Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Bothalaiset

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 22. helmikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Bothalaiset
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

1,4[1]-1,6 m[2]

Erikoisuudet

Mielialaan reagoiva turkki, koira-, kissa- tai hevosmaiset piirteet

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Bothawui

Kieli
Jäsenet
Monet bothalaiset kuolivat tuodessaan meille tätä tietoa.
Mon Mothma ennen Endorin taistelua[lähde]

Bothalaiset olivat karvaisia ihmismäisiä nisäkkäitä, jotka olivat noin puolitoista metriä pitkiä. He olivat kotoisin Bothawuin planeetalta ja muutamista siirtokunnista, minkä seurauksena bothalaisilla oli eroavia koira-, kissa- tai hevosmaisia piirteitä. Bothalaiset tunnettiin taitavina poliitikkoina ja vakoojina, jotka viihtyivät juonittelujen ja petoksen ympäröiminä.

Bothalaiset liittyivät Galaktiseen tasavaltaan viimeistään 4000 eYt, mutta todennäköisesti jo huomattavasti aikaisemmin. Lukuisten konfliktien, joista tärkein oli galaktinen sisällissota, aikana bothalaiset pysyivät ainakin virallisesti puolueettomina, vaikka heidän kuuluisa vakoiluverkostonsa työskenteli molemmille osapuolille ja kauppahuoneet pyrkivät rikastumaan.

Bothalaiset olivat kuuluisia siitä, että he varastivat toisen Kuolemantähden suunnitelmat Korribanin taistelun aikana, minkä ansiosta Kapinaliitto pystyi tuhoamaan taisteluaseman. He olivat huomattavassa roolissa Uuden tasavallan perustamisessa ja sen hallituksen kehittämisessä.

Bothalaiset kutsuivat puhuttua kieltään botheseksi, mutta kirjoitetun kielen nimi oli botha.

Merkittäviä bothalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka bothalaiset mainitaan vain kerran Jedin paluussa Mon Mothman repliikissä, joka ei mitenkään selitä bothalaisten luonnetta, heidän osuutensa ja uhrauksensa toisen Kuolemantähden piirustusten hankinnassa on kuuluisa.

Bothalaisten ulkonäkö vaihtelee suuresti eri Expanded Universe -lähteissä. Heidät kuvailtiin ensimmäistä kertaa Timothy Zahnin romaanissa, Imperiumin perillinen ja West End Gamesin Heir to the Empire Sourcebookin kuvitus näyttää kyseessä olevan melko ihmismäiset olennot, joilla on turkki. Heir to the Empire-sarjakuvassa bothalaiset on kuvattu hyvin erilaisiksi turkin peittämin kasvoin ja pitkin kuonoin. Shadows of the Empire sarjakuva seurasi West End Gamesin lähdekirjan kuvitusta, kuten myös Shadows of the Empire Planets Guide, Star Wars: Rebellion, Star Wars Customizable Card Game ja Databank, joista viimeinen käytti kortin kuvitusta pääkuvana hyvän aikaa. Pitkäkuonoiset bothalaiset kuitenkin esiintyvät myöhemmissä EU peleissä ja julkaisuissa. The Essential Guide to Planets and Moons kuvaa bothalaiset kahden ääripään välimuotona.

Vaikka bothalaiset tekivät ensimmäisen virallisen esiintymisensä Imperiumin perillisessä yksi Star Wars: Droids-animaatiosarjan jakso sisältää nimettömän hahmon, joka muistuttaa bothalaisia.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]