Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Jorus C'baoth

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppi-, etenkin sanajärjestysvirheistä..

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Jorus.jpg
Jorus C'baoth
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Bortras

Syntynyt

70 eYt (35BrS:4:3), Bortras

Kuollut

27 eYt (8:4), Outbound Flight

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Pituus

190 cm

Hiusten väri

Valkoinen

Silmien väri

Ruskea

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Oppilaat

Lorana Jinzler


Jorus C'baoth oli miespuolinen ihminen. Hän oli kloonisotia edeltäneellä kaudella jedimestari. Kuten jeditoverinsa Dookukin, oli C'baoth omahyväisyyteen asti varma omista kyvyistään. Hän uskoi olevansa virheetön soturi ja filosofi. Hän myös piti niitä, jotka eivät olleet alttiita Voimalle, itseään alempiarvoisina.

C'baoth oli pääasiallinen toimija galaksin ulkopuolelle suuntautuneen tutkimusmatkan järjestämisessä, jota hän piti etsintäretkenä löytääkseen uusia lajeja, joille voisi opettaa jedien taitoja. Kuten muutkin tutkimusmatkalaiset, oli C'baoth tuomittu tuhoon omahyväisyytensä ja hallinnastaan karanneiden tapahtumien seurauksena. Hänen oman sokeutensa vuoksi koko retkikunta tuhoutui Chissien laajennuspainotteisten puolustusvoimien komentajan Mitth'raw'nuruodon, joka myöhemmin tunnettiin Thrawnina, käsissä. Retkikunnan tuho ajoi jedimestarin pimeälle puolelle, koska hän antautui vihalleen kostaakseen. Chissien säteilyräjähteet tappoivat hänet lauetessaan Outbound Flightin sisällä.

Myöhemmin Palpatine käytti C'baothin DNA-näytettä luodakseen hullun kloonin, joka tunnettiin Joruus C'baothina. Kloonista tuli keisarin yksityisen aarrevaraston vartija Waylandille, mistä suuramiraali Thrawn löysi hänen aloittaessaan kampanjansa Uutta tasavaltaa vastaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen ura jedinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jorus C'baoth syntyi Reithcasin sektorilla Bortrasilla. Hän osoitti suurta potentiaalia Voiman käyttämisessä ja hänet oletettavasti valittiin jedikoulutukseen perinteen mukaisesti jo vauvana. Outbound Flightilla hän käyttää Anakin Skywalkeria esimerkkinä myöhään aloitetusta jedikoulutuksesta, mikä viittaa hänen aloittaneen koulutuksensa tavallisen jedilapsen tavoin. Ollessaan seitsemäntoista C'baoth matkusti Mirnicin yliopistoon, mistä valmistuttuaan hän suuntasi jedienkoulutuskeskukseen Kamparasiin, jossa hän sai lisää koulutusta Voiman käytöstä. Oltuaan kaksi vuotta Kamparasin keskuksessa, tuntematon jedimestari otti hänet yksityiseksi oppilaakseen. Kahden vuoden lisäkoulutuksen jälkeen C'baoth kohosi jediritarin asemaan ja vaati kaksitoista vuotta myöhemmin itselleen jedimestarin aseman, jota kukaan ei häneltä kieltänyt.

Jorus C'baoth oli Galaktisen tasavallan uskollinen tukija ja hän palvelikin hallitusta useilla tavoilla. Parhaiten hänet tunnettiin neuvottelu- ja välitystaidoistaan galaksin rodullisesti ristiriitaisten erimielisyyksien ratkaisuissa. Hän osallistui Andolle sijoittuneen joukkion aseidenriisuntaan. Hän auttoi jedimestari Tra's M'insiä ratkaisemaan duinuogwuiden ja gotalien välisen erimielisyyden. Hän myös osallistui Organan suvun sijoittamiseen Alderaanin hallitsijoiksi ehdottamalla järjestettyä avioliittoa Antillesin suvun kanssa. C'baoth oli myös Naboon vallanhimoisen senaattori Palpatinen neuvonantaja.

C'baothin uransa aikana kouluttuamien padawanien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta hänen tiedetään kouluttaneen ainakinLorana Jinzler -nimisen ihmisnaisen, joka ylennettiin jediritariksi vähän ennen Outbound Flightin matkaanlähtöä. Hänen on kuitenkin sanottu kouluttaneen useita padawaneja. C'baothin halveksiva asenne Voiman käyttöön kykenemättömiä kohtaan häiritsi hänen oppilastaan, mutta Jinzler ei uskaltanut ottaa asiaa esiin mestarinsa kanssa.

Joko geeniperimästään tai stressistä johtuen C'baohtin hiukset menettivät värinsä ennen aikojaan ja jo kolmenkymmenenkahdeksan vuoden iässä hänen kaikki hiuksensa olivat muuttuneet valkoisiksi. Näistä jälkimmäinen on todennäköinen vaihtoehto, sillä C'baoth hermostui, peräti suuttui, hyvin herkästi, vaikkei se jedien tapoihin kuulunutkaan.

Tutkimusmatka galaksin ulkopuolelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C'baoth oli näkyvin toimija Vanhan tasavallan suunnitelmassa järjestää tutkimusmatka, jonka tarkoituksena oli etsiä älyllistä elämää vieraista galakseista. Retkikunnan lähtiessä Yaga Minorista 27 eYt C'baoth oli yksi mukaan lähteneistä kuudesta jedimestarista. Vaikka Tasavallalla oli suunnitelma tutkimusmatkan tarkoituksesta, C'baoth hyödynsi retkikuntaa omiin päämääriinsä. Hän uskoi retkikunnan voivan levittää jedien tapoja löydetyille Voimalle herkille lajeille.

Tutkimusmatka kuitenkin oli vaarassa jäädä Tasavallan byrokratian jalkoihin, mutta C'baothin pysäyttäessä Barlokissa salamurhayrityksen oli senaatin myönnettävä täysi tukensa tutkimusmatkalle. C'baoth ei aavistanutkaan, että esittäessään tukevansa tutkimusmatkaa Palpatine myös kaivoi salassa maata sen alta. Verikokeen varjolla Darth Sidious sai haltuunsa C'baothin geenit, joita hän käytti kloonin luomiseen uskoen tämän osoittautuvan myöhemmin hyödylliseksi. Sidious myös lähetti Kinman Dorianan Outbound Flightin edelle, jotta tämä voisi johtaa iskuryhmän tuhoamaan aluksessa olevat jedit yhdellä iskulla.

Outbound Flightin lähdettyä matkaan C'baoth otti enenevässä määrin haltuunsa aluksen komennon ja meni jopa niin pitkälle, että haki Voimalle herkkiä lapsia perheidensä luota yöllä, jotta nämä voitaisiin kouluttaa jedeiksi. Matkalla olleet siirtolaiset alkoivat vihata häntä lisääntyvän vallan väärinkäytön vuoksi, kun hän jopa kumosi kapteenin määräyksiä. Tämä häiritsi aluksen kapteenia Pakmillua, mutta hän myöntyi tilanteeseen C'baothin käskyjen alla.

Outbound Flightin siirtyessä Tuntemattomille alueille se joutui tekemisiin vagaarien ja chissien kanssa. Chissien iskuryhmän johtaja Mitth'raw'nuruodo otti yhteyttä C'baothiin ja tapasi tämän Outbound Flightillä, mutta C'baoth kieltäytyi suostumasta Thrawnin vaatimukseen poistua Chissien valtakunnan alueelta. Vagaarien laivaston hyökätessä Outbound Flightiä vastaan C'baoth suoritti Voimasulautumisen häiritäkseen vihollisten ajatuksia. Samalla hetkellä Thrawn lähetti droiditähtihävittäjät vagaarien kimppuun, minkä seurauksena näiden kuoleman aiheuttama häiriö Voimassa särki sulautumisen väkivaltaisesti.

Vagaarien kuoleman häiritsemät jedit eivät huomanneet miten chissien joukot onnistuivat pääsemään lähemmäksi ja Thrawnin käskystä tuhoamaan järjestelmällisesti Outbound Flightin asejärjestelmät, tappaen siinä sivussa lähet kaikki aluksella olleet jedit, jotka olivat asettuneet tykkiasemille. Tapahtuneesta raivostuneena C'baoth antoi periksi vihalleen, lankesi pimeälle puolelle ja käytti kuristusvoimaa Thrawnia vastaan alukselta toiselle melkein tappaen tämän. Ennen kuin Thrawn kuoli Springhawkilla ollut Doriana kuitenkin aktivoi droiditähtihävittäjiin ohjelmoidun aliohjelman, joka lähetti ne törmäyskurssille Outbound Flightin kanssa. Tähtihävittäjien viimeinen aalto kuljetti chissien kehittämiä säteilypommeja, jotka tappoivat C'baothin ja kaikki matkustajat, lukuun ottamatta varastoytimessä olleita viittäkymmentäseitsemää siirtolaista ja Jinzleriä.

C'baothin omahyväinen ja pomottava käytös olivat syy siihen miksi 22 jYt löydettäessä hengissä olleet siirtolaiset vihasivat ja pelkäsivät jedejä ja jopa omia Voimalle herkkiä lapsiaan.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9 jYt C'baothin klooni Joruus C'baoth löytyi Waylandista, missä se oli asunut aina ajasta ennen kloonisotia. Klooni oli perinyt suuren osan C'baothin persoonallisuudesta, kuten tämän halun sekaantua riitoihin, minkä lisäksi kloonilla oli C'baothin suunnattoman suuri ego.

Koska suuri jedipuhdistus oli tuhonnut useimmat viittaukset jedeihin ja Wayland itsessään oli huolellisesti kätketty, vain erittäin harvat tiesivät, että myöhemmän ajan C'baoth oli klooni, lukuunottamatta Thrawnia, joka oli tuhonnut alkuperäisen jedin Outbound Flightin mukana. Psyykkistä epävakautta aiheuttaneiden Spaartin kloonaussylinterien ja pitkän eristäytymisen seurauksena Joruus C'baoth oli unohtanut todellisen alkuperänsä ja uskoi todella olevansa alkuperäinen mestari C'baoth.

Koska Joruuksella ei ollut lainkaan muodollista jedikoulutusta, hän käytti pimeää puolta avoimesti hallitessaan Waylandin sekalaista väestöä. Suuramiraali Thrawnin löydettyä hänet, klooni käytti Voimaa auttaakseen keisarillisia hyökkäyksissä ja hankkiakseen itselleen uuden oppilaan. Joruus kuoli Luke Skywalkerin ja entisen Keisarin käden, Mara Jaden, käsissä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]