Jedipedia:Nimeämiskäytäntö

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Test alternate.png

Tämä sivu on Jedipedian virallinen käytäntö asioissa.

Sillä on laaja hyväksyntä käyttäjien keskuudessa ja se on standardi, jota kaikkien tulee noudattaa. Pieniä muokkauksia lukuun ottamatta käytä keskustelusivua tai foorumia ehdottaaksesi muokkauksia tähän käytäntöön.

[+/–]

Tässä nimeämiskäytännössä on ohjeita Jedipedian artikkelien nimeämisestä. Yleisesti artikkelit on nimetty Wookieepedian artikkelien mukaisesti, ellei tässä ohjeessa erikseen muuta mainita.

Käännökset[muokkaa wikitekstiä]

Viralliset käännökset[muokkaa wikitekstiä]

Mikäli artikkelin nimelle on virallinen käännös, tulee sitä käyttää. Sillä ei ole väliä, kuuluuko suomennettu lähde kaanoniin vai Legendsiin, jos alkuperäinen nimi on täysin sama molemmissa jatkumoissa.

Mikäli virallisia käännöksiä on useita, tulisi käyttää mahdollisimman korrektia ja johdonmukaista suomennosta. Esimerkiksi Outer Rim on suomennettu muun muassa Ulkokehäksi, Ulkoreunaksi ja Ulkolaidaksi, mutta Ulkokehä sopii parhaiten Keskikehän (Mid Rim) ja Sisäkehän (Inner Rim) kanssa.

Epäviralliset käännökset[muokkaa wikitekstiä]

Mikäli virallista käännöstä ei ole, tulee nimi suomentaa mahdollisimman tarkasti ja johdonmukaisesti muiden käännösten kanssa. Koska blaster rifle on sädekivääri, niin myös muiden blast(er)-alkuisten aseiden tulisi olla sädeaseita.

Epävirallisen käännöksen voi merkitä mallineella {{Eras|vkp}}, varsinkin jos se ei ole sanatarkka käännös.

Artikkelit otaksutuilla otsikoilla[muokkaa wikitekstiä]

Mikäli artikkelin aiheen nimi ei ole tiedossa, tulee otsikossa käyttää sanaa tunnistamaton, eikä esimerkiksi tuntematon, nimeämätön tai nimetön. Artikkelissa tulee olla malline {{Otaksuma}}.

Henkilöt[muokkaa wikitekstiä]

Henkilöiden artikkelit tulee nimetä virallisella nimellä, esimerkiksi Mitth'raw'nuruodo, ei Thrawn.

Lähtökohtaisesti artikkelin nimessä käytetään vain henkilön ensimmäistä etunimeä (esim. Orson Krennic, ei Orson Callan Krennic). Poikkeuksia voidaan tehdä, esimerkiksi jos toinen etunimi on yleisempi kutsumanimi (esim. Celot Ratua Dil), molempia etunimiä käytetään yleisesti (esim. Orn Free Taa) tai sitä tarvitaan kahden muuten samannimisen henkilön erottamiseksi.

Kloonisotilaiden artikkelien nimen tulee olla tunnusnumero, jos se on tiedossa, lempinimen sijasta. Imperiumin iskusotilailla tulee ensisijaisesti käyttää oikeaa nimeä, jos se on tiedossa, tunnusnumeron sijasta.

Mahdolliset arvonimet, kuten kenraali Grievous, eivät kuulu artikkelin nimeen. Tähän poikkeuksena on Darth, joka on oleellinen osa sithnimeä. Lisänimet, kuten Mandalore Äärimmäinen tai Karina Suuri, kuuluvat artikkelin nimeen.

Lajit[muokkaa wikitekstiä]

Lajien artikkelit tulee nimetä monikkomuodossa, ellei kyse ole otaksutusta nimestä, kuten Yodan laji. Tämä koskee sekä älyllisiä (ihmiset, zabrakit) että epä-älyllisiä (acklayt, rancorit) lajeja.

Tämän vuoksi, toisin kuin Wookieepediassa, Jedipediassa ei ole tarvetta erottaa lajin ja planeetan artikkelia toisistaan tarkenteilla (esim. Falleen/Falleen (planeetta) tai Abednedo/Abednedo (laji)). Uudelleenohjaukset näistä muodoista ovat kuitenkin suositeltavia.

Samaa periaatetta noudatetaan myös kansojen ja muiden ryhmien nimissä, esimerkiksi mandalorialaiset ja jedit.

Tähtialukset[muokkaa wikitekstiä]

Jos tähtialuksen nimelle on virallinen suomennos, tulee sitä käyttää. Jos suomennosta ei ole, tulee käyttää alkuperäistä nimeä.

Täsmennyssivut[muokkaa wikitekstiä]

Täsmennyssivun nimessä tulee olla tarkenne ”(täsmennyssivu)” vain, jos on olemassa samanniminen artikkeli tarkenteettomalla nimellä. Jos samannimisiä artikkeleita on vain kaksi, ja niistä toinen on tarkenteettomalla nimellä, ei täsmennyssivua tarvitse luoda.


Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
NimeämiskäytäntöRoskaSuojauskäytäntö
Suositeltu sivuTyyliopasUlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]