Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

T-65 X-siipinen tähtihävittäjä

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska Historia-osuus puuttuu.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
X-wing Fathead.png
T-65 X-siipinen tähtihävittäjä
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Incom Corporation[1]

Malli

T-65 X-siipinen tähtihävittäjä

Luokka

Tähtihävittäjä

Hinta
  • 149 999 kredittiä (uusi) [2]
  • 90 000 kredittiä (vanha) [2]
Tekniset tiedot
Pituus

12.5 metriä [3]

Kiihtyvyys

3,700 G

Megavalo

80[3]

Huippunopeus (ilmakehässä)

1,050 km/h[3]

Moottori(t)

Incomin 4L4 työntömoottorit (4)[1] Vaihtoehtoinen moottori:

Hyperajo

Luokka 1.0 [4]

Voimanlähde

Novaldexin 04-Z voimageneraattori[4]

Suojakentät

Chempatin deflektori suojageneraattori[3](50 SBD)

Runko

Titaaniseosta[4]

Sensorit

Carbantin lähetin-vastaanotin:

Tähtäysjärjestelmät

Fabritechin ANq 3.6 jäljitystietokone ja IN-344-B holograafinen kuvajärjestelmä[4]

Navigointijärjestelmät

Astromekaniikkadroidi[4]

Avioniikka

Torplexin Rq8.Y lentotietokone[4]

Suojausjärjestelmät

Valorakettiheitin (1)

Aseistus
Miehistö
Lastitilat

110 kilogrammaa[3]

Kulutustarvikkeita

Viikoksi

Muut järjestelmät

S-siivekkeet

Käyttötiedot
Rooli(t)
  • Tähtihävittäjä
  • Saattoalus
Aikakausi
Incomin T-65 X-siipinen on hävittäjä joka tuhosi Kuolemantähden. Se on lähes täydellinen vauhdin, ohjattavuuden ja puolustusjärjestelmien tasapainossa tehden siitä Konnalentueen suosikkihävittäjän.
Kenraali Carlist Rieekan[lähde]

T-65 X-siipinen tähtihävittäjä oli Kapinaliiton ja sen seuraajahallitusten ensisijainen monikäyttöinen tähtihävittäjä. Se tunnettiin monipuolisuudestaan ja poikkeuksellisista taisteluominaisuuksistaan ja se oli kapinallisten ja Uuden tasavallan pilottien suosiossa. X-siipisessä oli suojat, hyperajomoottori, R2 -astromekaanikkodroidi korjaustöitä ja navigointia varten ja protonitorpedoja. Näillä ominaisuuksilla Kapinaliitto kykeni tuhoamaan keisarillisten omaisuutta paremmin onnistumismahdollisuuksin.

Fresian kaappauksen jälkeen ja sen suunnitelmien siirryttyä kapinallisille X-siipisillä oli tärkeä rooli galaktisessa sisällissodassa. Se sai eniten kunniaa siitä, että sellaisella nuori kapinallislentäjä Luke Skywalker tuhosi ensimmäisen Kuolemantähden. Myöhemmin sodassa X-siipiset puolustivat Kapinaliiton aluksia ja johtivat hyökkäyksiä Imperiumin alusten ja asemien kimppuun.

Konnalentueen pilotit suosivat monikäyttöistä X-siipistä lentäen sellaisilla niin usein kuin vain kykenivät ja käyttivät muita aluksia vain tarpeen vaatiessa, kuten tehtävissä jotka vaativat ionikanuunoiden käyttöä. X-siipisiä käytettiin niin paljon Kapinaliiton ja Uuden tasavallan toimesta, että niistä tuli heidän symboleitaan, kuten TIE -hävittäjät ja tähtituhoajat Galaktisella Imperiumilla.

T-65 luokka otettiin aikanaan pois käytöstä kehittyneempien mallien tieltä. T-65 pysyi yhä palveluksessa vaikka Uuden tasavallan arsenaaliin otettiin muita, uudempia malleja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-siipinen kehitettiin ARC-170 hävittäjästä, jota Galaktinen Tasavalta käytti.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-siipiset olivat nopeasti käänneltäviä ja ohjailtavia tähtihävittäjiä. Aluksen takapäässä oli tavallisesti kaksi paria iskusiivekkeitä (tai s-siivekkeitä) vastakkaisilla puolilla. Siivekkeet kullakin puolilla oli lukittu paikalleen samalle tasolle vastapäisten siivekkeiden kanssa. Taistelutilanteessa nämä siivekkeet irroitettiin näistä asennoista, jotta siivekkeiden päissä olevat laserkanuunat olisivat paremmin turvassa vihollisen tulitukselta. Tällöin, jos alusta katsoi takaa päin, se näytti X-kirjaimelta, josta juontuukin sen nimi. Varhaisempien mallien kanuunat eivät voineet ampua siivekkeiden ollessa lukitussa tilassa, mahdollisesti turvallisuusominaisuuksien johdosta. Hyperavaruusmatkustuksen aikana siivekkeet pysyivät lukittuina energian säästämiseksi.

Joissakin malleissa aluksen vaikuttavaa liikkuvuutta niukennettiin, jotta saatiin aikaan lyhytkestoisia lyhytkestoisia vauhdinlisäyksiä. Tämän toiminnon käyttämiseksi asejärjestelmät oli kuitenkin sammutettava ja siivekkeet oli lukittava vaaka-asentoon. Muissa malleissa siivekkeet olivat lukitussa asennossa aseiden huollon aikana, vaikka tämä vähensi tehoa ja tarkkuutta.

X-siipisen kohdistustietokone.

X-siipiset kantoivat neljää Taim & Bakin KX9 laserkanuunaa ja kaksinkertaisia torpedoheitintä protonitorpedojen ampumista varten. Toissijaisiksi aseiksi voitiin asettaa muita taistelukärkiä kuten tärähdysohjuksia. Tämä vaati kuitenkin suuren määrän aikaa ja vaivaa teknisiltä huoltomiehiltä ja protonitorpedojen yleinen monipuolisuus sopi hyvin X-siipisen vaihtelevaan tehtäväkirjoon ja oli siten suositeltu ase. Galaktisen sisällissodan varhaisina vuosina kapinallisilla oli pieni määrä näitä aseita niiden korkean hinnan vuoksi. Esimerkiksi Yavinin taistelun aikana suurin osa X-siipisistä kantoi vain yhtä protonitorpedovarustusta, kuten Luke Skywalkerin hävittäjä. Aluksiin asennettin myös ANq 3.6 jäljitystietokone helpottamaan näillä aseilla tähtäämistä antaen lentäjille parempi taktinen kuvaruutu kohdistukseen, tähtäämiseen ja torpedojen ampumiseen. Tämä jäljitystietokone oli menestys arvolla 98.7%.

X-siipisen laserkanuunoilla oli useita asetuksia:

  • Yksi ammus, jonka kanuuna ampui ammus kerrallaan;
  • Kaksi ammusta, jotka kaksi erillistä kanuunaa ampui yhtaikaa;
  • Neljä ammusta, jotka kaikki neljä kanuunaa (yksi kussakin siivekkeessä) ampuivat yhtaikaa kohteeseen;
  • Sekalainen ammuskelu, jossa monet heikkotehoiset aseet ampuivat sarjatulessa (ominaisuus lisättiin yuuzhan vongien sodan aikana.
Näkymä X-siipisen moottoreihin siivekkeiden ollessa lukitussa tilassa.

Aluksen työntövoiman tuottivat neljä Incomin 4L4 työntömoottoria, jotka antoivat tähtihävittäjälle suhteellisen nopean avaruus -, ja ilmakehänopeuden. X-siipiset oli varustettu myös hyperajomoottoreilla, toisin kuin suurin osa TIE hävittäjistä. Tämän ansiosta ne kykenivät hyppäämään hyperavaruuteen ja toimimaan kaukana suurista tukialuksista. Hävittäjälentueet kykenivät hyökkäämään omillaan ilman kantoalusta. Tämä sopi kapinallisille, ja niin se palveli heidän nopean toiminnan hyökkäys ja pako -taktiikoissaan täydellisesti.

Hävittäjässä oli tilaa vain yhdelle lentäjälle, jota avusti droidi (kuten R2-sarjan astromekaanikkodroidi, joka sijaitsi erillisessä tilassaan. Droidi kykeni hoitamaan hätäkorjauksia ja se lähetti ohjaamon monitoriin aluksen statuksesta tietoja. Droidi hoiti myös hyperavaruuslaskennat, käytti yksittäisiä järjestelmiä ja kykeni jopa ohjaamaan alusta ilman pilottia. Tämän ansiosta pilotti kykeni lepäämään tehtävien aikana ja säästymään vaivalta kun X-siipistä liikutettiin rutiininomaisissa tarkoituksissa hangaarien sisällä.

X-siipisen ohjaimet olivat T-16 skyhopperin (joka oli myös Incom Corporationin tuottama ilmakiituri) kaltaiset. Tämän johdosta pilotit kykenivät toimimaan minimaalisella koulutuksella. Kyvykäs aloittelija, jolla oli tarpeeksi kokemusta T-16:sta kykeni ohjaamaan X-siipistä muutaman tunnin jälkeen astuttuaan ensikertaa aluksen ohjaamoon. Kapinallistekniikot käyttivät tätä ominaisuutta kouluttaakseen uusia pilotteja käyttämättä yhtään kalliita X-siipisiä. Tämän ansiosta myös tulevaisuuden X-siipisten pilotit voitiin kouluttaa salaisesti Imperiumin hallitsemilla planeetoilla.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

teknisiä tietoja.

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]