Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Vetosäde

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Jäimme kiinni vetosäteeseen!
Han Solo[lähde]

Vetosäde (engl. tractor beam) tarkoitti kontrolloitua voimakenttää, jota voitiin käyttää manipuloimaan kohteita tai kappaleita kiikkiin kentän sisällä ja sen näkökentällä ja vetää ne projektoria kohti. Vetosädeprojektorit olivat yleisiä lippulaivoilla, tukialuksilla telakointisatamilla ja avaruussatamilla.

Yleisin vetosädeprojektoreiden käyttötarkoitus oli auttaa tähtialusta turvalliseen laskeutumiseen avaruussatamille ja telakointisatamille kuten myös joko lastin lastaamiseen alukseen tai sen siirtämiseen aluksesta.

Sota-alukset, kuten tähtituhoajat, käyttivät voimakkaita armeijatason vetosädeprojektoreita, jotka kykenivät vangitsemaan aluksia; sammutettuna tai ei, ja vetämään ne hangaariin tai pitää ne paikallaan hyökkäystä varten.

Vetosäteen kenttä ylsi sen kohteen kuten myös itse aluksen (jolla projektori sijaitsi) ympärille. Aluksen korkean kentän sisällä, tyypillisesti tarkoittaen suurta massaa, kykenivät vaikuttamaan pienempiin aluksiin pienellä rasituksella niiden omille propulsioille. Lippulaivat kykenivät vetämään säteellä esimerkiksi pieniä rahtialuksia, mutta jos rahtialus yritti vetää lippulaivaa, se oikeastaan vaikuttaisi rahtialukseen omaan vetoisuuteen. Kahden karkeasti kooltaan samankokoisen aluksen välillä vaikutus oli samanveroinen, mutta siihen voi vaikuttaa aluksien nopeus, jossa siis vauhdilla on suuri rooli. Esimerkiksi Selonian kiertoradalla Han Solo löysi itsensä rampautuneesta Selosialaisesta kartioaluksesta ilman propulsiota, kiertorata rappeutuen, pikaisesti kohti ilmakehää. Sillä välin Leia Organa Solo ja Mara Jade Jade's Firessä katsoivat eteenpäin toivottomina, vailla mahdollisuuksia vaikuttamaan kartioaluksen vetoisuuteen vetosäteellä, koska alukset olivat karkeasti samaa kokoa ja kartioalus oli jo liikkumassa kohti planeettaa, koska sillä oli suurempi nopeus. Vetosäde olisi voinut vain vetää molemmat alukset tuhoihinsa.

Pienempi alus kyllin voimakkailla moottoreilla kykeni pois-manööveeräämään vetosäteen jos aluksen pilotti oli ovelampi kuin vetosäteen operaattori ja kohdistustietokone. Vetosädeprojektorit Ensimmäisellä Kuolemantähdellä veivät energiaa pääreaktorista, antaen niille melkoisen voiman häviämisen ja tehden paon mahdottomaksi alukselle, joka jäi sen vetosädekenttään. Kuitenkin, jos yksikin vetosädeprojektoreiden seitsemästä linkistä reaktoriin katkeisi. projektori epäaktivoituisi ja kiinni jäänyt alus vapaa pakenemaan. Tämän huomasi Obi-Wan Kenobi vuonna 0 eYt.

Vuonna 9 jYt Luke Skywalker jäi melkein kiinni kaksi kertaa suuramiraali Thrawnin lippulaivan, Chimaeran vetosäteisiin. Ensimmäisenä hetkenä Luke ampui protonitorpedon sillä hetkellä, kun tämä käänsi alavalomoottorinsa tilassa, joka aiheutti vetosäteen kohdistustietokoneen lukittautumaan torpedoon, tuhoten koko projektorin. Toisessa tilanteessa Luke käytti suurikokoista rahtialusta naamiointina piilottaen X-siipisensä sen sisälle. Kun vetosäde oli lukittautunut rahtialukseen, hän tuhosi aluksen ulkoisemman rungon ja pakeni suojakentitetyllä X-siipisellään kun operaattori turhaan yritti uudelleenlukita metallirojun läpi. Nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia suhteessa tapauksien määrään, joissa vetosäteet ovat helposti kaapanneet onnistuneesti pienempiä aluksia.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]