Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämä on entinen suositeltu sivu.

Kuolemantähti I

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo ensimmäisestä Kuolemantähdestä. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
DeathStar1-SWE.png
Kuolemantähti I
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Imperial Department of Military Research[1]

Malli

Kuolemantähti I

Luokka

Syvän avaruuden taisteluasema[1]

Tekniset tiedot
Pituus

160 kilometriä[1]

Leveys

160 kilometriä[1]

Korkeus

160 kilometriä[1]

Megavalo

10 megavaloa[2]

Moottori(t)

Sepman 30-5 alivalomoottorit (2)[1]

Hyperajo

Luokan 4.0[2]

Hyperajojärjestelmä

Isu-Simin SSP06 hyperajogeneraattorit (123)[1]

Voimanlähde

Sienar Fleet Systemsin SFS-CR27200 hypermateria reaktori [1]

Aseistus
Täydennykset
Miehistö
Käyttötiedot
Rooli(t)
Aikakausi
Tuhottu

0 eYt

Taistelut ja tapahtumat
Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi

Komentaja(t)

Suurmoffi Wilhuff Tarkin

Miehistön jäsenet
Tämä taisteluasema on nyt mahtavin ase universumissa. Suosittelen, että käytämme sitä.
Amiraali Conan Antonio Motti[lähde]
Tuo ei ole kuu... Se on avaruusasema!
Obi-Wan Kenobi[lähde]

Kuolemantähti I, virallisesti DS-1-kiertoratataisteluasema, oli Imperiumin ensimmäinen massiivinen superase, jonka läpimitta oli peräti 160 kilometriä. Se oli suunniteltu vahtimaan lain noudattamista ja keisarin säätämää järjestystä galaksissa. Sen superlaseri oli niin voimakas, että se kykeni räjäyttämään planeetan yhdellä laukauksella.

Kuolemantähden alkuperäiset suunnitelmat tulivat Raith Sienarilta, mutta Separatistien käsissä ne muuttuivat "Ylivoimaisen aseen" pohjapiirustuksiksi. 19 eYt Separatistit tuhottiin ja näin projekti siirrettiin Imperiumin käsiin.

Kuolemantähden tuhouduttua Yavinin taistelussa 0 eYt, suunniteltiin sen seuraaja, toinen Kuolemantähti.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemantähden tekniset piirustukset.
Katso sen kokoa!
Wedge Antilles[lähde]

Tämän superaseen perusrunko oli pallo, joka oli pienen kuun kokoinen. Se oli kilometrejä pitkä ja sen ääripäiden välillä oli satamia ja useita muita toiminnallisia yksiköitä. Se oli Tarkinin lähettämän tuomionpäivänviestin pääaihe.

Superaseen alkuperäisen suunnittelun mukaan sen läpimittä oli 120 kilometriä. Laajennus 160 kilometrin läpimittaan tuli vasta myöhemmissä suunnitelmissa. Tähän aikaan uskottiin, ettei minkään taisteluaseman tarvitsisi olla yli 500 kilometriä pitkä läpimitaltaan. Kuitenkin jotkut ekspertit uskoivat, että Kuolemantähti tarvitsisi 900 km läpimitan. Toisen kuolemantähden suunnittelijat lopettivat heidän neuvojensa kuuntelemisen.

Ensimmäinen Kuolemantähti - kuten myös seuraajansa - jaettiin kahteen varsinaiseen pallonpuolikkaaseen, jotka taas jaettiin kahteentoista komentosillalta johdettavaan vyöhykkeeseen. Sen pohjoinen pallonpuolisko sisälsi sen tärkeimmän aseistuksen, sekä koko galaksia pelottavan superlaseraseen. Tällä aseella oli erityinen esiintyminen, sillä sen ampumakohta oli kilometrejä leveä. Kun se aktivoitiin, kahdeksan erillistä pienlamppua ampuivat hiukan vinoon niin, että säteet saatiin kohdistettua magneetilla yhdeksi pisteeksi, ja tästä syntyi yksi valtava lasersäde, joka työntyi eteenpäin. Tällä aseella oli niin valtava voima, että se kykeni tuhoamaan kokonaisen suojakentillä varustetun planeetan yhdellä laukauksella.

Kuolemantähti koostui 48 erillisestä tasosta, jotka olivat järjestyksessä pohjoisesta etelään. Jokainen taso oli puolestaan jaettu 257 alatasoon.

Jokaisella tasolla oli erilaisia paikkoja, kuten puistot, kaupat ja muut välttämättömyydet ihmismiehistölle sekä muut tarpeet, kuten jätepuristimet, esimerkiksi roskankeräyspiste 3263827. Suuren taisteluaseman koko runko oli päällystetty quadanium -teräksellä.

Kuva Kuolemantähdestä poikkileikattuna niin, että siitä näkee hyperajon ja generaattorit.

Taisteluasemassa oli myös kaksi massiivista alivalomoottoria sekä muunneltava hyperajomoottorijärjestelmä sen keskiosassa. Luokan 4.0 hyperajomoottori, jota pyöritti 123 erillistä generaattoria, pystyi kuljettamaan aseman tuhansia valovuosia Alderaanilta Yavin 4:lle asti vain muutamassa tunnissa.

Lähellä sen pohjoispäätä sijaitsi satametrinen torni, joka oli erilaisilla suojilla tehty miltei tuhoutumattomaksi, ja se oli keisarin käytettävissä, jos tämä vain sattui olemaan paikalla. Taisteluaseman toiminnalliset komennot annettiin sen komentosillalta, missä sijaitsi myös sen kokoushuone.

Millä tahansa ajankohdalla asemalla oli noin 1,7 miljoonaa Imperiumin armeijan henkilökunnan jäsentä (sotilaita, upseereita, kommandoja, droideja jne.).

Joidenkin lähteiden mukaan Kuolemantähdellä oli 5 000 ylimääräistä turbolaserpatteria, eli yhteensä 15 000. Tämä statistiikka oli mahdollisesti vain tapa pelotella asemaa uhmaavia hyökkääjiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Separatistien aloitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemantähden piirustukset Dookun käsissä.
Jedit eivät saa löytää meidän suunitelmiamme Ylivoimaisesta aseesta. Jos he selvittävät, mitä olemme rakentamassa, olemme tuhon omia.
Arkkiherttua Poggle Vähäisempi Dookulle.[lähde]

Kuolemantähden alkuperäiset suunnitelmat tulivat Raith Sienarilta, mutta Geonosian Indurstries jatkoi taisteluaseman kehittelyä nimellä "Ylivoimainen ase". He kutsuivat sitä pallomaiseksi taisteluasemaksi, joka kykenisi tuhoamaan Galaktisen Tasavallan joukot ja alistamaan planeettoja heidän haltuunsa.

Poggle Vähäisempi, Geonosialaisten työläisten johtaja, palautti huippusalaiset Kuolemantähden holopiirustukset kreivi Dookulle varmistaakseen, etteivät ne joutuisi jedien käsiin Geonosisin taistelun aikana. Paetessaan Geonosisista Dooku vei piirustukset takaisin Coruscantiin ja antoi ne pimeän puolen mestarilleen, Darth Sidiousille. Wilhuff Tarkin ja Raith Sienar saivat uudistetut piirustukset myöhemmin suuren taisteluaseman valmistukseen.[4]

Vuonna 21 eYt, varhain kloonisodissa Darth Sidious käski geonosislaisten aloittaa taisteluaseman rakentaminen. Sadattuhannet rakennustyömiehet olivat kiireisiä rakentaessaan Kuolemantähteä läpi raivoavan sodan.[5] Kun noin viisi kuukautta Geonosisin taistelusta oli kulunut, Dooku halusi lopettaa taisteluaseman rakentamisen Planeetantappajan suosion noustessa, mutta muutti mielensä, kun Mace Windu sabotoi Planeetantappajaa ja sen tarkoitus epäonnistui.[6] Vuonna 20 eYt, seitsemäntoista kuukautta sodan alusta, geonosislainen työläinen nimeltä Zaadja määrättiin työskentelemään Kuolemantähden suunnittelun parissa.[7]

Vuonna 19 eYt ylikansleri Palpatine lähetti 501. legioonansa suorittamaan tehtävää Mygeetolle etsimään kristallia, jota käytettäisiin taisteluaseman superlaserissa.[8] Kloonisotien viimeisinä viikkoina Separatistineuvosto väitteli siitä, miten sotaa jatkettaisiin, ja milloin heidän superaseensa valmistuisi.[9]

Imperiumin rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari ja lordi Vader katselevat superaseen rakennusta vuonna 19 eYt.

Seuraten separatistineuvoston kuolemaa ja kloonisotien loppua, Separatistien pajat ja rakennustyöt alistettiin juuri perustetulle Galaktiselle Imperiumille; näihin kuului muunmuassa keskeneräinen taisteluasema. Sen rakennustyöt uudistettiin, jotta Palpatine saisi vahvistettua itsevaltiuttaan.[10] Tällöin Palpatinen tukena ollut Wilhuff Tarkin nimitettiin rakennusprojektin johtoon. Tarkinin luovuus ja luulot saivat aseman viimein valmiiksi, ja tekivät siitä Imperiumin valttikortin.

Auttaakseen superaseen valmistumista ja kasvattaakseen keisarin suosiota, Tarkin ja lordi Vader johtivat Imperiumin joukot Kashyyykin valtaukseen, jossa he orjuuttivat wookieeita työläisiksi. Nämä wookieet lähetetään myöhemmin Despayrelle, missä ensimmäistä Kuolemantäheä rakennettiin. Suurin osa tarpeellisesta rahoituksesta tuli rahoista, jotka alunperin oli tarkoitettu pitämään yllä Department of System Explorationia ja Department of Public Worksia.

Projekti kuitenkin melkein loppui ennen kuin se edes alkoi. Vaikkakin suuri osa Kuolemantähden teknologiasta oli vaikuttavaa, sen rakentaminen oli vaikeampaa kuin kukaan oli kuvitellut. Projekti väliaikaisesti syrjäytettiin lähes kolmen vuoden ajaksi liittoutumien väittelyillä ja tuki-, ja rahoitusongelmilla, jotka hidastivat projektia. Lisäksi osa työvaiheista oli tehtävä uudestaan sabotaasin seurauksena. Todellisuudessa aseman ytimekäs työskentely ei vienyt kuin kaksi vuotta, mutta se imi mukaansa resursseja jokaisesta Imperiumin kolkasta, missä projektia edistettiin.

Aseman valmistumiselle tärkeä vaatimus oli teknologia, jota tarvittiin sen ytimeen: sen superlaseriin. Tämän vuoksi Tarkin kokosi yhteen galaksin parhaimpia neroja (mukaanlukien Tol Sivronin, Qwi Xuxin, ja Bevel Lemeliskin) ja rakennutti erityisiä malleja Kidan laitoksessa. Tämä malli tultiin joskus tuntemaan Kuolemantähden prototyyppinä.

On aika epäselvää, milloin nimi "Kuolemantähti" kehitettiin ja tuli tämän projektiin mukaan. Ensimmäinen tiedetty lähde, jossa Kuolemantähti on tämän projektin koodinimi oli muistelmassa, jonka kirjoitti vuonna 5 eYt Imperiumin neuvonantaja Ars Dangor, jossa Wilhuff Tarkin laitetaan johtamaan tätä rakennusprojektia. Nimi "tarttui" heti, kun Imperial Ministry of Propaganda alkoi käyttää nimeä.

Jopa ennen kuin Kuolemantähdestä tuli täysin toimintavalmis, sen vankisellit alkoivat täyttyä kaikenlaisista vastustajista. Poliittisia ongelmakohtia, Kapinaliiton jäseniä (jotka alkoivat organisoida Liittoa), vaarallisia piraattijoukkoja ja jopa joitakin eloonjääneitä Naboon kuninkaallisista turvajoukoista, jotka yrittivät rohkeasti estää kuningattaren murhayrityksen sekä tietenkin muita Imperiumin vihollisia, jotka yllättävästi "katosivat" Imperiumin tieltä keskeneräisen taisteluaseman rautaisiin syvyyksiin.

Nyt iskusotilaista koostuva 501. legioona oli yksi niistä joukoista, jotka suojelivat Kuolemantähden rakennustöitä vihollishyökkäyksiltä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemantähti tuhoaa Alderaanin superlaserillaan.

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]