Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Separatistien kriisi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. heinäkuuta 2021
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Separatistien kriisi oli nimitys joka annettiin vuosien 24 eYt ja 22 eYt välillä vallinneelle aikakaudelle, joka edelsi kloonisotia.

Historia[muokkaa]

Vuosikymmenien ajan lukemattomat planeetat, lajit ja ryhmät olivat yrittäneet vähentää Galaktisen Tasavallan senaatin valtaa vähentämällä tai eliminoimalla kokonaan veroja, luomalla oikoteitä poliittisissa vaihtokaupoissa tai vetäytymällä Tasavallasta ksenofobisista tai eristyneisyyssyistä. Monet korporaatiot ja planeetat alkoivat vetäytyä senaatista 24 BBY kreivi Dookun yllytyksestä ja senaatin epäonnistuttua jopa rahallisessa muutostoimenpiteessä. Tasavallasta vetäytyneet korporaatiot ja maailmat organisoituivat separatistiliikkeeksi, joka salli kapitalistisen laissez-fairen, vapaan markkinatalouden ja sillä ei ollut hallitusta määräilemässä planeettojen asioista.

Kriisi soi sinä vuonna viimeistä ylikanslerikauttaan viettävälle Palpatinelle mahdollisuuden pysyä virassa kunnes uhka aikanaan olisi kumottu. Hän hyväksyi keskustelun mahdollisesta asevoimien luontitoimenpiteestä. Separatistien kriisin aikana tuhannet muut planeetat lähtivät Tasavallasta. Toiset planeetat, kuten Corellia, julistivat itsensä neutraaleiksi eivätkä lähteneet Tasavallasta, mutta eivät osallistuneet konfliktiin ja eivät olleet läsnä senaatin istunnoissa.

Dookun konfederaatio käytti salaa neuvotteluaikaa droidiarmeijoiden rakennukseen toivoen neuvottelujen aikanaan epäonnistuvan ja tällöin konfederaatio olisi kyllin voimakas pakottamaan Tasavallan suomaan sille itsenäisyyden. Tasavallan suurarmeijan ilmestyminen esti nämä suunnitelmat ja synnytti kloonisodat.

Tärkeä käännekohta konfliktissä oli taistelu Antar 4:ssä, joka puhkesi 22.5 BBY. Heikko Tasavalta yritti poistaa terroristisen separatistihallituksen Antar 4 -planeetalta. Tasavalta onnistui vain kääntämään suurimman osan Antarlaisten asukkaiden sympatiat separatisteille ja osoitti myös ettei separatistejen puolelle kääntyneille planeetoille ettei Tasavalta ollut niin erehtymätön kuin se antoi ilmi. Yli tuhat planeettaa oli kääntynyt Konfederaation puolelle kahdeksantoista kuukauden aikana ennen Antar 4:n taistelua, ja kolmen taistelun jälkeisen kuukauden aikana yli viisi tuhatta muuta planeettaa liittyi Konfederaatioon.

Poliittiset tekijät[muokkaa]

Vaikka Tasavallassa oli jonkin verran yhtenäisyyttä ja sillä oli omat neuvottelunorminsa, siltä puuttui järjestystä yllä pitävä armeija. Turvallisuus oli osa monia planeettoja ja planeettaryhmittymiä, kuten Kauppaliitto. Näin syntyi piilevää anarkiaa sivistyneiden planeettojen keskuudessa. Myöhemmin Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioon liittyneet planeetat toivat tämän vajeen esille erotessaan Tasavallasta.

Vaikkei tämä olekkaan selvää, voimakkailla ja heikoilla planeetoilla saattoi olla syynsä seurata tällaisia toimia. Voimakkaat planeetat pärjäsivät paremmin keskitetymmän hallinnon alla, sillä he harjoittivat valtaansa avoimesti. Mutta vaikka Tasavallan vaikutus saattoi olla riittävää tällaisille suurille valloille, se ei riittänyt vakuuttamaan heikompia valtoja niin että se riittäisi suojelemaan heitä, kuten Naboon kriisi osoitti. Pienemmät allianssit soivat parempaa suojaa kuin galaksinlaajuinen hallitus.

Taloudelliset tekijät[muokkaa]

Separatistien puolustajat löysivät tukea myös vapaan markkinatalouden joukosta. Galaktinen hallitus kykeni joko säätämään omia verojaan lisäten kaupparajoituksia planeetoille tai suosia vapaata markkinahallintoa käskemällä planeettoja alentamaan niitä rajoja. Tasavalta taipui enemmän aiemmin mainittuun, ehkä siksi koska siltä puuttui valta ylläpitää jälkimmäisesti mainittua. Siitä tuli näin hyvin paheksuttu kauppapiireissä. Separatistit tarjoivat vaihtoehtoisesti vapaampaa mutta pienempää hallintoa, joka sopisi näille piireille.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]