Jedipedia:Uudet käyttäjät

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 30. marraskuuta 2023
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Test alternate.png

Tämä sivu on Jedipedian käytösohje.

Sivu kuvaa yleisesti hyväksyttyä suositusta asiasta.

[+/–]

Uudet käyttäjät ovat kokemattomia, eivät tiedä käytännöistämme välttämättä mitään ja saattavat tehdä kerrassaan hämmästyttäviä muokkauksia. Kuitenkin tulee tietää, että me kaikki olemme joskus olleet uusia käyttäjiä Jedipediassa, ja kaikkein vanhimmat ja aktiivisimmatkin käyttäjät ovat joskus tehneet järjettömiä muokkauksia. Tämä tulee aina muistaa, kun kärsivällisyyttäsi koettelee joku uusi käyttäjä typerällä muokkauksellaan.

Suhtautuminen uusiin käyttäjiin[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka yleensä annetaan sellainen kuva, että uudet käyttäjät ovat lämpimästi tervetulleita ja heitä kunnioitetaan, näin ei kuitenkaan aina oikeasti ole. Sen vuoksi uusiin käyttäjiin ei yleensä suhtauduta liian innokkaasti, vaikka onkin ilo saada uusia muokkaajia Jedipediaan. Suhtautuminen muuttuu yleensä vasta sitten, kun uudet käyttäjät ovat tehneet paljon hyödyllisiä muokkauksia ja esittäneet käytännöllisiä ideoita muille Jedipedian käyttäjille.

Epämiellyttävää suhtautumista uusiin käyttäjiin ei saisi kuitenkaan näyttää avoimesti, sillä näin he saavat innostuksen ja kannustuksen avulla aikaan lopulta ensimmäiset kunnon muokkauksensa. Joskus uusi käyttäjä, joka luo sivun, jolla lukee Palpatine oli paha mies. Ja kaikkihan sen ties, saattaa vielä joskus olla Jedipedian byrokraatti joka on tehnyt eniten muokkauksia koko sivuston historiassa.

Yrittäkää siis edes suhtautua hyvin ja mukavasti uusiin käyttäjiin.

Tervetuloa Jedipediaan![muokkaa wikitekstiä]

Kun uusi käyttäjä alkaa käyttää Jedipediaa, olisi hänen keskustelusivulleen syytä lisätä {{Tervetuloa}} -malline. Tämä tulee kuitenkin tehdä vasta vähintään kymmenen kunnon muokkauksen jälkeen, jotta tiedetään hänen aikoivan muokata Jedipediaa jatkossakin aktiivisesti.

Uusien käyttäjien suhtautuminen arvostelijoihin[muokkaa wikitekstiä]

Uutta käyttäjää kohtaan esiintyy välttämättä paljon arvostelua hänen tekemäänsä työtä kohtaan, kuten kaikki muutkin käyttäjät. Uusien käyttäjien suhtautuminen arvosteluun saattaa kuitenkin olla toisenlainen: he saattavat kokea asiallisenkin arvostelun loukkaukseksi itseään kohtaan. Tämän vuoksi olisi ainakin joskus antaa uudelle tulokkaalle myös kiitosta työstään, kuten:

"Artikkelisi Palpatine oli aivan kelvollinen, ei mitään moittimista, mutta tuo viimeisin lisäyksesi ei oikein sovi artikkelin sisältöön. Jatka kuitenkin samaa rataa :)" (hymiön käyttäminen viestissä on suositeltua)

Yli-innokas uusi käyttäjä[muokkaa wikitekstiä]

Joskus saattaa myös tavata yli-innokkaita uusia käyttäjiä, jotka tekevät ensimmäisenä päivänään vaikka 150 muokkausta, jotka saattavat olla kuitenkin poistettavaa roskaa, vaikka niiden teossa on todella yritetty. Näitä käyttäjiä ei aina ymmärretä, ja heitä saatetaan luulla pelkiksi vandalismin harjoittajiksi. Tälläistä kuvaa ei missään nimessä tulisi ottaa käyttäjästä, ellei vandalismi näy selvästi, kuten:

"jueshfauhwuehrfyg6f4t6gyGYGYGTYFyfyatFSHAKUHYgYgASYBUhyug&!/T&T&%"/&!&"%&%!%/"&(&!(&"(&(!&(/"/!!!!!!!!"

Näille käyttäjille tulisi antaa asiallisia neuvoja heidän muokkaustensa parantamiseksi, jotteivat he lakkaisi muokkaamasta masentuneina saamistaan haukuista, jotka ovat täysin asiattomia, ainakin tämän käyttäjän mielestä. Jos heille annetaan neuvoja, he noudattavat niitä, ja lopulta he muokkaavat moitteettomasti.

"Uusi käyttäjä"-vaiheen ollessa ohi[muokkaa wikitekstiä]

Lopulta uusi käyttäjä oppii Jedipedian tavoille ja hän alkaa esitellä vihdoin asiallisia ja etenkin käytännölisiä ideoita ja kirjoittaa pitkiä, hyviä artikkeleita. Tämä vaihe tulee väistämättä kaikille uusille käyttäjille, jotka todella haluavat auttaa Jedipediaa. Valitettavasti kaikki eivät halua, ja Jedipedia on tavallaan kutsumushommaa.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]


Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
NimeämiskäytäntöRoskaSuojauskäytäntö
Suositeltu sivuTyyliopasUlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]