Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Planeetantuhoaja

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 17. elokuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
WD NEGWT.jpg
Planeetantuhoaja
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Imperial Department of Military Research

Tuotantolinja

Superase

Malli

Planeetantuhooja

Tekniset tiedot
Pituus

Vaihtelee

Leveys

Vaihtelee

Korkeus

Vaihtelee

Moottori(t)
Hyperajo

Saatavilla

Suojakentät

Saatavilla

Aseistus
Täydennykset
Muut järjestelmät

Molekulaarinen polttouuni

Käyttötiedot
Rooli(t)
  • Superase
  • Automatisoitu tehdas
Aikakausi

Uuden tasavallan aikakausi

Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi

Tämä on paras ase mitä galaksi on koskaan nähnyt—Paljon tappavampi kuin Kuolemantähti.
Amiraali Ackbar[lähde]

Planeetantuhoajat, jotka tunnetiin myös planeetanlätkijinä, kaupunginsyöjinä tai maailmantuhoajina, olivat jättikokoisia superaseita, keisarillisen Leviathanin seuraajia, jotka kohdistivat valtavaa tuhoa planeetoille massiivisten vetosäteiden avulla. Planeetantuhoojat suunnitteli Umak Leth ja ne otti käyttöön keisari Palpatinen kloonit, jotka hänen henget ottivat käyttöön.

Ominaisuudet[muokkaa]

Kun siitä, että planeetantuhoojat olisivat Kuolemantähteä paljon tappaampia väiteltiin, ne olivat epäilemättä tehokkaampia. Kuolemantähti tuhosi helposti kokonaisia planeettoja kun taas planeetantuhooja käytti kohdistetun planeetan materiaaliresursseja Imperiumin hyväksi. Niiden päätaktiikka oli ensin laskeutua planeetan kamaralle. Perillä sen mahtavat vetosädeprojektorit kirjaimellisesti kiskoivat niiden alle jääneen planeetan osat erilleen johtaen nimeen "planeetantappaja". Ne olivat muodoltaan Tähtiahjon näköisiä.

Planeetan ja sen resurssien dekonstruktiota käytettiin sitten sekä Tuhoojan polttoaineeksi että sen massiivisiin valimoihin, jotka kirnuivat tähtialuksia, tähtihävittäjiä sekä droideja, jotka lähetettäisiin taisteluun suoraan sen koneistolinjalta. Planeetantuhoojan sisäiset tehtaat kykenivät tuottamaan mitä tahansa tähtihävittäjästä tai kiiturista keskikokoiseen risteilijään, jos se vain sai kylliksi resursseja.

Planeetantuhoojat Dacin yllä.

Kutakin planeetantuhoojaa hallitsi keskeiset droidiaivot—älylliset miehistön jäsenet olivat aluksella nähdäkseen tuotannon kulkevan ja käsittelemässä ase -tai navigaatiojärjestelmiä. Droidiaivot hoitivat sodan uusien aseiden luomisen ja oli ohjelmoitu massiivisella alustyyppien ja tietojen varastolla, jolla se kykeni valmistamaan paljon erilaisia aluksia mihin tahansa taistelutilanteeseen.

Lisäksi tehtaissa voitiin myös keskittyä planeetantuhoojan itse paranteluun; raakamateriaalin osuus luotiin molekulaarisessa polttouunissa, joka jätettiin sivuun päärungon edistysten tieltä. Näiden ainutlaatuisten kustomisaatioiden johdosta kaksi valmista ja paranneltua planeetantuhoojaa eivät muistuttaneet toisiaan. Jos planeetantuhoojille annettiin riittävä aika ja kylliksi resursseja ne kykenivät valmistamaan jopa uusia planeetantuhoojia. Vaikka siltä kesti useita kuukausia planeetan täyteen tuhoamiseen, lopputulos oli aina hirvittävä.

Näiden koneiden suojakentät olivat niin voimakkaita, ettei edes kovempitehoinen turbolasertulitus kyennyt läpäisemään niitä ja melkein joka tapauksessa minkälaisessa tahansa konfliktissa vihollisalusten/aluksen johti planeetantuhoojan ylivoimaiseen voittoon. Näemmä ainoa tapa tuohta planeetantuhooja oli käyttää toista tuhoojaa.

Historia[muokkaa]

Planeetantuhoojia käytettiin varhaisimmin Borderlandin alueiden taistelussa, josta Uusi tasavalta sai huhuja hirvittävistä maailmoja tuohavista "kaupunginlätkijöistä".

Planeetantuhoojat raivaavat Mon Calamarin kamaralla.

Niitä käytettiin todellisuudessa vasta pian jälkeenpäin, Mon Calamarin ensimmäisessä taistelussa, jossa niitä käytettiin Dacin valtameriplaneettaa vastaan. Dac toimi Uuden tasavallan tilapäisenä uutena pääkaupunkina Imperiumin jäänteiden vallattua Coruscant. Mon Calamarin valtameriplaneetta tuomittiin kerran tuhoon ensimmäisellä Kuolemantähdellä. Kun taisteluasema seuraajineen tuhottiin Mon Calamari näemmä vapautui Imperiumin otteesta.

Mutta kun uudelleensyntynyt keisari Palpatine aloitti hyökkäyksensä, Mon Calamarista tuli hänen superaseidensa ensimmäinen kohde. Planeetantuhoojaryhmä laskeutui planeetalle massiivisen Silencer-7:än johdolla murskaten alla sijaitsevat kaupungit ja laivatelakat lisäten superaseiden sisäisten tehtaiden resursseja Uuden tasavallan vastaiskua odotellessa. Sisäiset valimot loivat tuottivat paljon erilaisia hyökkäyskulkuneuvoja mukaanlukien TIE/D automaattihävittäjiä ja aaltotalsijoita. Amiraali Ackbar lähetti Uuden tasavallan laivueen tekemisiin kotiplaneettansa tuhoisien uhkaajien kanssa. Laivueeseen kuului kaapattu Imperial I-luokan tähtituhoaja Emancipator ja X-siipislentue. Yhä yksikään Tasavallan planeetantuhoojiin kohdistuva isku ei tehonnut eikä pysäyttänyt niiden voittoissaa valtausta.

Planeetantuhoojat lähettivät automatisoidut TIE tähtihävittäjät Tasavallan tähtihävittäjiä vastaan ja yksi tuhoojista kääntyi kohtaamaan Emancipatorin nokittain. Planeetantuhokone nielaisi tähtituhoajan polttouuniinsa, joten miehistön oli pakko evakuoitua tai joutua metallimonsterin seuraavaksi ateriaksi. Kapinallisilla oli onneksi toiset joukot varastossa ja lähettivät V-siipis -ja E-siipislentueet maan kamaralle kohtaamaan tuhokoneet.

Planeetantuhoojat Mon Calamarilla.

Yhtäkkiä massiiviset tappokoneet sammuivat vedessä. Vaikka Liiton sotilaat uskoivat että keisarilliset komentajat olivat liian avuttomia kahmimaan itselleen voittoa edes planeetantuhoojilla, tämä tapahtumien yhtäkkinen muutos johtui täysin juonesta. Luke Skywalker oli tunkeutunut keisarillisten komentajien ylemmälle tasolle liittoutumalla tarkoituksella itse Palpatinen kanssa. Koska keisari oli nimittänyt hänet Imperiumin joukkojen ylikomentajaksi, Skywalker kykeni sammuttamaan planeetantuhoojat. Niiden sisäiset tehtaat kuitenkin jatkoivat aaltotalsijoiden ja TIE/D hävittäjien valmistamista pakottaen Uuden tasavallan toteuttamaan uuden suunnitelman taistellessaan Imperiumin joukkoja vastaan.

Luke Skywalker salakuljetti keisarillista dataa kapinallisien käsiin astromekaniikkadroidi R2-D2:in kautta. Pieni droidi kykeni lähettämään datan ja luomaan koodin joka häiritsi planeetantuhoojien droidiaivoja. Virus toimi ihmeellisesti; tuhoojat käynnistyivät yksi toisensa jälkeen jättäen vain toimimattomia hylkyjä meriplaneetan valtameriin. Uusi tasavalta sai kaapatuksi ainakin yhden planeetantuhoojan, koska yksi oli Da Soocha V:tä piirittävän laivaston joukossa.

Planeetantuhoojalaivaston tuhoutuminen näemmä häiritsi keisari Palpatinea hyvin vähän ja eikä edes yllättäen, sillä pian hän ottii käyttöön paljon hirvittävämmän aseen: galaksitykin.

Tunnetut mallit[muokkaa]

Kulissien takaa[muokkaa]

Uuden tasavallan kommandot hyökkäävät planeetantuhoojaan.
  • Dark Empiren suunnitelmiin kuului alunperin superkokoinen "mamituhooja", mutta idea ei koskaan edennyt konseptikuvaa edemmäs.
  • Internettipelissä Death Star Designer on mahdollista lisätä planeetantuhooja omaan Kuolemantähtikehittelyynsä.
  • Planeetantuhoojien itselisääntymiskyvyn vuoksi ne ovat tehokkaita von Neumannin luotaimia.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]