Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 2. toukokuuta 2024
Versio hetkellä 25. helmikuuta 2010 kello 13.38 – tehnyt Suurmestari (keskustelu | muokkaukset) (→‎Kulissien takana)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Malline:Nimi

Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
AttackoftheClones-Poster.jpg
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas]][1]

Tuottaja(t)

George Lucas
Rick McCallum
Lorne Orleans[1]

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas
Jonathan Hales[1]

Pääosissa

Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Christopher Lee
Samuel L. Jackson
Frank Oz[1]

Musiikki

John Williams[1]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

20th Century Fox
Lucasfilm Ltd.

Ilmestymispäivä

16. maaliskuuta 2002[2]

Elokuvan kesto

142 minuuttia (2 tuntia 22 minuuttia)

Budjetti

$115 miljoonaa.[3]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

22 BBY

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäys on Tähtien sota -elokuvasarjan ilmestymisjärjestyksessä viides ja episodinumeroinnin mukaan toinen osa, joka ilmestyi vuonna 2002. Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti sarjan luoja George Lucas. Pimeästä uhkasta rooleihinsa palasivat Ewan McGregor Obi-Wan Kenobina ja Natalie Portman Padmé Amidalana, joiden lisäksi päärooleissa tekivät ensiesiintymisensä Hayden Christensen Anakin Skywalkerina ja Christopher Lee kreivi Dookuna.

Elokuvan tarina kertoo, kuin kloonisota alkoi. Sen tapahtumat sijoittuvat aikaan kymmenen vuotta edeltäjänsä Pimeän uhkan tapahtumien jälkeen. Obi-Wan Kenobi on kouluttanut Tatooinelta löydettyä Anakin Skywalkeria, josta on tullut hänen padawaninsa. Samaan aikaan Naboon entistä kuningatarta, senaattori Padmé Amidalaa, vastaan suoritetaan murhayritys. Kenobi ja Skywalker laitetaan tutkimaan tapausta ja he päättävät jäädä valvomaan kuningattaren unta. Tapahtuu toinen murhayritys, jonka kautta jedit saavat tietää, että salaperäinen Kaminon planeetta liittyy jotenkin tapahtumiin. Kenobi matkustaa sinne ja jättää Skywalkerin huolehtimaan Amidalasta. He matkustavat yhdessä takaisin Naboohon, jossa heidän välillään kytevä rakkaus astuu esiin. Samaan aikaan Kaminolla Kenobi saa tietää, että planeetan asukkaat ovat valmistaneet entisen jedimestarin pyynnöstä armeijallisen kloonisotureita, joiden tarkoitusta ei tiedetä. Tutkimuksia hankaloittaa entisestään kloonisoturien mallina toiminut salaperäinen Jango Fett, jota seuraamalla Kenobi päätyy Geonosikselle. Samaan aikaan Naboossa Skywalker aistii äitinsä olevan hätää kärsimässä ja matkustaa yhdessä Amidalan kanssa Tatooinelle, vain todistaakseen äitinsä kuolemaa. Tapaus jättää häneen lähtemättömän jäljen. Tatooinelta lähtiessään he kuulevat Kenobin joutuneen Geonosiksella kreivi Dookun vangiksi ja lähtevät pelastamaan häntä. Samaan aikaan jedineuvosto joutuu tekemään vaikean päätöksen: käyttääkö klooniarmeijaa kasvavaa separatistien joukkoa vastaan vai tyytyäkö Tasavallan omiin jedeihin.

Elokuva oli taloudellinen menestys, jota kuitenkin varjosti sen edeltäjän Pimeän uhkan vielä suurempi menestys. Se on inflaatioon suhteutettuna huonoimmin menestynyt Tähtien sota -elokuva Pohjois-Amerikassa. Kriitikot arvostelivat elokuvan kliseistä dialogia, mutta kehuivat erikoistehosteita loistaviksi. Elokuva sai Oscar -ehdokkuuden tehosteistaan, mutta ei voittanut.

Juoni

Coruscant

Tämä ase on elämäsi!
―Kenobi Skywalkerille tämän kadotettua valosapelinsa[lähde]
Jedit jahtaavat salamurhaajaa Coruscantin läpi.

Jediritari Obi-Wan Kenobi on kouluttanut Anakin Skywalkeria, Tatooinelta löytynyttä poikaa jo lähes kymmenen vuotta. Kreivi Dookun, entisen jedin johtama separatistijärjestö Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio saa lisää ja lisää tukea. Separatistikriisin laajennessa Galaktisen Tasavallan senaatti aikoo äänestää uuden armeijan luomisesta, jolloin planeetta Naboon entinen kuningatar Padmé Amidala saapuu galaktiselle pääkaupungille, Coruscantille. Pahatahtoinen järjestö haluaa kuitenkin senaattorin pois pelistä ja räjäyttää tämän aluksen. Amidala selviytyy kuitenkin, koska hän on varmuuden vuoksi asettanut palvelijansa Cordén senaattorin vaatteisiin. Amidala menee Tasavallan ylikansleri Palpatine puheille, jossa ylikansleri esittää jedimestari Mace Windulle pyynnön lähettämään jedejä senaattorin vartijoiksi.

Windu lähettää Kenobin ja Skywalker, jotka ovat saapuneet Ansionilta. Skywalker on hermostunut, koska ei ole nähnyt senaattoria kymmeneen vuoteen. Amidalan huoneistossa Jar Jar Binks, Kenobin vanha ystävä tervehtii jedejä ja Amidala kertoo suojelemisen olevan turhaa. Skywalker, joka on ihastunut senaattoriin jedikoodin vastaisesti turhautuu kuitenkin tehtävästään ja tahtoo selvittää murhaajan nimen. Yöllä palkkionmetsästäjä Zam Wessel lähettää myrkyllisiä ötököitä huoneeseen Amidalan nukkuessa, mutta jedit aistivat juonen Voiman avulla ja pelastavat suojattinsa. Kenobi hyppää ötököiden tuojan, ASN-121:n kimppuun ja roikkuu tämän kyydissä Coruscantin yöelämän halki. Skywalker seuraa perässä kiiturilla. Lopulta Kenobi tippuu, mutta padawan ajaa mestarinsa alle ja saa tämän turvallisesti kyytiin. He jahtaavat droidia Wesselin luo, joka pakenee. Jahdin keskellä jedit kadottavat palkkionmetsästäjän mutta Skywalker näkee pakenevat Wesselin kiiturin ja hyppää tämän päälle. Valosapelinsa avulla jedi rikkoo kiiturin ja se syöksyy Coruscantin kaduille.

Kloonisotilaat Kaminolla

Wessel pakenee yökerhoon ja Kenobi saapuu antamaan Skywalkerille pudonneen valosapelin. Yökerhon sisällä Wessel yrittää tappaa Kenobin, mutta joutuu vangiksi ja joutuu tunnustamaan työnantajansa. Rakettireppulla varustettu henkilö ampuu kuitenkin Wesselin myrkkynuolella ennen paljastusta. Kenobi vie myrkkynuolen vanhalle ystävälleen, Dexter Jettserille, joka kertoo sen olevan peräisin Kaminolta. Kun Kenobi etsii Kaminoa jediarkistoista, sitä ei löydy ja hän menee suurmestari Yodan puheille. Tämä ehdottaa menemään epäiltylle sijaintille. Ennen lähtöään mestari ja padawan menevät jedineuvoston puheille, jossa Skywalker lähetetään yksin suojelemaan senaattori Amidalaa.

Kaminon yllätys ja Tatooine

Kenobi saapuu Kaminon aurinkokuntaan jedihävittäjässään ja näkee "kadonneen" planeetan edessään. Hän laskeutuu Tipoca Cityn laskeutumisalustalle ja käy sisään rakennukseen, missä pitkä ja laiha kaminolainen Taun We ottaa hänet vastaan, kertoen pääministerin odottavan häntä. Kenobi tapaa pääministerin, joka kertoo olevansa Lama Su. Kaminolainen kysyy mestari Sifo-Dyasin armeijan olevan valmis. Sen jälkeen Su kysyy jos Sifo-Dyas vielä on jedineuvoston johtaja. Kenobi sanoo mestarin kuolleen kymmenen vuotta sitten, jolloin pääministeri hämmästyy ja kysyy jediltä haluaako hän nähdä klooniarmeijan. He menevät suureen halliin, jossa lukemattomat identtiset ihmiset syövät. Kenobi näkee myös klooniarmeijan muodostelman ja kysyy kuka on sen takana. Su kertoo palkkionmetsästäjän nimeltä Jango Fett olevan alkuperäiskappale ja Kenobi pyytää tavata tämän.

Skywalker ja Amidala suutelevat Naboolla

Skywalker ja Amidala ovat saapuneet Naboolle turistialuksessa ja ottavat osaa kokoukseen. Amidala katsoo Naboon järvimaan olevan turvallisin paikka ja pari suuntaa sinne. Heidän katsoessa kaunista maisemaa he suutelevat ensi kertaa, mutta Amidala keskeyttää suukon. Myöhemmin he menevät laitumelle, missä he rakastuvat vielä enemmän. Yhtenä aamuna Skywalker näkee näyn äidistään, joka on kuolemassa ja päättää lähteä Tatooinelle pelastamaan tämän. Amidala tulee mukaan. Sillä aikaa Kaminolla Kenobi on tutustunut Fettiin ja saa jedineuvostolta käskyn pidättää palkkionmetsästäjän. Jedi juoksee Fettin alukselle, mutta tämä ottaa esiin sädepistoolit ja ampuu kohti Kenobia. Seuraa taistelu jonka aikana Kenobi pudottaa valosapelinsa ja Fett rakettireppunsa. Molemmat roikkuvat suuren meren yläpuolella ainoastaan Fettin narun varassa. Palkkionmetsästäjä kiipee ylös ja pudottaa Kenobin alas. Tämä selvii kuitenkin ja ehtii heittää paikantimen Slave I: runkoon.

Skywalker ja Amidala ovat saapuneet Larsin kosteusfarmille, missä heitä vastaan tulevat Owen ja Beru Lars, sekä Cliegg Lars, joka kertoo tuskenin ratsastajien vieneen hänet.

Geonosiksen ansa

Kreivi Dooku ja jedimestari Yoda kaksintaistelussa Geonosiksella.

Obi-Wan on seurannut Jango Fettiä Geonosikselle, mutta Obi-Wan vangitaan; hän onnistuu kuitenkin ottamaan yhteyden jedineuvostoon. Anakin ja Padmé lähtevät pelastamaan Obi-Wania, mutta heidätkin vangitaan ja yritetään teurastaa areenalla. Vaunuissa, joissa heitä viedään areenalle, he tunnustavat rakkautensa toisilleen ja suutelevat. Tämän jälkeen he päätyvät taistelemaan ensin planeetan joitain petoja vastaan, tappaen ne, kunnes Obi-Wan saapuu auttamaan heitä. Lopulta Kauppaliiton droidiarmeija hyökkää heidän kimppuunsa, ja he ovat alakynnessä kunnes Geonosiksen Iskujoukko (n. 200 jediä) saapuuu pelastamaan tilanteen. Myöhemmin taisteluun liittyy myös tuhansia klooneja, ja näin he selviävät. Obi-Wan, Anakin ja Padmé saapuvat kreivi Dookun piilohangaariin ja Obi-Wan aloittaa Anakinin kanssa taiston tätä vastaan. Anakin tainnuttuu, ja Obi-Wan jatkaa taistelua, kunnes Dooku katkaisee hänen oikean kätensä valosapelillaan. Kun Dooku on surmaamaisillaan Obi-Wanin ja Anakinin, Yoda saapuu lähestulkoon tappaen Dookun, joka keksii hämäykseksi kaataa pylvään kohti Anakinia. Yoda pelastaa Anakinin, mutta Dooku pakenee. Anakinille asennetaan myöhemmin mekaanin käsi hänen katkenneen oikean kätensä tilalle.

Myöhemmin Naboolla Anakin ja Padmé menevät naimisiin, salaisesti, joskin Palpatine sai myöhemmin tietää asiasta.

Kulissien takana

Ennen elokuvaa

Ennen elokuvan tekemistä alkoi liikkua huhuja hahmoista: huhuttiin, että Ray Park palaisi elokuvaan uusimaan roolinsa Darth Maulina, vaikka hahmo oli kuollut aiemmassa elokuvassa.[4]

Julkaisu

Vastaanotto

Kloonien hyökkäys sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Sillä on Rotten Tomatoes -sivustolla 66% "tuore" arvosana, mikä on toisiksi huonoin Tähtien sota -elokuvalla. Sen voittama elokuva on kuitenkin juuri sen edeltäjä Pimeä uhka, jonka takia sivuston yhteenveto elokuvasta on: "keskittyessään siihen, mikä teki Tähtien sota -sarjasta hauskan, Kloonien hyökkäys on parannus Pimeään uhkaan".[5] Chicago Sun-Timesin elokuva-arvostelija Roger Ebert antoi sille kaksi tähteä neljästä mahdollisesta. Hän kehui elokuvan tehosteita vaikuttaviksi, mutta haukkui sitä riippuvaiseksi aiemmasta elokuva: katsoja, joka ei ole nähnyt aiempaa elokuvaa ei tajuaisi siitä paljoakaan. Hän myös haukkui elokuvan dialogia varsinkin Padmén ja Skywalkerin kahdenkeskisissä kohtauksissa.[6]

Elokuva sai ilmestymisvuonnaan Oscar -ehdokkuuden parhaista visuaalisista tehosteista, mutta ei voittanut. Se voitti kuitenkin useita pienempiä palkintoja, kuten kaksi Saturn -palkintoa (puvustus ja erikoistehosteet) ja MTV Movie -palkinnon (paras taistelukohtaus: Kreivi Dooku vastaan Yoda). Lisäksi se sai 7 kyseenalaista Razzie -ehdokkuutta, joista se voitti kaksi (Huonoin käsikirjoitus: George Lucas, Jonathan Hales ja Huonoin miessivuosa: Hayden Christensen).[7]

Tuotto

Kloonien hyökkäys oli ensimmäinen Tähtien sota -sarjan elokuva, joka ei ollut vuoden menestynein elokuva maailmassa. Se sijoittui vuoden lopputuloksissa neljänneksi, edellään Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia, Harry Potter ja salaisuuksien kammio sekä Spiderman - Hämähäkkimies.[8] Se on myös inflaatioon suhteutettuna heikoimmin Pohjois-Amerikassa menestynyt Tähtien sota -elokuva.[9] Kloonien hyökkäys tuotti $649,398,328 maailmalaajuisesti.[3]

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Full Cast And Crew for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones, Internet Movie Database, Viitattu 22.2.2010
  2. Release Dates for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones, Internet Movie Database, Viitattu 22.2.2010
  3. 3,0 3,1 Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010
  4. Ray Park Biography, Internet Movie Database, Viitattu 25.2.2010
  5. Star Wars Episode II: Attack Of The Clones, Rotten Tomatoes, Viitattu 23.2.2010
  6. Star Wars -- Episode II: Attack Of The Clones, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 10.3.2002, Viitattu 23.2.2010
  7. Awards for Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones, Internet Movie Database, Viitattu 22.2.2010
  8. 2002 Yearly Box Office Worldwide, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010
  9. All Time Box Office Adjusted for Ticket Price Inflation, Box Office Mojo, Viitattu 22.2.2010

Aiheesta muualla