Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.

Satele Shan

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 27. tammikuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Satele as Grand Master.png
Satele Shan
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Brentaal IV[1]

Syntynyt

3699 eYt[1]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[2]

Sukupuoli

Nainen[2]

Hiusten väri

Harmaanruskeat, myöhemmin tummanharmaat[2]

Silmien väri

Siniset[2]

Ihon väri

Vaalea[2]

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet

Vanhan tasavallan aikakausi[2]

Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat

Shigar Konshi[7]

Satele Shan oli naispuolinen ihmisjedimestari vanhan tasavallan aikakaudella. Hän kuului myös jedien korkeimpaan neuvostoon ja oli jedien suurmestari kylmän sodan sekä galaktisen sodan aikaan. Satele Shan syntyi vuonna 3699 eYt planeetta Brentaal IV:ssä ja hänen äitinsä oli jediritari Tasiele Shan, legendaaristen jedien Revanin ja Bastila Shanin jälkeläinen. Hän peri suvussaan kulkeneen herkkyyden Voimalle, minkä vuoksi hänet otettiin Jediritarikuntaan ja hänestä tuli jedimestari Ngani Zhon padawan. Myöhemmin hänen mestarinaan toimi zabrak-jedi Kao Cen Darach, jonka kanssa hän vieraili sithien kotiplaneetta Korribanilla. Hän oli todistamassa sithien hyökkäystä planeetalle vuonna 3681 eYt. Hän pakeni salakuljettaja Nico Okarrin ja Jace Malcom -nimisen sotilaan avulla varoittamaan Tasavaltaa, mutta Darach menehtyi hyökkäyksessä.

Shan sai lopulta koulutuksensa päätökseen ja jediritarin arvon mestari Dar'Nalan opissa. Hän johti Tasavallan asevoimien joukkoja sekä jeditovereitaan useissa taisteluissa suuren galaktisen sodan aikana ja hänestä tuli tunnettu sotasankari. Shan myös rakastui Malcomiin, vaikka jedien säännöstö vastusti kiintymistä toisiin, ja heidän välisensä side ajoi hänet auttamaan Malcomia ja tämän johtamaa pientä erikoisjoukkoa Alderaaniin Sithien imperiumin joukkojen hyökättyä planeetalle vuonna 3667 eYt. Hänen saapumisensa käänsi Alderaanin taistelun Tasavallan hyväksi. Kukistettuaan Malcomin avulla sithlordi Darth Malgusin kaksintaistelussa hän aloitti liiton Malcomin kanssa, jonka hän kuitenkin katkaisi kuuden kuukauden kuluttua pelästyessään sotilaan sydämessä ollutta pimeyttä. Hän tuli kuitenkin raskaaksi ja synnytti salaa pojan, Theron Shanin, mestari Zhon avulla. Hän luovutti lapsen Jediritarikunnalle ja palasi taistelukentille.

Vuonna 3653 eYt Shan oli osa delegaatiota, joka osallistui rauhanneuvotteluihin Sithien imperiumin kanssa Alderaanissa. Imperiumi kuitenkin käytti konferenssia vain hämäyksenä, jonka turvin Imperiumin joukot hyökkäsivät Coruscantiin pitäen planeettaa panttivankinaan pakottaakseen Tasavaltaa hyväksymään Coruscantin sopimuksen ehdot. Kylmänä sotana tunnetun rauhattomuuden ajan alettua tämän jälkeen Shan paljasti Dar'Nalan salajuonen, jonka tarkoituksena oli sabotoida vasta syntynyttä rauhaa ja myöhemmin lähti tutkimusmatkalle Voiman kutsua kuunnellen. Matka johdatti hänet Jediritarikunnan kauan sitten kadonneelle kotiplaneetalle Tythoniin Syvässä keskuksessa. Löytönsä ansiosta Shan sai suurmestarin arvonimen ja koko ritarikunnan johtajuuden. Uudessa roolissaan Shan johdatti jedit useiden kylmän sodan aikana puhjenneiden kriisien läpi ja koulutti padawaninsa, Shigar Konshi -nimisen kiffarin, jediritariksi.

Kylmän sodan näennäisen rauhan rakoillessa Shan johti Tasavallan ensiapujoukkoja suojellakseen hataraa rauhaa ja galaksin viattomia asukkaita. Hänen entinen palvelijansa lordi Scourge varoitti Shania sithkeisarin aiheuttamasta uhasta kun hänen järjestämänsä uskalias keisarin vangitsemiseen pyrkinyt tehtävä päättyi epäonnistumiseen. Saatuaan selville, että keisarin suunnitelmana oli galaksin kaiken elämän sammuttaminen, Shan auttoi Tythonin sankarina tunnettua jediritaria keisarin suunnitelmien estämisessä ja henkilökohtaisesti johti hyökkäystä Imperiumin pääkaupunki Dromund Kaasiin jediritarin kohdatessa ja kukistaessa keisarin. Uudelleen puhjenneen sodan riehuessa ympäri galaksia Shan työskenteli entisen rakastettunsa, Tasavallan asevoimien ylikomentajaksi nousseen Jace Malcomin kanssa ja kaksikko saavutti voiton taistelussa keisarillista prototyyppialusta Ascendant Spearia vastaan poikansa, Theronin, ponnistelujen ansiosta. Shan onnistui myös solmimaan tilapäisen rauhansopimuksen sithlordi Darth Marrin kanssa, jotta he voisivat yhdistää voimansa taistellakseen Revanin säädyn aiheuttamaa uhkaa vastaan ja kaksikko johti yhdistyneitä sotajoukkojaan kukistaen palanneen Revanin Yavin 4:llä. Ikuisen imperiumin valloitettua sekä Tasavallan että Sithien imperiumin Shan masentui tappioista, jotka Jediritarikunta joutui kokemaan hänen komennossaan, mikä johti siihen, että hän luopui asemastaan suurmestarina ja lähti maanpakoon meditoimaan yhdessä Darth Marrin hengen kanssa.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa]