Mas Amedda

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2021
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Mas Amedda SWCT.png
Mas Amedda
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Champala[1]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Chagrialainen[2]

Sukupuoli

Mies[3]

Pituus

1,96 metriä[2]

Silmien väri

Sininen[3]

Ihon väri

Sininen[3]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Me kaikki teemme osamme Imperiumin hyväksi.
―Mas Amedda[lähde]

Mas Amedda oli miespuolinen chagrialainen poliitikko, joka työskenteli useissa korkeissa hallituksen viroissa Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina ja auttoi perustamaan ja hallitsemaan sen seuraajahallintoa, Galaktista Imperiumia. Hän oli kotoisin Champalasta ja oli taitava politiikassa. Hän oli galaktisen senaatin varapuhemies kahden ylikanslerin virkakaudella, joista ensimmäinen, Finis Valorum, äänestettiin epäluottamusäänestyksessä ulos virastaan Kauppaliiton hyökättyä Keskikehän planeetta Naboohon. Amedda säilytti virkansa hallituksen vaihtuessa ja Valorumin seuraajan, Naboon senaattori Sheev Palpatinen noustua ylikansleriksi. Hänestä tuli Palpatinen läheinen liittolainen hänen kahden virkakautensa aikana ja lopulta hän sai selville kanslerin olevan oikeasti sithin musta valtias Darth Sidious ja hänen tarkoituksensa olevan Tasavallan muuttaminen yksinvaltaiseksi valtioksi.

Palpatinen toisen virkakauden lopulla tuhannet tyytymättömät aurinkokunnat ilmoittivat aikeensa irrottautua Tasavallasta ja separatistien kriisi alkoi, käynnistäen poliittisen ilmapiirin, joka piti Palpatinen vallassa. Amedda oli tärkeässä roolissa vallan keskittämisessä kanslerin toimistolle. Tämä kulminoitui Tasavallan suurarmeijan luomiseen, kun Tasavallan ja separatistimielisen Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation välit kiristyivät, kunnes syttyi galaksinlaajuinen konflikti, kloonisodat. Sodan aikana Amedda juoni sithlordin kanssa jatkaen Tasavallan ennennäkemätöntä militarisointia ja marginalisoiden senaatin asemaa valvonta- ja hyväksymiselimenä. Amedda valvoi salaisen taisteluasemaprojektin varhaisvaiheita ja vastusti joidenkin senaattorien yrityksiä saada aikaan rauha separatistien kanssa.

Vuonna 19 eYt Amedda seisoi Palpatinen vierellä, kun hän kanslerin oikeuksiensa nojalla julisti jediritarikunnan valtion vihollisiksi ja muutti Tasavallan Ensimmäiseksi Galaktiseksi Imperiumiksi. Senaatin merkityksen kutistuessa entisestään Amedda siirtyi uuteen rooliin Imperiumin suurvisiirinä. Uudessa asemassaan hän valvoi nopeasti laajenevaa sotilas- ja siviilibyrokratiaa ja toimi aina vain eristäytyneemmän keisari Palpatinen hallinnollisena oikeana kätenä. Lopulta Kapinaliitto nousi vastustamaan Imperiumin valtaa ja syttyi galaktinen sisällissota. Keisari sai surmansa sodan aikana vuonna 4 jYt Endorin taistelussa yhdessä useiden muiden Imperiumin johtajien kanssa.

Keisarin kuoleman jälkeen Amedda oli Imperiumin korkea-arvoisin virkamies. Hänellä ei ollut valtaa Imperiumin asevoimiin, joten hän joutui seuraamaan avuttomana, kun Uusi järjestys murtui ja vasta perustettu Uusi tasavalta valtasi suuria osia galaksista. Amedda yritti pitää hallinnon kasassa Coruscantista käsin, mutta pääkaupungin ajauduttua sisällissotaan valtuutettu Gallius Raxin ja suuramiraali Rae Sloanen kaltaiset sotilasjohtajat siirtyivät tosiasialliseen johtoon hyläten suurvisiirin. Amedda suljettiin valtuutettu Raxin käskystä Keisarilliseen palatsiin arestiin yritettyään antautumista ja itsemurhaa. Lopulta vuonna 5 jYt hän pakeni Coruscantista ja Imperiumi antautui virallisesti, kun hän allekirjoitti galaktisen rauhansopimuksen päättäen galaktisen sisällissodan. Sopimuksen mukaisesti Amedda jatkoi hallintaa Coruscantissa väliaikaishallituksen johtajana, mutta Tasavallan valvonnassa ollut Amedda sekä hänen hallintonsa olivat käytännössä vailla valtaa.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa]

Edeltäjä:
Sheev Palpatine
Galaktisen Imperiumin keisari
4 eYt5 eYt
Seuraaja:
Gallius Rax