Tämä sivu on osittaissuojattu muokkauksilta.

Jedipedia:Ylläpitäjät

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Test alternate.png

Tämä sivu on Jedipedian virallinen käytäntö asioissa.

Sillä on laaja hyväksyntä käyttäjien keskuudessa ja se on standardi, jota kaikkien tulee noudattaa. Pieniä muokkauksia lukuun ottamatta käytä keskustelusivua tai foorumia ehdottaaksesi muokkauksia tähän käytäntöön.

[+/–]
JediMop.png

Ylläpitäjät ovat Jedipedian käyttäjiä, joilla on erityisiä työkaluja vandalisoinnin estämiseksi. Heillä on myös oikeudet poistaa ja suojata artikkeleita ja muokata järjestelmäkoodia.

Ylläpitäjien velvollisuudet

Jedipedian ylläpitäjillä on seuraavat oikeudet ja velvollisuudet:

 • Sivujen suojaus ja suojauksen poisto. Ylläpitäjät voivat tarvittaessa suojata sivuja suojauskäytännön mukaisesti. Ainoastaan ylläpitäjät voivat muokata MediaWiki-nimiavaruudessa sijaitsevia sivuja (järjestelmäviestejä), sillä ne ovat aina suojattuja.
 • Poistaminen ja palauttaminen. Ylläpitäjät voivat poistaa sivuja ja palauttaa poistettuja sivuja. Poistaminen on sallittua vain kun kyseessä on roskaksi luokiteltu sivu. Ylläpitäjät voivat myös katsoa poistettujen sivujen muokkaushistoriaa.
 • Muokkausestot ja niiden poistaminen. Ylläpitäjät voivat estää [block] käyttäjiä ja IP-osoitteita muokkaamasta Jedipedian sisältöä. Muokkausestot voivat olla määräaikaisia tai ikuisia. Jedipedialla on nollatoleranssi vandalismia kohtaan.
 • Häivytysoikeudet antavat ylläpitäjille mahdollisuuden piilottaa muokkauksia, lokimerkintöjä ja muokkausten yhteenvetoja toisilta käyttäjiltä. He pystyvät myös palauttamaan ne näkyviin.
 • Väärinkäyttösuodattimen hallinta. Ylläpitäjät voivat muokata väärinkäyttösuodattimen asetuksia.
Tarkemman luettelon oikeuksista löydät täältä.

Oikeuksien poisto

Heinäkuussa 2009 pidetyn äänestyksen perusteella kriteerit oikeuksien automaattiselle poistamiselle ovat seuraavat:

 • Jos ylläpitäjä ei käytä oikeuksiaan tai muokkaa Jedipediaa puoleen vuoteen (187 päivään, poikkeuksena mm. ulkomailla oleskelu, koulutus, työkiireet yms.)
  • Epäaktiiviseen ylläpitäjään yritetään ottaa yhteyttä viiden kuukauden jälkeen viimeisimmästä muokkauksesta, ja varoitetaan oikeuksien poistosta. Jos ylläpitäjä ei varoituksesta huolimatta ilmoita itsestään, oikeudet poistetaan määräajan umpeutuessa.
 • Jos ylläpitäjä itse pyytää oikeuksien poistoa.
 • Jos ylläpitäjä käyttää oikeuksiaan väärin:
  • Vainoaa muita käyttäjiä, antaa oikeudettoman eston, uhkailee estolla tai häiritsee muita aiheettomasti.
  • Sotkee Jedipedian järjestelmäkoodia tai muuta sisältöä.
  • Käyttää oikeuksiaan saavuttaakseen etulyöntiaseman esim. äänestyksessä tai käytännön luomisessa.
  • Poistaa itseltään muokkauseston.

Lisäksi oikeudet voidaan poistaa poistoäänestyksen tuloksena. Kyseisen äänestyksen voi aloittaa kuka tahansa käyttäjä, kunhan perustelut ovat hyvät. Perusteeksi käy myös se, että äänestyksessä testataan, nauttiiko kyseinen ylläpitäjä enää yhteisön luottamusta.

Mitä ylläpitäjyys ei ole

Jos sinut on valittu Jedipedian ylläpitäjäksi, se tarkoittaa että yhteisö luottaa sinuun. Se ei tarkoita ettei sinun tarvitsisi seurata käytäntöjä. Sinulla ei ole oikeus haukkua toisia tai estää käyttäjiä huvin vuoksi. Jos rikot sääntöjä tai käytäntöjä, yhteisö voi, ja tuleekin tekemään jotakin asialle. Jos toinen ylläpitäjä estää sinut sääntöjen tai käytännön rikkomisen takia, tai antaa sinulle jäähyn, sinulla ei ole oikeutta poistaa itseltäsi muokkausestoa. Jos kuitenkin katsot, että sinulla on siihen oikeus, byrokraatti poistaa sinulta oikeudet. Sama koskee byrokraatteja. Jos rikot sääntöjä ja poistat eston itseltäsi, ylläpitäjä ottaa yhteyttä ShoutWikin henkilökuntaan, jonka jäsen poistaa sinulta byrokraatin oikeudet.

Ylläpitäjyys ei ole palkinto tai myynnissä

Jos sinut valitaan ylläpitäjäksi, se ei tarkoita, että olet muita parempi. Jos yhteisö huomaa, että käytät väärin oikeuksiasi, voidaan epäillä, että joku toinen käyttää tunnustasi. Vain ja ainoastaan sinulla on oikeus oikeuksiisi.

Oikeuksien myöntäminen

Elokuussa 2016 pidetyn keskustelun perusteella ylläpito valitsee uusia ylläpitäjiä hakemusten perusteella. Mikäli haluat ehdottaa itseäsi tai muuta käyttäjää ylläpitäjäksi, tee hakemus alla olevalla nappulalla (korvaa X käyttäjän nimellä).

Muu käyttäjäkunta voi kommentoida hakemusta ja hakijaa hakemuksen keskusteluosiossa ja/tai kysyä hakijalta kysymyksiä, mutta lopullisen päätöksen asiasta tekee ylläpito.

Ennen kuin teet hakemuksen, huomaathan, että hakijan on täytettävä ainakin seuraavat ehdot:

 1. Sujuva suomen kielen ja kieliopin taito.
 2. Riittävän pitkä ja laadukas muokkaushistoria.
 3. Säännöllinen aktiivisuus ilman kohtuuttoman suuria epäaktiivisuusjaksoja.
 • Kiinnostus ja muokkaushistoria vandalismin torjunnan ja yhteisöasioiden puolella sekä mahdollinen osaaminen wikikoodauksen ja järjestelmäkoodin alueella plussaa.

Ylläpitäjiä valitaan pitkälti tarvetilanteen mukaan, joten ylläpidolla on oikeus hylätä hakemus, vaikka hakija ehdot täyttäisikin. Hakemukset, jotka ovat puutteellisia, vandalismitarkoituksessa tehtyjä tai hakija ei täytä hakuehtoja, hylätään automaattisesti ja voidaan poistaa roskana varoituksetta.

Luettelo ylläpitäjistä


Tälle sivulle on oikotie
JP:YLLÄ, JP:YP
Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
NimeämiskäytäntöRoskaSuojauskäytäntö
Suositeltu sivuTyyliopasUlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]