Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Vilim Disra

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 17. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Moff disra.jpg
Vilim Disra
Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Hiusten väri

Hopea

Silmien väri

Sininen

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)

Vilim Disra oli suurmoffi, joka oli vastuussa Imperiumin jäänteisiin kuuluneesta Braxantin sektorista vuonna 19 jYt. Hän oli yksi kolmitahoisen salaliiton jäsenistä, johon kuuluivat myös majuri Grodin Tierce ja Flim niminen huijari. Disra loi liittoutuman ajaakseen Uuden tasavallan sisällissotaan Caamas dokumentin vuoksi, joka osoitti, että jotkut bothalaiset olivat olleet tekemisissä Caamasin tuhon kanssa. Disra myös hyödynsi liittoa pyrkimyksessään estää laivaston ylikomentajan, Gilad Pellaeonin suunnitteleman rauhansopimuksen syntymisen Uuden tasavallan kanssa. Aiemmin Disra oli myös kuulunut suurmoffien neuvostoon, joka tuki Trioculuksen vaatimusta Imperiumin valtaistuimesta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3 eYt Disrasta tuli Shelshan sektorin kuvernöörin Barshnis Choardin avustaja. 0,5 ABY hän petti Choardin, joka tahtoi järjestää koko Shelshan sektorin itsenäistymisen Galaktisesta Imperiumista. Suunnilleen kahden vuoden ajan Disra oli työskennellyt Choardin ja Caaldra nimisen palkkasoturin kanssa rakentaessaan liittoutumaa piraattijengeistä. BloodScareiksi kutsuttujen piraattien johtamina joukkoja sijoiteltiin lähelle erityisiä keisarillisia kohteita, joihin näiden oli tarkoitus iskeä määrättyyn aikaan. Disra myös onnistui ottamaan yhteyttä Kapinaliittoon teeskennellen, että Shelsha liittyisi kapinaan, jos Kapinaliitto suostuisi auttamaan sektorin puolustamisessa keisarillisten kostoa vastaan.

Alusta alkaen Disra kuitenkin suunnitteli pettävänsä Choardin, Caaldran ja Kapinaliiton. Hän piti tarkkaan kirjaa kaikista toimista, minkä seurauksena hänellä oli riittävästi todisteita, kun hän lopulta sai tilaisuuden paljastaa suunnitelman Darth Vaderille. Näin hänestä tuli koko Imperiumin sankari. Hänen suunnitelmansa toimi, sillä Vader ja hänen 501. legioonansa olivat Shelshan pääkaupungissa Shelkonwassa, koska Disra oli ilmoittanut, että prinsessa Leia Organa oli planeetalla. Vaikka Disra oli sulkenut koko planeetan estääkseen prinsessan paon, tämä onnistui poistumaan kiitos Luke Skywalkerin, Han Solon, Tuomion käden ja Mara Jaden, joka auttoi paossa tietämättään. Disra kertoi Vaderille, että hän tahtoi päästä kuvernööriksi Choardin paikalle, mutta Palpatine kieltäytyi nimittämästä häntä.

Endorin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jossakin vaiheessa Disra ylennettiin suurmoffiksi ja hän istui Suurmoffien keskuskomiteassa suunnilleen vuotta Endorin taistelun jälkeen. Myöhemmin hänen arvoasemaansa alennettiin, mikä mahdollisesti johtui siitä, että hän oli tukenut Bertroff Hissaa ja Trioculusta. Hän oli sekaantunut juoniin, jotka johtivat suuramiraali Rufaan Tigellinuksen salamurhaan, minkä seurauksena Disra sai tämän paikan neuvostossa.

11 jYt hän ryhtyi etsimään henkilöä, joka pystyisi onnistuneesti esiintymään Thrawnina, koska hän tarvitsi tämän suunnitelmaansa Uuden tasavallan kaatamiseksi. Vuonna 19 jYt hän oli yksi moffineuvoston kahdeksasta jäsenestä.

Caamas-dokumentin kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Disra palkkasi huijari Flimin esiintymään suuramiraali Thrawnina, koska hän tahtoi kaapata Imperiumin jäänteiden sotilasvallan kolmitahoisen salaliittonsa haltuun. Disran lisäksi salaliittoon kuuluivat Flim ja majuri Grodin Tierce. Disran nimellisessä komennossa salaliitto teki suunnitelman sabotoida Bothawuin planeetan suojakilpiä. He myös kiihdyttivät vihamielisyyttä, joka aiheutui datakortin löytymisestä, joka kertoi bothalaisten olleen osallisina Caamasin tuhossa kloonisotien jälkeisenä aikana.

Disran palveluksessa työskenteli myös useita piraattijengejä, joista merkittävin olivat kapteeni Zothipin johtamat Cavrilhu piraatit. Disra antoi Imperiumin Zothipin jengille kloonisotilaita, joita oli jäänyt jäljelle Thrawnin kymmenen vuotta aikaisemmin johtamasta kampanjasta, ja sai vastalahjaksi Preybird-luokan tähtihävittäjiä. Preybirdejä käytettiin korvaamaan vakavaa kalustonpuutetta, kun TIE hävittäjien määrä Imperiumin laivastossa ehtyi. Vaikka Preybirdeillä ei ollut samaa pelottavaa psykologista vaikutusta, ne osoittautuivat tehokkaiksi korvikkeiksi.

Disra maksoi Zothipin jengille palkkaa siitä, että nämä hyökkäilivät Uuden tasavallan kuljetussaattueiden kimppuun, minkä lisäksi Zothip sai pitää kaiken saamansa saaliin. Tällä toiminnallaan Disra onnistui pakottamaan Uuden tasavallan tuhlaamaan varojaan saattueiden suojeluun hyökkäyksiltä. Disra käytti Zothipia pelinappulanaan kunnes tämä lopulta raivostui poliitikolle niin paljon, että tunkeutui tämän yksityiseen toimistoon ainoen murhata Disran. Disran onneksi Mistrylin varjovartija, joka oli seurannut Zothipia, tappoi tämän ennen kuin Zothip ehti toteuttaa aikeitaan.

Vaikka Disra oli luonut salaliiton, hän ei koskaan todella pystynyt hallitsemaan sitä, sillä majuri Tierce onnistui manipuloimaan ryhmää alusta alkaen. Disra aikoi pettää toverinsa, kun sopiva hetki tulisi hän suunnitteli tappavansa sekä Tiercen että Flimin. Hän ei tiennyt, että Tierce oli tietoinen suunnitelmasta, minkä lisäksi hän koko ajan epäili, että majuri koetti kaapata häneltä salaliiton johtajuuden. Disra koetti jatkuvasti saada yliotteen hankalasta liittolaisestaan, mutta ei koskaan todella onnistunut siinä.

Taistelun riehuessa Yaga Minorin tukikohdan lähettyvillä Disralle selvisi, että Tierce oli todellisuudessa epävakaa klooni, joka oli syntynyt Thrawnin epäonnistuneessa kokeilussa siirtää osa omaa taktista älyään iskusotilaaseen. Disran koko salaliitto paljastui, kun salakuljettaja ja tietomurtojen tekijä Talon Karrde toimitti tiedot Pellaeonille, joka määräsi Disran pidätettäväksi välittömästi petoksesta epäiltynä. Imperiumin jäänteihen Disralle määräämä rangaistus ei ole tiedossa, mutta elinkautinen vankeus tai teloitus olivat yleisimmät petoksesta annetut tuomiot, joista molemmat ovat hyvinkin mahdollisia. Moffien neuvostossa Disran paikan tapahtuneen jälkeen otti Ephin Saretti.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]