Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Plo Koon

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Star Wars: The Clone Wars–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Kel Dor AA.jpg
Plo Koon
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Dorin

Kuollut

19 eYt, Cato Neimoidia

Ruumiilliset tiedot
Laji

Kel dor

Sukupuoli

Mies

Pituus

188 cm

Hiusten väri

Ei ole

Silmien väri

Mustat, joissa hopeiset iirikset

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit

Tyvokka

Oppilaat

Plo Koon oli miespuolinen kel dor -lajin edustaja planeetta Dorinilta. Hänestä tuli jedimestari ja elinikäinen jäsen jedien korkeimmassa neuvostossa, pitäen paikkaa ennen Naboon Invaasiota Tasavallan loppuun saakka 19 eYt. Kloonisotien aikaan hän palveli ylikenraalina Tasavallan suurarmeijassa. Hän oli myös taitava tähtihävittäjäpilotti.

Plolla oli oli veljentytär, Sha Koon, joka myös kuului Jediritarikuntaan ja toimi henkilökohtaisena kommunikaattorina jedien iskujoukon ja muun Tasavallan välillä Stark-hyperavaruussodan aikana. Plo oli myös läheinen ystävä Qui-Gon Jinnin, Micah Giiettin ja Saesee Tiinin, huomattavan hävittäjäpilotin, kanssa.

Hän kuoli tähtihävittäjässään Cato Neimoidian yllä kloonisotilaidensa toimesta, Palpatinen julistaman käsky 66:den mukaisesti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska oli kotoisin Dorinista kuten kaikki kel dorit, Koon oli tottunut hengittämään ilmakehässä, jossa oli vähän happea. Siksi Kel Dorin piti pitää yllänsä suojalaseja ja hengitysnaamaria selvitäkseen happirikkaissa maailmoissa. Hengitysnaamari myös tuotti Koonille vain hänen kotiplaneetaltansa löytyvää kaasua. Kokenut ja taitava soturi Plo tuli pitkästä Kel Dor-Jedidynastiasta, johon kuului setä ja Plo Koonin oma veljentytär, Sha Koon.

Plo Koon opiskeli jedien tietä legendaarisen wookiee-jedi Tyvokkan suojeluksessa. Kel doreilla oli maine nopeiden ja selvien erojen tekemiseen oikean ja väärän välillä. Plo Koon ei ollut poikkeus, vaam teki usein nopeita ja päättäväisiä toimia, harkiten seurauksia vain vähän. Tämä asenne yhdistettynä Koonin sarkastiseen nokkeluuteen koetteli usein hänen mestarinsa kärsivällisyyttä.

Urallansa Plo koulutti monta padawania, muun muassa Bultar Swanin ja naispuolisen tradoshanin, Lissarkhin, joka oli hänen padawaninsa Naboon invaasion aikaan. Koon oli Qui-Gon Jinnin läheinen ystävä ja uskoi, että Qui-Gon ansaitsisi paikan jedien korkeimmassa neuvostossa. Hän ehdotti ideaa jopa Tyvokkalle, vaikka vanha jedi oli eri mieltä. Koon tajusi kuitenkin pian, että kapinallisen luonteensa takia Qui-Gon ei ikinä saisi paikkaa neuvostossa.

Starkin hyperavaruussota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin voisi hyväksyä entisen mestarinsa Tyvokkan tarjouksen liittyä neuvostoon, Koon seurasi wookieeta Troikenille, missä Tasavalta neuvotteli piraatti Iaco Starkin kanssa. Stark oli varastanut baktatarvikkeita rahtialuksilta ja myi niitä halvemmilla hinnoilla, joihin Kauppaliitto ei pystynyt vastaamaan. Sotilaallisiin toimiin turvautumisen sijaan Tasavalta päätti neuvotella mestari Tyvokka päädiplomaattinaan.

Kuitenkin jotkut ryhmät hallituksessa halusivat päättäväisempää toimintaa ja järjestivät hyökkäyksen Starkin joukkoja vastaan, mikä aiheutti neuvottelujen muuttumisen tulitaisteluksi. Plo koon katseli epäuskoisena, kun Tyvokka surmattiin ristitulessa. Mestarinsa kuoleman vanavedessä Koon vahvisti Tasavallan joukkoja ja johti heidät käsittämättömään voittoon tässä konfliktissa, josta olisi tuleva Starkin hyperavaruussota. Tämä voitto teki Plo Koonista Tasavallan sankarin. Taistelun aikana Plo ystävystyi Tasavallan sotilaan, Jace Dallinin kanssa, joka myöhemmin puhui Koonin urheudesta ja nöyryydestä.

Yinchorrien ylösnousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starkin hyperavaruussodan jälkeen Plo Koon ylennettiin mestariksi ja hänelle annettiin elinikäinen paikka Jedineuvostossa kunnioituksen osoituksena hänen mestarinsa kuolintoivetta kohtaan. Koon, joka oli aina nöyrä, tunsi, että oli monia muita paljon pätevämpiä kuin hän, jotka voisivat palvella neuvostossa. Plo oli myös Micah Giiettin läheinen ystävä ja he kokivat monta seikkailua yhdessä. Heidän alituinen sanasotansa aiheutti harhaluuloja heistä toistensa vastustajana, mutta ne, jotka olivat läheisiä kahden jedimestarin kanssa, ymmärsivät, että he todella olivatkin ystäviä.

Giiett ja Koon olivat vastuussa kokki Slabba Drewlin vapauttamisesta Corpo-huttin kynsistä Ord Mantellilla. Ruoanlaittokisassa Corpon keittiödroidi MREM-02:den kanssa Giiett pystyi häiritsemään yleisöä sillä aikaa, kun Koon vaihtoi droidin ainekset epävaikaisiin aineisiin kuten rakrialaisella loppuunpalamiskastikkeeseen.

Kun tuli tuomaroinnin aika, Giiettin kiemurtelijamuhennos, vaikka olikin keskinkertainen, riitti kisan voittoon ja Drewlin vapauttamiseen. Tämän tehtävän jälkeen Giiett harkitsi mahdollisuutta käyttää kahta valomiekkaa.

Vuosi ennen Naboon invaasiota Plo ja Micah osallistuivat tehtävään kukistaa ylösnousu-planeetta Yinchorrilla, ja heidän mukanansa tulivat Lilit Twoseas ja tämän oppilas K'Kruhk.

Taistelun aikana Koon käytti Voimatekniikkaa luodakseen ja manipuloidakseen pölypilviä voidakseen verhota jedit Yinchorri-hyökkääjiltä. Koonin savuseinämän tehokkuuden takia heidät pelasti Adi Gallia, Eeth Koth ja Tsui Choi, ja pian he pääsivät suorittamaan tehtävää pelastaakseen jäljellä olevat jedit. Selkkauksen aikana Giiett loukkaantui kuolettavasti ja halusi jäädä taakse häiritsemään vihollisia. Kunnioittaakseen kaatunutta ystäväänsä Koon otti Giiettin vanhan padawanin, Bultar Swanin, koulutuksen vastuulleen.

Naboon valloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmissa Neuvoston kokouksissa Plo Koon oli hiljainen ja arvoituksellinen hahmo, joka harvoin osallistui väittelyihin, mutta muut Neuvostom jäsenet arvostivat silti hänen tietämystään. Plo oli paikalla, kun Qui-Gon toi nuoren Anakin Skywalkerin heidän eteensä, vaatien hänelle koulutusta jediksi. Neuvoston jäsenet olivat skeptisiä pojan sopivuudesta eikä Qui-Gonin tavallisesti sisukas asenne auttanut asiaa. Ennen kuin Neuvosto päätti lopullisesti asiasta, Qui-Gon kuoli Naboolla ja nyt Koon suri jo toisen ystävänsä puolesta. Hän ja muut Neuvoston jäsenet matkustivat Naboohon Jinnin hautajaisiin.

Naboon taistelun jälkeisinä vuosina Plo käytti telepaattisia kykyjään auttaakseen Aayla Securaa palauttamaan muistinsa. Hän myös matkusi Malastarelle Neuvoston jäsenien kanssa neuvotellakseen aselevon Lannikin kuninkaallisten ja terroristiryhmä Punaisen Iaron välille.

Separatistikriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koon pysyi neuvostossa seuraavan vuosikymmenen, todistaen kasvavan julkisen tyytymättömyyden galaktiseen hallitukseen ja jedeihin. Irrallinen ryhmä, joka tunnettiin Separatisteina, nousi esiin. Sen johdossa oli entinen jedi, joka oli ottanut nimekseen Kreivi Dooku. Samaan aikaan ryhmä, joka kutsui itseään Kansan vaatimukseksi alkoi keräämään tukea aloitteelle, joka pakottaisi jedi-säädyn vastaamaan enemmän hallitukselle. Plo Koon itse käytti mielitemppua hajottaakseen joukon mielenosoittajia, jotka olivat päässeet sisään jeditemppeliin.

Kun salamurhayritys Senaattori Padmé Amidalaa kohtaan aiheutti sekasortoa senaatissa, Kansleri Palpatine piti tapaamisen jedien ja lojalistikomitean kanssa — tapaaminen, johon Plo ja neuvoston jäsenet Mace Windu, Ki-Adi-Mundi ja Yoda osallistuivat. Plo oli myös paikalla, kun Obi-Wan Kenobi otti yhteyttä senaattoreihin, kun hän paljasti separatistitoimintaa Geonosisissa.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malevolencen paljastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 22 eYt Plo Koon oli Abregadon järjestelmässä jäljittämässä Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation uutta taistelualusta: Malevolencea, jossa tuolloin oli kenraali Grievous ja jopa itse kreivi Dooku. Jedikenraalilla oli mukanaan kolme Venator-luokan tähtituhoojaa. Siellä Grievous käytti aluksen superasetta, ionitykkiä vieden kaikista kolmesta aluksista virrat, jolloin he olivat puolustuskyvyttömiä. Plo Koon yllättyi tästä ja käski kaikki miehet pakokapseleihin, sillä välin, kun Malevolence tuhosi alukset yksi kerrallaan. Kuitenkin Grievous lähetti droideja heidän peräänsä tuhoamaan pakokapselit. Kaikki pakokapselit tuhottiin ja kun Koon ja muutama klooni löydettiin, he taistelivat vastaan ja voittivat. Sillä välin Anakin Skywalker ja hänen padawaninsa Ahsoka Tano olivat saaneet tietää asiasta, he lähtivät pelastamaan Koonia ja hänen sotilaitaan jedineuvoston ohjeita vastustaen. He etsivät Koonia hetken, mutta eivät löytäneet. Kuitenkin Plo otti Ahsokaan yhteyden Voimalla. Ahsoka ohjasi aluksen oikeaan paikkaan ja Plo Koon ja kloonit saatiin pelastettua. Kuitenkin heidät huomattiin ja oli hyvin lähellä, etteivät he jääneet ionikanuunan säteeseen. Päästyään Resolutelle he raportoivat tilanteesta jedineuvostolle.[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]