Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.

Sithien imperiumi (suuri sithsota)

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 26. syyskuuta 2021
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Exar Kun symbol.png
Exar Kunin sithimperiumi
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi

Magokraattinen, teokraattinen imperiumi[1]

Hallituksen päämies

Sithin mustat valtiaat[2]

Yhteiskunnalliset tiedotValtionuskonto

Sithien veljeskunta[2]

Historialliset tiedot
Muodostettu

Krathit[2]

Perustettu

3997 eYt[3]

Hajonnut

3996 eYt[3]

Muut tiedot
Aikakaudet

Vanhan Tasavallan aikakausi[2]

Exar Kunin sithimperiumi oli Kunin hallitsema sithien hallitus suuren sithsodan aikaan. Kunnian- ja vallanjanoisena jedinä Kun viehtyi muinaisten sithlordien kiellettyihin tietoihin ja vajotessaan kohti pimeää puolta hän päätti palauttaa muinaisen Sithien imperiumin valtaan kukistamalla Galaktisen Tasavallan ja jediritarikunnan.

Toisen jediritarin, Ulic Qel-Droman, vajoaminen pimeälle puolelle, krathien kultin syntyminen Empress Tetan aurinkokunnassa, Mecrosan säädyn turmeltuminen sithien opetusten vaikutuksesta Tapanin sektorissa sekä liitto sotaisten mandalorialaisten ristiretkeläisten kanssa antoi Exar Kunille, uudelle sithien mustalle valtiaalle, resurssit käydä lyhyt, mutta hyvin tuhoisa sota Tasavaltaa ja jedejä vastaan. Kuitenkin sisäiset jännitteet, jedien vastarinta sekä petos Kunin sithoppilaan toimesta johtivat lopulta Kunin kukistumiseen ja Imperiumin romahtamiseen.

Sithien imperiumin kukistuttua suuri osa sen jäsenistä ja entisistä johtajista tahtoi palauttaa sen valtaan. Lopulta Darth Revan ja Darth Malak palauttivat uuden Sithien imperiumin valtaan jedien sisällissodan aikaan.[4]

Historia[muokkaa]

Exar Kun löytää sith-holokronin.

Yli neljä vuosisataa Sithien imperiumin kukistumisen jälkeen musta jedi Freedon Nadd löysi kaksi artefaktia, joita jedivarjot eivät olleet onnistuneet tuhoamaan. Toinen näistä oli Adanin holokroni ja toinen itsensä Naga Sadow'n henki, jonka avulla Nadd uppoutui sithien oppeihin. Opittuaan kauan sitten kuolleelta sithlordilta kaiken tarvittavan hän tuhosi Sadow'n hengen, julistautui uudeksi sithien mustaksi lordiksi ja alisti valtaansa Onderonin, jota hän hallitsi Izizin pääkaupungista käsin fyysiseen kuolemaansa asti. Hänen henkensä jatkoi kuitenkin planeetan tapahtumiin vaikuttamista, johtaen petosotina ja Freedon Naddin kansannousuna tunnettuihin konflikteihin, joista kummallakin oli seurauksensa sithien tulevaisuuteen. Vaikka Nadd kukistui Onderonissa, hänen opetuksensa johtivat ennen pitkää uuden Sithien imperiumin nousuun.

Vuonna 3997 eYt nuori jedi Exar Kun kiinnostui sithien opetuksista. Hän hylkäsi mestarinsa Vodo-Siosk Baasin, jätti Dantooinen ja matkasi Onderoniin ja sen kuuhun, Dxuniin, missä hän kääntyi pimeälle puolelle Freedon Naddin hengen vaikutuksesta. Naddin oppipoikana hän matkusti Yavin 4:een, missä hän sithien artefaktit löydettyään omaksui myös uusia sithvoimia. Hän kuvitteli olleensa yhtä voimakas, kuin oli aina halunnut, ja nousi sithmestariaan vastaan tuhoten tämän hengen ja julistautuen sithlordiksi. Pimeän puolen pauloissa Kun nosti itsensä jumalan asemaan—hän orjuutti paikallisen massassien lajin, uppoutui sithien alkemian ja magian saloihin ja valvoi valtavien temppelien rakentamista. Yavin Primen neljännestä kuusta tuli yksi tulevan Sithien imperiumin tärkeimmistä linnoituksista.

Samaan aikaan toinen jedi, Ulic Qel-Droma, alkoi myös vajota pimeälle puolelle, vaikka hänen tarkoitusperänsä olivat hyvät. Hänestä oli tullut Empress Tetan aurinkokunnan keisari ja krathien kultin, Freedon Naddin kansannousun jälkeen syntyneen sithien oppeja tunnustaneen liittoutuman, johtaja, ja hän oli saanut tietää sodasta selvinneiden sithien artefaktien voimasta. Jo ennen kuik Qel-Droma oli liittynyt kultin riveihin, olivat krathit järjestäneet väkivaltaisen vallankaappauksen, murskanneet kotiaurinkokunnastaan kaiken vastarinnan ja julistaneet sodan Galaktista Tasavaltaa vastaan hyökäten väkivaltaisesti myös jediritarikuntaa vastaan tuottaen jedeille suuria tappioita.

Saatuaan tietää krathien toimista Exar Kun lähti heidän Rautalinnoituksessa sijainneeseen krathien päämajaan tarkoituksenaan kukistaa itsejulistautuneet sithien seuraajat. Kun kaksintaisteli Qel-Droman kanssa, mutta paikalle saapuneet sithlordien henget, joihin kuului myös Marka Ragnosin haamu, lopettivat taistelun. Ragnos nimitti Kunin uudeksi sithien mustaksi valtiaaksi ja Qel-Droman hänen oppipojakseen uskoen, että pari voisi palauttaa sithit kulta-aikojensa loistoon. Yhdistäen joukkonsa sithlordit vannoivat tuhoavansa sekä Tasavallan että jedit. Tämä johti Sithien imperiumin uudelleensyntymiseen heidän hallinnassaan. Krathien pääkaupungista Empress Tetassa tuli toinen tärkeä sithien linnoitus.

Mandalorialaisten ristiretkeläisten kaikki resurssit annettiin Exar Kunin imperiumin käyttöön.

Valtaisaa tuhoa aiheuttanut suuri sithsota oli alkanut. Exar Kunin ja Ulic Qel-Droman ensimmäinen toimi sithlordeina oli vakauttaa Empress Tetan välittömässä läheisyydessä olleet alueet. Tähän Kun päätti käyttää Dark Reaperia, yhtä monista Naga Sadow'n artefakteista, jotka hän oli löytänyt Yavin 4:llä. Superase osoittautui hyvin tehokkaaksi ja se koitui monien Tasavallan sotilaiden sekä jedien tuhoksi. Kansanmurha aiheutti suurta pelkoa galaksissa. Kumpikin sithlordi kuitenkin tiesi, että mikäli Tasavalta tahdottiin kukistaa, tarvittaisi suurempi armeija, joka koostuisi suuremmasta määrästä Voiman käyttäjiä. Vaikka sithien joukkoihin olikin liittynyt jo päämäärään tiiviisti sitoutuneet krathien sotajoukot sekä fanaattisen uskolliset massassisoturit ja he onnistuivat saamaan jalansijaa suuremmassa galaksissakin, Sithien imperiumin kampanjat tuntuivat jatkuvasti kärsivän resurssien puutteesta.

Ensimmäisenä sotavuotena Sithien imperiumi solmi hyökkäämättömyyssopimuksen huttien kanssa, mikä pakotti Tasavallan toimiin sithien uutta liittolaista vastaan. Pian sen jälkeen Sithien imperiumille avautui uusi mahdollisuus. Kun mandalorialaiset ristiretkeläiset hyökkäsivät Empress Tetaan mandalorialaisten johtaja, Mandalore Voittamaton, haastoi Ulic Qel-Droman kaksintaisteluun ja lupasi vannoa Imperiumille uskollisuuttaan, mikäli hän häviäisi. Sithlordi voitti tämän kunniataistelun, joten mandalorialaisten armeija joutui vannomaan uskollisuutta sitheille. Saatuaan käyttöönsä koulutettuja ja kurinalaisia sotilaita, sotatuotannon ylläpitämiseen tarvittavia resursseja sekä mandalorialaisten ristiretken aikana valloitetut planeetat, Sithien imperiumi laajeni ja vahvistui merkittävästi ja sota sai uudet mittasuhteet. Nyt myös Mandalore, mandalorialaisklaanien kotiplaneetta, liittyi sithien linnoitusten joukkoon. Heikentääkseen Tasavaltaa krathien ja mandalorialaisten yhdistyneet sotajoukot iskivät onnistuneesti useisiin Tasavallan ylläpitämiin telakoihin kaapaten useita sota-aluksia, jotka sitten liitettiin Imperiumin alati kasvavaan laivastoon.

Krathien alueista tuli osa Sithien imperiumia.

Taistelu jediritarikuntaa vastaan eteni myös voittoisasti. Uskoen, että hänen Imperiumillaan oli oltava vahva ja yhtenäinen Voiman käyttäjien lahko, joka voisi korvata heikon ja ahdasmielisen jediritarikunnan, Kun perusti Sithien veljeskunnan ja värväsi useita jedejä uuteen organisaatioon—jotkut liittyivät omasta tahdostaan toisien jouduttua sithien magian turmelemiksi. Ajan myötä Sithien veljeskunnan rivit olivat täynnä sithakolyyttejä, mustia jedejä, krath-kultin jäseniä sekä kuolonnoitia, joista kaikki osallistuivat taisteluun jedejä vastaan. Esimerkiksi pimeän puolen henkien riivaama entisten jedien ryhmä järjesti useiden tunnettujen jedimestarien joukkomurhan. Kuten kaikissa sodissa, myös suuren sithsodan aikana toimijoina oli myös opportunistisia salakuljettajia, palkkasotilaita, rikollisia sekä muita kätyreitä, jotka tarjosivat palveluitaan Sithien veljeskunnalle.

Sithien veljeskunnan tukijoihin kuului myös Tapanin sektorissa vaikuttanut Mecrosan sääty, jota johti lady Brezwalt III. Se tuki sithien sotatoimia taloudellisesti ja tarjosi kyvykkäitä salamurhaajia Kunin salaisia tehtäviä suorittamaan. Tasavallan oli organisoitava joukkonsa nyt neljää agressiivista ja päättäväistä, eri puolilla galaksia toiminutta sotilasorganisaatiota vastaan, mikä oli vähällä koitua galaktisen hallituksen tuhoksi.

Sithien imperiumilla oli suuri todennäköisyys voittaa sota, mutta kuukausia kestäneen planeetanvalloituksen jälkeen Coruscantin taistelun aikana Sithien imperiumi alkoi näyttää rappeutumisen merkkejä—sisäiset jännitteet koituivat hallituksen kohtaloksi. Vaikka Kun onnistui surmaamaan ylikansleri Sidronan galaktisen senaatin edessä, tappamaan mestari Vodo-Siosk Baasin, pelastamaan oppipoikansa Qel-Droman välittömältä teloitukselta ja tuhoamaan Ossusin jedikirjastot, jedit ja Tasavallan joukot onnistuivat organisoimaan ratkaisevan iskun Kunin imperiumin sydämeen. Ulic Qel-Droman loikkaaminen sinetöi Kunin kohtalon, kun hänen entinen oppilaansa paljasti Sithien veljeskunnan päämajan, ja Kun kukistettiin Yavin 4:ssä vuonna 3996 eYt. Samaan aikaan Mandalore Voittamaton sai surmansa ja mandalorialaisklaanit kärsivät murskatappion Onderonissa. Tapahtumien jälkeen Sithien imperiumin selkäranka oli katkennut.

Sithlordien ja heidän Yavinin tukikohtansa kukistuttua, lähes koko massassien lajin tuhouduttua, monien Sithien veljeskunnan jäsenten surmaamisen, mandalorialaisten ristiretken pysäyttämisen ja Dark Reaperin romuttamisen jälkeen Tasavalta ja jedit keskittivät voimansa Sithien imperiumin ainoita jäänteitä vastaan—krathit ja Mecrosan sääty olivat edelleen toimintakykyisiä. Krathit olivat vetäneet suurimman osan sotajoukoistaan takaisin kotiaurinkokuntaansa, kun Imperiumin tuho alkoi vaikuttaa varmalta. Tämä osoittautui kuitenkin virheeksi, sillä Tasavallan asevoimat saartoivat Empress Tetan kaikki seitsemän planeettaa vallaten lopulta aurinkokunnan ja murskaten krathien sotajoukkojen jäänteet. Sama tapahtui Tapanin sektorissa—Pelagian suvun avustuksella jediritarikunta tuhosi Mecettin suvun tukeman Mecrosan säädyn. Samalla Exar Kunin sithimperiumi lakkasi olemasta.

Imperiumin romahtamisen jälkeen jotkut sen jäsenistä ja johtajista piiloutuivat. Monet vetäytyivät Ulkokehän alueille lähelle Korribania, joka oli edelleen sithien hallinnassa, odottaen tilaisuutta palata jälleen valtaan. Mandalorialaiset kuitenkin ehtivät ensiksi ja aloittivat galaksin seuraavan suuren sodan. Kunin imperiumin veteraanit saivat lopulta mahdollisuutenksa, kun Darth Revan ja Darth Malak perustivat uuden Sithien imperiumin vuonna 3959 eYt.

Sithien imperiumin symbolit[muokkaa]

Hallinto ja politiikka[muokkaa]

Exar Kun ja Mandalore joukkoineen marssivat senaattiin.

Sithien imperiumi oli magokraattinen ja teokraattinen valtio. Sen johtajina toimi sithin musta valtias Exar Kun yhdessä oppipoikansa Ulic Qel-Droman kanssa. Qel-Droma toimi varajohtajana, vaikka hänellä olikin melko vapaat kädet poliittisten ja sotilaallisten päätösten osalta. Muita valtaa käyttäneitä henkilöitä olivat Empress Tetan keisari(nna) (Qel-Droma, Aleema Keto), Empress Tetan hallinnon alaisuudessa Cinnagarilla toimineet krathien neuvoston jäsenet, Mandalore, mandalorialaisten ristiretkeläisten ylijohtaja sekä Mecrosan säädyn johtaja lady Brezwalt III. Nämä henkilöt ohjailivat omia organisaatioitaan haluamillaan tavalla, mutta olivat velvollisia tottelemaan sithlordien antamia käskyjä.

Kuten jediritarikunta suojeli Galaktista Tasavaltaa, myös Sithien imperiumilla oli oma Voiman käyttäjien järjestö, Sithien veljeskunta. Siihen kuului sithien magian turmelemia entisiä jedejä, mustia jedejä, jotka olivat liittyneet omasta tahdostaan sekä useita sithsotureita. Heitä tukivat krath-kultin jäsenet sekä Mecrosan säädyn salamurhaajat. Sithien veljeskuntaa edelsi naddistien kultti, jota hallitsi Onderonin kuningas ja kuningatar ja joka kukistui ennen Sithien imperiumin perustamista.

Imperiumin hengellinen johtaja oli muinainen sithlordi Freedon Nadd, jolla oli suuri vaikutus niin Sithien veljeskunnan kuin krathien kultin kehittymiseen. Hänen auktoriteettinsä kuitenkin haastettiin ja hän lakkasi olemasta seuraajiensa toimien vuoksi.

Imperiumin pääasiallinen tavoite oli syrjäyttää Galaktinen Tasavalta ja tuhota jediritarikunta ja sen toimintatapoihin kuului laajan hävityksen aiheuttaminen galaksissa. Vaikka sen johtajat perustivat Imperiumin sen muinaisen edeltäjän mallin mukaan ja vannoivat palauttavansa sithien kulta-ajan perinteet, vihollisten tuhoaminen oli Imperiumin päätavoite alueiden laajentamisen ja hyperavaruusreittien hankkimisen sijaan. Kampanjoissaan krathit ja mandalorialaiset eivät olleet kiinnostuneita siviileistä tai infrastruktuurin säilyttämisestä. Imperiumiin olikin yhdisetty kammottavia hirmutekoja, orjuuden hyväksymistä, maailmojen tuhoamista sekä kansanmurhia. Sen joukot onnistuivat kuitenkin valtaamaan useita Tasavallan planeettoja. Vallattuja ja miehitettyjä alueita vartioimaan perustettiin sotadroideista ja krath-sotilaista koostuneita sithien varuskuntia, joita johti sithlordi tai krath-komentaja.

Imperiumi käytti myös diplomaattisia keinoja, esimerkiksi solmiessaan hyökkäämättömyyssopimuksen huttien kanssa sodan ensimmäisenä vuonna. Diplomaattinen toiminta oli kuitenkin harvinaista Imperiumissa.

Imperiumin ryhmittymät jakoivat keskenään hallinnon vastuualueet. Sithien veljeskunta omisti suurimman osan resursseistaan taisteluun jedejä vastaan ja tunnettiin jedivainona tunnetun tunnettujen jedimestarien joukkomurhan suunnittelusta ja toteuttamisesta. Mecrosan sääty tuotti Voimalle herkkiä salamurhaajia. Krathit ja mandalorialaiset johtivat sotilastoimia Tasavaltaa vastaan pääasiassa erikseen, mutta toisinaan ryhmittymät yhdistivät voimansa yhteisiin sotatoimiin, joihin sisältyivät esimerkiksi Foerostin ja Coruscantin taistelut. Molemmat ryhmittymät tekivät useita terrori-iskuja Tasavallan ylläpitämille avaruustelakoille.

Asevoimat[muokkaa]

Exar Kun puhuu massassien armeijalle.

Exar Kunin sithimperiumin asevoimat koostuivat sotateknologiasta (Voimalla toimivat superaseet ja sota-alukset), taisteludroideista sekä biologisista sotilaista. Ylikomentajana toimi Exar Kun, jonka hyväksynnällä sotatoimia toteutettiin. Sithien veljeskunnalla, kratheilla ja mandalorialaisilla oli kaikilla omat komentoketjunsa ja ryhmittymien välistä toimintaa koordinoi langennut jedi Ulic Qel-Droma, joka oli Exar Kunin oppilas, Empress Tetan aurinkokunnan johtaja, krathien sotajoukkojen ylikomentaja sekä Mandalore Voittamattoman mestari.

Armeija koostui pääasiallisesti koulutetuista sotilaista ja taistelijoista, joihin kuului esimerkiksi Tetan iskusotilaita, krathien sotureita, mandalorialaisia ristiretkeläisiä, massassisotureita, sithsotureita, sithakolyyttejä, mustia jedejä, Mecrosan säädyn salamurhaajia ja muita pimeän puolen palvelijoita. Sotajoukkoihin kuului myös aivopestyjä seuraajia, joita käytettiin lähinnä itsemurhatehtävissä ja jotka tunnettiin kaaossotilaina. Imperiumi käytti myös taisteludroideja, kuten jedejä vastaan taistelemaan tehtyjä krathien sotadroideja ja mandalorialaisten käyttämiä Basilisk-sotadroideja. Erilaiset petoeläimet, kuten silanit, terentatekit sekä jättiläiswyrmit olivat myös yleisiä Imperiumin asevoimissa.

Laivasto koostui Supremacy-luokan hyökkäysaluksista, Tetan hyökkäysaluksista, CX-133 kaaoshävittäjistä, lentävistä kansista, mandalorialaisista sota-aluksista sekä Tasavallan aluksista, joita oli saatu kaapattua telakoille tehtyjen iskujen aikana.

Sithien magia oli myös tärkeä osa Imperiumin asevoimien toimintaa. Sithamuletit, suuren mittakaavan illuusiot, miekat, taikakirjat tai holokronit saattoivat toisinaan kääntää taistelun kulun. Sithien imperiumi käytti myös superaseita, joista huomattavimpia olivat Dark Reaper sekä Corsair.

Talous[muokkaa]

Alueet[muokkaa]

Suuren sithsodan aikana Exar Kunin johtaman Sithien imperiumin hallitsema alue laajeni suureen osaan tunnettua galaksia jatkuen aina galaksin ytimestä Ulkokehän alueille. Seuraavaan listaan kuuluvat Sithien imperiumin eri ryhmittymien (Sithien veljeskunta, krathit, mandalorialaiset, Mecrosan sääty) hallinnassa olleet planeetat ja Kunin joukkojen sodan aikana valtaamat Tasavallan planeetat.

Esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

Edeltäjä:
Naddistit
Sithien organisaatio
(yhdessä Sithien veljeskunnan kanssa)
39973996 eYt
Seuraaja:
Revanin sithimperiumi