Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

George Lucas

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
I find your lack of faith disturbing.jpg

Lähteiden puutteesi häiritsee minua!

Tähän artikkeliin ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Paranna Jedipediaa lisäämällä lähteet. Kun asia on kunnossa, voit poistaa tämän viestin. Jos sivusta puuttuu esiintymiset, harkitse Varmista-mallinetta.

[+/–]
Lucas.jpg
George Lucas
Elämäkerralliset tiedot
Syntynyt

14. toukokuuta 1944 Yhdysvallat

Kansallisuus

Yhdysvallat

Ura
Yhtiö(t)
Tähtien sota -työt

Koko Tähtien sota maailman luoja

Virallinen sivusto

Star Wars: George Lucas

George Walton Lucas Jr. (s. 14. toukokuuta 1944 Modesto, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan parhaiten Tähtien sodan luojana ja Indiana Jones -elokuvien käsikirjoittajana. Lucasin perustamiin ja omistamiin yhtiöihin kuuluvat Industrial Light & Magic, Lucas Animation, LucasArts, Lucas Books, Lucasfilm Ltd. (ei omista enää nykyään), Lucas Lisensing, Lucas Online ja Skywalker Sound.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas syntyi kalifornialaisessa Modeston kaupungissa Yhdysvalloissa. Hänen vanhempansa olivat pienen tavaratalon omistaja George Walton Lucas Sr. ja tämän puoliso Dorothy Ellinore Bomberger Lucas. Hän on isänsä puolelta englantilaista ja sveitsiläistä syntyperää, kun taas äitinsä puolelta hän on irlantilaista, saksalaista ja skotlantilaista syntyperää.

Lapsuudessaan Lucas sairasteli usein ja oli useimpia ikätovereitaan pienikokoisempi. Hänen sanotaan kiinnostuneen elokuvista, kun vuonna 1956 hän meni 12-vuotiaana syntymäpäivänsä kunniaksi elokuvateatteriin nähdäkseen Metro-Goldwyn-Mayerin uusimman tieteiselokuvan Kielletyn planeetan. Lucas opiskeli Thomas Downey High Schoolissa saaden hyviä arvosanoja.

Nuoruudessaan George Lucas haaveili jatkuvasti kilpa-ajajan urasta. 12. kesäkuuta 1962 hänen unelmansa saivat kuitenkin karun lopun: 18-vuotias Lucas joutui vakavaan auto-onnettomuuteen törmättyään Bianchinallaan puuhun. Lucas on sittemmin sanonut, että hän olisi todennäköisesti kuollut, ellei hän olisi käyttänyt turvavyötä.

Auto-onnettomuudesta selvittyään Lucas hylkäsi haaveensa kilpa-ajajan ammatista ja päätti jatkaa opintojaan, joten hän opiskeli Modesto Junior Collegessa. Hän sai erittäin hyviä arvosanoja, minkä ansiosta hän pääsi arvostettuun Etelä-Kalifornian yliopistoon. Yliopistossa Lucas ohjasi joukon erilaisia lyhytelokuvia. Opintojensa päättyttyä hän pyrki Yhdysvaltain ilmavoimiin, mutta häntä ei huolittu sinne. Niinpä Lucas suoritti sotilaskoulutuksensa Yhdysvaltain maavoimissa, mutta hänen koulutuksensa keskeytyi, kun hänelle todettiin olevan diabetes. Lucasin isän isoisä oli menehtynyt samaiseen sairauteen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucas oli yliopistossa perehtynyt elokuviin, joten hän päätti ryhtyä elokuvaohjaajaksi. Hän ystävystyi Francis Ford Coppolan kanssa, ja vuonna 1969 ystävykset perustivat yhdessä oman elokuvayrityksensä American Zoetropen. Vuonna 1970 ilmestyi Lucasin ensiohjaus THX 1138, joka pohjautui hänen yliopistossa ohjaamiin lyhytelokuviin. Vuonna 1971 Lucas perusti oman elokuvayhtiönsä Lucasfilmin. Vuonna 1973 ilmestyi hänen seuraava elokuvansa Svengijengi '62, josta sittemmin tuli suosittu kulttielokuva.

Edellisten elokuviensa menestyksestä huolimatta Lucas alkoi olla rahapulassa. Hän kuitenkin päätti toteuttaa pitkäaikaiset haaveensa ja tehdä tieteiselokuvan Alex Raymondin luomasta sarjakuvasankarista Flash Gordonista. Hahmon tekijänoikeuden omistanut elokuvatuottaja Dino De Laurentiis ei kuitenkaan innostunut Lucasin ideasta, joten pettynyt Lucas päätti tehdä oman tieteiselokuvansa, jonka hän nimesi Tähtien sodaksi. Hän aloitti elokuvan käsikirjoittamisen vuonna 1974, mutta käsikirjoituksen valmistuttua hän huomasi, että suurilta Hollywood-studioilta oli vaikea saada rahoitusta, sillä nämä uskoivat elokuvan menestyvän huonosti. Lopulta Lucas kuitenkin onnistui saamaan rahoituksen vararikon partaalla olleelta 20th Century Fox -studiolta.

Tähtien sodan ensi-ilta oli 25. toukokuuta 1977. Lucasin ja 20th Century Foxin tuottajien uskomuksista huolimatta elokuva menestyi uskomattoman hyvin, ja Tähtien sota on nykyisinkin yksi maailman menestyneimpiä elokuvia. Tähtien sota mullisti kokonaan George Lucasin elämän. Hänestä oli tullut hetkessä kuuluisa ja upporikas. Lucas sai suurimman osan tuloistaan elokuvan oheistuotteiden kautta. Myös alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan romaaniversio julkaistiin Lucasin nimissä, mutta todellisuudessa sen haamukirjoitti Alan Dean Foster. Elokuvan saaman suuren suosion takia Lucas teki Tähtien sodalle kaksi jatko-osaa, Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun.

Vuonna 1981 George Lucas ja hänen hyvä ystävänsä Steven Spielberg julkaisivat yhteistyönsä tuloksena syntyneen seikkailuelokuvan Kadonneen aarteen metsästäjät. Elokuvasta tuli valtavan suosittu, joten Lucas kirjoitti elokuvan jatko-osat Tuomion temppelin ja Viimeisen ristiretken yhteistyössä muiden käsikirjoittajien kanssa.

1. marraskuuta 1994 Lucas alkoi käsikirjoittaa kolmea uutta Tähtien sota -elokuvaa. Näistä ensimmäinen, Pimeä uhka, teki valtaisalla menestyksellään hänestä maailman rikkaimman elokuvaohjaajan.

Vuonna 2004 arvostetun talouslehden Forbesin tekemän arvion mukaan Lucasilla olisi henkilökohtaista omaisuutta noin kolmen miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta. Vuonna 2005 Forbesin tekemän arvion mukaan Lucasin omaisuus oli kohonnut jo 20 miljardiin dollariin.

5. kesäkuuta 2005 George Lucas äänestettiin sadan suurimman yhdysvaltalaisen joukkoon.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1969 George Lucas meni naimisiin Marcia Lou Griffinin kanssa. He erosivat vuonna 1983. Lucasilla on kolme adoptoitua lasta, Amanda, Katie ja Jett Lucas. George Lucas on Yhdysvaltain metodistikirkon jäsen.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaisasta menestyksestään huolimatta Lucas on saanut ankaraa kritiikkiä. Häntä on muiden muassa syytetty liiallisesta tietokoneanimaation käytöstä ja huonosta ohjauksesta. Tähtien sota -fanit ovat syyttäneet Lucasia alkuperäisen Tähtien sota -trilogian digitaalisesti muokattujen versioiden julkaisemisesta, sillä heidän mielestään niiden uudistetut erikoistehosteet heikensivät katseluelämystä. Lisäksi aikajanalla ensimmäiseksi sijoittuvan trilogian kaksi ensimmäistä Tähtien sota -elokuvaa ovat osoittautuneet pettymyksiksi useimmille Tähtien sota -faneille. Trilogian päätösosaa sitä vastoin on kehuttu erinomaiseksi.

Tavaramerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lucasilla on tapana käyttää elokuvissaan niin sanottua Wilhelm-äänitehostetta.
 • Lucasilla on myös tapana piilottaa elokuviinsa viittaus THX 1138 -elokuvansa nimeen. Hän käyttää tällöin yleensä lukua 1138. Viittaus on esiintynyt myös useissa LucasArtsin tekemissä tietokonepeleissä. On huhuttu, että Lucasin perheen puhelinnumero olisi ollut 849-1138. Esimerkkejä:
  • Svengijengi '62:ssa John Milnerin auton rekisterinumero on THX 138.
  • Tähtien sodassa Imperiumin sotilaaksi pukeutunut Luke Skywalker sanoo "Prisoner transfer from cell block 1138".
  • Imperiumin vastaiskussa kenraali Rieekan sanoo "Send Rogues 10 and 11 to Station 3-8".
  • Kadonneen aarteen metsästäjissä saksalainen sotilas sanoo "Eins, eins, drei, acht".
  • Star Wars: Republic Commandon pelihahmon nimi on RC-1138.

Merkittävimpiä elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestymisvuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi
2008 Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2005 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
2002 Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys Star Wars Episode II: Attack of the Clones
1999 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka Star Wars Episode I: The Phantom Menace
1989 Indiana Jones ja viimeinen ristiretki Indiana Jones and the Last Crusade
1986 Howard - uuden ajan sankari Howard the Duck
1986 Labyrintti (elokuva) Labyrinth
1984 Indiana Jones ja tuomion temppeli Indiana Jones and the Temple of Doom
1983 Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
1981 Kadonneen aarteen metsästäjät Raiders of the Lost Ark
1980 Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku Star Wars Episode V: Empire Strike Back
1977 Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo Star Wars Episode IV: A New Hope
1973 Svengijengi '62 American Graffiti
1970 THX 1138 THX 1138

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:George Lucas