Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Anakinandmom.jpg

Et voi estää muutosta yhtään enempää, kuin estää aurinkoa laskemasta.

Tämä kaanoniin kuuluva artikkeli sisältää tietoa Star Wars Legendsistä. Poista Legendsiin kuuluva tieto niin, että sivulla on vain viralliseen kaanoniin kuuluvaa sisältöä.

[+/–]
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska esiintymisluettelo puuttuu

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
Empire strikes back old.jpg
Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

Irvin Kershner[1]

Tuottaja(t)

Gary Kurtz
Rick McCallum[1]

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas (tarina)
Leigh Brackett ja Lawrence Kasdan[1]

Pääosissa

Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Anthony Daniels[1]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä

20th Century Fox

Ilmestymispäivä

21. toukokuuta 1980[2]

Elokuvan kesto

127 min.[3] (erikoisversio 127 min.)

Budjetti

18 000 000 dollaria[4]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot
Aikajana

3 jYt

Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu

Tämä on sinulle vaarallista aikaa, kun Voiman pimeä puoli houkuttelee sinua
Obi-Wan Kenobi[lähde]

Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku (myös nimellä Imperiumin vastaisku[5]) on George Lucasin luoman Tähtien sota -sarjan toinen osa (sarjan aikajanassa viides), jonka ohjasi Irvin Kershner. Alunperin se julkaistiin vuonna 1980, jolloin se sai ristiriitaisia arvosteluja, joissa sitä arvosteltiin mm. aiemman elokuvan kevyen tunnelman kadottamisesta. Imperiumin vastaiskun jälkimaine on kuitenkin ollut parempi ja nykyään monet fanit pitävät sitä sarjan parhaana elokuvana. Se voitti kaksi Oscar-palkintoa erikoistehosteistaan ja äänestä.

Elokuva alkaa kolme vuotta edellisen elokuvan, Uuden toivon, jälkeen. Kapinallisten uusi tukikohta Hothin planeetalla joutuu Galaktisen Imperiumin hyökkäyksen kohteeksi ja Kapinaliitto joutuu evakuoimaan tukikohdan. Taistelun jälkeen sankari Luke Skywalker joutuu eroon Millennium Falconilla paenneista ystävistään, ja matkustaa Dagobahiin tapaamaan jedimestari Yodaa, joka voi galaksin ainoana jedinä antaa hänelle koulutusta. Kun Skywalker näkee ystäviensä joutuneen pulaan Bespinissä, hän päättää uhmata Yodan pyyntöä ja lähteä pelastamaan heitä, jolloin hän tietämättään joutuu Imperiumin Darth Vaderin ansaan ja uhraa kaiken, jonka vuoksi on taistellut.

Tehdäkseen elokuvan ilman suurten tuotantoyhtiöiden sekaantumista, päätti Lucas tuottaa koko elokuvan itse. Hän joutui käyttämään kaikki Uudesta toivosta saamansa voitot ja ottamaan pankkilainan maksaakseen 10 miljoonalla dollarilla ylittyneen budjetin. Imperiumin vastaisku oli ilmestymisvuotensa tuottoisin elokuva ja maksoi itsensä takaisin Lucasille kolme kuukautta ensi-iltansa jälkeen. Inflaatioon suhteutettuna Imperiumin vastaisku on maailman 12. menestynein elokuva ja toiseksi menestynein Tähtien sota -elokuva Uuden toivon jälkeen.

Alkutekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi V
IMPERIUMIN VASTAISKU
Kapinaliitolle ovat koittaneet synkät ajat.
Vaikka Kuolemantähti on tuhottu,
ovat Imperiumin joukot
ajaneet kapinalliset pois tukikohdastaan
ja jahtaavat heitä nyt ympäri galaksia.

Vältellessään pelättyä Imperiumin
laivastoa, on joukko vapaustaistelijoita
Luke Skywalkerin johdolla
perustanut uuden salaisen tukikohdan
Hothin jääplaneetalle.

Ilkeä lordi Darth Vader,
jolle nuoren Skywalkerin löytämisestä
on tullut pakkomielle, on lähettänyt
hänen peräänsä tuhansia
etsijädroideja ympäri galaksia....


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hothin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meillä on tuhansia droideja ympäri galaksia! En halua johtolankoja vaan todisteita!
―Amiraali Kendal Ozzel[lähde]
Imperiumin talsijoita Hothin taistelussa

On kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta ja ensimmäisen Kuolemantähden tuhoamisesta. Kapinaliitto on jättänyt paljastuneen päämajansa Yavin 4:llä ja perustanut uuden tukikohdan Hothin jääplaneetalle. Galaktisen Imperiumin ylikomentaja, sithlordi Darth Vader on päättänyt löytää Luke Skywalkerin ja Kapinaliiton tukikohdan, ja on lähettänyt tuhansia tiedusteludroideja etsintöihin ympäri galaksia. Sillä aikaa Hothissa Luke Skywalker, joka on herkkä Voimalle ja haluaa jediksi, on tiedusteluretkellä ja näkee sattumalta tiedusteludroidin kapselin putoavan maahan. Sisältä tulee leijuva tiedusteludroidi, joka lähtee pois paikalta. Luke ei näe droidia, ja ottaa yhteyttä salakuljettaja Han Solon, joka auttoi ensimmäisen Kuolemantähden tuhoamisessa. Solo raportoi asettaneensa sensorit paikalleen, ja palaa tukikohtaan. Luke sanoo tulevansa tarkistettuaan asteroidin. Yhtäkkiä Luken ratsu, tauntaun, hermostuu, ja jedi huomaa liian myöhään wampa-hirviön seisovan hänen vieressään. Luke ei ehdi reagoida kun wampa surmaa tauntaunin ja lyö häntä kasvoihin. Hirviö vetää Skywalkerin luolaansa.

Solo on saapunut kapinallisten Echo-tukikohtaan, ja menee noustuaan ratsunsa selästä alukselleen Millennium Falconille, missä hänen perämies, wookiee Chewbacca korjailee vanhaa rahtaajaa. Sen jälkeen Solo suuntaa tukikohdan taktiikkahuoneeseen, missä hän näkee yhden Kapinaliiton johtajista, prinsessa Leia Organa Solon, jonka Solo kumppaneineen pelasti ensimmäiseltä Kuolemantähdeltä. Solo kertoo kenraali Carlist Rieekanille sensorien valmiudesta, ja ilmoittaa lähtevänsä maksamaan velkojaan rikoslordi Jabba Desilijic Tiurelle. Rieekan hyvästelee Solon, joka taas hyvästelee prinsessa Leian. Solo poistuu huoneesta, mutta Leia seuraa häntä ja väittää Kapinaliiton tarvitsevan häntä. Solo taas väittää Leian tarvitsevan häntä, ja molemmat raivostuvat toisilleen. Protokolladroidi C-3PO ja R2-D2 saapuvat myös Millennium Falconin hangaariin, missä Solo raivoaa Chewbaccalle, joka on kasaamassa aluksen osia. C-3PO kertoo Leian etsivän komentaja Skywalkeria, ja Hanin kertoessa että hänkään ei tiedä Luken sijainnista, C-3PO paljastaa ettei kukaan tiedä missä hän on. Solo käskee kansaupseeria menemään katsomaan, jos Luke olisi tullut sisään eteläisestä portista.

Seuraavana päivänä kapinalliset huomaavat tutkasta planeetalla liikkuvan tiedusteludroidin. Han Solo tuhoaa sen, mutta Chewbaccan paljastettua itsensä ehtii droidi lähettää Imperiumille raskauttavaa tietoa. Galaktinen Imperiumi paikantaa Kapinaliiton päämajan ja kapteeni Firmus Piett kertoo Darth Vaderille löytäneensä mahdollisen tukikohdan. Amiraali Kendal Ozzel sanoo sen olevan hyvin epätodennäköistä, mutta Vader tekee lopullisen päätöksen ja käskee laivastoa ottamaan kurssin kohti Hothia. Ozzel päättää suorittaa yllätyshyökkäyksen, mutta tultuaan ulos hyperavaruudesta liian lähellä Hothia paljastuu hänen aluksensa, supertähtituhooja Executor, kapinallisille. Kapinaliitto joutuu puolustuskannalle: se aktivoi Echo -tukikohdan energiakilven, joka suojaa sitä avaruuspommitukselta. Darth Vader tappaa amiraali Ozzelin tämän tekemän virheen takia ja nimittää Piettin uudeksi amiraaliksi. Sen jälkeen Vader käskee kenraali Maximilian Veersiä valmistamaan joukot maahyökkäykseen. Echo -tukikohdassa prinsessa Leia Organa käskee aloittamaan joukkojen evakuoinnin ja Konnalentue valmistautuu kohtaamaan Imperiumin armeijan. Jalkaväki menee juoksuhautoihin odottamaan Imperiumin maihinnousujoukkoja.

Kun Imperiumin talsijat vihdoin saapuvat, joutuvat kapinalliset nopeasti alakynteen. Konnalentueen kiitureita ammutaan alas ja ionitykit joutuvat puolustamaan evakuoitavia joukkoja kuljettavia aluksia. Luke Skywalker keksi käyttää kiiturin harppuunaa talsijan kaatamiseen ja onnistuu tässä. Hänet kuitenkin ammutaan alas, mutta hän onnistuu räjäyttämään yhden talsijan panostamalla sen räjähteellä. Han Solo vie prinsessa Leian mukanaan Millennium Falconille, joka onnistuu viimeisenä hangaarissa olevana aluksena pakenemaan tukikohtaan tunkeutuneita Imperiumin lumisotilaita. Darth Vader saapuu tyhjään tukikohtaan, mutta ei löydä Skywalkeria, joka on lähtenyt X-siipisellään Kenobin ohjeiden mukaisesti kohti Dagobahia.

Falconin pako ja Skywalkerin koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke harjoittelee Yodan kanssa Dagobahissa.
Tee, tai älä tee. Ei ole yrittämistä.
―Yoda[lähde]

Millenium Falcon taas on joutunut Imperiumin tähtituhoojien piirittämäksi. Solo yrittää loikata hyperavaruuteen, mutta käy ilmi että wookiee Chewbacca ei ole onnistunut korjaamaan aluksen hyperajogeneraattoria. Millenium Falcon suuntaa Hothin asteroidivyöhykkeeseen tarkoituksenaan karistaa kannoiltaan keisarilliset TIE -hävittäjät. Päästyään turvallisen matkan päähän päättää Solo laskeutua suuren asteroidin sisään. Sillä aikaa Skywalker on saapunut Dagobahiin, missä hän ei sumun takia näe laskeutua ja syöksyy aluksineen suohon. Hän joutuu jättämään uppoavan aluksensa ja pystyttää leirin. Tuolloin pieni vihreä olento saapuu ja yrittää varastaa ruokaa. Kun Skywalker kertoo etsivänsä suurta soturia, vihreä olento kertoo tietävänsä missä tämä asuu. Myöhemmin olento paljastaa olevansa Yoda.

Millenium Falcon pakenee tähtituhoojia.

Asteroidin sisällä Solo huomaa sen elävän. Hän ohjaa Falconin ulos luolasta, joka onkin itse asiassa avaruusmato. He joutuvat taas Imperiumin tähtituhoojien näkökenttään ja selviävät vain kiinnittäytymällä tähtituhoojan sillan takaosaan, jolloin sen tutka ei havaitse heitä. Millenium Falcon näyttää loikanneen hyperavaruuteen, ja kun tähtituhoojat tyhjentävät roskansa ja loikkaavat hyperavaruuten, alus irrottautuu tähtituhoojasta huomaamatta. He eivät kuitenkaan tiedä, että Vaderin palkkaama palkkionmetsästäjä Boba Fett on keksinyt Solon suunnitelman ja lähtee seuraamaan heitä Slave I -aluksellaan. Samaan aikaan Dagobahissa Luke harjoittelee Yodan kanssa jeditaitoja. Yoda käskee häntä nostamaan aluksensa suosta, mutta Skywalker ei usko pystyvänsä siihen ja väittää Yodan vaativan häneltä mahdottomia. Sen jälkeen Yoda näyttää hänelle olevansa pienestä koostaan huolimatta vahva voimassa ja nostaa aluksen ylös.

Pilvikaupungin ansa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei, minä olen isäsi.
―Darth Vader Luke Skywalkerille[lähde]

Falconilla Solo ja muut päättävät oman turvallisuutensa vuoksi etsiä ennen kohtauspaikalle suuntaamista piilopaikan, jossa korjata aluksen hyperajon. He päättävät matkustaa lähettyvillä sijaitsevaan Bespiniin, jossa Solon vanha ystävä Lando Calrissian pyörittää Pilvikaupunki -nimistä kaivosyhteiskuntaa. Boba Fett kuitenkin ilmoittaa heidän sijaintinsa Imperiumille. Sen seurauksena Darth Vader ehtii Bespiniin ennen Falconia ja saa Calrissianin suostumaan avunantoon luvattuaan jättää Imperiumiin kuulumattoman Bespinin rauhaan. Koko Falconin ryhmä tulee vangituksi. Calrissian myötäilee Imperiumia pitkään peläten yhteiskuntansa menettämistä, mutta alkaa vähitellen menettää uskonsa sopimukseen Vaderin muuttaessa sen ehtoja jatkuvasti. Kun Han Soloon testataan Skywalkerin vangitsemiseen suunniteltua syväjäädytyskonetta ja Leia kumppaneineen asetetaan syöteiksi, päättää Calrissian vaihtaa puolta. Sillä aikaa Dagobahissa Skywalker harjoittelee Voimalla näkemistä ja näkee ystävänsä pulassa Bespinissä. Hän päättää oitis lähteä Obi-Wanin hengen ja Yodan varoituksista huolimatta, mutta lupaa palata takaisin lopettamaan koulutuksensa.

Luke Skywalker kohtaa Darth Vaderin kasvotusten ensimmäistä kertaa.

Skywalker saapuu Bespiniin tietämättä koko tapauksen olevan ansa. Imperiumin sotilaat ajavat hänet jäädytyskammioon, jossa hän kohtaa Darth Vaderin ja heidän välillään alkaa kaksintaistelu. Sillä aikaa Calrissian auttaa Leian, Chewbaccan ja droidit pakoon, mutta liian myöhään, sillä he eivät ehdi pysäyttää Han Solon jäädytetyn ruumiin kanssa poistuvaa Boba Fettiä. Hän suuntaa Tatooineen lunastamaan Jabba the Huttin Solosta lupaamaa palkkiota.

Koska Skywalker ei ole saattanut jedikoulutustaan vielä loppuun, hänellä ei ole mahdollisuuksia Vaderia vastaan, joka on ottanut tehtäväkseen käännyttää Luken Voiman pimeälle puolelle. Katkaistuaan Skywalkerin käden, Vader paljastaa olevansa hänen oikea isänsä Anakin Skywalker, mikä hämmentää Lukea. Hänen onnistuu kuitenkin paeta Vaderia pudottautumalla syvään kuiluun ja jäämällä roikkumaan Pilvikaupungin pohjassa sijaitsevaan antenniin. Sieltä Luke ottaa Voiman avulla yhteyden Leiaan, joka palaa yhdessä Calrissianin ja muun ryhmän kanssa Falconilla pelastamaan hänet. He suuntaavat vihdoin kohti kapinallisten kohtauspaikkaa, jossa Luken katkaistu käsi korvataan proteesilla. Lopussa Chewbacca ja Calrissian lähtevät yhdessä Falconilla etsimään Soloa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ensimmäisestä Tähtien sota -elokuvasta, Uudesta toivosta (tuolloin pelkällä nimellä Tähtien sota), oli tullut menestys, alkoi liikkua huhuja jatko-osasta.[6] Elokuvan tuomat voitot antoivat Lucasille paitsi mahdollisuuden itsenäiseen, suurista elokuvastudioista riippumattomaan elokuvantekoon, mutta myös mahdollisuuden filmata kaikki Uuteen toivoon suunnitellut jatko-osat. Imperiumin vastaiskun suunnittelu alkoi vuosi ensimmäisen elokuvan ilmestymisen jälkeen, tuolloin työnimellä Star Wars 2.[7] Lucas ilmoitti jo aikaisessa vaiheessa, ettei hän aio itse ohjata sitä. Hän oli saanut kuvausten aikana hermoromahduksen, koska näyttelijät eivät olleet ottaneet häntä ja hänen elokuvaansa vakavasti.[6] Ohjaajaksi valittiin jo aikaisessa vaiheessa kokenut Irvin Kershner, jonka valintaan vaikutti hänen taitonsa kuvata ihmissuhteita.[7][8] Kershner ei innostunut, kun hänelle tarjottiin roolia, sillä hänen mielestään jatko-osa ei voisi ikinä saavuttaa alkuperäisen elokuvan omaleimaisuutta. Myöhemmin mainittuaan asiasta agentilleen tämä vaati, että hän ottaisi työn vastaan.[6]

Lucas on itse kertonut halunneensa tietoisesti tehdä toisesta elokuvasta synkemmän, kuin ensimmäisestä.[6] Hänen ystävänsä ohjaaja Steven Spielberg on sanonut sen olevan Lucasin käsitys draaman kaaresta ja todennut myös Lucasin käsikirjoittamien Indiana Jones -elokuvien noudattavan samaa kaavaa.[9] Koska edellinen Tähtien sota oli ollut menestys ja jatko -osat varmistuneet, Lucas päätti numeroida elokuvansa alusta. Imperiumin vastaisku oli ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, jonka alussa esiintyy nk. episodinumerointi, joka lisättiin myös Uuden toivon uudelleenjulkaisunkin alkuun.[10] Yllättävää oli, että Imperiumin vastaisku numeroitiin viidenneksi ja Uusi toivo neljänneksi episodiksi. Lucas paljasti tuolloin aloittaneensa Tähtien sota -sarjan keskeltä ja tulossa olisivat sarjaa edeltävät episodit (I, II ja III) sekä sarjaa jatkavat episodit (VII, VIII ja IX), eli kokonaisuudessaan sarja tulisi käsittämään yhdeksän osaa.[10]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irvin Kershner ja George Lucas keskustelevat Echo -tukikohdan lavasteissa. Lucas on myöhemmin myöntänyt puuttuneensa Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun ohjaajien työhön kohtuuttoman paljon. Tämä osaltaan vaikutti hänen päätökseensä ohjata nk. Tähtien sodan uusi trilogia kokonaan itse.[6]

Lucas paljasti yllättäen jo varhain, että aiemmassa elokuvassa kuolleen Obi-Wan Kenobin henki tulisi esiintymään elokuvassa.[10] Näyttelijä Alec Guinness suostui palaamaan rooliin edellistä elokuvaa suuremmalla palkalla. Hänen osuutensa kuvattiin yhdessä päivässä. Vanhojen tähtien lisäksi Lucas lisäsi tarinaan myös uuden päähenkilön, Lando Calrissianin, jota esittänyt Billy Dee Williams oli aiemmin koe-esiintynyt Lucasille Uutta toivoa varten.[11] Lucas kieltäytyi puhumasta juonesta ja vältteli paljastamasta sen yksityiskohtia. Myös näyttelijöitä kiellettiin paljastamasta mitään näkemästään.[8]

Rahan ansiosta Lucasilla oli varaa tehdä elokuvassa käytetyistä tehosteista ja koneista viimeistellympiä, kuin Uudessa toivossa: Esimerkiksi Kenny Bakerin ohjaamasta R2-D2 -robottipuvusta tehtiin mukavampi ja kevyempi.[8] Pelkästään Imperiumin vastaiskua varten rakennettiin kahdeksan R2-D2:ta, joista kolme oli kauko-ohjattavia. Darth Vaderinkin puvusta rakennettiin yksityiskohtaisempi. Imperiumin vastaiskua varten rakennettiin myös enemmän lavasteita, kuin Uutta toivoa varten, ja niistä tehtiin myös visuaalisesti komeampia: Elokuvaa varten rakennettiin yhteensä 64 lavastetta (niistä 16 esiintyi Darth Vaderin ja Luke Skywalkerin taistelukohtauksessa), mukaan lukien täysikokoinen Millenium Falcon -alus.[11]

Kokonaan uutena hahmona elokuvaan luotiin jedimestari Yoda, jonka nuken valmisti Stuart Freeborn. Hän käytti mallina omia kasvojaan, joihin hän sittemin lisäsi Albert Einsteinin kasvonpiirteistä lainattuja ryppyjä korostaakseen älykästä vaikutelmaa.[8] Nukketaiteilija Frank Oz, joka oli työskennellyt Muppet Show -nukkeohjelman parissa, toimi nuken liikuttajana ja lainasi hahmolle äänensä.[6]

Kuvauspaikalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Irvin Kershner antaa ohjeita David Prowselle kuvausten aikana. Prowse oli kaksi metriä pitkä kehonrakentaja, jonka rooli Vaderina on jäänyt pimentoon, koska kaikki hänen repliikkinsä jälkiäänitettiin James Earl Jonesin kanssa.[6]

Hothin planeetalle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Norjassa, jossa ongelmat alkoivat: Uuden toivon kuvauksissa Tunisiassa kuvausryhmä oli saanut todistaa alueen ensimmäisen sateen 50 vuoteen tuhoavan heidän lavasteensa, Imperiumin vastaiskun kuvausryhmä taas sai kokea kylmimmän talven, mitä Norjassa oli ollut 50 vuoteen.[6] Lumen takia suurin osa kohtauksista jouduttiin kuvaamaan ryhmän asuttaman hotellin lähistöllä. Ainoastaan Luke Skywalkerin näyttelijän Mark Hamillin piti alun perin ottaa osaa kuvauksiin Norjassa, mutta aikatauluongelmien takia sekä Leian näyttelijä Carrie Fisher että Han Solon näyttelijä Harrison Ford joutuivat matkustamaan Norjaan kuvaamaan kohtauksia, jotka oli tarkoitus kuvata sisätiloissa Englannissa Elstreen studioilla.[11]

Elstreen studioille suunnitellut kuvaukset myöhästyivät kolmella kuukaudella tulipalon takia.[11] Kaikki Dagobahiin sijoittuvat kohtaukset kuvattiin siellä. Lavasteet kasattiin kahden metrin korkeuteen, jotta Yoda -nuken ohjaaminen sujuisi näyttelijä Frank Ozilta mahdollisimman vaivattomasti.[6] Mark Hamill joutui käyttämään korvakuuloketta, jotta kuulisi Ozin repliikit lavasteiden alta.[11] Myös ohjaaja Irvin Kershnerillä oli vaikeuksia lavasteiden kanssa, sillä toisinaan hän kertoi vahingossa nukelle, mitä halusi tämän seuraavassa kohtauksessa tekevän. Oz ja Hamill joutuivat muistuttamaan Kershneriä siitä, kenelle hänen tulisi puhua.[11]

Elokuva oli ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, joka esitteli sithlordi Sidiousin. Hänet nähdään epäselvänä kuvajaisena keskustelemassa Darth Vaderille. Keisaria esitti tuolloin tuntematon nainen ja hänen silmänsä oli korvattu simpanssin silmillä. Sidiousin puheen oli jälkiäänittänyt näyttelijä Clive Revell. Vuoden 2004 DVD -julkaisussa vanha keisari korvattiin uuden trilogian Sidiousin näyttelijällä Ian McDiarmidilla.[12]

Lucas halusi pitää elokuvan suurimman yllätyksen, eli Darth Vaderin henkilöllisyyden, salassa yleisöltä. Vaderin hahmoa esittäneelle näyttelijälle annettiin tarkoituksella väärät vuorosanat lausuttaviksi: hänen sanomansa paljastus Lukelle oli "Obi-Wan tappoi isäsi".[6] Tämän jälkeen Vaderin puheen päälle jälkiäänitettiin oikeat repliikit. Jo Uudessa toivossa Vaderille äänensä antanut James Earl Jones lausui oikean repliikin, joka siis kuului "Minä olen isäsi".[6] Jones on sanonut, että hänen ensireaktionsa vuorosanoihin oli "Hän valehtelee".[6] Ainoastaan kuusi henkilöä oli ennen elokuvan ensi-iltaa selvillä kohtauksen oikeista vuorosanoista: Lucas, Kershner, Hamill, Jones ja elokuvan käsikirjoittajat Leigh Blackett ja Lawrence Kasdan.[11]

Budjettivaikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva ylitti suunnitellun budjettinsa 10 miljoonalla dollarilla.[11] Kuvausten alkaessa Lucas oli päättänyt välttää isoja tuotantoyhtiöitä, jotka voisivat vaatia muutoksia hänen työhönsä.[6] Hänen muistissaan oli vielä läpimurtoelokuvansa Svengijengi '62:n kuvaukset, joissa studio oli puuttunut Lucasin mielestä hänen työhönsä kohtuuttoman paljon.[7] Imperiumin vastaisku olikin Lucasille paljon suurempi henkilökohtainen uhraus, kuin ensimmäinen Tähtien sota, sillä hän joutui sijoittamaan siihen kaikki ensimmäisestä elokuvasta saamansa voitot (Lucas oli lahjoittanut suuren osan tuloistaan näyttelijöille ja kuvausryhmälle eräänlaisina bonuksina[8]) ja ottamaan pankkilainan.[6]

Julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikkojen vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ilmestyttyään kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. New York Timesin elokuvakriitikko Vincent Canby kirjoitti elokuvalle hyvin negatiivisen arvostelun, jossa hän sanoi sitä tylsäksi.[13] Time -lehden elokuva-arvostelija sanoi sen hukanneen alkuperäisen Tähtien sodan tunnelman.[10] Kumpikaan arvostelija ei myöskään pitänyt elokuvan sijoittumisesta trilogian keskelle, jonka takia sillä ei ole oikeaa loppua.[13][10] Samaa arvosteli myös Washington Postin arvostelija Judith Martin, joka piti sitä arvostelussaan täysin turhana elokuva, jonka juonella ei ole selkeää rakennetta, eivätkä hahmot kehity.[14] Kaikki arvostelijat pitivät sitä kuitenkin vaikuttavana teknisenä saavutuksena.[10][13][14]

Elokuva voitti kaksi Oscar -palkintoa vuoden 1980 palkintogaalassa: Paras ääni ja parhaat erikoisefektit. Se oli myös ehdolla kahdessa muussa kategoriassa: Paras musiikki ja Art-ohjaus.[15]

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 julkaistun DVD-version kansi.

Elokuvan jälkimaine on ollut huomattavasti parempi, kuin aikalaisten antama vastaanotto. Monet pitävät Imperiumin vastaiskua nykyään koko Tähtien sota -sarjan parhaimpana elokuvana.[16] Tätä väitettä tukee, että sillä on 97 % "tuore" arvosana Rotten Tomatoes -sivustolla,[17] ja se on Internet Movie Databasen parhaiten arvosteltujen elokuvien listalla yhdeksännellä sijalla,[18] mikä tekee siitä korkeimmalle sijoitetun Tähtien sota -elokuvan kummallakin sivustolla. Vuonna 1997 kirjoittamassaan arvostelussa, joka koski Tähtien sodan alkuperäisen trilogian Special Edition -julkaisua, Roger Ebert kutsui sitä alkuperäisen trilogian emotionaalisesti haastavimmaksi ja parhaimmaksi elokuvaksi.[19]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensi-ilta oli 21. maaliskuuta 1980.[4] Suomessa ensi-ilta järjestettiin 15. elokuuta, samana päivänä, kuin Ruotsissa ja Tanskassa.[2] Kolme kuukautta ilmestymisensä jälkeen Imperiumin vastaisku oli maksanut Lucasille takaisin kaikki hänen taloudelliset satsauksensa.[6] Se tuotti pelkästään Pohjois-Amerikassa yli 290 miljoonaa dollaria,[4] mikä tekee siitä ainoan Tähtien sota -elokuvan, joka ei ylittänyt 300 miljoonan dollarin rajaa uudella mantereella.[11] Maailmanlaajuisesti elokuva tuotti lopulta 538 375 067 dollaria.[4]

Inflaatioon suhteutettuna Imperiumin vastaisku on maailman 13. menestynein elokuva ja kolmanneksi menestynein Tähtien sota -elokuva Uuden toivon ja The Force Awakensin jälkeen.[20]

Elokuvan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan valmistuttua George Lucas joutui vaikeuksiin, kun Directors Guild of America päätti rangaista Irvin Kershneriä, koska Imperiumin vastaiskun alussa ei ollut tekijöiden nimiä. Tämä jokaisessa Tähtien sota elokuvassa toistunut piirre oli Lucasin itsensä vaatima ja hän oli tehnyt niin jo Uudessa toivossa saamatta rangaistusta. Tästä syystä hän otti syyt tapauksesta omille niskoilleen ja maksoi Directors Guildille suuret sakot. Protestiksi Lucas erosi järjestöstä.[6]

Kuvausryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työnimeke Nimi [21]
Ohjaaja Irvin Kershner
Tuottaja Gary Kurtz
Käsikirjoitus Leigh Brackett
Lawrence Kasdan
Tarina George Lucas
Vastaava tuottaja George Lucas
Tuotannon suunnittelija Norman Reynolds
Kuvaus Peter Suschitzky B.S.C.
Editointi Paul Hirsch A.C.E.
Erikoistehosteet Brian Johnson
Richard Edlund
Musiikki John Williams
Musiikin esittäjä Lontoon sinfonia orkesteri
Oikeudet kappaleisiin 1980 Fox Fanfare Music Inc. / Bantha Music
Avustavat tuottajat Robert Watts
James Bloom
Design Consultant And Conceptual Artist Ralph McQuarrie
Art-ohjaaja Leslie Dilley
Harry Lange
Alan Tomkins
Lavastaja Michael Ford
Rakennusjohtaja Bill Welch
Avustavat Art -ohjaajat Michael Lamont
Fred Hole
Piirrostaiteilija Ivor Beddoes
Kuljetusmiehet Ted Ambrose
Michael Boone
Reg Bream
Steve Cooper
Richard Dawking
Mallin tekijät Fred Evans
Allan Moss
Jan Stevens
Hankkija Edward Rodrigo
Rakennusten varastoija Dave Middleton
Työskentelevä kameramies Kelvin Pike
David Garfath
Avustava kameramies Maurice Arnold
Chris Tanner
Toinen avustava kameramies Peter Robinson
Madelyn Most
Dolly Grips Dennis Lewis
Brian Osborn
Matte -kuvaus konsultti Stanley Sayer, B.S.C.
Gaffer Laurie Shane
Rigging Gaffer John Clark
Lighting Equipment And Crew From Lee Electric
Meikki ja erikoisolentojen suunnittelu Stuart Freeborn
Johtava meikkitaiteilija Graham Freeborn
Meikkitaiteilijat Kay Freeborn
Nick Maley
Johtava kampaaja Barbara Ritchie
Yodan valmistaja Wendy Midener
Puvustaja John Mollo
Puvustonvalvoja Tiny Nicholls
Puvustonhoitaja Eileen Sullivan
Property Master Frank Bruton
Property -neuvoja Charles Torbett
Property Dressing -neuvoja Joe Dipple
Johtava puuseppä George Gunning
Johtava rappari Bert Rodwell
Johtava rigger Red Lawrence
Äänisuunnittelun ja äänitehosteiden valvoja Ben Burtt
Äänisuunnittelijat Richard Burrow
Teresa Eckton
Bonnie Koehler
Tuotantoäänet Peter Sutton
Äänten puomittaja Don Wortham
Tuotantohuolto Ron Butcher
Jälkiäänitys Bill Varney
Steve Maslow
Gregg Landaker
Musiikin äänittäjä Eric Tomlinson
Orkesterin järjestäjä Herbert W. Spencer
Valvova musiikin editointi Kenneth Wannberg
Avustava elokuvan editointi Duwayne Dunham
Phil Sanderson
Barbara Ellis
Steve Starkey
Paul Tomlinson
Dialogin editointi Curt Schulkey
Leslie Shatz
Joanne D'antonio
Optinen koordinointi Roberta Friedman
Avustava äänieditointi John Benson
Joanne Cappuccilli
Ken Fischer
Craig Jaeger
Nancy Jencks
Laurel Ladevich
Synkronointitehosteiden editointi Robert Rutledge
Scott Hecker
Synkronointitehosteiden editoinnin avustajat Edward M. Steidele
John Roesh
Äänitehosteiden äänitys Randy Thom
Äänitysteknikot Gary Summers
Howie
Kevin O'connell
Tuotannon valvoja Bruce Sharman
Avustava tuotannon johtaja Patricia Carr
Tuotannon koordinointi Miki Herman
Ensimmäinen avustava ohjaaja David Tomblin
Toinen avustava ohjaaja Steve Lanning
Roy Button
Kuvauspaikan johtaja Philip Kohler
Jatkumo Kay Rawlings
Pamela Mann
Roolitus Irene Lamb
Terry Liebling
Bob Edmiston
Tuottajan avustaja Bunny Alsup
Ohjaajan avustaja Debbie Shaw
Vastaavan tuottajan avustaja Jane Bay
Tuotanto avustajat Barbara Harley
Nick Laws
Charles Wessler
Stunt -koordinaattori Peter Diamond
Sijaisnäyttelijät Bob Anderson
Colin Skeaping
Tuotannon kirjanpitäjä Ron Phipps
Avustava kirjanpitäjä Michael Larkins
Kuvauspaikan menojen valvoja Ken Gordon
Kuvauspaikan kirjanpitäjä Ron Cook
Still -kuvaaja George Whitear
Tiedottaja Alan Arnold
Avustava tiedottaja Kirsten Wing
Toinen ryhmä
Ohjaajat Harley Cokliss
John Barry
Kuvaaja Chris Menges
Avustava ohjaaja Dominic Fulford
Toinen avustava ohjaaja Andrew Montgomery
Kuvauspaikan toinen ryhmä
Ohjaaja Peter Macdonald
Kuvaaja Geoff Glover
Kameramies Bob Smith
Avustava kameramies John Campbell
Mike Brewster
Toinen avustava kameramies John Keen
Greg Dupre
Dolly Grip Frank Batt
Tuotannon johtaja Svein Johansen
Avustavat ohjaajat Bill Westley
Ola Solum
Tuotanto- ja mekaanisten tehosteiden ryhmä
Mekaanisten efektien neuvonantaja Nick Allder
Kuvauspaikka-ryhmän neuvonantaja Allan Bryce
Vanhempi efekti-teknikko Neil Swan
Dave Watkins
Robottien valmistus ja valvonta Andrew Kelly
Ron Hone
Efekti-teknikot Phil Knowles
Barry Whitrod
Martin Gant
Brian Eke
Guy Hudson
Dennis Lowe
Efekti-insinöörit Roger Nicholls
Steve Lloyd
Sähköinsinööri John Hatt
Sähkökoneiden konsultti Rob Dickinson
Mallien rakentaminen John Pakenham
Efektien avustajat Alan Poole
Digby Milner
Robert McLaren
Efektien sihteeri Gill Case
Miniatyyrien ja optisten efektien ryhmä
Efektien kuvaaja Dennis Muren
Efektien kameramies Ken Ralston
Jim Veilleux
Efektien kamerankäyttäjät Don Dow
Bill Neil
Avustavat kamerankäyttäjät Selwyn Eddy
Jody Westheimer
Rick Fighter
Clint Palmer
Michael McAlister
Paul Huston
Richard Fish
Chris Anderson
Optisen kuvauksen valvoja Bruce Nicholson
Optisten laitteiden käyttäjät David Berry
Kenneth Smith
Donald Clark
Optinen Line-Up Warren Franklin
Mark Vargo
Peter Amundson
Loring Doyle
Thomas Rosseter
Tam Pillsbury
James Lim
Optinen koordinaattori Laurie Vermont
Laboratorio teknikot Tim Geideman
Duncan Myers
Ed Jones
Visuaalisten efektien Art-Director Joe Johnston
Avustava Art-Director Nilo Rodis-Jamero
Stop Motion -animaatio Jon Berg
Phil Tippett
Stop Motion -teknikot Tom St. Amand
Doug Beswick
Taustamaalausten valvoja Harrison Ellenshaw
Taustamaalaus Ralph McQuarrie
Michael Pangrazio
Taustakuvaus Neil Krepela
Tilapäinen taustakuvaus Michael Lawler
Taustakuvauksen avustajat Craig Barron
Robert Elswit
Johtava mallintekijä Lorne Peterson
Mallintekijöiden esimies Steve Gawley
Mallintekijät Paul Huston
Tom Rudduck
Michael Fulmer
Samuel Zolltheis
Charles Bailey
Ease Owyeung
Scott Marshall
Marc Thorpe
Wesley Seeds
Dave Carson
Rob Gemmel
Pat McClung
Animaation ja rotokooppauksen valvoja Peter Kuran
Animaattorit Samuel Comstock
Garry Waller
John Van Vliet
Rick Taylor
Kim Knowlton
Chris Casady
Nina Saxon
Diana Wilson
Visuaalisten efektien valvoja Conrad Buff
Efektien editoija Michael Kelly
Avustava efektien editoija Arthur Repola
Howard Stein
Opiskeleva editoija Jon Thaler
Tuotannon neuvonantaja Dick Gallegly
Tuotantosihteeri Patricia Blau
Tuotantoavustaja Thomas Brown
Tuotannon kirjanpitäjä Ray Scalice
Avustavat kirjanpitäjät Glenn Phillips
Pam Traas
Laura Crockett
Tuotantoavustaja Jenny Oznowicz
Kuljetus Robert Martin
Still -kuvaaja Terry Chostner
Laboratorio avustaja Roberto McGrath
Elektroonisten järjestelmien suunnittelu Jerry Jeffress
Järjestelmien ohjelmointi Kris Brown
Sähköinsinöörit Lhary Meyer
Mike Mackenzie
Gary Leo
Erikoisprojektien koordinointi Stuart Ziff
Varusteiden kehittämisen valvoja Gene Whiteman
Design -insinööri Mike Bolles
Koneenkäyttäjät Udo Pampel
Greg Beaumonte
Draftsman Ed Tennler
Erikoistehtävät Gary Platek
Avustava lavateknikko T.E. Moehnke
Lavateknikot William Beck
Bobby Finley
Leo Loverro
Edward Hirsh
Dick Dova
Ed Breed
Miniatyyri pyroteknikot Joseph Viskocil
Dave Pier
Thaine Morris
Optisten osien valmistaminen George Randle Co.
Kamera- ja liikesuunnittelu Jim Beaumonte
Erikoisobjektien suunnittelu David Grafton
Erikoisobjektien valmistus J.L. Wood Optical Systems
Optisten komponenttien suunnittelu Fries Engineering
Huippunopeus kamera-ajot Mitchell Camera Corp.
Ulta-huippunopeus kamera-ajot Bruce Hill Productions
Väriajastin Ed Lemke
Negatiivien leikkaus Robert Hart
Darrell Hixson
Dolby -konsultti Don Digirolamo
Tilapäiset optiset efektit Van Der Veer Photo Effects
Modern Film Effects
Ray Mercer & Company
Westheimer Company
Lookout Mountain Films

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lopputekstit
 2. 2,0 2,1 IMDb favicon.png Release Dates For Empire Strikes Back Internet Movie Databasessa . Viitattu 9.2.2010
 3. Tarkastustiedot, Elonet.fi, Viitattu 6.2.2010
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 The Empire Strikes Back, BoxOfficeMojo.com, Viitattu 7.2.2010
 5. Yleistiedot, Elonet.fi, Viitattu 6.2.2010
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 Empire of Dreams: A Story Of Star Wars Trilogy -dokumenttielokuva
 7. 7,0 7,1 7,2 Show Business: George Lucas' Galactic Empire, Time Magazine, 6.3.1978
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Empire Strikes Back! Time Magazine, 19.3.1980
 9. Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvan dokumentti Introduction by Steven Spielberg and George Lucas
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 Cinema: Cinema, May 19, 1980Time Magazine, 19.3.1980
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 11,7 11,8 IMDb favicon.png Trivia Internet Movie Databasessa . Viitattu 6.2.2010
 12. Star Wars Changes Part Two, DVDActive.com, Viitattu 9.2.2010
 13. 13,0 13,1 13,2 'The Empire Strikes Back' Strikes a Bland Note, kirjoittanut Vincent Canby, 15.6.1980, Viitattu 7.2.2010
 14. 14,0 14,1 'The Empire Strikes Back', kirjoittanut Judith Martin, 23.3.1980, Viitattu 7.2.2010
 15. The Empire Strikes Back (1980), Movies.Yahoo.com, Viitattu 7.2.2010
 16. The Empire Strikes Back Movie, Fast-Rewind.com, Viitattu 7.2.2010
 17. Empire Strikes Back Rotten Tomatoes.com, Viitattu 7.2.2010
 18. IMDb favicon.png IMDb Charts: IMDb Top 250 Internet Movie Databasessa . Viitattu 7.2.2010
 19. The Empire Strikes Back, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 21.2.1997, Viitattu 7.2.2010
 20. All Time Domestic Box Office Adjusted to Inflation, BoxOfficeMojo, Viitattu 16.7.2018
 21. IMDb favicon.png [http://www.imdb.com/title/tt0080684/fullcredits#cast Full cast and crew for Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back] Internet Movie Databasessa . Viitattu 8.2.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]