Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Uusi toivo)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska esiintymislista puuttuu, linkkejä muutettava kaanonartikkeleihin

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Star wars old.jpg
Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

George Lucas

Tuottaja(t)

George Lucas

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas

Pääosissa
Musiikki

John Williams

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä
Ilmestymispäivä

25. toukokuuta 1977

Elokuvan kesto

121 min (2 h 1 min) [1]

Budjetti

11 milj. $[2]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

0 eYt

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...
Uusi toivo, ja sen jatko-osat, alkavat tällä lauseella[lähde]

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (tunnetaan myös nimellä Tähtien sota[3]) on Tähtien sota -sarjan ensimmäinen julkaistu elokuva (episodien numeroinnin mukaan neljäs) ja samalla alkuperäisen trilogian ensimmäinen elokuva, joka ilmestyi vuonna 1977. Elokuvan käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti sarjan luoja George Lucas, joka sai työstään ohjaajana ja tuottajana Oscar -ehdokkuudet. On huomattavaa, että Uusi toivo oli ainoa alkuperäisen trilogian elokuva, jonka Lucas itse ohjasi. Hän sai kuvausten aikana hermoromahduksen ja lupasi, ettei ohjaisi Uuden toivon jälkeen enää mitään. Hän palasi Tähtien sota -elokuvan ohjaajaksi seuraavan kerran vasta vuonna 1999, kun Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka ilmestyi.

Elokuva kertoo nuoresta Luke Skywalkerista, joka saatuaan haltuunsa Galaktiselta Imperiumilta ryöstettyjä Kuolemantähden piirustuksia, lähtee yhdessä jedimestari Obi-Wan Kenobin kanssa toimittamaan niitä Kapinaliitolle. He jäävät kuitenkin yhdessä salakuljettaja Han Solin ja tämän ystävän Chewbaccan kanssa vangeiksi kyseiselle avaruusasemalle. Obi-Wan Kenobin lähdettyä sulkemaan Kuolemantähden vetosädettä, lähtevät Skywalker ja Solo pelastamaan samalle asemalle vangittua prinsessa Leia Organaa. Kun tähdeltä on paettu ja piirustukset toimitettu kapinallisten käsiin, alkaa Yavinin taistelu, jonka panoksena on koko Kapinaliiton tulevaisuus.

Uudesta toivosta tuli ilmestyttyään menestys sekä kriitikoiden että katsojien silmissä: se voitti kuusi Oscar-palkintoa ja nousi tuottoisimmaksi siihen mennessä tehdyksi elokuvaksi. Inflaatioon suhteutettuna Uusi toivo on edelleen Pohjois-Amerikan toiseksi menestynein elokuva Tuulen viemään jälkeen. Elokuvan romaaniversio julkaistiin puoli vuotta ennen elokuvan ensi-iltaa USA:ssa George Lucasin nimellä, vaikka kirjan oikea tekijä olikin haamukirjoittaja Alan Dean Foster.

Alkutekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi IV
UUSI TOIVO
On käynnissä sisällissota.
Salaisen tukikohdan kapinallisalukset
ovat saavuttaneet ensimmäisen voittonsa
pahaa Imperiumia vastaan.

Kapinalliset ovat varastaneet kaaviot
Imperiumin tuhoaseesta, KUOLEMANTÄHDESTÄ.
Se on avaruusasema,
joka pystyy tuhoamaan kokonaisen planeetan.

Imperiumin takaa-ajama prinsessa Leia
kiiruhtaa kotiin hallussaan kaaviot,
jotka voivat pelastaa hänen kansansa
ja palauttaa vapauden galaksiin....


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksin epätoivoisin hetki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auta minua, Obi-Wan Kenobi, olet ainoa toivoni.
Prinsessa Leia nauhoituksessa[lähde]
Kapinallissotilaat torjuvat iskusotilaita Tantive IV:llä.

Kapinaliitto on varastanut Galaktisen Imperiumin uuden superaseen, Kuolemantähden, piirustukset. Alderaanin prinsessa Leia Organa yrittää toimittaa ne kapinallisten päämajaan, kun hänen diplomaattialuksensa Tantive IV joutuu yllättäen sithlordi Darth Vaderin tähtituhoaja Devastatorin hyökkäyksen kohteeksi. Vetosäteensä avulla huomattavasti Tantivea suurempi tuhoaja vetää aluksen sisäänsä, jolloin kapinallissotilaat siirtyvät asemiinsa valmiina kohtamaan Imperiumin iskusotilaat. Aluksen poistumisovi räjähtää ja samanaikaisesti kymmenet iskusotilaat syöksyvät alukseen, jolloin kapinalliset joutuvat ylivoiman edessä perääntymään aluksen sisuksiin. Taistelun tauottua Darth Vader astuu sisään fregattiin iskusotilaiden saattamana. Prinsessa Leia toimii nopeasti epätoivoisessa tilanteessa ja nauhoittaa viestin, jonka piilottaa astromekaniikkadroidi R2-D2:n Kuolemantähden piirrustusten kanssa. Droidi lähtee suuntaamaan pakokapseleille keskelle taistelukenttää mukanaan protokolladroidi C-3PO, joka ei ole tietoinen tehtävästä. Droidien mennessä kapseliin on taistelu jo tauonnut; Imperiumin sotilaat kuljettavat vangittuja kapinallisia tähtituhoajaan samalla, kun Vader kuulustelee aluksen komentaja Raymus Antillesia. Imperiumin tykkimiehet eivät ammu poistuvaa kapselia, koska skannauksen mukaan se ei sisällä eläviä olentoja.

Kuulusteluihin saapuu iskusotilas, joka kertoo Vaderille, etteivät piirrustukset ole aluksen tietokoneella. Vader käskee kapteeni Antillesia paljastamaan tietojen olinpaikan ja kuristaa hänet hengiltä, kun tämä väittää aluksen olevan tavallinen konsulialus diplomaattimatkalla Alderaaniin. Sithlordi käskee sotilaitaan tutkimaan aluksen läpikotaisin ja tuomaan matkustajat elossa hänelle. Tuolloin iskusotilaspartio saapuu pelastuskapselialueelle, mistä he löytävät prinsessan; Leia puolustautuu urheasti ja surmaa pistoolillaan yhden iskusotilaan, mutta joutuu silti tainnutetuksi. Iskusotilaspartio vie Leian lordi Vaderin puheille, ja prinsessa vetoaa olevansa Imperiumin senaatin jäsen ja diplomaattimatkalla. Vader kertoo tietävänsä suunnitelmista, ja lähettää Leian selliin tähtituhoajalleen. Imperiumin komentaja käy tämän jälkeen kertomassa pakokapselista sithlordille Vader käskee etsimään suunnitelmia siitä.

Jawat saapuvat Larsien talolle.

Droidien pakokapseli putoaa Tatooinen planeetan äärettömälle aavikolle. R2-D2 ja hänen toverinsa C-3PO joutuvat kuitenkin erimielisyyksiin siitä, minne päin heidän tulisi jatkaa, ja heidän tiensä eriävät. Lopulta molemmat joutuvat jawojen nappaamiksi; C-3PO napataan keskeltä aavikkoa ja R2-D2 sammutetaan väijytyksen päätteeksi synkässä kanjonissa. Jawat vievät droidit kuljetusalukseensa muiden samanlaisten joukkoon ja lähtevät jatkamaan matkaansa halki aavikon, tarkoituksenaan myydä droidit eteenpäin. Vaderin lähettämät hiekkasotilaat tutkivat aavikkoa ja löytävät lopulta hylätyn pakokapselin. Yksi sotilaista löytää esineen, joka paljastaa heidän etsimiensä pakolaisten olevan droideja. Seuraavana päivänä jawojen kulkuneuvo saapuu kosteusviljelijä Owen Larsin kosteustilalle. Kosteusviljelijä ostaa C-3PO:n, koska tarvitsee protokolladroidin, muttei valitse R2-D2:ta vaan erään toisen astromekaanikkodroidin. Hänen veljenpoikansa Luke Skywalkerin kuljettaessa droideja tilalle astromekaanikkodroidi hajoaa vain muutaman metrin jälkeen, jolloin C-3PO ehdottaa Owenin kasvattipojalle, että he voisivat sen sijaan ottaa R2-D2:n, jota hän kehuu kokemuksensa perusteella luotettavaksi. Skywalker kertoo tämän Larsille, joka ostaa myös R2-D2:n.

Myöhemmin Luke Skywalkerin huoltaessa ja puhdistaessa droideja hän löytää sattumalta R2-D2:n sisälle piilotetun hologrammiviestin, jossa prinsessa Leia pyytää apua jedimestari Obi-Wan Kenobilta. Viesti on jumiutunut, eikä Skywalker saa sitä näkymään kokonaan. R2-D2 ehdottaa, että poistamalla jawojen asentaman napin kyljestään hän ehkä pystyisi näyttämään koko viestin. Kun Skywalker tekee näin, viesti katoaa, eikä R2 ole muistavinaankaan sitä. Asia jää vaivaamaan Skywalkeria ja hän kertoo asiasta sedälleen Owenille ja tädilleen Berulle aterian yhteydessä. Hän uskoo, että droidit on varastettu ja pohtii ääneen, mahtaako R2-D2 tarkoittaa Obi-Wan Kenobilla heidän kastelufarminsa lähettyvillä asuvaa vanhaa erakkoa Ben Kenobia. Owen käskee häntä lopettamaan asian pohtimisen ja toimittamaan droidit seuraavana aamuna kaupunkiin, jossa niiden muisti tyhjennettään.

Ben Kenobin tapaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minä haluan tulla kanssasi Alderaaniin. Täällä ei ole enää mitään minulle. Haluan oppia Voiman tavoille ja alkaa jediksi kuten isäni ennen minua.
―Luke Skywalker Obi-Wan Kenobille sukulaistensa kuoleman jälkeen.[lähde]
Luke Skywalker saa Obi-Wan Kenobilta isänsä entisen valosapelin.

Tehtävän suorittamisesta ja viestin perille toimittamisesta tulee R2-D2:lle pakkomielle. Droidi pakenee Larsien kosteusfarmilta ja lähtee yksin autiomaahan etsimään Kenobia. C-3PO huomaa paon ensimmäisenä ja ilmoittaa siitä isännälleen Skywalkerille. Yhdessä he lähtevät droidin kanssa takaa-ajoon seuraavana aamuna kiiturilla, koska yöaikana on vaarallista liikkua aavikolla. He löytävät astromekaanikkodroidin, joka kertoo useiden elävien olentojen lähestyvän heitä kaakosta. Skywalker ottaa kiiturista kiväärin ja kiipeää kukkulalle. Kaakossa hän näkee bantha-ratsuja ja yhden hiekkakansan jäsenen. Yhtäkkiä toinen hiekkakansalainen hyökkää Skywalkerin kimppuun yllättäen. R2-D2, joka on odottanut kiiturin vieressä, näkee kun hiekkaväki raahaa tajuttoman Skywalkerin alas kukkulalta ja alkaa tutkia kiituria. Äkkiä pitkään, ruskeaan kaapuun ja huppuun verhoutunut mies saapuu paikalle päästäen kimeän kirkaisun, joka karkoittaa hiekkaväen tiehensä. Mies on Obi-Wan Kenobi; hän menee ensitöikseen tutkimaan Skywalkeria ja huomaa R2-D2:n, jota hän rauhoittelee puhumalla lempeästi. Skywalker palaa tajuihinsa ja tunnistaa miehen Ben Kenobiksi. Skywalker kertoo R2-D2:n etsivän "Obi-Wan Kenobia", ja Ben paljastaa olevansa kyseinen henkilö. Kenobi pyytää heitä lähtemään mukaansa, koska herkästi pelästyvä hiekkaväki palaa yleensä runsaampana joukkona takaisin. Skywalker kuitenkin huomaa C-3PO:n kadonneen ja lähtee etsimään. Protokolladroidi on kaatunut ja sen käsi on irronut, ja Kenobi ja Skywalker joutuvat auttamaan sen ylös maasta.

Ryhmä matkaa Kenobin majalle, jossa Obi-Wan kertoo taistelleensa 20 vuotta sitten käydyissä kloonisodissa. Hän paljastaa olevansa tunteneensa Skywalkerin isän, joka oli jediritari Kenobin tavoin, ja ojentaa pojalle tämän isän valosapelin. Skywalker kysyy isänsä Anakin Skywalkerin kuolemasta ja Kenobi kertoo langenneen jedin, Darth Vaderin, tappaneen hänet. Sen jälkeen Kenobi kertoo Skywalkerille Voimasta, jota jedit käyttävät. R2-D2 näyttää vihdoin koko hologrammiviestin, jossa prinsessa Leia kertoo piilottaneensa Kuolemantähden piirrustukset astromekaanikkodroidin sisälle. Kapinaliiton teknikot osaavat poistaa ne. Kenobin pitää auttaa viemään piirustukset Alderaaniin, jotta Kuolemantähden heikko kohta voitaisiin paikantaa. Kenobi pyytää Skywalkeria mukaansa matkalle, mutta tämä ei halua lähteä.

Samaan aikaan Darth Vaderin tähtituhoaja saapuu Kuolemantähdelle, missä Imperiumin korkein sotilasjohto on kokoontunut. Kenraali Cassio Tagge huomauttaa taisteluaseman olevan vaarassa jos kapinallisilla on piirustukset, kun taas amiraali Motti vähättelee vaaraa; asema on käytännössä tuhoutumaton. Tagge sanoo senaatin olevan huolestunut asemasta, jolloin suurmoffi Wilhuff Tarkin saapuu kokoushuoneeseen paljasten keisari Palpatinen juuri lakkauttaneen senaatin. Koska Kuolemantähti on nyt koko galaksin tehokkain ase, Tarkin uskoo pelon pitävän aurinkokunnat kurissa. Tuolloin kenraali kertoo taisteluaseman heikkoudesta Tarkinille ja pelkäävänsä kapinallisten paikallistavan sen, jos piirustuksia ei löydetä. Vader lupaa, että piirrustukset ovat pian Imperiumin käsissä. Motti vähättelee jälleen uhkaa ja huomauttaa hyökkäyksen asemaa vastaan olevan turha ele. Vader kiivastuu Motin ylimielisyydestä ja toteaa Voiman olevan voimakkaampi. Motti ei kuitenkaan usko vanhoihin uskontoihin ja velhojen temppuihin, jolloin Vader raivostuu amiraalin uskonpuutteesta ja kuristaa tätä. Ainoastaan Tarkinin väliintulo saa Vaderin lopettamaan.

Seurue saapuu Mos Eisleyn avaruussatamaan.

Skywalker ja Kenobi palaavat Larsien talolle, missä he ensin näkevät useita kuolleita jawoja sekä heidän hylätyn kulkuneuvonsa. Skywalker epäilee tuhon olevan hiekkaväen tekosia, mutta Kenobi päättelee hiekan jäljistä tekijöiden olleen iskujoukkoja; hiekkaväki liikkuu aina jonossa salatakseen määränsä, iskujoukot taas rivissä, kuten jäljet osoittavat. Äkkiä Skywalker tajuaa iskujoukkojen etsivän hänen droidejaan ja tajuaa heidän suuntaavan seuraavaksi hänen kotiinsa. Estelyistä huolimatta Skywalker kiirehtii kiiturilleen ja suuntaa kotiinsa, josta on jäljellä enää savuavat rauniot. Skywalker yrittää huutaa adoptiovanhemmilleen, muttei saa vastausta; myöhemmin hän näkee kaksi kärventynyttä luurankoa.

Sillä välin Kuolemantähdella kaksi Imperiumin sotilasta vie Darth Vaderin selliosastolle, missä prinsessa Leiaa pidetään. Vader aloittaa kuulustelut ja apunaan hänellä on kidutusdroidi. Leia ei kuitenkaan puhu. Tatooinessa Skywalker saapuu takaisin droidien ja Kenobin luo, ja kertoo näkemästään. Nyt hän haluaa lähteä Kenobin mukaan viemään piirrustuksia Alderaaniin, koska tällä planeetalla ei ole enää mitään, mikä häntä sillä pidättelisi.

Lähtö Tatooinesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mos Eisleyn avaruussatama. Et löydä mistään viheliäisempää rosvojen ja rikollisten pesää. Meidän on oltava varovaisia.
Obi-Wan Kenobi[lähde]
Seurue saapuu Millennium Falconin hangaariin.

Seurue ajaa kiiturilla Mos Eisleyn lähistölla sijaitsevalle vuorelle, jonne he siirtyvät katselemaan horisontissa siintävää avaruussatamaa. Kenobi varoittaa kaikkia kaupungin vaaroista. He ajavat vilkkaaseen kaupunkiin, missä Imperiumin hiekkasotilaat kysyvät kiiturin matkustajilta henkilöllisyystodistusta. Kenobi käyttää Voimaa heikkomielisiin iskusotilaisiin ja saa sotilaat vakuuttumaan heidän vilpittömyydestään. Tämän jälkeen joukkio astuu Chalmunin kantiinaan etsimään sopivaa pilottia matkalleen. Kenobi tapaa wookieen nimeltään Chewbacca ja alkaa keskustella hänen kanssaan samalla, kun Skywalker menee tiskille ja tilaa juoman. Nuorukainen ajautuu kuitenkin sanaharkkaan erään miehen kanssa, jolle on myönnetty kuolemantuomio kahdessatoista aurinkokunnassa. Kun mies käy käsiksi Skywalkeriin, astuu Kenobi väliin ja yrittää rauhoitella tilannetta. Kun sekään ei auta, hän heilauttaa valosapeliaan ja katkaisee miehen käden.

Tämän jälkeen Chewbacca esittelee seurueen salakuljettaja Han Sololle, joka pystyy viemään heidät Alderaaniin, kunhan hinnasta sovitaan. Kapteeni Solo kertoo olevansa Millennium Falconin kapteeni ja kehuu aluksensa olevan yksi nopeimmista koko galaksissa. Kenobi tarjoaa matkasta Skywalkerin vastustelusta huolimatta 17000 krediittiä, jonka Solo hyväksyy. Solo kertoo aluksen odottavan hangaari 94:ssä ja huomauttaa kantiinaan astuneiden hiekkasotilaiden saapuneen tutkimaan paikkoja. Kenobi ja Skywalker häipyvät nopeasti paikalta jättäen Chewbaccan ja Solon kahden.

Solon yrittäessä lähteä kantiinasta paikalle saapuu palkkionmetsästäjä nimeltään Greedo. Tämä kertoo tulleensa noutamaan rikoslordi Jabba Desilijic Tiuren Solosta asettamaa palkkiota. Greedo kuitenkin ampuu ohi, jolloin Solo vetää salamannopeasti oman aseensa esiin tappaen rodialaisen. Solo poistuu paikalta ja menee suoraa lastauslaiturille, jolla Jabba jo odottaa häntä. Käy ilmi, että Solo on työskennellyt Jabban salakuljettajana, mutta joutuneensa heittämään lastin pois Imperiumin tähtituhoajien saavuttua hänen läheisyyteensä. Jabba vaatii korvausta lastista. Solo pyytää anteeksi tekoaan ja lupaa maksaa velkansa, kunhan palaa Alderaanista Kenobin lupaama palkkio mukanaan. Jabba poistuu paikalta seurueineen, jolloin Kenobi ja Skywalker saapuvat myös hangaariin. Imperiumin vakoilija Garindan on kuitenkin paljastanut droidien sijainnin hiekkasotilaille, jotka saapuvat hangaariin ja alkavat tulittaa alusta. Kaikki juoksevat nopeasti sisään alukseen, jolloin Millennium Falcon pääsee pakoon.

Sillä aikaa Kuolemantähdella Vader kertoo Tarkinille Leian vastustelevan kuulustelua. Toinen upseeri kertoo suurmoffille superaseen olevan vihdoin toimintavalmis. Tarkin saa idean ja käskee ottaa kurssin kohti Alderaania.

Alderaanin tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunsin suuren häiriön Voimassa. Kuin miljoonat äänet olisivat yhteen ääneen huutaneet ja sitten yllättäen hiljenneet.
Obi-Wan Kenobi kuvailee tuntojaan Alderaanin tuhon yhteydessä[lähde]
Alderaan räjähtää.

Kuolemantähdellä upseeri ilmoittaa suurmoffi Tarkinille taisteluaseman saapuneen Alderaanin aurinkokuntaan. Lordi Vader tuo prinsessa Leian komentokeskukseen, jossa Tarkin kertoo Leialle tämän lähestyvästä teloituksesta. Ennen sitä prinsessa saa kuitenkin nähdä Kuolemantähden pääaseen voiman. Ase on niin voimakas, että se pystyy tuhoamaan kokonaisen planeetan ja kohteeksi Tarkin on valinnut Leian kodin Alderaanin. Jos Leia ei kerro salaisen tukikohdan sijaintia, Alderaanista on jäljellä vain muisto. Prinsessa kertoo tukikohdan sijaitsevan Dantooinessa, jonka jälkeen petollinen Tarkin antaa luvan ampua. Tykkimiehet laukaisevat aseen. Useat säteet keskittyvät yhteen isoon säteeseen, joka osuu Alderaaniin, saaden planeetan räjähtämään kappaleiksi.

Millennium Falconilla Kenobi kertoo tuntevansa Voimassa suuren häiriön, mikä ei ole hyvä merkki. Skywalker saa kuitenkin jatkaa valosapeli harjoituksiaan harjoituspallon kanssa. Skywalker saa kuitenkin osuman pallon laserista, jolloin Solo nauraa ivallisesti ja arvostelee Voimaa ja jedejä, joita hän itse pitää vain taikauskona. Kenobi päättää näyttää Sololle Voiman mahdin ja peittää Skywalkerin silmät, ohjeistaen hänet toimimaan vaistojen varassa. Kuin ihmeen kaupalla Skywalker onnistuu torjumaan kaikki pallon ammukset, mitä Solo pitää onnena. Äkkiä signaali ilmoittaa Millennium Falconin saapuvan Alderaanin aurinkokuntaan.

Kuolemantähdellä upseeri kertoo Dantooinen tukikohdan olevan hylätty, ja Tarkin antaa käskyn teloittaa Leian heti. Millennium Falcon tulee ulos hyperavaruudesta, mutta Alderaania ei näy. Sen tilalla on vain asteroidikenttä, joka on jäänne planeetasta. Kenobi päättelee Imperiumin tuhonneen planeetan, mutta Solo sanoo ettei koko tähtilaivasto edes pystyisi siihen. Siinä samassa Imperiumin TIE-hävittäjä lentää heidän ylitse. Chewbacca häiritsee sen lähetyksiä ja Solo ohjaa Millennium Falconin sen perään. He näkevät että se on menossa kohti pientä kuuta ja Solo päättää tuhota hävittäjän. Kenobi kuitenkin huomaa "kuun" olevan avaruusasema, Kuolemantähti, ja käskee Soloa kääntymään ympäri. Aseman imusäde on kuitenkin saanut aluksen kiinni ja Millennium Falcon vedetään yhteen taisteluaseman hangaareista. Tarkinille kerrotaan tapahtuneesta ja iskusotilaspartio valmistautuu tutkimaan aluksen. Vader päättelee heidän yrittäneen viedä piirrustukset takaisin Leialle Alderaaniin ja lähtee itsekin hangaariin.

Imperiumin avaruuasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos lyöt minut, minusta tulee vahvempi kuin voit koskaan kuvitella.
Obi-Wan Kenobi Darth Vaderille[lähde]
Luke vakuuttaa Solon lähtemään pelastamaan prinsessaa.

Vader saapuu hangaarin, jossa upseeri kertoo sithlordille aluksen olevan tyhjä. Vader käskee upseeria suorittamaan aluksen täydellisen tarkastuksen, jonka jälkeen hän huomaa oudon tunteen jonkun läheisyydestä. Tämän jälkeen Vaderin epäilykset heräävät ja hän poistuu. Iskusotilaat tutkivat aluksen uudelleen läpi, mutteivät löydä mitään. Käy ilmi, että seurue on piiloutunut lattian alla sijaitsevaan salakuljettajan kätköön. Tämän jälkeen uusi keisarillinen partio saapuu alukseen skanneri mukanaan. Han Solo ampuu kaikki partion jäsenet, jonka jälkeen Skywalker ja Solo pukevat ylleen iskusotilaiden varusteet.

Keisarillinen komentaja alkaa epäillä jotakin ja yrittää ottaa yhteyttä partioon, jonka jälkeen yksi iskusotilaista tulee ulos aluksesta ja näyttää käsimerkillä kypärän vastaanottimen yhteyksissä olevan jotain vikaa. Komentaja astuu ulos komentokeskuksesta, jolloin oven takana odottavat Chewbacca, Solo, Kenobi ja Skywalker iskevät ottaen komentokeskuksen hallintaansa. R2-D2 hakkeroi itsensä sisälle keskustietokoneeseen ja löytää paikan, mistä vetosäteen generaattorit voi sulkea. C-3PO kertoo imusäteen toimivan seitsemällä generaattorilla, mutta jos yksikin hajoaa, imusäde ei toimi kunnolla. Kenobi lähtee yksin tuhoamaan generaattorin ja käskee muita odottamaan keskuksen suojassa.

Kenobin lähdettyä R2-D2 kertoo C-3PO:n kautta paikantaneensa prinsessa Leian sellin. Skywalker kysyy tarkempaa sijaintia ja R2 kertoo hänen olevan viidennellä tasolla, selliosasto AA 23:lla odottamassa lähestyvää teloitustaan. Skywalker ehdottaa, että he lähtisivät pelastamaan hänet, mutta Solo ei halua lähteä. Skywalker saa hänet kuitenkin vakuuttuneeksi, kun kun hän paljastaa prinsessan olevan rikas, jolloin Solo ahneuksissaan suostuu. Droidit jäävät komentokeskukseen odottamaan, kub Skywalker ja Solo lähtevät keskuksesta iskusotilaiksi pukeutuneena viemään Chewbaccaa "vankinaan" kohti selliosastoa.

Samaan aikaan toisaalla Kenobi hiipii kohti generaattoria ja Vader huomaa tämän läsnäolon Voiman avulla. Kaikessa hiljaisuudessa Kenobi hämää partioivia iskusotilaita Voimalla ja sammuttaa generaattorin. Sillä aikaa selliosaston päällikkö on epäilevä kahden iskusotilaan ilmoittamasta "vanginsiirrosta" ja hän päättää tarkistaa asian. Silloin Skywalker ja Solo laskevat Chewbaccan irti ja saavat aiheutettua hämminkiä, jonka turvin he saavat ammuttua Imperiumin vartijat ja selliosaston vallattua. Toinen keisarillinen osasto ottaa yhteyttä selliosastolle ja sanoo lähettävänsä partion tarkastamaan tilanteen, jolloin Solo ampuu kommunikaatiolaitteen hajalle. Hän hoputtaa Skywalkeria, joka löytää Leian sellin vapauttaen tämän. Toisella puolen Kuolemantähteä, kokoushuoneessa, Vader kertoo Tarkinille tuntevansa entisen mestarinsa Kenobin läsnäolon Voimalla. Pian sen jälkeen Imperiumin sotilas ottaa yhteyttä suurmoffiin ja kertoo selliosaston tapahtumista. Vader lähtee kohti Voiman osoittamaa suuntaa kohdatakseen vanhan mestarinsa viimeistä kertaa.

Iskusotilaspartio murtautuu vankilaosastolle ja sankarit joutuvat perääntymään käytävään, jossa he asettuvat seinää vasten yrittäen puolustautua. Skywalker ottaa yhteyttä C-3PO:hon, joka huomaa iskusotilaiden koputtavan komentokeskuksen ovea. Protokolladroidi kertoo kaikkien uloskäyntien olevan suljettuja, jolloin Leia ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ampuu Skywalkerin sädeaseella roskaluukun ritilän auki. Leia hyppää kuiluun ensin, ja kun kaikki ovat alhaalla, he huomaavat joutuneensa roskanpuristimeen. Ovi on lukittu ulkopuolelta, eivätkä he pääse pois. Solo ampuu ovea kokeeksi, jolloin ammus kimpoaa ympäri huonetta. Leia ja Solo ajautuvat riitaan, mutta kova ääni heidän altaan päättää riidan. Seurue huomaa roskan kelluvan veden päällä ja Skywalker näkee vilauksen hirviöstä, joka asuu roskaluukussa. Yhtäkkiä otus vetää hänet vedenpinnan alapuolelle, mutta hetken hätäännyksen jälkeen Skywalker pääsee takaisin pinnalle Solon vedettyä hänet esiin. Otus on kuitenkin liian vahva ja se vetää Skywalker takaisin pinnan alle. Solo ja Leia kadottavat hänet näkyvistään ja luulevat Skywalkerin kuolleen, kun tämä yhtäkkiä ilmestyy pinnalle ja kertoo otuksen irroittaneen otteensa hänestä.

Äkkiä kuuluu kova ääni, jonka jälkeen seinät alkavat puristua yhteen. Roskanpuristin on päällä. Seurue tarttuu tankoihin ja yrittää asettaa ne poikittain puristimen seiniä vasten tuloksetta. Chewbacca yrittää pidellä seinää paikallaan ja Skywalker ottaa hädissään yhteyttä droideihin. Droidit ovat kuitenkin jättäneet paikkansa iskusotilaiden tunkeuduttua komentokeskukseen. Komeroon piiloutuneet droidit löytyvät, jolloin C-3PO kertoo tunkeutujien vanginneen heidät ja lähteneen kohti vankilaosastoa. C-3PO onnistuu myös huijaamaan jäljelle jäänyttä sotilasta ja droidit poistuvat huoneesta.

Pako Kuolemantähdeltä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solo, Leia ja Skywalker Kuolemantähden roskapuristimessa.
Kun jätin sinut minä olin oppilas. Nyt minä olen mestari.
―Darth Vader[lähde]

R2-D2 löytää toisen tietokoneportin hangaarista, ja Skywalker kertoo C-3PO:lle seurueen sijainnin. Astromekaanikkodroidi sammuttaa roskanpuristimen viime hetkessä. Kapinallisseurueen juhliessa Kenobi on päässyt vetosäteiden generaattorihuoneeseen. Hän menee ensimmäiselle generaattorille, joka sijaitsee syvässä kuilussa sijaitsevan pilarin päällä, ja onnistuu piiloutumaan iskusotilaspartiolta. Kenobi sammuttaa generaattorin sillä aikaa kun toinen ryhmä on ottanut pois iskusotilashaarniskan ja vaihtanut vaatteita. Kenobi harhauttaa vartijat ja pakenee generaattorisalista. Myös Leia, Solo ja Skywalker ovat löytäneet tiensä takaisin hangaariin. Solo keksii harhautuksen ja rupee tulittamaan iskusotilaspartiota. Sen jälkeen hän juoksee heidän peräänsä, mutta päätyy huoneeseen täynnä sotilaita. Solo perääntyy Leian, Chewbaccan ja Skywalkerin kanssa, mutta joutuu erilleen Leiasta ja Skywalkerista, jotka päätyvät kuilun viereen. Skywalker ottaa esiin koukun ja narua vyöstään sillä aikaa kun Leia ampuu iskusotilaita, jotka tulittivat paria toiselta puolelta. Leia sylissään hän onnistuu hyppäämään toiselle puolelle.

Samaan aikaan Kenobi piiloutuu iskusotilaspartiolta, ja tuntee jotakin. Hän ottaa esiin valosapelinsa, sillä aikaa kun R2-D2 ja C-3PO, jotka ovat Millennium Falconin hangaarissa tarkkailevat iskusotilaita ja odottavat muita. Han Solo ja Chewbacca taas pakenevat iskusotilaita käytävässä, ja kapinalliset onnistuvat hyppäämään sulkeutuvan panssarioven toiselle puolelle. Kenobi on saapunut käytävään, missä hän näkee edessään itse Darth Vaderin, joka on käynnistänyt valosapelinsa. Vader tervehtii Kenobia ja kertoo odottaneensa entistä mestariaan. Hän sanoo olevansa mestari tällä kertaa, ja entinen mestari ja oppilas aloittavat taistelun. Vader huomauttaa Kenobin heikentyneen, jolloin tämä kertoo olevansa voittamaton, sillä jos Vader tappaa hänet, hänestä tulee voimakkaampi kuin ikinä ennen. Valosapelitaistelun jatkuessa Solo ja Chewbacca saapuvat hangaariin, ja heti heidän saapumisensa jälkeen myös Skywalker ja Leia tulevat paikalle. Kenobin ja Vaderin valosapelitaistelu etenee käytävässä, joka johtaa Solon aluksen hangaariin. Millennium Falconia vartioivat sotilaat siirtyvät seuraamaan sithlordin ja jedimestarin taistelua, joka jättää tien alukseen vapaaksi. Kapinallisseurue sekä droidit juoksevat nopeasti alukseen. Skywalker kuitenkin huomaa taistelevan Kenobin, joka huomatessa Skywalkerin nostaa valosapelin pystyasentoon ja sulkee silmänsä.

Kenobi kohtaa Darth Vaderin Kuolemantähdellä.

Skywalker katsoo kauhuissaan miten Vader kylmäverisesti iskee alas entisen mestarinsa. Hän huutaa kauhuissaan, ja iskusotilaat jotka seurasivat valosapelitaistelua kääntyvät ja alkavat tulittamaan. Vader astuu Kenobin viitan päälle, ja huomaa että tämä on kadonnut. Sitten sithlordi suuntaa kohti Millennium Falconia, mutta Skywalker ampuu seinässä olevan ohjauspaneelin rikki, ja panssariovi sulkeutuu Vaderin eteen. Sen jälkeen hän kuulee Kenobin äänen päässään, joka kehottaa häntä perääntymään. Solo ja Chewbacca ohjaavat yhdessä Millennium Falconin pois Imperiumin taisteluasemalta. Skywalker suree kuollutta Kenobia Leian, R2-D2:n ja C-3PO:n katsoessa. Solo antaa Chewbaccalle tehtävän laittaa suojakilvet päälle, ja suuntaa itse käynnistämään aseistuksen. Skywalker suuntaa tykille, ja Leia siirtyy ohjaamoon antamaan ohjeita. Neljä keisarillista TIE-hävittäjää saapuu, ja Solo sekä Skywalker alkavat ammuskella niitä. Hävittäjät kuitenkin ovat liian nopeita, ja kumpikaan ei saa osumaa. Yksi hävittäjistä saa hyvän osuman, ja kaapeleita Millennium Falconin sisällä syttyvät tuleen. R2-D2 kuitenkin sammuttaa tulen vaahtosammuttimellaan. Lopulta Solo onnistuu tuhoamaan yhden keisarillisista hävittäjästä, jonka jälkeen myös Skywalker osuu. Hetken kuluttua molemmat tykkimiehet osuvat yhteen hävittäjään, ja uhka on tuhottu.

Kuolemantähden komentosillalla Tarkin kysyy tilanteesta, ja Vader paljastaa Millennium Falconin paenneen. Sithlordi kuitenkin paljastaa asettaneensa jäljityslaitteen alukseen. Solon aluksella Leia päättelee Imperiumin seuraavan alusta, mutta Solo kiistää väitteet. Hän kysyy sitten mitä tietoa R2-D2 sisältää, ja Leia kertoo droidin sisältävät Kuolemantähden tekniset piirrustukset. Sen jälkeen Solo kertoo pelastaneensa prinsessan rahan vuoksi, ja Leia poistuu ohjaamosta. Skywalker kysyy Solon mielipidettä Leiasta, jolloin tämä huomaa hänen olevan ihastunut prinsessaan. Solo kysyy vitsinä voisiko hänen kaltainen mies ja prinsessa sopia yhteen, jolloin Skywalker nopeasti kiistää kysymyksen.

Yavinin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei Luke, olkoon Voima kanssasi
Han Solo toivottaa Skywalkerille onnea taisteluun[lähde]
Jan Dodonna kertoo hyökkäyssuunnitelmasta.

Millennium Falcon hyppää hyperavaruuteen ja hetken kuluttua alus saapuu Yavinin aurinkokuntaan. Sieltä löytyy metsäkuu Yavin 4, jolla Kapinaliiton päämaja sijaitsee. Solo, Leia ja Skywalker saapuvat tukikohtaan, jossa R2-D2:n sisään piilotetut Kuolemantähden tekniset tiedot otetaan ulos.

Kapinallistukikohdan strategiahuoneessa kenraali Jan Dodonna kertoo kapinallispiloteille hyökkäyssuunnitelmista. Leian tuomien tietojen ansiosta Dodonna on löytänyt heikon kohdan taisteluasemasta: ainoastaan kaksi metriä leveä lämmönpäästöputki, jonka osumaetäisyydelle päästäkseen pilotin on lennettävä ahtaan ja tykein vartioidun "kanjonin" läpi. Jos kapinahävittäjän protonitorpedot osuvat heikkoon kohtaan, niiden aiheuttama ketjureaktio tuhoaa koko aseman. Neuvonpidon päätteeksi Dodonna antaa piloteille käskyn nousta hävittäjiin ja toivoo Voiman olevan heidän kanssaan.

Sillä aikaa Kuolemantähti on seurannut Millenium Falconia ja saapunut Yavinin aurinkokuntaan, valmistautuen siirtymään Yavinin kiertoradalle. Tarkoituksena on tuhota kapina lopullisesti. Tietokone laskee Yavin IV:n tulevan näkyviin puolen tunnin kuluttua ja voitonvarma Vader huomauttaa päivän olevan ikimuistoinen.

Skywalkerin ollessa matkalla hävittäjäänsä hän kohtaa lähtöä tekevän Solon hangaarissa. Hän pyytää Soloa jäämään ja auttamaan kapinallisia hyökkäyksessä, mutta salakuljettaja epäröi pitäen sitö itsemurhatehtävänä. Skywalker jatkaa matkaansa hävittäjäänsä ja tapaa prinsessa Leian, joka hyvästelee hänet. Sen jälkeen Skywalker törmää vanhaan tuttuun, Biggs Darklighteriin, jonka hän oli oppinut tuntemaan takaisin Tatooinessa, missä Skywalker oli kilpaillut Darklighterin kanssa erilaisissa aluksissa. Sen jälkeen hän tapaa hyökkäyksen komentajan, Garven Dreisin, joka kysyy häneltä jos hän osaa ohjata näin isoa alusta. Darklighter kertoo Skywalkerin olevan yksi Ulkokehän parhaista piloteista, ja Dreis toivottaa molemmille hyvää onnea. Juuri lähdettyään R2-D2:n kanssa X-siipisessä tähtihävittäjässä Skywalker kuulee edesmenneen Kenobin äänen, joka sanoo Voiman olevan ikuisesti hänen kanssaan. Leia siirtyy tukikohdan komentokeskukseen sillä aikaa kun kapinallislentue lähestyy Kuolemantähteä. Kaikki hävittäjät ilmoittautuvat johtajilleen, ja Dreis antaa käskyn kiihdyttää hyökkäysnopeuteen. Wedge Antilles kommentoi taisteluaseman kokoa; Kuolemantähti on läpimitaltaan jopa 160 kilometriä.[4]

Kultaisen lentueen johtaja ilmoittaa aloittavansa hyökkäyksen lämpöjäteputkea päin. X-siipiset hävittäjät saapuvat Kuolemantähden pinnalla, missä he kohtaavat voimakasta turbolasertulitusta taisteluaseman tykkipattereista. Kapinallishävittäjät yrittävät pysyä niin lähellä pintaa kuin mahdollista välttääkseen tykkitulta. Kuolemantähden sisällä upseeri kertoo lordi Vaderilla tykkien ei osuvan nopeisiin hävittäjiin, ja sithlordi käskee lähettämään hävittäjät matkaan. Kaksi ensimmäistä kapinallishävittäjää suuntaavat kanjoniin, mutta lopulta yksi turbolasereista osuu Jek Porkinsiin, joka kuolee aluksen räjähtäessä. Yhtäkkiä Skywalker kuulee Kenobin äänen, joka kehottaa häntä luottamaan tunteisiinsa. Yavin IV:n tukikohdasta otetaan yhteyttä, ja kapinalliset saavat tietää Imperiumin lähettäneen hävittäjiä. Yksi kapinallisista ei onnistu ravistamaan TIE-hävittäjää kannoiltaan, ja kuolee sen tulitukseen. Myös Biggs ilmoittaa olevansa ongelmissa, mutta Skywalker saapuu paikalle ja tuhoaa häntä jahtaavan hävittäjän. Kuolemantähden sisällä Vader ottaa kaksi eliittipilottia mukaansa, ja menee hävittäjään. Skywalker taas saa osuman, mutta tämä ei vahingoita alusta pahasti.

Lukea ja Han Soloa juhlitaan sankareina heidän palattuaan Yavin IV:lle, ja voiton juhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit sankaritekonsa kunniaksi.

Elokuvan tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitustyö ja vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas koiransa Indianan kanssa. Koira toimi esikuvana Chewbaccan hahmolle.[5]

Elokuvasarjan isä oli ohjaaja George Lucas, joka alkoi käsikirjoittaa Tähtien sotaa saatuaan leikattua läpimurtoelokuvansa Svengijengi '62 vuonna 1972. Hän halusi tehdä elokuvasta romantisoidun avaruusseikkailun, jolla oli positiivinen sanoma. Elokuva olisi näin tyyliltään samanlainen, kuin ne elokuvat, joita hän muisti nähneensä lapsena 1950 -luvulla.[6] Ensimmäinen kolmen sivun mittainen ja käsinkirjoitettu karkea luonnos juonesta valmistui vuonna 1973. Luonnoksen juoni ja henkilöhahmot oli kopioitu Akira Kurosawan elokuvasta Piilotettu linnake, mutta tunnelma ja tapahtumapaikat oli lainattu vanhoista Flash Gordon -sarjakuvista.[6] Samoihin aikoihin Lucas alkoi kiinnostua mytologiasta, mikä vaikutti hänen kirjoittamiinsa myöhempiin käsikirjoitusversioihin. Varsinkin aihetta käsittelevä Joseph Campbellin kirja The Hero With a Thousand Faces, joka oli ilmestynyt vuonna 1949, toimi inspiraation lähteenä.[7]

Tarinan maailma alkoi näin ottaa vaikutteita saduista, mikä erotti tarinan markkinoiden muista tieteiselokuvista.[8] Lucas alkoi myös lukea Isaac Asimovin ja muiden klassisten tieteiskirjailijoiden tuotantoa. Asimovin teoksista hän lainasi elokuvaansa ylivaltaa pitävän Galaktisen Imperiumin.[6] Vaikka käsikirjoituksen varhaisin nimi oli Star Wars[6] Lucas kokeili eri versioiden myötä erilaisia nimiä, kuten Adventures of Luke Starkiller.[8] Tarinan tapahtumaikakin vaihtui toistuvasti, sillä muutamissa käsikirjoitusversioissa hän sijoitti sen 33. vuosisadalle, mutta päätyi lopulta vaihtoehtoon kaukaiseen aikaan kaukaisessa galaksissa, mikä käy ilmi jokaisen Tähtien sota -elokuvan alkuteksteistä.[6]

Lucas on myöhemmin todennut, että käsikirjoitus oli tehty yhtä elokuvaa varten, mutta pituuden takia hän joutui jakamaan sen osiin. Ylijäänyttä käsikirjoitusmateriaalia käytettiin jatko-osissa ja uudessa trilogiassa.[8] CNN:n haastattelussa vuonna 2002 Lucas kertoi, että käsikirjoitettuaan pitkän käsikirjoituksen hän tuli nopeasti siihen tulokseen, ettei mikään studio suostuisi sitä tuottamaan. Tästä syystä hän jakoi tarinan osiin ja lähetti niistä ensimmäisen näytille useille eri studioille. Hän tiesi, että jos elokuva tuottaisi voittoa, hän saisi kuvata jatko-osat.[8][9]

Henkilöhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan luomisen eri vaiheissa sen keskushenkilöt kokivat suuria muutoksia; esimerkiksi Luke Skywalkerin hahmo muuttui projektin edetessä 60-vuotiaasta kenraalista kääpiöperheen nuorimmaksi jäseneksi[8][10] ja Han Solosta piti alun perin tulla vihreä avaruusolento, jolla olisi kidukset.[10] Chewbaccan inspiraationa toimi Lucasin Indiana-koira, joka tapasi istua autossa hänen vierellään "apupilottina".[10]

Käsikirjoituksen teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden toivon juoni sisältää saduista lainattuja elementtejä, kuten (jedi)ritareita, prinsessoja ja noitia,[8] mutta myös uskonnollisia teemoja, kuten jedien filosofia.[6] Uusi toivo oli ensimmäisiä elokuvia, jotka yhdistivät onnistuneesti tyystin erilaisia elokuvagenrejä toisiinsa, kuten tässä tapauksessa tieteiselokuvan ja sadut.[11] Se teki elokuvasta yhdessä Steven Spielbergin ohjaaman Tappajahain kanssa ensimmäisen nuoremmalle yleisölle suunnatun puhtaasti viihteellisen hittielokuvan.[8] Satumaisuudesta huolimatta elokuvan maailma oli pohjimmiltaan synkkä: elokuvan esittelemä maailma erosi muiden tieteiselokuvien maailmasta rikollisuutensa ja likaisen yleiskuvansa takia, mikä teki siitä vaihtoehdon futuristisille ja siisteille maailmoille, jollaisia tieteiselokuvat olivat aiemmin pyrkineet esittämään. Tätä hyödynsivät myöhemmin sellaiset tieteiselokuvan klassikot, kuten Ridley Scottin ohjaamat Alien - kahdeksas matkustaja sekä Blade Runner.[11]

Näyttelijöiden valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sodan koe-esiintymiset järjestettiin yhdessä Brian De Palman Carrie -kauhuelokuvan esiintymisten kanssa.[8] Lucas käytti kuukausia näyttelijöiden haastattelemiseen.[7] Hän halusi palkata rooleihin suhteellisen tuntemattomia näyttelijöitä[8], mutta monista hänen haastattelemistaan ja hylkäämistään näyttelijöistä (kuten Christopher Walken, Jodie Foster ja Nick Nolte), tulisi myöhemmin kuuluisia.[7] Myös Sylvester Stallone paljasti vuonna 2010 käyneensä koe-esiintymässä Han Solon roolia varten, mutta Lucas ei ollut pitänyt häntä oikeanlaisena tyyppinä kyseiseen rooliin. Stallonen mukaan Lucas ei koe-esiintymisen aikana edes katsonut häneen päin.[12]

Luke Skywalkerin ja Leia Organan rooleihin Lucas valitsi suunnitelmiensa mukaan suhteellisen tuntemattomat näyttelijät: Mark Hamillin ja Carrie Fisherin. Harrison Ford oli yllättävä valinta kokemattomien ja tuntemattomien näyttelijöiden joukossa: hän oli esiintynyt aiemmin Lucasin elokuvassa Svengijengi '62, jonka takia Lucas ei ollut halukas palkkaamaan häntä uuteen elokuvaansa. Hän kuitenkin pyysi Fordin koe-esiintymisiin lukemaan vuorosanoja näyttelijöiden kanssa. Tämä suututti Fordin, joka toivoi Lucasin tarjoavan hänelle roolia, ja hän käyttäytyi kysymyksiin vastaillessaan sarkastisesti. Tämä miellytti Lucasia, joka antoi Fordille Han Solon roolin elokuvassa.[13] Poikkeus oli myös veteraaninäyttelijä Alec Guinness, joka valittiin juuri kokemuksensa perusteella esittämään Obi-Wan Kenobia ja tasapainottamaan kokematonta näyttelijäryhmää.[8] Hän vaati kuitenkin Lucasia muuttamaan käsikirjoitusta, sillä Lucasin alkuperäisessä suunnitelmassa Obi-Wan olisi hullu ja muuttuisi viisaaksi jedimestariksi vasta myöhemmin.[14]

Droidi C-3PO:n näyttelijäksi valittu Anthony Daniels on kertonut alkuun kieltäytyneensä roolista; hän ei nähnyt mitään mieltä esittää robottia, jotka tuohon aikaan oli elokuvissa esitetty kömpelöinä, eikä häntä myöskään innostanut näytteleminen tieteiselokuvassa ("...pyysin rahat takaisin, kun kävin katsomassa 2001: [Avaruusseikkailu]n.", hän on perustellut suhtautumistaan).[15] Myöhemmin hän oli tapaamassa George Lucasia tämän toimistolla ja hän näki sen seinällä Ralph McQuarrien konseptimaalauksen C-3PO:sta. Tuolloin hahmon haavoittuvainen katse teki häneen vaikutuksen ja sai hänet hyväksymään rooliin.[8]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikeudet studion ja näyttelijöiden kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset olivat täynnä vaikeuksia, joita aiheuttivat tehosteet, luonnonolot ja tuotantoyhtiö. Varsinkaan tuotantoyhtiö ei uskonut Lucasin elokuvaan ja yritti muokata elokuvaa omaan suuntaansa: he vaativat mm. Chewbaccaa pukeutumaan housuihin, koska alastoman olennon pelättiin järkyttävän joitakin katsojia, ja järjestivät kilpailun tuotantoryhmän kesken paremman nimen keksimiseksi, koska ennakkonäytöksissä Tähtien sotaa pidettiin tylsänä.[5] Studiota ei myöskään tyydyttänyt se, että alkuperäiseksi budjetiksi sovittu $8 miljoonaa ylittyi kolmella miljoonalla tuotanto-ongelmien ja aikataulusta myöhästymisen takia.[5] Huoli kaikesta tästä oli perusteltua: ennen Tähtien sotaa maailman menestynein tieteiselokuva oli vuonna 1968 ilmestynyt Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu, eikä studio uskonut Tähtien sodan menestyvän erityisen hyvin, koska tieteiselokuvat olivat sen jälkeen menneet pois muodista.[8]

Näyttelijät eivät myöskään ottaneet Lucasin elokuvaa vakavasti, vaan pitivät sitä lasten elokuvana, mikä loukkasi Lucasia.[8] Lucasin hiljainen ohjaaminen aiheutti myös valitusta; Carrie Fisher on myöhemmin sanonut, että kerran, kun Lucas menetti äänensä eikä kyennyt puhumaan kahteen viikkoon, ei kukaan huomannut tätä.[16] Myös kokeneen Alec Guinnessin kanssa työskentely tuotti vaikeuksia, sillä Guinnes on itse sanonut vihanneensa rooliaan. Hän on jopa itse kertonut ehdottaneensa Lucasille, että Kenobi tapettaisiin lopussa, jotta välttyisi uusien ärsyttävien vuorosanojen lausumiselta. Lucas taas on sanonut Guinnessin nauttineen olostaan kuvauspaikoilla.[5] Muut näyttelijät vastavuoroisesti nauttivat kokeneen Guinnessin seurasta. Esimerkiksi Harrison Ford on kertonut hänen tuoneen kuvauksiin kaivattua ammatilaisuutta.[8]

Vaikeudet jatkuivat jälkituotannossa, kun elokuvan tehosteita rakentanut Industrial Light And Magic -yritys ei pysynyt annetussa aikataulussa ja myöhästyi suunniteltujen efektien rakentamisessa.[8]

Kun tunteet tuotantoyhtiössä alkoivat käydä kuumina, joutui elokuvan tuottajana toiminut Alan Ladd Jr. hoputtamaan Lucasia saamaan elokuvansa valmiiksi viikossa, koska seuraavan viikon kokouksessa elokuvan tuottaminen olisi todennäköisesti päätetty lopettaa toistuvien myöhästymisten ja budjettiylitysten vuoksi. Lucas joutui työskentelemään kovan paineen alla lähes yötä päivää ja Mark Hamillin mukaan Lucas näytti usein olevansa purskahtamaisillaan itkuun.[8] Tuottajille järjestettyä katastrofaalista esinäytöstä varten kaikkia kohtauksia ei ehditty kiireen vuoksi viimeistelemään ja Yavinin taistelun aikana tuottajat saivat katsella kohtauksen suunnittelussa käytettyä II. maailmansodan lentokonetaistelua.[9]

Kuvauspaikalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ticalissa, Guatemalassa sijaitsevat maya-temppelin rauniot, joita käytettiin elokuvassa kapinallisten tukikohtana.

Elokuvaa kuvattiin yhteensä neljässä eri maassa: Yhdysvalloissa, Englannissa, Tunisiassa ja Guatemalassa.[17] Englannissa ryhmä käytti Sheppertonin ja Elstreen elokuvastudioita.[17]

Tatooineen sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Yhdysvalloissa ja Tunisiassa,[17] jossa ryhmää oli helppo liikutella. Kuvaukset kokivat kuitenkin takaiskun, kun Saharan autiomaassa satoi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen ja kaikki lavasteet tuhoutuivat sateen takia.[8] Myöhemmin vuonna 1999 kuvatessaan Pimeää uhkaa samoissa maisemissa myrsky tuhosi jälleen lavasteet. Tuolloin Lucas piti tätä kuitenkin hyvänä enteenä muistellessaan Uuden toivon menestystä vaikeuksien jälkeen.[18] Elstreen studioilla kuvaamisessa ongelmat alkoivat sijaisnäyttelijöiden loukkaannuttua, jonka takia Mark Hamill ja Carrie Fisher joutuivat itse suorittamaan stunttinsa, jossa he heilahtavat köydellä tasanteelta toiselle. Kohtaus kuvattiin yhdellä otolla.[8]

Repliikkien jälkiäänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vaderin näyttelijä David Prowsen ääni häiritsi Lucasia, sillä hän puhui vahvalla etelävaltioiden aksentilla, mikä ei sopinut suunnitelmiin. Siksi kaikki hänen repliikkinsä jälkiäänitettiin näyttelijä James Earl Jonesin kanssa.[8] Jones kuitenkin vaati, ettei hänen nimeään laitettaisi elokuvan lopputeksteihin, koska hänen roolinsa oli mitättömän pieni. Hänet merkittiin Vaderin ääneksi ensimmäisen kerran Imperiumin vastaiskun lopputeksteissä vuonna 1980.[5] Lucas halusi alun perin Vaderin ääninäyttelijäksi Orson Wellesin, mutta piti tämän ääntä lopulta liian tunnettuna.[5] Myös C-3PO:n näyttelijä Anthony Danielsin repliikit piti jälkiäänittää uudelleen ja Lucas koekuunteli 30 eri näyttelijän ääntä. Danielsin mukaan yksi tunnetuista näyttelijöistä pyysi Lucasia käyttämään hänen ääntään.[8]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi John Williams. Lucas palkkasi säveltäjän ystävänsä Steven Spielbergin ehdotuksesta, sillä Williams oli aiemmin säveltänyt tunnusmusiikin Spielbergin elokuvaan Tappajahai. Musiikki äänitettiin Lontoon sinfoniaorkesterin kanssa 12 päivässä.[8] Alun perin Lucas oli halunnut käyttää klassista musiikkia, kuten Stanley Kubrickin klassikoelokuvassa 2001: Avaruusseikkailu.[5]

Julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kirjallinen versio julkaistiin marraskuussa 1976, ennen elokuvan ensi-iltaa, joka oli vasta maaliskuussa. Kirja julkaistiin George Lucasin nimellä, vaikka sen oli todellisuudessa haamukirjoittanut Lucasin käsikirjoituksen pohjalta Alan Dean Foster. Tämän takia kirja sisälsi useita pieniä eroja vuonna 1977 ilmestyneeseen elokuvan versioon, josta poistettu kohtaus Jabban ja Han Solon keskustelusta lastauslaiturilla liitettiin kirjaan.[19] Helmikuuhun 1977 mennessä kirjaa oli myyty puoli miljoonaa kappaletta.[8]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva saavutti yllättävää suosiota, kun se julkaistiin 25. maaliskuuta 1977.[20] Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 16. joulukuuta 1977. Suomi oli kahdeksas maa yhdessä Ruotsin kanssa (jossa ensi-ilta oli samana päivänä) joka järjesti Tähtien sodan ensi-illan.[20] Ohjaaja George Lucas oli halunnut päästä pakoon elokuvan ensi-iltaa peläten sen floppaamista ja matkusti Havaijille yhdessä ystävänsä, elokuvaohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Siellä hän sai kuulla positiivisena yllätyksenä elokuvansa menestyksestä.[21] Jopa elokuvan erikoistehosteista vastanneet kertovat joutuneensa kirjoittamaan nimikirjoituksia elokuvan faneille.[8] Alan Ladd Jr., joka oli vastannut Tähtien sodan budjetista, kertoo käyneensä elokuvan teatteriesityksessä Japanissa. Hän pelkäsi pahinta, kun yleisö jäi hiljaa paikoilleen elokuvan loputtua, mutta sai myöhemmin kuulla hiljaisuuden olevan Japanissa suurin kunnianosoitus, jonka elokuvalle voi antaa.[8]

Kriitikoiden vastaanotto oli hyvin positiivinen. Arvostettu Chicago Sun-Timesin elokuvakriitikko Roger Ebert antoi elokuvalle neljä tähteä neljästä mahdollisesta ja vertasi sen erikoistehosteita tieteiselokuvan klassikkoon 2001: Avaruusseikkailu.[22] New York Timesin elokuvakriitikko Vincent Canby taas kutsui sitä "matkaksi kaukaiseen galaksiin, joka on hauska ja hassu".[23] Nykyään elokuvalla on 94% "tuore" luokitus Rotten Tomatoes -sivustolla[24] Elokuva sai ilmestymisvuonnaan kymmenen Oscar -ehdokkuutta, mukaan lukien parhaan elokuvan, ohjauksen, sovitetun käsikirjoituksen ja miessivuosan palkinnot. Se voitti kuusi palkintoa kategorioissa paras lavastus, leikkaus, erikoistehosteet, kuvaus, puvustus ja ääniefektit.[25] Näiden lisäksi elokuva voitti 27 muuta palkintoa ja sai 26 muuta ehdokkuutta.[25] Elokuva on alkuperäisen teatterijulkaisun jälkeen julkaistu uudelleen useita kertoja teattereissa, sekä VHS ja DVD-tallenteella. Uudelleenjulkaisut sisälsivät ennen näkemättömiä kohtauksia ja niiden tehosteita oli digitaalisesti paranneltu.

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 julkaistun DVD-version kansi.

Uudesta toivosta tuli yllättäen menestyselokuva, sillä se ylitti 11 miljoonan dollarin budjettinsa reilusti. Siitä tuli myös menestynein siihen mennessä tehty elokuva, ennen kuin E.T ohitti sen vuonna 1982.[2] Inflaatioon suhteutettuna Uusi toivo on toiseksi menestynein elokuva Pohjois-Amerikassa Tuulen viemää -elokuvan jälkeen[26] ja ilman suhteutusta se sijoittuu silti maailman 50 tuottoisimman elokuvan listalle, ollen näin vanhin elokuva tässä joukossa.[5]

Menestys tuli kaikille yllätyksenä: Lucas oli jopa ennen ensi-iltaa lyönyt vetoa ohjaaja Steven Spielbergin kanssa, että tämän elokuva Kolmannen asteen yhteys tulisi lyömään Tähtien sodan tuotoissa. Hän lupasi Spielbergille 2,5 % Tähtien sodan tuotoista, jos se menestyisi paremmin. Näin kuitenkin kävi ja siitä syystä Lucas maksaa edelleenkin Spielbergille hänen osuuttaan elokuvan uusintajulkaisujen voitoista.[27]

Elokuvan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tuomat voitot antoivat Lucasille mahdollisuuden itsenäisempään elokuvantekoon, jonka puutteesta hän katsoi kärsineensä kuvatessaan Svengijengi '62 -elokuvaa, jonka teossa studio oli jatkuvasti puuttunut ohjaajan asioihin.[28] Lucasin osuudeksi elokuvan voitoista arvioitiin n. $80 miljoonaa.[28] Lucas perusti useita yrityksiä, joilla hänen oli tarkoitus valmistaa erikoisefektejä tuleviin elokuviinsa.[8] Menestys mahdollisti myös Uuden toivon suunniteltujen jatko-osien tekemisen ja Imperiumin vastaiskua alettiin suunnitella jo vuotta ensimmäisen elokuvan valmistumisesta, tuolloin työnimellä Star Wars 2.[28] Lucas ilmoitti jo aikaisessa vaiheessa, ettei hän aio itse ohjata sitä. Hän oli saanut kuvausten aikana hermoromahduksen, koska näyttelijät eivät olleet ottaneet häntä ja hänen elokuvaansa vakavasti.[8] Ohjaajaksi valittiin jo aikaisessa vaiheessa kokenut Irvin Kershner.[28]

Elokuva on saanut monia tunnustuksia myös varsinaisen julkaisun jälkeenkin. American Film Institute valitsi sen musiikin kaikkien aikojen teemamusiikiksi,[29] listasi Darth Vaderin kolmanneksi parhaaksi elokuvakonnaksi listallaan[30] ja valitsi Han Solon lausuman repliikin "Olkoon Voima kanssasi" (engl. "May the Force Be With You") maailman kahdeksanneksi tunnetuimmaksi sitaatiksi.[31]

Elokuvasta on tehty myös tunnettuja parodiaversioita, kuten Avaruusboltsit (Spaceballs) -elokuva ja Family Guy -tv-sarjan tunnin pituinen erikoisjakso Blue Harvest.

Tuotantoryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työnimeke Nimi [32]
Käsikirjoitus ja ohjaus George Lucas
Tuottaja Gary Kurtz
Vastaava tuottaja George Lucas
Tuotannon suunnittelija John Barry
Kuvaaja Gilbert Taylor, B.S.C.
Musiikki John Williams
Musiikin esittäjä Lontoon sinfoniaorkesteri
Oikeudet Fox Fanfare Music, Inc. 1977.
Erikoistehosteiden kuvauksen valvoja John Dykstra
Tuotannon ja erikoistehosteiden valvoja John Stears
Leikkaajat Paul Hirsch
Marcia Lucas
Richard Chew
Tuotannon valvoja Robert Watts
Tuotannon suunnittelija Ralph McQuarrie
Puvustus John Mollo
Art Director Norman Reynolds
Leslie Dilley
Maskeeraus Stuart Freeborn
Tuotannon äänivastaava Derek Ball
Roolitus Irene Lamb
Diane Crittenden
Vic Ramos
Äänten editoinnin valvoja Sam Shaw
Ääniefektit Ben Burtt
Äänieditoijat Robert R. Rutledge
Gordon Davidson
Gene Corso
Musiikin editoinnin valvoja Kenneth Wannberg
Uudelleen äänityksen miksaajat Don Macdougall
Bob Minkler
Ray West
Robert Litt
Mike Minkler
Lester Fresholtz
Richard Portman
Dolby - äänikonsultti Stephen Katz
Orkestraatio Herbert W. Spencer
Musiikin miksaaja Eric Tomlinson
Avustavat editoijat Todd Boekelheide
Jay Miracle
Colin Kitchens
Bonnie Koehler
Kameran käyttö Ronnie Taylor
Geoff Glover
Kuvauspaikan lavastaja Roger Christian
Tuotantomanageri Bruce Sharman
Avustavat ohjaajat Tony Waye
Gerry Gavigan
Terry Madden
Kuvauspaikkamanageri Arnold Ross
Tuottajan avustaja Bunny Alsup
Ohjaajan avustaja Lucy Autrey Wilson
Tuotantosuunnittelijan avustaja Alan Roderick-Jones
Tuotantoavustajat Pat Carr
Miki Herman
Gaffer Ron Tabera
Property Master Frank Bruton
Pukujen valvoja Ron Beck
Stunt-koordinaattori Peter Diamond
Continuity Dan Perri
Lopputekstit Ann Skinner
Toisen ryhmän kuvaaja Carroll Ballard
Rick Clemente
Robert Dalva
Tak Fujimoto
Toisen ryhmän Art Director Leon Erickson
Al Locatelli
Toisen ryhmän tuotantomanageri David Lester
Peter Herald
Pepi Lenzi
Toisen ryhmän meikkaus Rick Baker
Douglas Beswick
Avustava äänieditoija Roxanne Jones
Karen Sharp
Tuotannon valvoja Brian Gibbs
Kuvauspaikan tarkastaja Ralph M. Leo
Avustavat tarkastajat Steve Cullip
Penny McCarthy
Kim Falkinburg
Mainostuksen valvoja Charles Lippincott
Ryhmän tiedottaja Brian Doyle
Still -kuvaaja John Jay

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. Star Wars - Tarkastustiedot, Elonet.fi, Viitattu 2.1.2010
 2. 2,0 2,1 Star Wars (1977), BoxOfficeMojo.com, Viitattu 1.2.2010
 3. Star Wars - Yleistiedot Elonet.fi, Viitattu 1.2.2010
 4. Star Wars: Complete Cross-Sections
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 IMDb favicon.png Trivia for Star Wars (1977) Internet Movie Databasessa . Viitattu 3.2.2010
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 The Development Of Star Wars As Seen Through The Scripts By George Lucas, kirjoittanut Jan Helander, Star.Warz.com
 7. 7,0 7,1 7,2 How Star Wars Surprised the World, kirjoittanut David Rapp, AmericanHeritage.com
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 Unelmien Imperiumi -dokumenttielokuva
 9. 9,0 9,1 George Lucas: Mapping the Mythology, CNN, 8.5.2002, Viitattu 15.5.2010
 10. 10,0 10,1 10,2 The Characters of Star Wars -dokumenttielokuva
 11. 11,0 11,1 The Force Is With Them: The Legacy of Star Wars -dokumenttielokuva
 12. Sylvester Stallone halusi Han Solon roolin Tähtien Sodassa, Helsingin Sanomat, 4. elokuuta 2010, Viitattu 28. elokuuta 2010
 13. Harrison Ford, America's Leading Man, Time Magazine, Time.com. Viitattu 2.2.2010
 14. Cinema: STAR WARS The Year's Best Movie Time Magazine, 30.3.1977
 15. Biography: Anthony Daniels, StarWars.com (Web Archive -versio), Viitattu 15.5.2010
 16. DVDS: The Star Treatment, kirjoittaneet Richard Corliss, Lina Lofaro ja Carolina A. Miranda, Time Magazine, 13.9.2004, Viitattu 3.4.2010
 17. 17,0 17,1 17,2 IMDb favicon.png Locations for Star Wars (1977) Internet Movie Databasessa . Viitattu 3.2.2010
 18. IMDb favicon.png Trivia for Star Wars Episode I: The Phantom Menace Internet Movie Databasessa . Viitattu 11.2.2010
 19. Elokuvan myöhemmissä uudelleenjulkaisuissa (alkaen vuoden 1997 Special Edition -versiosta) Jabban ja Solon keskinäinen kohtaus on ollut elokuvassa
 20. 20,0 20,1 IMDb favicon.png Release dates for Star Wars (1977) Internet Movie Databasessa . Viitattu 3.2.2010
 21. Kadonneen aarteen metsästäjät: Introduction by Steven Spielberg and George Lucas -dokumenttielokuva
 22. Star Wars, kirjoittanut Roger Ebert, 1. tammikuuta 1977, Chicago Sun-Times, Viitattu 1.2.2009
 23. A Trip to a Far Galaxy That's Fun and Funny..., kirjoittanut Vincent Canby, 26. maaliskuuta 1977, New York Times, Viitattu 1.2.2010
 24. Star Wars (1977), RottenTomatoes.com, Viitattu 1.2.2010
 25. 25,0 25,1 IMDb favicon.png Awards for Star Wars (1977) Internet Movie Databasessa . Viitattu 3.2.2010
 26. All Time Box Office Domestic Grosses: Adjusted for Ticket Price Inflation, BoxOfficeMojo.com, Viitattu 1.2.2010
 27. Spielberg still reaping profits from Star Wars bet with Lucas, DailyIndia.com (Web.Archive.org versio)
 28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Show Business: George Lucas' Galactic Empire, Time Magazine, 6.3.1978
 29. AFI's 100 Years of Film Scores, American Film Institute, Viitattu 3.2.2010
 30. AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains, American Film Institute, 3.2.2010
 31. AFI's 100 Years...100 Movie Quotes, American Film Institute, Viitattu 3.2.2010
 32. Full Cast and Crew Credits, Internet Movie Database, Viitattu 3.2.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

StarWarsOpeningLogo.svg
Episodit
I: Pimeä uhka · II: Kloonien hyökkäys · III: Sithin kosto
IV: Uusi toivo · V: Imperiumin vastaisku · VI: Jedin paluu
VII: The Force Awakens · VIII: The Last Jedi · IX: The Rise of Skywalker
Muut elokuvat
Kaanon:
The Clone Wars · Rogue One · Solo
Tulevat: A Droid Story · Mandalorian & Grogu · Rogue Squadron · Waititin elokuva · Feigen elokuva · 2025 elokuva · 2027 elokuva · Nimeämätön elokuvasarja · Nimeämätön trilogia
Legends:
Holiday Special · Ewokien taistelu · Taistelu Endorista
Näytellyt sarjat
The Mandalorian · The Book of Boba Fett · Andor · Obi-Wan Kenobi · Ahsoka · The Acolyte
Tulevat: Skeleton Crew · Rangers of the New Republic · Lando
Animaatiosarjat
Kaanon:
The Clone Wars · Rebels · Forces of Destiny · Resistance
Galaxy of Adventures · The Bad Batch · Tales of the Jedi · Pikkujedien seikkailut · Tales of the Empire
Ei-kanoninen:
Visions
Legends:
Droids · Ewoks · Clone Wars
Muu media
Kuunnelmat · Kirjat · Sarjakuvat · Multimediaprojektit
Parodiat · Roolipelit · Videopelit
[+/–] [muokkaa]