Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Sukupuolet

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Kaksi ihmistä, vasen miespuolinen ja oikea naispuolinen.

Suurimmassa osassa galaksia eri lajien keskuudessa tavattiin kahta sukupuolta, mies ja nainen. Kuitenkin, joillakin muukalaislajeilla, kuten Hutteilla, oli mahdollisesti myös molempien sukupuolten sekoittumia. Tätä sukupuolta kutsutaan hermafrodiitiksi. Jotkut erityiset lajit, kuten esimerkiksi X'Tingit, pystyivät ajoittain vaihtelemaan sukupuoltaan erityisien hormoniensa avulla. On kuitenkin myös mahdollista, että sukupuolia oli enemmän kuin kaksi - jotkut muukalaisrodut sisältävät useampia sukupuolia (eräs laji, Xi'Decit, sisältää jopa yli 180 erilaista sukupuolta, luultavasti liittyen heidän erityisiin geeneihinsä). Kuitenkin jotkut lajit, kuten vaikkapa Filordit olivat aseksuaalisia ja pystyivät synnyttämään jälkeläisiään itse. Fnessialaisten rodulla on ollut aikaisemmin dokumentoimaton sukupuoli nimeltä thos. Se, minkälaista oikeastaan oli olla thos ja mitä se tarkoitti oli tuntematon salaisuus.

Erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmalla osalla lajeista eri sukupuolet erottuivat tietyillä merkeillä. Naispuolisilla oli yleensä pienempi luusto ja heidän äänensä oli miespuolisia korkeampi. Suurimmalla osalla nisäkäslajien naispuolisilla (jopa jotkut matelijat) edustajilla oli rinnat. Sosiaaliset harrastukset myös ilmaisivat naispuolisuutta, kuten esimerkiksi toiminta eri tilanteissa, mitä he pitävät päällään ja kuinka he muotoilivat hiustyyliään (jos hiuksien kasvaminen on edes ominaista lajille).

Miespuoliset ovat yleensä suurempia kooltaan, heillä oli leveämmät olkapäät ja matalampi ääni. Miespuolisilla oli myös enemmän lihasmassaa ja he olivat oletettavasti parempia kestävyyttä vaativissa työtehtävissä. Sosiaalisissa harrastuksissa miespuolisten oletettiin käyttäytyvän eri tavoilla, pitävän erilaisia vaatteita ja muotoilevan hiuksiaan "maskuliinisella" tavalla.

Droidien "sukupuolet"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Droidit, erityisesti ne droidit, joilla oli ohjelmoinnissaan jommankumman sukupuolen persoonallisuuksia ja myöskin niillä, jotka työskentelivät läheisessä kumppanuudessa orgaanisien lajijen kanssa, aivan kuten protokolladroidit ja astromekaanikkodroidit, yleensä ohjelmoitiin saamaan stereotyyppisesti enemmän miespuolisia tai naispuolisia persoonallisuuksia. Tästä huolimatta yleensä jopa mekaanista alkuperää olevat nimettiin joko naispuoliseksi tai miespuoliseksi.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Monet Tähtien sodan videopelit antavat pelaajalle mahdollisuuden valita tai määrittää oman päähenkilönsä sukupuolen. Tämän tapaisia henkiöitä oli esimerkiksi: Rookie One, Jaden Korr, Darth Revan ja Meetra Surik. Siitä lähtien kun Tähtien sodasta tuli menestyksekäs ja käypä tarina, sen julkisuuteen tuodut asiat ovat tulleet käyviksi niiden muukalaisten persoonien sukupuoliksi, Tähtien sodan jatkojen historialliseen "todellisuuteen". Ylimääräisenä, Star Wars Galaxies antaa pelaajalleen mahdollisuuden päättää itse henkilönsä sukupuolen. Toisin kuin yllä mainitut henkilöt, kutenkaan Galaxiesin henkilöt eivät Tähtien sota - maailmassa ole käypiä.
  • Tavallisesti tällaiset videopelejen epäkäyvät henkilöt on tehty käyväksi virallisuuteen miespuolisiksi (esimerkiksi Rookie One on vahvistettu miespuoliseksi henkilöksi Star Wars: Rebel Assault II: The Hidden Empiren tarinaan), ja taas karkotettu jedi, huomattava poikkeustapaus, oli tehty käyväksi naispuolisena henkilönä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]