Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Tasavaltaa edeltävällä aikakaudella.

Ääretön imperiumi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Ääretön Imperiumi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Rakataimperiumi.jpg
Ääretön imperiumi
Poliittiset tiedot


Valtionpäämies

Ylipredori

Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki
Virallinen kieli

Rakata

Historialliset tiedot
Perustettu

Ennen vuotta 36 453 BBY

Hajotettu

Noin vuonna 25 200 BBY

Muut tiedot
Aikakaudet
Ääretön imperiumi ei tule kaatumaan
Rakatojen monumentin tekstilaatta[lähde]

Ääretön imperiumi oli rakatojen lähes koko galaksin laajuinen imperiumi, joka oli toiminnassa ennen Galaktisen tasavallan perustamista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kwat saapuvat Lehonille ensimmäistä kertaa

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakatat ovat kuin koko galaksin kattava kulkutauti, jonka me, Kwat, häpeäksemme päästimme valloilleen
A'nang[lähde]

Kauan ennen vuotta 36 453 BBY, Dathomirilta kotoisin olleet Voimalle herkät Kwat saapuivat Äärettömyyden portin avulla Lehonille, rakatojen kotiplaneetalle. Kuten muidenkinplaneetoiden asukkaille aiemmin, Kwat opettivat primitiivisille rakatoille kehittynyttä teknologiaa, erilaisia tieteitä, sekä Voiman käyttämistä. Omaksi epäonnekseen Kwat huomasivat vasta aivan liian myöhään rakatojen olevan vallanhimoinen ja julma yteiskunta, joka käytti hyväkseen voimasta ainoastaan sen pimeää puolta. Rakatojen vallanhimo yhdistettynä Kwaiden teknologian ja tiedon kanssa ei ollut hyvä yhdistelmä. Rakatat valjastivat nämä tiedot ja taidot aggressiivisiin tarkoituksiin ja alkoivat valloittaa yksitellen muita tuntemattomien alueiden planeettoja.

Ääretön imperiumi, kuten rakatat valtakuntaansa kutsuivat, valloitti nopeasti huomattavan määrän muita planeettoja. Pääasiassa rakatat keskittyivät sellaisiin planeettoihin, joiden asukkaat osasivat käyttää Voimaa edes jollain tasolla. Saamansa tietouden ansiosta, rakatat kehittivät täysin uudenlaista, pimeää teknologiaa. Tämä teknologia pystyi hyödyntämään Voimalle herkkien orjien pimeän puolen ajatuksia suurten sotakoneiden ja tähtialusten polttoaineena. Tämä ei kuitenkaan rakatoille riittänyt, vaan he halusivat hallita myös Kwaiden äärettömyyden portin rakentamiseen ja käyttöön tarvittua teknologiaa. Niin alkoi Lehonin taistelu rakatoiden ja kwaiden välillä, joka vaati useiden kwaiden hengen. Ennen taistelun päättymistä alakynteen jääneet kwat ehtivät kuitenkin tuhota Äärettämän porttinsa lopullisesti, uskoen etteivät rakatat sen vuoksi pääsisi ikinä pois planeetaltaan ilman ulkopuolista apua.

Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt rakatoita. He päättivät suunnitella ja rakentaa valtavankokoisen avaruusaseman, joka tunnettiin valmistuttuuaan nimellä Tähtiahjo. Tämän aseman he rakensivat Abo-nimisen tähden kiertoradalle Lehonin aurinkokunnassa. Valmistuessaan tähtiahjo oli valtaisa tehdas, joka valmisti rakatoille sota-aluksia ja aseita. Tähtiahjon tuotosten avulla rakatat tunkeutuivat ulos tuntemattomilta alueilta, ja aloittivat läntisen galaksin valloittamisen. Yksi ensimmäisistä rakatojen tielle osuneista planeetoista oli metsäplaneetta Kashyyyk. Kashyyykiin he asensivat kehittämänsä planeetanmuokkauskoneen, joka alkoi muokkaamaan wroshyrpuita. Kuitenkin kone meni epäkuntoon, ja rakatat menettivät yhteytensä siihen. Uusien valloitusten jälkeen kukaan heistä ei kuitenkaan kokenut minkäänlaista mielenkiintoa käydä tarkastamassa konetta, saatika kunnostamassa sitä. 33 598 BBY, yli 200 vuotta yhteyden katkeamisen jälkeen, kone käynnistyi uudestaan vaikka olikin epäkunnossa aiheuttaen wroshyrpuiden kasvun kiihtymisen.

Valloitusten aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan aikaa sitten, rakatat hallitsivat koko galaksia. Kaikki muut lajit kumarsivat meitä.
Orsaa[lähde]

Vuoteen 30 000 BBY mennessä Ääretön imperiumi oli saavuttanut laajuutensa huipun. Tuolloin yli 500 planeettaa ympäri galaksia kuului siihen. Kun rakatat vihdoin saavuttivat Dathomirin, kwaiden kotiplaneetan, he teurastivat ja orjuuttivat Kwaita julmasti kostona Äärettömyyden portin tuhoamisesta. Jatkuneen alistamisen ja kiduttamisen vuoksi, kwat taantivat vuosien myötä vähä-älyisiksi kwi-liskoiksi. Rakatat kiinnostuivat myös Dathomirin valtavista rancoreista, joita he sitten kuljettivatkin kotiplaneetalleen tutkittavaksi. He veivät rancoreita myös useille muille planeetoille pelokkeeksi. Näihin planeettoihin lukeutuu mm. Gamorr, jonka asukkaat, gamorrit, alkoivat palvoa rancoreita. He myös muuttivat Belsaviksen vankilaplaneetaksi, jonne he lähettivät kapinoivien kansojen johtajia.

Rakatojen imperiumin sotalaivasto.

Vuoden 27 700 BBY tienoolla, rakatat löysivät tiensä Korribanille, missä he kohtasivat sithien kulttuurin. He huomasivat sithien kulttuurrin olevan hyvin lähellä omaansa, joten he opettivat sitheille mm. kuinka käyttää Voimaa ja tehdä holokroneja. Sithien silloinen johtaja, Adas, kuitenkin ymmärsi rakatojen aikovan pian valloittaa Korribanin, joten hän keräsi sithien armeijan kasaan ja ajoi Äärettömän imperiumin pois planeetaltaan. Rakatat jostain syystä nielivät tappionsa, eivätkä enään palanneet Korribaniin.

Rakatat valloittivat myös useita planeettoja, kuten ihmisten kotiplaneetan Coruscantin, jotka sijaitsivat Keskikehällä. Tuolloin useita ihmisiä pakeni alkeellisilla aluksillaan Coruskantilta valloittajaa pakoon muille planeetoille. Valitettavasti he päätyivät usein myös sellaisille Keskikehän planeetoille, jotka rakatat olivat jo valloittaneet.

Imperiumin romahtaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakatojen Voimaan pohjautuva teknologia oli kuitenkin epävakaata, eivätkä rakatat tutkineet sen käytön riskejä tarpeeksi kattavasti. Lopulta tämä teknologia koitui rakatojen kohtaloksi ja luhistutti koko Äärettömän imperiumin. Tähtiahjo alkoi syövyttämään rakatojen johtajien mieliä pimeän puolen energiallaan, aiheuttaen näin rakatojen sisäisten ritiriitojen kasvamisen, ja lopulta koko sukupolvia kestäneen galaksinlaajuisen terrorin päättymisen. Lukuisien planeetoiden orjat alkoivat kapinoida samoihin aikoihin, eivätkä rakatojen resurssit riittäneet niiden kaikkien tukahduttamiseen. Nämä kriisit ajoivat Äärettömän imperiumin galaksinlaajuiseen sisällissotaan, jonka lopputulosta vauhditti myös 25 200 BBY rakatojen joukossa levinnyt tappava kulkutauti. Kyseisen kulkutaudin lähteestä ei ole varmuutta, mutta oletetaan että orjalajien tiedemiehet olisivat sen yhdessä luoneet. Tämä tauti yhditettynä hyökkäyksiin tuhosi rakatat lähes kokonaan, ja pakotti Äärettömän imperiumin polvilleen. Pahin oli kuitenkin vielä edessä.

Taudin aiheuttamat mutaatiot rakatoissa saivat heidät menettämään yhteytensä Voimaan. Tämä johti siihen, että he eivät kyenneet enään hallita Voimaan pohjautunutta teknologiaansa, vaan joutuivat tyytymään alkukantaisempiin aseisiin. Lopulta tilanne oli rakatojen kannalta niin katastrofaalinen, että valloitetut planeetat alkoivat karkoittamaan rakatoja. Tällöin heille ei enää jäänyt muuta mahdollisuutta kuin paeta takaisin kotiplaneetalleen.

Rakatoiden ahtauduttua Lehoniin, planeetalla alkoi ankara valtakamppailu resursseista ja vallasta, mikä aiheutti kaikkien planeetan kaupunkien tuhoutumisen, ja rampautti planeetan mantereet röykkiöiksi heiveröisiä saaria. Tämä rakatoiden sisällissota johti lähes rakatoiden sukupuuttoon. Lopulta oli enään vain pieni ryhmä rakatoita, pappeja muistuttavat vanhimmat, muisti rakatojen suuruuden ja mahtavuuden, josta ei enää ollut juuri mitään jäljellä. Seuraavien vuosisatojen kuluessa koko Ääretön imperiumi pyyhtiin pois sen entisten orjien toimesta ja rakatat vaipuivat heidänkin mielistään unholaan. Seuraavan kerran rakatat ja tieto entisestä Äärettömästä imperiumista löydettiin vasta tuhansien vuosien kuluttua, Jedien sisällissodan aikoihin.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äärettömän imperiumin teknologia oli aikaansa nähden hyvinkin kehittynyttä. Tätä kuvastivat sen planeetanmuokkauskoneet, Tähtiahjo ja useat sotilaalliset keksinnöt. Äärettömässä imperiumissa esiintyi myös orjuutta massiivisissa mittakaavoissa, ja sen hallinto jätti jälkeensä Tatooinen kaltaisia karuja planeettoja.

Orjuuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska rakatat tarvitsivat runsaasti Voimalle herkkiä orjia energiaa saadakseen, toteutui heidän valtakunnassaan myös hyvin massiivista orjuuttamista. Orjuus ei ainoastaan vauhdittanut imperiumia vaan piti sen kasassa. Orjia käytettiin myös paljon massiivisten rakennusurakoiden, kuten esimerkiksi Tähtiahjon valmistamiseksi. Lopulta koko imperiumi kaatui orjuuden vuoski, sillä hew eivät enään kyenneet hallitsemaa niin massiivisia orjamääriä.


Tunnetut jäsenplaneetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]