Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Mon Mothma

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Monmothma.jpg
Mon Mothma
Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[1]

Sukupuoli

Nainen[1]

Pituus

1.5 metriä [2]

Hiusten väri

Punaiset [1]

Silmien väri

Siniset [1]

Ihon väri

Vaalea[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Emme ole separatisteja, jotka yrittävät paeta tasavaltaa. Olemme lojalisteja, jotka yrittävät edistää demokratiaa Tasavallassa.
―Mon Mothma[lähde]

Mon Mothma oli naispuolinen ihmispoliitikko sekä vallankumouksellinen johtohahmo, joka edusti kotiplaneettaansa Chandrilaa Galaktisessa senaatissa sekä Imperiumin senaatissa. Pettyneenä Galaktisen Imperiumin politiikkaan, Mothma oli mukana perustamassa Galaktisen tasavallan arvoja kannattanutta Kapinaliittoa, jonka johtajaksi hän valikoitui. Hän myös toimi Uuden tasavallan ensimmäisenä kanslerina.

Mothman poliittisen uran nousu lähti liikkeelle Separatistien kriisin ja kloonisotien aikoihin kun hän liittyi tulevaa ylikansleri Sheev Palpatinea kannattaneeseen Lojalistien komiteaan. Samalla hänestä tuli liittolaistensa, henkilöiden kuten Alderaanin Bail Organa ja Naboon Padmé Amidala, ohella yksi suorasukaisimmista ja tunnetuimmista Galaktisen tasavallan ja Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation välisen rauhan puolestapuhujista. Ajan myötä hän alkoi myös vastustamaan ylikanslerille myönnettyjä sodanaikaisia suuria valtaoikeuksia. Kuitenkin Mothman ja muutamien muiden senaattorien kovasta vastustuksesta huolimatta Palpatine sai jatkaa valta-asemansa pönkittämistä, mikä huipentui Uuden järjestyksen julistukseen, jonka mukaisesti Galaktinen tasavalta korvattiin diktatuurijohtoisella Galaktisella Imperiumilla. Tilanteesta tuohtuneena Mothma alkoi Bail Organan kanssa kaavailla ajatusta Kapinaliitosta, joka joskus nousisi Imperiumia vastaan.

Kun demokratian viimeisetkin rippeet pyyhkiytyivät Galaktisesta Imperiumista sen senaatin lakkauttamisen myötä, Mothma nousi Imperiumin vastaisen vastarinnan kiistattomaksi johtajaksi. Tähän vaikutti myös Mothman pitkäaikaisimman ja vankkumattomimman liittolaisen Bail Organan kuolema Imperiumin toteuttamassa Alderaanin tuhossa. Kapinaliitto toimi tehokkaasti Imperiumia vastaan, ja sen voittokulku huipentui Endorin taisteluun, jossa keisari Palpatine saatiin vihdoin kukistettua. Tämä jätti Imperiumin hallinnon kaaokseen, mitä Kapinaliitto käytti hyväkseen vakiinnuttaakseen asemaansa galaksissa. Lopulta Kapinaliitto perusti lähes kukistetun Imperiumin tilalle Uuden tasavallan, jonka senaatin johtoon Mothma nimitettiin. Tässä virassa Mothma ajoi aktiivisesti alas kanslerin valtaa ja Uuden tasavallan armeijaa. Kun Imperiumin jäänteet ja Uusi tasavalta vihdoin sopivat rauhan välilleen, alkoi armeijattomuuteen pyrkinyt Uuden tasavallan aseistariisuntaohjelma, joka jätti sotilaallisen puolustuksen tasavallan jäsenille itselleen. Tällä ohjelmalla Mothma pyrki välttämään mahdolliset tulevat galaksinlaajuiset konfliktit.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]