljastavat kanslerin päänmenoksi suunnitellun salaliiton, vastustajien epäilyt raukeavat vain tuokioksi.

Horjuvan Tasavallan pelastamiseksi kansleri Valorum kutsuu koolle huippukokouksen. Korruption leimaaman kokouksen kulisseissa kolme Kauppaliiton jäsentä solmii liiton pimeän voimien kanssa. Heidän tietämättään musta lordi Darth Sidious on valmis jatkamaan myrkyllistä yhteistyötä aina Tasavallan tuhoon saakka.

Petoksen seitti on Star Wars -romaani, joka kertoo vaaran vuosista ennen Episodi I:n tapahtumia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppaliitto menettää monia aluksiaan terroristien toimesta, näin käy myös Tulolähteelle, jonka palkkamurhaaja kapteeni Cohl tuhoaa. Aluksessa on lastina arvokkaita aurodiumharkkoja, jotka ovat olennainen osa koko kirjan juonta. Tulolähde tuhoutuu, ja epäillään, että sen mukana menivät myös kapteeni Cohl apureineen. Jedimestari Qui-Gon Jinn ja hänen oppipoikansa Obi-Wan Kenobi yrittävät pelastaa aluksen, vaikka jedit eivät normaalisti puutukaan Kauppaliiton asioihin. Aluksen tulo oli hyväksi Kauppaliitolle, sillä nyt se voi vaatia Tasavallalta lisää asevoimia. Senaattori Palpatinen pyynnöstä ylikansleri Valorum määrää ylimääräisen istunnon koolle Eriadussa, ja terroristit yrittävät käyttää tätä istuntoa hyväkseen aikeissaan tappaa Valorum. Valorumia houkutellaan siirtämään kokousta, mutta Palpatinen neuvojen ansiosta päivämäärä pysyy samana. Valorumia myös ammutaan, kun yritetään saada kokous siirretyksi. mestarit Yaddle, Saesee Tiin, Mace Windu ja Qui-Gon Jinn kanssa oppipoikansa Obi-Wanin päätyvät terroristiplaneetalle panttivangeiksi, jotta turvajärjestelyt Eriadussa eivät olisi niin suuret. Jedit päsevät kuitenkin ajoissa Eriaduun, ja Valorumin murha saadaan estetyksi. Kapteeni Cohl pidätetään, sekäm teroristien päällikkö Havac kanssa joidenkin muiden terroristien. Eriadun kokouksen asiana on käsitellä Kauppareittien verotusta, jotta Kauppaliitto saataisiin aisoihin. Ehdotus menee läpi nostaen Valorumin suosiota, kunnes senaattori Orn Free Taa saa senaattori Bail Antillesin houkuteltua tutkimukseen Valorumin suvun raha-asioista, ja kuinka ollakkaan, kun kokouksen pitopaikaksi valittiin Eriadu, Valorumin ansiot kohoaisivat. Valorum joutuu epäsuosioon.

Romaani päättyy Darth Sidiousin puhuessa hologrammina Nute Gunraylle ja antaessa käskyn aloittaa Naboon invaasio.