Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Mon calamarit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Mon Calamari NEGAS.jpg
Mon calamarit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

1.7 metriä

Ihon väri

Yleensä punaruskea, joskus sininen, hopea ja magenta

Erikoisuudet

Erityinen fysiologia

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Mon Calamari

Kieli

Mon Calamarian

Jäsenet

Ackbar, Cilghal, Meena Tills, Merai, Onoma, Cha Niathal, Bant Eerin

Älä tee virhettä, Mon calamarit pelastivat galaksimme.
Mon Mothma

Mon calamarit, jotka tunnettiin myös calamareina, calamarialaisina, mon caleina tai mon calamarialaisina, olivat toinen samannimisen planeetan älykkäistä alkuperäisasukkaista. Omalla kielellään he kutsuivat planeettaa nimellä Dac.

Biologia ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon calamarit olivat kalamaisia amphibihumanoideja, joilla oli korkeakupuiset päät, evämäiset kädet ja suuret silmät. Useimmilla mon calamareilla oli lohenvärinen iho, jossa oli tummempia ja vaaleampia kuvioita, mutta erivärisiäkin yksilöitä tunnettiin. He saattoivat myös sukeltaa jopa 30 metrin syvyyteen hengittämättä, mutta he pitivät kokemusta epämiellyttävänä, joten he mielummin käyttivät orgaanisia kiduksia, jotka kiinnitettiin kasvoille. Calamarit saattoivat pysyä veden alla pitkiäkin aikoja, mutta liian pitkä oleskelu hukutti myös heidät.

Mon calamarit saattoivat liikuttaa silmiään itsenäisesti, joten he saattoivat keskittää katseensa kahteen kohteeseen yhtä aikaa. Calamarien silmät myös näkivät eri aallonpituuksia kuin ihmiset, minkä seurauksena näiden oli hankalaa katsoa toiselle lajille suunniteltuja näyttöjä ja toisinpäin. Usein he käyttivät silmiään tunteiden ilmaisussa; vasemmalla silmällä tuijottaminen oli tapa osoittaa yllättyneisyyttä, mutta oikealla silmällä tuijottaminen oli joko taisteluhaaste tai rakkaudenosoitus, tilanteesta riippuen.

Yhteiskunta ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon calamarit olivat kehittäneet erittäin sivistyneen kulttuurin. Muiden galaksin kulttuureiden oli vaikeata ylittää heidän luovuuttaan taiteessa, kirjallisuudessa ja tieteissä. Mon calamarien kirjallisuus kuvasi tähdet saarina galaktisessa meressä, mikä osoitti intohimoista kaipuuta tutkia avaruutta ja löytää muita sivilisaatioita.

Säännönmukaisesti mon calamarit eivät pitäneet eivätkä luottaneet salakuljettajiin, eikä kuuluisa amiraali Ackbar ollut mikään poikkeus. Tämä mon calamarien kulttuurin piirre synnytti jonkin verran jännitystä Uuden tasavallan alkuaikoina.

Mustekalajärvi oli mon calamarien tanssiesitys, jota esitettiin Galaktisessa oopperatalossa Coruscantilla 19 eYt. Esityksen ennakkonäytöksen vieraslistalla olivat sellaiset huomattavat henkilöt kuin ylikansleri Palpatine ja Anakin Skywalker.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon calamarit jakoivat kotiplaneettansa kvarreneiden, whaladonien, moappojen ja tietopankin kanssa. Toisin kuin muut planeettansa sivilisaatiot, mon calamarien kulttuuri oli keskittynyt mataliin vesiin ja Dacin harvoille saarille. Tämä auttoi heidän teknologiaansa kehittymään nopeammin, kuin muiden planeetan lajien, erityisesti kvarreneiden, jotka asuivat merten syvyyksissä.

Suunnilleen 4 500 BBY mon calamarit joutuivat kvarreneiden hyökkäyksen kohteeksi. Luonnostaan vähemmän aggressiivisina, mutta kehittyneemmän teknologian avulla mon calamarit voittivat sodan. Estääkseen uusien sotien syttymisen mon calamarit vangitsivat satoja nuoria kvarreneita, opettivat heille mon calamarien sivistystä ja päästivät nämä takaisin vapauteen. Kun uudelleenkoulutetut kvarrenit saivat vallan kvarreneiden yhteiskunnassa rauha kahden kansan välillä jatkui satoja vuosia, joskin suhteet olivat välillä kireät.

Planeetta löydettiin suunnilleen 4 000 BBY. 532 eYt monia mon calamareja ja kvarreneita vietiin työvoimaksi Lamareddiin. Myöhemmin Dac liittyi Galaktiseen senaattiin. Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina Dacin hallinta ja edustus senaatissa oli jaettu mon calamarien ja kvarrenien kesken.

Juuri ennen kloonisotia korruptoitunut kvarrensenaattori Tikkes antoi thalassialaisten orjakauppiaiden työskennellä Calamarin sektorissa. Hän kääntyi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation puolelle Kvarrenien eristäytymisliigan johtajana sen jälkeen, kun hänet oli pakotettu luopumaan asemastaan. Seurauksena Dacilla syttyi sisällissota Tasavallalle uskollisten mon calamariritarien liittyessä tasavaltalaisten joukkoihin Kvarrenien eristäytymisliigaa ja Merain johtamia mon calamariseparatisteja vastaan. Tasavallan voitettua Dacin taistelun uusi sopimus solmittiin kvarrenien ja mon calamarien välillä. Sopimukseen kuului Tundra Dowmeian (kvarren) ja Meena Tillsin (mon calamari) yhdistetty Dacin edustus senaatissa.

Galaktisen Imperiumin alkuaikana mon calamarilaiset toivottivat keisarilliset joukot tervetulleiksi, kun nämä saapuivat heidän aurinkokuntaansa. Keisarilliset kuitenkin näkivät Dacin asukkaat, eritoten mon calamarit, luonnollisina orjina, joiden teollisuutta ja hyödykkeitä saattoi käyttää keisarillisen sotakoneiston parantamiseen. Imperiumin johto saattoi olla epäluuloinen myös sen takia, että molemmat Dacin senaattorit olivat olleet allekirjoittamassa Kahden tuhannen vetoomusta. Planeetan suojakilpiä sabotoineiden kvarrenien, kuten Seggor Telsin, avulla Imperiumi valtasi nopeasti Mon Calamarin.

Mon calamarit johtivat passiivista vastarintaa, mutta yritys epäonnistui. Keisari Palpatine määräsi kolme mon calamarien kaupunkia tuhottavaksi kostotoimena. Keisarillisten hyökkäys ei kuitenkaan lannistanut mon calamarien taisteluhenkeä. Aikanaan mon calamarit ja kvarrenit nousivat kapinaan orjuuttajiaan vastaan ja onnistuivat ajamaan nämä planeetalta.

Myöhemmin keisarillinen tiedemies nimeltä Obo Rin, joka työskenteli Darth Vaderin ohjeiden mukaan, kirjoitti Galaksin älykkään elämän katalogin tarkistetun version. Yrittäen vähätellä mon calamareja tämä teos sisälsi virheellistä tietoa, jonka mukaan ensimmäinen yhteys mon calamarien ja galaktisen sivistyksen välillä oli tapahtunut vasta Galaktisen Imperiumin aikana. Monet Imperiumin kansalaiset uskoivat väitteen totena, mikä ensisestään ärsytti mon calamareja.

Aikanaan mon calamarit liittyivät Kapinaliittoon, ja osoittautuivat vertaansa vailla olleeksi avuksi galaktisessa sisällissodassa. Suurelta osaltaan tämä johtui siitä, että mon calamarit olivat mestarillisia avaruusalusten rakentajia ja saattoivat toimittaa Kapinaliitolle välttämättömiä tähtiristeilijöitä, jotka olivat riittävän tehokkaita tukialuksia taistellakseen jopa Imperiumin parhaita aluksia vastaan. Ennen Kapinaliittoon liittymistä mon calamarit olivat rakentaneet ainoastaan matkustaja-aluksia, koska he eivät halunneet olla uhaksi galaksin rauhalle. Endorin taistelussa Kapinaliiton käyttämät mon calamarilaiset alukset olivat merkittävässä asemassa. Mon calamarit jatkoivat työskentelyä seuranneiden hallitusten, Uuden tasavallan ja Vapaiden allianssien galaktisen liiton, alaisina.

Uudelleen syntyneen keisari Palpatinen pyrkiessä valtaan 10 jYt, Mon Calamari joutui Imperiumin jäänteiden vihan kohteeksi sen asukkaiden tuettua Kapinaliittoa. Monet Mon Calamarin kelluvat kaupungit tuhoutuivat suunnattomien Maailmantuhokoneiden hyökkäyksessä. Imperiumin yritys kuitenkin torjuttiin Dacin ensimmäisen taistelun aikana. Vain vähän myöhemmin Dac joutui jälleen hyökkäyksen kohteeksi amiraali Daalan hyökätessä vanhan vakoiludroidin raportin perusteella. Myös tämä hyökkäys torjuttiin, kiitos mon calamarilaisen Ackbarin taktiikantuntemuksen.

Yuuzhan vongien hyökkäyksen aikana Vapaiden allianssien galaktinen liitto käytti Dacia väliaikaisena pääkaupunkinaan sen jälkeen kun yuuzhan vongit olivat valloittaneet Coruscantin.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]