Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Kauppaliitto

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska Huono kieliasu.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]

Kauppaliitto (engl. Trade Federation), toiminut vuodesta 350 eYt vuoteen 19 eYt, oli nimensä mukaisesti kauppaliitto, joka hoiti elintärkeän kauppaamisen galaksissa. Se oli myös merkittävä taisteludroidien tuottaja.

Kauppaliitto rahoitti separatistien aloittamat kloonisodat monilla taisteludroideillaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikeasiat horjuvat ja Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppaliitto oli toiminut näennäisen hyvin ja vakaalla kurssilla aina vuoteen 33 eYt saakka. Yritykselle oli nimitetty uusi johto; varakuningas Nute Gunray ja hänen apulaisensa olivat nuoria neimoidialaisia Neimoidialta. Heillä oli suuria sunnitelmia Kauppaliiton tulevaisuudelle, jotka oli tullut heidän mukaansa laittaa heti täytäntöön.

Gunray oli liittoutunut salaa sithlordi Darth Sidiousin kanssa. Gunrayn lisäksi vain hänen apulaisensa tiesivät tästä oudosta sithistä, joka oli tullut tarjoamaan Gunraylle liittolaisuutta ja valtaa. Kunnianhimoinen ja ahne Gunray hyväksyi tarjouksen, jossa vastapalveluksena tottelisi Sidiousin ohjeita.

Sidious kertoi neimoidialaisille suunnitelemastaan Naboon saarrosta, joka kuulemma takaisi Kauppaliitolle hyvät tulot senaatilta. Gunray aloitti toiminnan varsin pian, ja jo kohta Tähtisumun rintaman terroristit hyökkäsivät Kauppaliiton aluksen Näkymättömän käden kimppuun. Gunray vaati senaatilta korvauksia, mutta asiaa lykättiinkin hoideltavaksi Eriadussa, jossa yrityksen ihmisjohtajat kuolivat.

Kauppaliitto oli hävinnyt jutussa, mutta Sidiousin suunnitelema saarto olisi vielä edessä. Gunray esitteli yrityksen holohenkilökunnalle suunnitelmansa saarrosta, ja nämä polttivat sen pienlle holokronille, joka kuitenkin joutui erään Gunrayn karanneen apurin käsiin. Raivostunut Sidious käski salaista oppilastaan Darth Maulia hankkimaan holokronin takaisin hinnalla millä hyvänsä. Myös Gunray käskis apulaisiaan täten, joka johti usean Kauppaliiton jäsenen kuolemaan.

Siirryttäessä vuoden 32 eYt puolelle Kauppaliitto kokosi laivastonsa ja miehitti Naboon nopeasti asettaen tiiviin saartorenkaan planeetan kiertoradalle. Tämä esti planeetan asukkaita poistumasta kotiplaneetaltaan, ja vieraita saapumasta sinne. Planeetan talous kärsi tästä, ja miljoonia kuoli tässä suuressa saarrossa.

Galaktinen senaatti lähetti jedejä hoitamaan saartoa. Jedit onnistuivat kuljettamaan kuningatar Amidalan pois planeetalta, ja senaatissa keskusteltiin saarrosta. Lopulta kuningatar palasi planeetalle Gunrayn suureksi hämmästykseksi.

Gunga Cityn miehitys ajoi gunganit hätätilaan, josta he aloittivat lopulta hyökkäyksen Kauppaliiton droideja vastaan. Taistelun aikana Gunray ja hänen apulaisensa saarrettiin ja pidätettiin väliaikaisesti.

Sakosta sovittiin, ja Gunray sai korruptoituneen senaatin avulla jatkaa varakuninkaan virassaan.

Separatistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 24 eYt alkupuolella langennut jedi Dooku tuli kysymään liittoutumaa Gunraylta. Sopimus lyötiin lukkoon, sen mukaan Gunray liittyisi separatisteihin, antaisi luvan käyttää taisteludroidejaan Dookun perustaman separatistien perustan, Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation hyväksi. Gunray ei halunnut kuitenkaan lyödä mitään lukkoon kysymättä ensin Sidiousin mielipidettä. Tämä suostui, ja kauppa lyötiin lukkoon.

Kaksi vuotta myöhemmin separatistit olivat aloittaneet epämääräisen tulevaisuuden omaavan Kuolemantähden rakennusta. Jedit kuitenkin sekaantuivat asiaan, ja rakennusta tuli lykätä. Geonosisin iskujoukkona tunnettu jedijoukko saapui Geonosisiin haastaen Kauppaliiton tuhannet taisteludroidit. Myöhemmin taistoon liittyivät myös tuoreet kloonisotilaat.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosisin taistelun myötä alkoivat kloonisodat, jotka alkoivat ulkokehältä edeten kohti Keskikehää. Kauppaliitto toimi periaatteessa loistavalla, periaatteessa typerällä tavalla: se hoiti taistelun droideilla. Separatistit olivat tehneet loistolöydön Geonosisin taistelun aikoihin; kenraali Grievous oli kaleeshlainen kyborgi, joka oli taistellut planeettansa sisällisodassa etulinjalla. Grievous oli separatistien ylin heti Dookun jälkeen.

Kloonisotien loppupuolella taistelut ylsivät myös neimoidialaisten kotiplaneetoille Cato Neimoidiaan ja Neimoidiaan sekä useaan muuhun lajin edustajien planeettaan.

Kloonisodat päättyivät virallisesti, kun langennut jedi Anakin Skywalker hyökkäsi separatistijohtajien kimppuun tappaen nämä; Kauppaliiton väen mukaan lukien. Yli kahden sadan vuoden ajan toiminut yritys oli nyt hajonnut.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]