Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Despayre

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Despayre.jpg
Despayre
Astrograafiset tiedot
Alue

Ulkokehän alueet

Sektori

Atrivisin sektori

Aurinkokunta

Horuzin aurinkokunta

Auringot

1

Kuut

1: nimetön

Fyysiset tiedot


Ilmakehä

Happimiksaus

Painovoima

Alle .75 g[1]

Maasto yleisesti

Viidakkoa

Tärkeimmät kohteet ja paikat

Kuolemantähti I

Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit
Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli

Tärkeimmät kaupungit
Tärkeimmät tuontituotteet
Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi

Despayre, alkuperäiseltä nimeltään Horuz, oli vankisiirtolana käytetty planeetta Horuzin aurinkokunnassa. Ensimmäinen Kuolemantähti rakennettiin Despayren kiertoradalla sen jälkeen, kun sitä oli jouduttu siirtämään useita kertoja kapinallisten sabotointiyritysten seurauksena. Planeetta oli kuitenkin kuoleman ja kärsimyksen näyttämö jo paljon ennen kuin siitä tuli superaseen ensimmäinen todellinen harjoitusmaali.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vankiplaneettana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telakka, jolla Imperiumin ensimmäinen jättiase rakennettiin, oli aikanaan keisarillisen sotakoneiston todellinen keskus. Lähes kaikki galaksin suurimmat yritykset toimittivat osia projektiin, jonka työvoima saatiin kätevästi alapuolella levittäytyvältä vankilaplaneetalta. Suurmoffi Wilhuff Tarkin vieraili järjestelmässä useita kertoja rakennustöiden edetessä ja toi tullessaan wookieeorjia Kashyyykista.

Despayren lopun alku oli Darth Vaderin saapuminen. Keisari Palpatine oli lähettänyt hänet nopeuttamaan rakennustöiden etenemistä ja Vader määräsi sarjan teloituksia suoritettavaksi, jotta jäljelle jäävät työntekijät olisivat "motivoituneempia".

Jo silloin kun rakennustyöt päätettiin siirtää vankilaplaneetan yläpuoliselle kiertoradalle, oli tiedossa, millaisen lopun planeetalla olevan keisarilliset pakkotyövangit tulisivat kokemaan. Kun Kuolemantähti olisi valmis, kaikki rakennustöiden ylijäämäromu tekisi planeetalta poistumisen käytännössä mahdottomaksi. Tämä oli tiedossa ja siihen oli varauduttu; Despayre oli määrä julistaa kielletyksi alueeksi ja vangit aiottiin jättää oman onnensa nojaan, kunnes heidän tarvikkeensa loppuisivat tai kunnes viidakon vaarat surmaisivat kaikki.

Rangaistusvangit kuitenkin säästyivät tältä hitaalta kuolemalta; havaittuaan toistuvia ja kalliiksi käyneitä virheitä heidän työssään Tarkin totesi, ettei heistä ollut kunnolliseksi työvoimaksi. Suurin osa heistä oli kouluttamattomia, fyysisesti vajavaisia tai henkisesti epävakaita. Tämän havainnon seurauksena wookieeorjien määrää lisättiin ja pettymyksiä aiheuttaneet rangaistusvangit teloitettiin. Vain vangit, jotka olivat osoittautuneet hyödyllisiksi säästettiin, heidän joukossaan arkkitehti Teela Kaarz.

Despayren tuhoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse Despayren planeetta "teloitettiin". Tarkin päätti juhlia aseman superlaserin valmistumista kokeilemalla sitä planeettaan. Amiraali Conan Motti huomautti sellaisesta kokeesta mahdollisesti seuraavista poliittisista ongelmista, mutta Tarkin ei suostunut kuuntelemaan. Tarkinin mielestä planeetalla ei ollut kuin elinkautiseen pakkotyövankeuteen tuomittuja rikollisia, jotka eivät kuitenkaan voisi palata sivistyksen pariin, minkä lisäksi heistä huolehtiminen maksoi Imperiumille sekä rahaa että miestyötunteja. Hän ei myöskään tahtonut viedä avaruusasemaa taisteluun tietämättä, millaiseen suoritukseen se todella pystyi.

Tarkinin antaessa käskynsä superlaser ei ollut vielä täysin toimintavalmis, sen teho oli vain yhden kolmasosan täydestä. Ensimmäinen laukaus kuitenkin aiheutti niin suurta tuhoa planeetalla, että se käytännössä tappoi kaiken elävän Despayren pinnalta. Planeetan pinnan fyysinen tuho oli laaja; maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja merenpohjan mannerlaattojen liikkuminen oli rajua.

Toinen laukaus, joka ammuttiin tuntia ja viittätoista minuuttia myöhemmin akkujen latauduttua uudelleen, aiheutti kilometrien levyisiä kuiluja planeetan peruskallioon. Sula ydin alkoi purkautua pinnalle uusina tulivuorina. Sillä välin, kun ase latautui tunnin ja yhdeksäntoista minuuttia kolmatta laukausta varten, ketjureaktiot jatkuivat planeetalla, eikä siitä ollut pian jäljellä kuin palanut kuori. Kolmas ja viimeinen laukaus räjäytti jäänteet miljooniksi kappaleiksi ympäri Horuzin aurinkokuntaa. Planeetan tuho muutti aurinkokunnan painovoimatasapainoa.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despayren pinnan muodostivat yksi suuri manner ja paljon sitä suurempi merenselkä. Suurin osa planeetan pinnasta oli viidakkoa, joissa asui moninaisia lajeja. Planeetan painovoima oli alle 0,75 prosenttia standardi painovoimasta, lisäksi sen epäsymmetrinen kiertorata aiheutti rajuja vuoroveden vaihteluita ja vuodenaikaan sidonnaisia myrskytuulia. Tämä vaikutti planeetan lajien evoluutioon luoden rajua ekologista kilpailua. Oletettavasti sen lajit kuolivat sukupuuttoon, kun niiden kotiplaneetta tuhottiin.

Kasvisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidakon kasvisto vastasi ympäristön haasteisiin kasvamalla tiiviiksi tiheiköiksi ja upottamalla vahvat juurensa syvälle planeetan maaperään. Täten ne loivat paikoitellen sademetsiä, jotka olivat täysin läpäisemättömiä. Suurimmalla osalla planeetan kasvistosta oli myrkylliset piikit tai terävät lehtien reunat.

Planeetan kasvilajeista tunnetaan seuraavat:

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despayren eläimistö oli sopeutunut kehittymällä käärmemäisiksi, mikä antoi niille paremman liikkuvuuden, mikä mahdollisti liikkumisen tiuhaan kasvaneessa kasvistossa. Despayren eläinmaailmaan kuuluivat myrkylliset äyriäiset, pienet siivekkäät liskot ja olennot, jotka aloittivat elämänsä meressä ja päättivät päivänsä viidakoissa. Käytännöllisesti katsoen kaikilla eläimillä oli torahampaat ja ne olivat ainakin jossakin määrin myrkyllisiä.

Planeetan eläinlajeista tunnetaan seuraavat:

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]