Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Ulkokehän piiritykset

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. kesäkuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 

Ulkokehän piiritykset oli sarja taisteluita, jotka taisteltiin galaksin Ulkokehän planeetoilla, kuten Saleucamilla ja Felucialla. Ulkokehän piiritykset taisteltiin kloonisotien kolmantena ja viimeisenä vuotena.

Historia[muokkaa]

Ulkokehän piiritykset saivat alkunsa kun Galaktinen Tasavalta voitti sarjan tärkeitä taisteluita Commenorin ja Balmorran planeetoilla. Näin Tasavalta työnsi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation joukot Galaksin keskuksesta ja siirtokunnista.

Kenraali Grievousin komennosta Konfederaation laivasto perääntyivät Keskikehän ja Ulkokehän alueille tueten heidän puolustusjoukkojaan Slicessä. Miljoonat separatistien tähtialukset määrättiin Xagobahille, Sluis Vanille, Siskeenille, Clak'dor VII:lle, Boz Pitylle ja muille separatistien linnoittamille planeetoille pysäyttääkseen Tasavallan joukkojen hyökkäyksen.

Holokartta Ulkokehän piirityksistä.

Huomaten Separatistien lähestyvän tappion ylikansleri Palpatine ja jedit käskivät lähes jokaisen laivaston aluksen ja joukkojenkuljetusaluksen Kehän rajoille käskynään pitääkseen separatistijoukkojen tukikohdat Ord Radamalla, Rylothilla, Xagobahilla, Saleucamilla ja muilla separatistien hallussa olevilla planeetoilla saarroksissa. Tasavalta toivoi että tasainen saarto murtaisi separatistien linnoitukset ja että heidät saataisiin näin antautumaan. Taistelutahto galaksin keskuksessa oli korkealla kaikkien uskoessa, että sota oli pian ohi ja että Konfederaatio antautuisi ja sen johtaisto tuotaisiin oikeuden eteen.

Todellisuudessa Ulkokehän piiritysten tavoite oli saada suurin osa Tasavallan joukoista sen rajoille. Jedit ja heidän armeijansa huomasivat olevansa jumissa Ulkokehällä jättäen galaksin pääplaneetan ja Tasavallan keskusplaneetat haavoittuviksi Separatistien yllätyshyökkäykselle. Näin tapahtuikin kuusi kuukautta myöhemmin, kun kenraali Grievous johti joukkonsa hyökkäykseen Coruscantiin.

Ulkokehän saarrot, ja samoin koko sota, sai yllättävän lopun kun ylikansleri Palpatine käski kloonijoukkojensa toteuttaa käskyn 66, salajuonen, jonka avulla Palpatine surmasi lähes kaikki jedit. Suurin osa pitkin galaksia partioivista jedeistä surmattiin heti kloonejen toimesta. Henkiinjääneet pakenivat ja eristäytyivät Suuren jedipuhdistuksen alettua. Anakin Skywalker lähetettiin Mustafarille surmaamaan separatistineuvosto ja deaktivoimaan kaikki Konfederaation droidit. Näin Separatistien droidiarmeija koki loppunsa. Tämän jälkeen Palpatine julisti itsensä elinikäiseksi keisariksi ja muutti Tasavallan Imperiumiksi.

Ulkokehän piiritysten taistelut[muokkaa]

Kulissien takaa[muokkaa]

Varhaisin maininta tästä kampanjasta tulee Han Solo and the Corporate Sector Sourcebook -kirjasta, jossa Alexsandr Badure kuvaillaan kloonisotien "Ulkokehän sotien" osiossa.

Esiintymiset[muokkaa]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]