Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Neona

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Neona
Astrograafiset tiedot
Alue

Siirtokunnat[1]

Sektori

Tapanin sektori,[2] Vapaamaailmojen alue[1]

Aurinkokunta

Neonan aurinkokunta[1]

Kuut

Kaksi[1]

Koordinaatit

L-13[2]

Pyörähdysaika

26 tuntia[1]

Kiertoaika

349 paikallista päivää[1]

Fyysiset tiedot


Ilmakehä

Tyyppi I (hengitettävä)[1]

Ilmasto

Lämmin[1]

Painovoima

Standardi

Maasto yleisesti
  • Valtameriä[1]
  • Jäätiköitä[1]
Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit

Hävinnyt alkuperäislaji[1]

Muut lajit
Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli

Hallitus

Hanson Mining Consolidated[1]

Asukasluku

4 miljardia

Tärkeimmät kaupungit

Newland (pääkaupunki)[1]

Tärkeimmät tuontituotteet
Tärkeimmät vientituotteet
  • Malmi[1]
  • Aquatic foodstuffs[1]
Liittoutuma

Neona oli lämmin planeetta Tapanin sektorin Vapaamaailmojen alueella, jota asutti paikallinen älyllinen laji. Vuonna 19997 eYt planeetalla tapahtui geologista lämpenemistä, mikä johti jäätiköiden sulamiseen ja peitti maan veden alle, jättäen jäljelle vain kaksi jäistä mannerta kummallakin navalla. Planeetan laji ei selvinnyt veden noususta ja kuoli sukupuuttoon, jättäen jäljelle vain raunioita veden alle todisteena heidän olemassaolostaan.

Asuinkelpoisen maan puutteen vuoksi Neonaa ei asutettu useisiin vuosisatoihin ja ihmisuudisasukkaat asuivat kelluvissa kaupungeiss, joita varten planeetalla oli yksi avaruussatama. Tilanne muuttui, kun Hanson Mining Consolidated tuski planeetan merenpohjaa ja löysi suuret mineraaliesiintymät. Kaivosyhtiöiden yhtymä hankki planeetan kaivosoikeudet ja asutti planeetan työntekijöillään, sijoittanen heidät vedenalaisiin kaivoksiin samalla siirtäen kaupungit projektien päälle. Osa kaupungeista yhdistettiin tai liitettiin uusiin avaruussatamiin, kuten Newland, alkuperäisen avaruussataman ympärille muodostunut suuri kaupunki, josta tuli planeetan pääkaupunki.

Kaivostoiminta oli erittäin kannattavaa ja Hansonin tytäryhtiöt maksoivat henkilökunnalleen hyvin. Kuitenkin kun perustettiin hyperavaruusreitti nimeltään Gijun tie, joka ristesi Neonan ohittavan Procopian kauppareitin kanssa, planeetasta tuli suosittu kohde Tapanin aatelissukujen kiinteistöille. Tämä krediittien tulonlähde poisti planeetan riippuvuuden hinnaltaan vaihtelevan malmin myynnistä.

Kapinaliiton solu Pelagian vapausvoimalla oli radioasema Neonassa.

Neona oli Tapanin vapaamaailmojen liiton äänioikeutettu jäsen.

Lisäksi Hanson hankki yksinoikeudet kaivostoimintaan useissa läheisissä aurinkokunnissa, joiden malmipitoiset planeetat eivät soveltuneet maankaltaistamiseen tai asutukseen.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neona oli lämmin planeetta Neonan aurinkokunnassa. Se sijaitsi Tapanin sektorin Vapaamaailmojen alueella ja sillä oli kaksi kuuta. Geologisen lämpenemisen vuoksi planeetan jäätiköt alkoivat sulaa, mikä aiheutti maan jäämisen vähitellen veden alle. Vain yksi jäinen mantere kummallakin navalla säilyi, mutta kummankin sää oli kylmä ja ankara, minkä vuoksi vähäiset planeettaa asuttaneet siirtolaiset rakensivat kelluvia kaupunkeja, joita varten planeetalla oli vain yksi avaruussatama. Eteläisellä mantereella oli laajan luolaverkosto ja merenpohjassa olivat planeetan lajin jälkeensä jättämät rauniot.

Kun Hanson Mining Consolidated, kaivosyhtiöiden yhteenliittymä, löysi merenpohjan rikkaat malmivarannot ja osti planeetan kaivosoikeudet, siitä tuli alueen hallitus. Planeetalle muuttaneita työntekijöitä varten rakennettiin uusia kelluvia kaupunkeja, jotka yhdistettiin aiempiin kaupunkeihin, jotka oli siirretty kaivosten yläpuolelle. Yksi näistä kaupunkien joukosta oli Newland, joka keskittyi alkuperäisen mutta ei enää ainoan avaruussataman ympärille ja josta tuli kaikista suurin kaupunki ja planeetan pääkaupunki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]