Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.

Self-Propelled Heavy Artillery

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
SPHA-T.jpg
SPHA
Tuotantotiedot
Valmistaja

Rothana Heavy Engineering

Malli

Self-Propelled Heavy Artillery

Luokka
Tekniset tiedot
Pituus

140.2 metriä[1]

Korkeus/syvyys

20.6 metriä

Suurin nopeus

35 km/h

Aseistus
Miehistö
  • Päämiehistö (15)
  • Ampuja (10)
Min. miehistö

12[1]

Matkustajat

30 kloonisotilasta[1]

Lastitilat

500 kg

KäyttöAikakausi
Liittoutuma
Tämän aseen droideja vastaan käyttäminen on tarpeetonta pahuutta. Mutta mitä jos näin tuhoisa pitäisi kääntää eläviä olentoja vastaan? Surettava ajatus, todellakin.
Mace Windu[lähde]

Self-Propelled Heavy Artillery (SPHA) (suomennettuna Raskas telatykistö) oli raskas modulaarinen talsija ja tykistöyksikkö, jota Tasavallan suurarmeija käytti kloonisotien aikaan. Galaktinen Imperiumi käytti sitä osittain armeijan palvelukseen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niiden etäisyyden täytyy olla pitempi mitä odotimme.
Muun Muunilistin taistelun aikana[lähde]
SPHA-T.

Toisin kuin pienempiä talsijoita, kuten vaikka AT-TEtä, SPHA yksikköjä ei voitu tuoda taistelukentälle Low Altitude Assault Transport/c tykkialuksista niiden suuren koon sekä massiivisen painon vuoksi. Sen sijaan ne tuotiin suoraan laskeutuneista Acclamator I-luokan aluksista, mihin mahtui 36 tykistötelakkaa.

Taistelussa SPHA taistelukoneet saivat käskynsä yleensä maahan asetetuista komentopisteistä, jonka tarkkailijat saivat vähemmän tutkamaista ja enemmän näköetäisyydellistä tietoa taistelukentältä kuin tornitetut talsijat. SPHA yksiköillä oli myöskin 30 kloonisotilaan täydennykset, jotka voitiin päästää nopeasti kentälle etupään luukusta. Sekunneissa sotilaat saivat ympäröidyksi kulkuneuvon ja taattua vihollisen maajoukot pois sen lähistöltä, ja näin sillä oli tehokas suoja jalkaväkeä ja muita pieniä yksikköjä vastaan.

Tärkeimmät aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPHA talsijan perussuunnitelmat toimivat useiden erilaisten suurten asetelineiden perustana, vaikka paras yhdistelty versio oli turbolaserilla varustettu (SPHA-Turbolaser, tai SHPA-T). Tämän mallin pääase oli raskas turbolaserkanuuna, joka aiheutti todella rajua vahinkoa suorasti hitaisiin tai suuriin kohteisiin.

Tämän voimakkaan aseen suurin huono puoli oli se, että sen kapasitetti ei-näkyvissä olevien kohteiden suoraan kohti ampumisessa oli erittäin huono, ongelma, joka muissa malleissa oli korjattu. Toinen huono puoli oli, että ase voitiin ladata vain tietylle tasolle—vaikka se ampui tehokkaita ammuksia, joten ne täytyi jopa korvata uudella ladatulla tykillä takalinjoista.

Jotkut näistä muista yhdistellyistä malleista tuotettiin kloonisotien aikaan; niihin kuului ionikanuuna (SPHA-I), antikulkuneuvolaser (SPHA-Vehicle, tai SPHA-V), tärähdysohjus (SPHA-Concussion tai SPHA-C), sekä mass-driver mallit. Joihinkin näistä malleista kuului 12 irrotettavaa anti-jalkaväkisädeasetta, joiden hallintaan vaadittiin 10 ylimääristä ampujaa 15 komentomiehistön lisäksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPHA-Turbolaser.

SPHA talsijan tuotti alkujaan Rothana Heavy Engineering, joka taas oli Kuat Drive Yardsin tytäryhtiö, ja se suunniteltiin täyttämään liikkuvan maahan asetetun pitkän etäisyyden tykistön roolin.

Se täydensi kahta toista tärkeintä komponenttiä Tasavallan armeijan stategiassa—AT-TE talsija sekä Low Altitude Assault Transport/i jalkaväen tykkialus. Tyypillisessä hyökkäyksessä AT-TEt ja Low Altitude Assault Transportit tulisivat johtamaan hyökkäystä, perustaen etulinjan tukikohdan ja antaen raskaampien tukijoukkojen (kuten SPHAt) tukea hyökkääjiä.

Järjestelmän tuotannossa Rothanan huoltomiesten oli elintärkeistä syistä rakennettava prototyyppinsä tärkeimmän aseen vaatimusten mukaan: suuri, etupäähän asetettu voimakas tykki, voimakas reaktoriydin täyttämään aseen korkeat energiavaatimukset, ja kaikki tarpeelliset tukivarusteet ja miehistöasemat.

Säästääkseen sen painon, suunnittelijat kielsivät kompleksin turrettimekanismista, ja sen sijaan luottivat kokonaisen talsijan liikkuvan pisteestä pisteeseen vahvistaakseen erilaisia annettuja kohdekoordinaatteja. Aseen paikalle naulauksen takia turbolasertykin oli mahdotonta osua nopeasti liikkuviin kohteisiin, kuten kiitureihin tai pieniin ilmakehällisiin aluksiin. Kuten muut talsijat, sen hydraulisten jalkojen käyttö teki SPHAsta melkein voittamattoman anti-repulsiolennätinaseille, hyvän ohjattavuuden menetyksen hinnalla.

Tämän tuotantoprosessin lopputuloksena oli talsija, joka hallitsi hyvin toimivan lippulaiva-luokan aseen, mutta sitä heikensi huono ohjattavuus. Tätä heikkoa ohjattavuutta tasoitti fakta, että talsija oli aseistettu raskaalla panssarilla, erityisesti etupuoliskosta kulkuneuvon ympärillä ja juuri komentokannen välissä. Tämä panssarointi oli tarpeellista suojaamaan aluksen reaktoriydintä vihollisen tulelta, kun mikä tahansa sulamisreaktio voisi aiheuttaa suuren räjähdyksen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPHA-T talsijat Geonosiksella kloonijoukkojen suojaamina.

SPHA, erityisesti SPHA-T, nähtiin ensimmäiseksi Tasavallan riveissä Geonosisin taistelussa, missä se otti vastuun usean Lucrehulk-luokan ydinaluksen sekä Hardcell-luokan kuljetusaluksen alasampumisesta.

SPHA yksikköjä käytettiin halki kloonisotien, ja ne näkivät paljon toimintaa taisteluissa, kuten Cato Neimoidian ensimmäinen taistelu, Muunilistin taistelu (missä monet tuhottuun IG seiväsdroidien toimesta), Rhen Varin toinen taistelu sekä Tatooinen toinen taistelu. Anakin Skywalkerin ehdotuksesta monet avoimen ympyrälaivaston Venator-luokan tähtituhoojat sisälsivät aseistuksessaan SPHA-T turbolaserkanuunoita kiinnitettynä hangaareissa, missä niitä käytettiin hyödyllisesti Coruscantin taistelun aikana, erityisesti separatistien Munificent-luokan tähtifregatteja vastaan.[2] Monet näistä taisteluista todistivat aseen vahvuutta ja heikkoutta—massiivista tulivoimaa ja etäisyyttä, mutta erittäin heikkoa ohjattavuutta ja nopeutta.

SPHA linjatalsijat palvelisivat yhä Galaktisen Imperiumin varhaisina hallintovuosina, kunnes SPMA-linja tuotettiin, ja SMPA kulkuneuvot olivat nopeampia ja helpommin ohjattavia kuin suurempi, mutta hitaampi SPHA-T.[3] On mahdollista, että ohjustykeillä varustetut mallit eivät joutuneet syrjäytetyksi, kun panosten määrä, jota ne kykenivät pitämään toimisi hyvin vain pienemmässä mallissa.

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Star Wars: Kloonien hyökkäys: Kuvitettu opas -kirjassa että Star Wars: Episodit I–VI: Kuvitettu opas -kirjassa SPHA-T talsijan turbolasertykkitorni on virheellisesti viitattu olevan sotilaidenkuljetustilan luukku.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Galaktisen Tasavallan talsijat
Tiedustelu/kevyt tuki
All Terrain Experimental Transport · All Terrain Personal Transport
All Terrain Recon Transport · All Terrain Advance Raider · All Terrain Scout Transport
Raskas tuki/joukkojen kuljetus
All Terrain Armored Transport · All Terrain Heavy Enforcer
All Terrain Open Transport · All Terrain Tactical Enforcer
Telatykistö
All Terrain Attack Pod · Self-Propelled Heavy Artillery
[+/–] [muokkaa]