Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Keisari

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tittelistä. Saatat olla etsimässä itse keisari Palpatinea tai galaktista keisaria.

Keisari (naispuolinen nimitys: keisarinna) oli poliittinen titteli, jota käyttivät erilaiset viralliset henkilöt ja hallitusten sekä valtioiden päämiehet. Titteli siirtyi seuraajalle yleensä perinnöllisesti, muttei aina. Joissakin tapauksissa onnistuneet sotalordit ja valloittajat loivat imperiumeja ja julistautuivat keisariksi. Keisarin arvoa on pidetty korkeimpana hallitsija-arvona, jolla on ehdoton ylivalta ja suuri valtakunta, ja keisaria onkin yleensä juuri siksi pidetty kuninkaiden kuninkaana.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen talletettu keisarin tittelin käyttäjä oli Shey Tapani Tapanin sektorissa noin 7328 eYt.

Toinen talletettu tapaus, jossa henkilö piti keisarillista valtaa oli keisarinna Teta, joka yhdisti Korosin aurinkokunnan. Keisarinnan kuoltua aurinkokunta nimettiin hänen muistonsa kunniaksi. Titteliä käytettiin myös monissa muissa raameissa, kuten Atrisialla ja Eiattulla.

Luultavasti kaikkein tunnetuin keisari oli galaktinen keisari, galaksinlaajuisen imperiumin hallitsija. Tämän aseman ensimmäinen pitäjä sekä luoja, Palpatine, tunnettiin yksinkertaisemmin vain nimellä "Keisari". Kun keisarin valta ja vaikutusvalta heikentyivät, tittelistä tuli kuitenkin vähemmän tärkeä ja vuodesta 12 jYt eteenpäin Imperiumia johti käytännössä ylikomentaja asevoimien diktaattorina. Valtaistuimen valta palautettiin aikanaan, karkeasti sadan vuoden päästä Felin dynastian ja toisen Galaktisen Imperiumin toimesta.

Huomattavat keisarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattaviin keisareihin kuuluivat (katso myös galaktisten keisareiden luettelo):

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]