Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämä artikkeli on suositeltu sivu.

Tuhonmiekka

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo superaseesta. Saatat olla etsimässä romaania.
DarksaberConstruction-TEC.jpg
Tuhonmiekka
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja
Suunnittelija

Bevel Lemelisk[1]

Luokka

Taisteluasema[1]

Tekniset tiedot
Pituus

Useita kilometrejä[1]

Ohjattavuusluokitus

Parempi kuin Kuolemantähdellä (arvio)[1]

Voiman syöttö

Tehokkaampi kuin Kuolemantähdellä (arvio)[1]

Runko

Heikkolaatuinen kestoteräspanssari[1]

Sensorijärjestelmät

On[1]

Navigaatiojärjestelmä

On[1]

Päätietokone

Vanhentuneet tietokoneytimet[1]

Aseistus

Superlaser (1)[1]

Telakointi
Pakoalukset

1 skootteri[1]

Min. miehistö

Useita devaronilais-, twi'lek- ja weequayteknikkoja[1]

Matkustajat
Elossapito

On[1]

Yhteysjärjestelmät

On[1]

Muut järjestelmät
Sijaintitiedot
Alue

Ulkokehän alueet[3]

Aurinkokunta

Hothin aurinkokunta[1]

Planeetta

Hothin asteroidivyöhyke[1]

Käyttö
Rooli(t)
Liittoutuma

Besadiin kajidic[1]

Rakennettu

12 jYt[4]

Tuhottu

12 jYt,[4] Hothin asteroidivyöhyke[1]

Paikalla taisteluissa/​tapahtumissa

Taistelu Tuhonmiekasta[1]

Omistaja(t)

Durga Besadii Tai[1]

Miehistön jäsenet
Komentaja(t)

Durga Besadii Tai[1]

Muut nimet

Tuhonmiekka-projekti[1]

Sektorit/alueet
Ehkä meidän ei edes tarvitse sabotoida koko asetta. Tämä kapine on kuin lentävä onnettomuusvaroitus.
―Crix Madine Tuhonmiekasta[lähde]

Tuhonmiekka oli taisteluasema ja superase, jonka rikoslordi hutt Durga rakensi vuonna 12 jYt. Durga oli Besadiin kajidicin jäsen, joka halusi käyttää superasetta kiristääkseen kokonaisia planeettoja ja levittämään vaikutusvaltaansa koko galaksiin. Tuhonmiekka perustui alkuperäisen Kuolemantähden suunnitelmiin, jotka Durga varasti entisestä keisarillisesta tietokeskuksesta galaksin pääkaupungista Coruscantista, ja sen suunnitteli insinööri Bevel Lemelisk, alkuperäisen Kuolemantähden ja usean muun superaseen luoja. Lemelisk muokkasi suunnitelmia huttin toiveiden mukaisesti, poistaen kaiken keisarillisen päällystyksen ja jättäen vain keskellä olleen superlaserin, joka ympäröitiin sylinterinmuotoisella kestoteräskuorella. Seurannut muoto muistutti läheisesti valosapelia, jediritarien perinteistä asetta, joten Lemelisk nimesi luomuksensa sen mukaisesti Tuhonmiekaksi.

Myös Tuhonmiekka-projektina tunnettu taisteluasema sijaitsi Hothin asteroidivyöhykkeellä ja sen rahoittaja oli Orko SkyMine Asteroid Processing Corporation, Durgan omistama valeyritys. Superaseen rakentaminen oli kuitenkin vaikeuksia täynnä. Halvimmilta alihankkijoilta ostetut materiaalit olivat heikkolaatuisia, Durgan liittolaisen Sulamarin antamat tietokoneytimet olivat vanhentuneita, ja parviälyinen taurillien laji, joka rakensi Tuhonmiekkaa, häiriintyi useasti, mikä johti yleensä virheisiin rakennustyössä. Tätä todistaessaan Lemelisk alkoi menettää uskoaan projektiinsa, mutta hän jatkoi työtä Durgan pettämisen pelossa, ja Tuhonmiekan rakennustyöt etenivät hitaasti loppuvaiheeseen. Tässä vaihessa Uusi tasavalta tuli tietoiseksi Durgan superaseesta ja jäljitti hänen jahtinsa Tuhonmiekan rakennuspaikalle. Kenraali Crix Madinen johtama kolmen miehen kommandoryhmä lähetettiin tämän jälkeen sabotoimaan asetta ja jättämään se ajelehtimaan avaruuteen, kunnes suurempi laivue saapuisi tuhoamaan sen.

Uuden tasavallan ryhmä kuitenkin epäonnistui tehtävässään ja kaksi ryhmän jäsentä tapettiin, kun taas Madine vangittiin ja tuotiin Durgan eteen Tuhonmiekan komentosillalle, jossa myös hänet teloitettiin. Juuri, kun Durga ampui Madinen, kenraali Wedge Antillesin johtama Uuden tasavallan iskuryhmä saapui hyökkäämään Tuhonmiekalle. Varmana aseensa täydestä toimintakyvystä Durga komensi miehistöään viemään sen asteroidivyöhykkeelle päästäkseen eroon takaa-ajajista, kun taas Lemelisk, joka ei ollut niin varma Tuhonmiekan toiminnasta, pakeni. Kun Antillesin joukot hyökkäsivät Tuhonmiekan kimppuun, Durga vei aseensa asteroidivyöhykkeen vaarallisimpaan osaan, jossa Tuhonmiekan tielle tuli kaksi valtavaa asteroidia. Durga yritti käyttää superlaseria raivatakseen tietä, mutta ase ei toiminut, ja Tuhonmiekka murskautui asteroideihin. Lemelisk joutui puolestaan Antillesin joukkojen vangitsemaksi ja oikeudenkäynnin jälkeen hänet teloitettiin sotarikoksista.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se on valtava. Nyt ymmärrän mitä he ovat tehneet—he ovat karsineet pois ylimääräiset rakenteet ja kanavoineet kaiken energian itse superlaseriin. Tämän aseen pitäisi olla ohjautuvampi kuin Kuolemantähden, helpommin ladattavissa ja sillä pitäisi pystyä ampumaan nopeammassa tahdissa.
―Entinen Imperiumin asesuunnittelija Qwi Xux[lähde]

Tuhonmiekka-projekti tai yksinkertaisesti Tuhonmiekka oli taisteluasema ja superase, jonka keksi hutt Durga ja suunnitteli insinööri Bevel Lemelisk. Tuhonmiekka rakennettiin karsittuna versiona ensimmäisestä Kuolemantähdestä, jonka Lemelisk oli myös suunnitellut. Tultuaan Durgan alaiseksi Lemelisk muokkasi Kuolemantähden suunnitelmia sopiviksi huttin tarpeisiin. Koska Durga halusi vain pääsuperlaseraseen kyvyllä tuhota kokonaisia planeettoja, Lemelisk poisti kaikki ylimääräiset osat—kuten tarpeettomat päällysrakenteet, turbolaserit ja muut pintapuolustukset, sekä lukuisat miehistötilat, TIE-hävittäjien hangaarit ja telakointiportit—alkuperäisestä keisarillisesta suunnitelmasta. Hän myös skaalasi projektia pienemmäksi ja teki superlaserista rakenteen keskuksen, jonka ympärille rakennettiin pienin tarvittava rakenne. Tuhonmiekka oli käytännössä superlaser ympäröitynä kilometrejä pitkällä lieriömäisellä kestoteräsrungolla. Lemelisk siirsi myös superlaserin keskityssilmää, jotta säde voitaisiin laukaista suoraan aseen päästä, tehden näin suoran laukauksen superlaserin läpi, mikä mahdollisti suuremman energiamuunnoksen ja tämän seurauksena mahdollisesti suuremman tulivoiman ja lataustahdin kuin Kuolemantähden superlaser. Tuhonmiekka oli ohjauskykyisempi ja helppokäyttöisempi, se vaati vain tuhannesosan niistä tietokonejärjestelmistä, jotka tarvittiin alkuperäiseen Kuolemantähteen. Tuhonmiekan tietokoneytimet olivat kuitenkin vanhentuneita eivätkä toimineet kunnolla.[1]

Bevel Lemelisk, Tuhonmiekan suunnittelija

Vaikka Tuhonmiekan keskiössä oli sen superlaser, Lemeliskin suunnitelmaan sisältyi silti pieni ulompi asuintilojen kehä, johon mahtui enintään sata huttia seurueineen. Superase oli myös varustettu tarpeellisilla propulsiojärjestelmillä, jotka koostuivat useista suurista moottoreista, jotka sijaitsivat sen takaosassa erotettuna aseen sisätiloista tiheällä suojaseinällä. Seinän takana sijaitsivat erityiset moottoriosiot, jotka sisälsivät Tuhonmiekan ohjaustietokoneet, joita suojasi ohut, läpinäkyvä, joustava verkko. Ohjaustietokoneet koostuivat valtavasta piirilevyjen joukosta, jonka läpi puhallettiin superjäähdytettyä ilmaa. Nämä tietokoneet oli myös yhdistetty turvahälytysjärjestelmään, joka vastasi jokaiseen turvallisuusrikkeeseen. Lemelisk suunnitteli henkilökohtaisesti hälytysäänen epämiellyttäväksi ja huomiota herättäväksi. Järjestelmä aiheutti kuitenkin herkästi vääriä hälytyksiä taitamattoman rakennustyön vuoksi. Tällainen kehno ammattitaito johti myös roikkuviin johtoihin, pimentyneisiin loistepaneeleihin, toimimattomiin tietokonepäätteisiin ja höyrypilviin, joita joko päästettiin tarkoituksella tai yksinkertaisesti vuoti reaktoriytimistä, ympäri Tuhonmiekkaa.[1]

Tuhonmiekan muihin järjestelmiin kuuluivat hukkalämmön poistojärjestelmä, sisäinen viestijärjestelmä, ulkoisten sensorien verkko ja elossapitojärjestelmä, joka pystyi ylläpitämään vähimmäismiehistöä. Se oli varustettu turbohissijärjestelmällä, joka mahdollisti helpon kulkemisen valtavassa rakennelmassa. Lemeliskillä oli henkilökohtainen toimisto superlaserilla, jossa oli vain vähän huonekaluja ja muita kalusteita. Hangaareita oli ainakin kaksi: rakennustöissä käytetty ja Lemeliskin henkilökohtainen hangaari. Pientä yhden henkilön pyöreää skootteria pidettiin superaseen kyydissä ja se pystyttiin laukaisemaan kummastakin hangaarista. Koko projektia käytettiin keskushallintakannelta sen komentosillalla, jossa useat miehistön jäsenet käyttivät asemiensa tietokonekonsoleita kytkettyinä kiinni ansoitettuihin tuoleihin. Tuolit oli yhdistetty Durgan henkilökohtaiseen levitointialustaan; käyttämällä henkilökohtaista kauko-ohjaintaan Durga pystyi teloittamaan kenet tahansa työntekijän, johon hän oli tyytymätön, lähettäen henkilön ruumiin läpi tappavan sähkövirran, joka poltti uhrin välittömästi kuoliaaksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulamar: ”Tuollaisen aseen avulla meistä tulee voittamattomia. Voimme kerätä suojelurahaa, veroja, mitä tahansa. Voimme ottaa kokonaisia aurinkokuntia panttivangiksi. Kukaan ei mahda meille mitään.
Durga: ”Meistä voi tulla koko galaksin valtaherroja!
―Sulamar ja Durga[lähde]
Hutt Durga

Tuhonmiekka oli Besadiin kajidicin huttrikoslordi Durga Besadii Tain ajatusten tuotos. Kahden rikollismaailman vaikutusvaltaisimman henkilön, Jabba Desilijic Tiuren ja prinssi Xizorin, kuolemien jälkeen Durga otti Besadiin hallintaan jäljellä olleet huttien klaanit, ja hän saavutti johtajan aseman rikollisjärjestö Mustassa auringossa. Saavuttamastaan vallasta huumaantunut Durga halusi levittää vaikutusvaltaansa vielä laajemmalle, jättäen varjoonsa legendaarisen huttvalloittaja Kossak Inijic Ar'durvin. Tavoitteeseensa päästäkseen hän halusi rakentaa planeettoja tuhoavan superaseen, jonka avulla hän voisi kiristää kokonaisia planeettoja ja tuhota vihollisensa,[2] osana hänen "ojentautumisohjelmaansa".[1] Bothan Spynetin kautta Durga löysi Bevel Lemeliskin, ensimmäisen ja toisen Kuolemantähden sekä muiden Imperiumin superaseiden suunnittelijan, ja palkkasi hänet projektiin.[2]

Jossain vaiheessa elämäänsä Durga oli myös löytänyt parviälyisen taurillien lajin, jota hallitsi yhteinen tajunta nimeltään Valtamieli. Valtamieli oli kiinnostunut yksittäisten taurillien levittämisestä ympäri galaksia, sillä se mahdollistaisi sen kasvamisen. Durga lupasi auttaa Valtamieltä tavoitteensa saavuttamiseksi, ja vastineeksi hän sai tuhansia taurilleja, jotka hän koulutti lemmikeikseen ja aikoi käyttää superaseen rakentamisessa. Hutt liittoutui myös niin sanotun keisarillisen "kenraali" Sulamarin kanssa—todellisuudessa hän oli matala-arvoinen teknikko—joka kerskaili olemattomilla sankariteoillaan ja lupasi hankkia huttille tietokoneytimet projektiin. Tämän jälkeen Durga perusti Orko SkyMine Asteroid Processing Corporationin, valejärjestön, jonka virallinen tarkoitus oli Hothin asteroidivyöhykkeen luonnonvarojen hyödyntäminen. Todellisuudessa kaikki yrityksen rahoitus käytettiin aseen rakennustöihin, jotka alkoivat asteroidivyöhykkeen sisällä[1] vuonna 12 jYt.[4] Lemelisk kehitti automaattiset malminkerääjät, joiden tarkoitus oli kerätä mineraaleja asteroideista ja muuttaa ne rakennustarvikkeiksi. Neljä sellaista alusta rakennettiin, tosin kaksi niistä—kerääjät alfa ja beta—tuhosivat vahingossa toisensa ohjelmointivirheen vuoksi.[1]

Rakennustöiden aloittamista varten Lemelisk tarvitsi vielä tärkeimmän asian: alkuperäisen Kuolemantähden suunnitelmat, joita Uusi tasavalta säilytti entisessä keisarillisessa tietokeskuksessa galaktisessa pääkaupungissa Coruscantissa. Durga tiesi, että edesmenneellä Jabballa oli salasanat keskuksen salaisiin datapankkeihin palatsissaan Tatooinen planeetalla, joten hän järjesti tutkimusretken Jabban entiseen kotiin niiden noutamiseksi. Durga matkusti sitten Coruscantiin hakemaan suunnitelmat esittäen tulleensa neuvottelemaan Uuden tasavallan valtionpäällikkö Leia Organa Solon kanssa. Kun hutt hämäsi Organa Soloa, hänen taurillinsa avasivat tiedostot tietokeskuksessa ja kopioivat Kuolemantähden suunnitelmat datasylinteriin, ja hutt luovutti ne turvallisesti Lemeliskille palattuaan asteroidivyöhykkeelle. Analysoituaan suunnitelmat Lemelisk teki niihin vaaditut muutokset huttin tarpeiden mukaisesti. Seurannut lieriönmuotoinen rakennelma muistutti läheisesti jediritarien asetta, valosapelia, joten Lemelisk valitsi luomukselleen sen mukaisen nimen, Tuhonmiekan.[1]

Rakentaminen ja tuhoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhonmiekka on valmis. Olen odottanut jo kylliksi. Lähdetään matkalle galaksin poikki, jotta voimme ryhtyä keräämään palkkiotamme.
―Durga[lähde]

Tuhonmiekka oli kunnianhimoinen projekti, mutta sen toteutus oli virheellinen. Taurillit olivat älykkäitä ja ahkeria, mutta häiriintyivät usein ohikulkeneista asteroideista tai salakuljettajien aluksista, eikä yksittäinen lajin jäsen pystynyt näkemään työstämäänsä osaa pidemmälle. Seurauksena oli heikkolaatuista rakentamista, jossa osia aseista rakennettiin väärään paikkaan, tai väärin päin, tai jätettiin pois kokonaan, ja jouduttiin rakentamaan uudestaan. Yhdessä tapauksessa taurillien häiriintymisen vuoksi kokonainen osio Tuhonmiekan ulommista rakenteista koottiin väärin: palkit oli hitsattu vääriin vastakappaleisiin, tietokoneytimen säiliö oli yhdistetty hukkalämmön poistojärjestelmään, ja superlaserin kiinnityspisteet olivat toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa, mikä oli täysin väärä konfiguraatio. Lemelisk joutui rakentamaan kyseisen osion kokonaan uusiksi, mikä viivytti entisestään rakennustöitä. Durgan raivoa pelännyt Lemelisk ei kertonut hänelle viivytyksestä. Durga ei kuitenkaan itse valvonut projektia, vaan hän oli antanut vastuun siitä Sulamarille, joka oli liian kiireinen käskyvallasta nauttiessaan huomatakseen sekaannuksen.[1]

Lisäksi Tuhonmiekan kestoteräsrungon metallipäällyste oli ostettu halvimmilta alihankkijoilta, ja siinä oli miljoonia mikroreikiä. Toinen rakennustöitä vaikeuttanut asia oli, että Sulamarin tietokoneytimet olivat vanhentuneita ja viallisia. Lemelisk ajatteli aluksi, että hän saisi ne toimimaan, mutta hän havaitsi olevansa jatkuvasti uudelleenohjelmoimassa ja varmuuskopioimassa niitä. Todistaessaan näitä vikoja Lemelisk alkoi menettää uskoaan luomuksensa toimimiseen. Jotenkin projekti kuitenkin läheni loppuaan. Lopulta Uusi tasavalta kuuli huhuja Tuhonmiekan luomisesta ja kenraali Crix Madine lähetettiin tutkimaan asiaa. Kun Durga tapasi Organa Solon Nal Huttan planeetalla, Madine asetti jäljityslaitteen huttin yksityisjahtiin. Kun Durga palasi tapaamisesta Tuhonmiekalle, Madine ja kahden miehen kommandoryhmä seurasivat häntä Hothin asteroidivyöhykkeelle A-siipisillä torjuntahävittäjillä.[1]

Vaikka yksi kommando, Korenn, kuoli aluksensa törmätessä yhteen asteroideista, Madine ja toinen ryhmän jäsen, Trandia, pääsivät Tuhonmiekalle. He kiinnittyivät aseen ulkopuolelle selviytymispuvuissaan ja poistettuaan irtonaisen levyn tunkeutuivat Tuhonmiekalle. Yrittäessään sabotoida asetta kaksikko päätyi sen moottoriosioon. Madine yritti asettaa räjähteet ohjaustietokoneisiin, toivoen niiden tuhoamisen jättävän Tuhonmiekan liikuntakyvyttömäksi, kunnes Uuden tasavallan laivasto saapuisi hoitamaan sen. Madinen tunkeutuminen kuitenkin aiheutti hälytyksen ja useita vartijoita saapui paikalle. Sabotöörit piiloutuivat, mutta yhtäkkiä Trandia näyttäytyi ja laukaisi räjähteensä, toivoen tuhoavansa moottorit ja hankkivansa Madinelle aikaa paeta. Hän kuitenkin epäonnistui, sillä tiheä suojaseinä suojasi moottoreita räjähdykseltä. Madine yritti paeta itse, mutta hänet vangittiin ja tuotiin Durgan eteen Tuhonmiekan komentosillalle. Kun hänet vangittiin, hänen ruumiiseensa asennettu lähetin lähetti hätäkutsun Uuden tasavallan laivastolle. Lähetyksen jälkeen kenraali Wedge Antilles johti iskuryhmän lippulaivallaan, Nebulon-B-fregatti Yavarisilla, Hothin asteroidivyöhykkeelle pelastamaan Madinen ja tuhoamaan Tuhonmiekan.[1]

Tuhonmiekka joutuu Antillesin joukkojen kohteeksi Hothin asteroidivyöhykkeellä

Antilles saapui Hothin aurinkokuntaan liian myöhään pelastaakseen Madinen, jonka Durga teloitti. Hutt päätti sitten, että oli aika ottaa Tuhonmiekka käyttöön. Lemelisk suositti häntä olemaan tekemättä niin, huomauttaen, että asetta ei vielä oltu testattu, mutta Durga ei muuttanut mieltään ja oli varma siitä, että mikään ei voisi mennä pieleen. Lemelisk oli toista mieltä ja pakeni nopeasti henkilökohtaisessa tarkastusskootterissaan väittäen menneensä valvomaan superlaseria. Pian Tuhonmiekan sensorit havaitsivat Uuden tasavallan laivueen lähestyvän asteroidivyöhykkeeltä. Durga käski Sulamaria, jonka hän oli pakottanut ohjaamaan superasetta, pakenemaan takaa-ajajia asteroidivyöhykkeelle, ladaten samalla superlaseria ampuakseen sillä hyökännyttä laivastoa. Peläten niskurointia, sillä Durga oli uhannut häntä teloittamisella, Sulamar totteli ja ohjasi asetta hädin tuskin asteroidien läpi jonkin aikaa. Kuitenkin Uuden tasavallan joukot saivat Tuhonmiekan pian kiinni ja hyökkäsivät sen kimppuun, läpäisten hitaasti sen halvan panssarin jokaisella laukauksella. Yrittäessään välttää hyökkäystä Durga käski lentää Tuhonmiekan asteroidivyöhykkeen vaarallisimpaan osaan, jossa kaksi kuun kokoista asteroidia tukkivat tien. Durga määräsi Sulamarin ampumaan superlaserilla tien raivaamiseksi, mutta kun Sulamar yritti laukaista aseen, se ei toiminut. Asteroidit murskasivat sitten Tuhonmiekan, mikä tappoi kaikki kyydissä olleet.[1]

Lemelisk oli ainoa Tuhonmiekka-projektin selviytyjä, ja Antillesin joukot vangitsivat hänet hieman myöhemmin.[1] Häntä syytettiin oikeudenkäynnissä sotarikoksista ja teloitettiin neljä vuotta myöhemmin.[2] Tuhonmiekan tuhoutumisen katsottiin päättäneen superlaserpohjaisten superaseiden ajan.[3] Kuitenkin yuuzhan vongien sodan aikaan levisi huhuja, että salakuljettaja Booster Terrik oli ostanut salaisen aseen hutteilta ja asentanut sen henkilökohtaiselle tähtituhoajalleen, Errant Venturelle. Aseen väitettiin sijainneen tähtituhoajan keskiakselilla ja siinä kerrottiin olleen riittävästi tulivoimaa tuhotakseen kaiken tiellään olevan valovuoden säteellä. Aseen parissa työskennelleiden insinöörien kuultiin kuiskailleen nimeä "Tuhonmiekka", tosin Terrik itse väitti, että hän ei ollut tietoinen kyseisen superaseen olemassaolosta.[5] Tietoa Tuhonmiekasta säilytettiin jediarkistoissa Coruscantissa. Vuonna 25 jYt jediritari Daeshara'cor tutki tietoja—sekä samanlaisia tietoja muista tunnetuista superaseista—yrittäessään löytää keinon yuuzhan vong -valloittajien voittamiseksi.[6]

Durgan kuoleman jälkeen Besadiin klaanin johtajuus siirtyi huttrikoslordi Borga Besadii Diorille. Yleensä ottaen huttit pitivät Tuhonmiekka-projektia epäonnistuneena ja muiden klaanien jäsenet käyttivät mainintaa Durgan superaseesta loukatakseen Besadiin kajidicia.[7] Samalla tavalla koko huttien laji kärsi Tuhonmiekka-yhteyksien takia muiden lajien pilkasta. Kun Nawara Ven kysyi, puolivakavissaan, olisiko Talon Karrde kiinnostunut ostamaan Errant Venturen Boosterilta, Karrde vastasi, että se saattaisi olla parempaa kuin antaa niin voimakkaan aluksen päätyä hutteille. Ven totesi, että saattaisi olla huvittavaa antaa huttien yrittää, johtuen Durgan huonosta toiminnasta Tuhonmiekan ja sekä sen rakentamisessa käytettyjen maailmojentuhoajien parissa.[8]

Komentajat ja miehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappas. Anteeksi, väärä nappula.
―Durga, teloitettuaan vahingossa navigaatioupseerin turvapäällikön sijasta[lähde]

Vaikka Tuhonmiekka suunniteltiin kuljettamaan enintään sataa huttia seurueineen, superase ei koskaan saavuttanut tätä kapasiteettia lyhyen toimintahistoriansa aikana. Tuhoutumisensa aikaan Tuhonmiekassa oli vain vähimmäismiehistö ja turvajoukot, jotka koostuivat gamorrealaisista, weequayista, niktoista ja akvalisheista, sekä lisäksi suuri määrä taurilltyöläisiä, yksilöllisesti puoliälyllisiä, mutta kaikki osa yhteistä Valtamieltä. Näiden miehistönjäsenten lisäksi muut kyydissä olleet henkilöt olivat Lemelisk, Sulamar ja Durga itse. Taisteluaseman sensoripäällikkö oli devaronilainen mies. Twi'lekmies toimi turvapäällikkönä ja Durga halusi teloittaa hänet saatuaan kuulla Madinen sabotaasiyrityksestä, mutta hän teloitti vahingossa hänen sijastaan Tuhonmiekan weequaynavigaattorin.[1]

"Kenraali" Sulamar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vai muka kenraali! Tuo pelle ei ole mikään kenraali.
―Crix Madine Durgalle[lähde]

Sulamar oli miespuolinen ihminen, Galaktisen Imperiumin matala-arvoinen teknikko, joka siirrettiin paikasta toiseen useita kertoja ja sai mainetta kyvyttömyytensä vuoksi. Yhdessä tapauksessa Sulamar oli sijoitettu Mendicat-kaivosasemalle. Kuitenkin hänen aseman tietokoneohjelmointiin tekemänsä virheen vuoksi Mendicat putosi läheiseen tähteen. Sulamar pelastui hädin tuskin ja ryhtyi työskentelemään Durgalle. Huttin palveluksessa ollessaan Sulamar väitti olevansa kenraali ja kerskaili lukuisilla Imperiumin voitoilla, joissa hän oli ollut mukana, kuten niin sanotussa "Mendicatin miehityksessä". Durga oletti yksinkertaisesti hänen tarinansa olleen tosia eikä viitsinyt tarkistuttaa niitä tiedusteluverkostollaan. Vaikka Durga ei pitänytkään Sulamaria erityisen hyvänä komentajana, hutt antoi hänelle tehtäväksi Tuhonmiekan rakennustöiden valvomisen. Tässä asemassa Sulamar nautti saavuttamastaan vallasta ja käyttäytyi aina komentelevasti Lemeliskiä ja työntekijöitä kohtaan. Kun Madine, joka oli itse ollut Imperiumin palveluksessa ennen Kapinaliittoon loikkaamista, vangittiin ja tuotiin Durgan eteen, hän tunnisti Sulamarin välittömästi. Kun Uuden tasavallan kenraali oli paljastanut Sulamarin valheet, Durga määräsi Sulamaria ottamaan kuolleen weequaypilotin paikan. Ansoitettuun tuoliin sidottu Sulamar ohjasi Tuhonmiekkaa kohtalokkaan neitsytmatkan aikana ja viimeisenä toimenaan yritti ampua superlaserilla, mutta turhaan.[1]

Hutt Durga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemelisk: ”Lordi Durga…meidän täytyy koeajaa kaikki alijärjestelmät ja—
Durga: ”Höpsis, pääinsinööri. Työsi on melkein tehty. Älä yritä tekeytyä vielä tärkeäksi. Taurillit noudattivat tarkasti piirustuksia. Mikä muka voisi mennä pieleen?
―Bevel Lemelisk ja Durga[lähde]
Durga ampuu Crix Madinen Tuhonmiekalla.

Durga Besadii Tai, rikoslordi Aruk Besadii Aoran jälkeläinen, eli ensimmäisen vuosisatansa Nal Huttassa, ollen jatkuvasti muiden huttien pilkan kohteena johtuen hänen tummasta syntymämerkistään, joka oli hänen oikean silmänsä kohdalla, kunnes hän peri Besadiin kajidicin johtajuuden Arukin kuoleman jälkeen. Durga liittyi lopulta Mustaan aurinkoon yhtenä prinssi Xizorin vigoista. Hutt Jabban ja Xizorin kuolemien myötä Durga saavutti suurta valtaa vuosien aikana, mutta hän unelmoi yhä enemmästä.[2] Hän piti Tuhonmiekkaa keinonaan hallita galaksia ja oli niin huumaantunut siitä mahdollisuudesta, ettei hän huomannut aseen ilmeisiä vikoja. Durga ei välittänyt alaisistaan, eikä hän epäröinyt teloittaa heitä. Hutt myös teloitti henkilökohtaisesti vangitun kenraali Madinen, ampuen häntä rintaan sädeaseella. Hutt kuitenkin kuoli pian Tuhonmiekkansa tuhoutuessa.[1]

Bevel Lemelisk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antilles: ”Mutta minulla ei ole pienintäkään epäilystä, että todisteet riittävät kuolemantuomioonne uhkana galaksin rauhalle.
Lemelisk: ”Jaaha, no jaa. Kunhan vain pidätte huolen, että jos teloitatte minut, teette sen tällä kertaa kunnolla.
―Wedge Antilles ja vangittu Bevel Lemelisk[lähde]

Bevel Lemelisk oli taitava ja arvostettu insinööri, joka oli vastuussa monien Imperiumin superaseiden luomisesta, huomattavimmin molemmat Kuolemantähdet. Kun Kapinaliitto tuhosi ensimmäisen Yavinin taistelun aikana Lemeliskin suunnitelmissa olleen vian vuoksi, insinööri kutsuttiin itse galaktisen keisarin Palpatinen eteen. Tyytymättömänä Lemeliskin suoritukseen Palpatine teloitti hänet, mutta pysyvän tappamisen sijaan hän siirsi insinöörin olemuksen kloonin ruumiiseen. Jatkaessaan työskentelyä Imperiumille Lemelisk teloitettiin yhä uudelleen ja uudelleen jokaisesta tekemästään virheestä. Vaikka hän oli aluksi toiveikas Tuhonmiekan luomisen mahdollisuudesta, katastrofaalisten rakennustöiden edetessä Lemeliskin toivo hiipui joka hetki siihen pisteeseen, että hän oli epävarma siitä, toimisiko ase ollenkaan. Tämän vuoksi Durgan käsky aktivoida Tuhonmiekka kauhistutti insinööriä ja hän poistui asemalta saman tien, joutuen Antillesin joukkojen vangitsemaksi. Väsyneenä jatkuvista kuolemista ja uudelleensyntymisistä ainoa asia, jota Lemelisk pyysi vangitsijoiltaan, oli, että he tappaisivat hänet oikeasti sillä kertaa.[1]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pablo Hidalgon Fragments from the Mind's Eye, jossa on "tulossa pian" -kyltti
Akilleen kantapää: Pelkkää kantapäätä. Pahuksen vehje ei toimi.
―Pablo Hidalgo Tuhonmiekan heikkoudesta[lähde]

Tuhonmiekka esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1995 Kevin J. Andersonin samannimisessä romaanissa. Sen rakentaminen ja seurannut tuhoutuminen oli toinen romaanin kahdesta pääjuonesta, joista toinen oli amiraali Daalan yritys yhdistää hajonnut Imperiumi.[1] Vuosien aikana Tuhonmiekka mainittiin useissa myöhemmissä romaaneissa ja tietokirjoissa. Vaikka useat vanhemmista lähteistä—kuten Expanded Universen aikajana Star Wars: Behind the Magic -CD-levyllä[9] ja Star Wars Gamemaster Screen, Revisedissä—sijoittivat Tuhonmiekan tapahtumat vuoteen 13 jYt,[10] uudemmissa lähteissä mainittiin vuosi 12 jYt,[11] jonka Lucas Licensingin Holocron-jatkuvuustietokannan ylläpitäjä Leland Chee vahvisti blogissaan StarWars.comissa.[12] Rough and Tundra, vuoden 2004 verkkotäydennys Wizards of the Coastin Star Wars Roleplaying Gameeen, sisälsi Hothin asteroidivyöhykkeen mahdollisena paikkana seikkailuille. Mikäli seikkailu sijoittuu vuoteen 12 jYt, pelaajien tulee huomioida Tuhonmiekan läsnäolo aurinkokunnassa.[13]

Star Wars Adventure Journalin yhdennessätoista numerossa, joka julkaistiin marraskuussa 1996, oli toistuva Fragments from the Mind's Eye -osasto, joka koostui yhden sivun humoristisesta Pablo Hidalgon piirroksesta. Piirroksessa kuvattiin useita superaseita myynnissä B'hobin alennussuperaseissa. Kuvattujen aseiden lisäksi kuvassa oli kyltti, jonka mukaan Tuhonmiekka oli "tulossa pian", viittauksena sen keskeneräiseen tilaan romaanissa.[14] Vuonna 2008 Hidalgo sisällytti Tuhonmiekan StarWars.comin artikkeliinsa Checklist: 10 Star Wars Superweapons kahdeksantena, huomioiden sen kyvyttömyyden toimia oikein ja ehdottaen useita vaihtoehtoisia nimiä, "Huttin vasara", "Ympärystähti" ja "Piraattikopio". Hän myös ehdotti, että yksi Tuhonmiekan vaihtoehtoisista käyttökohteista voisi olla paistaa kokonaisen planeetan verran aterioita hutteille.[15]

Kevin J. Anderson kertoi haastattelussa, että Tuhonmiekka on todellisuudessa vertauskuva joukkotuhoaseiden nopealle lisääntymiselle tosimaailmassa: "Se on Tuhonmiekan pointti: kun näitä aseita on, ne alkavat lisääntyä ja päästä ulos. Joten se perustui johonkin minkä parissa työskentelin, jotain mikä on realistista politiikassa, eikä 'rakennetaan uusi lelu joka on parempi kuin edellinen iso uusi lelu!'", kysyen myös, "...mitä tapahtuu, kun venäläiset rikolliset tai Lähi-idän terroristit saavat ydinaseiden hallinnan?"[16]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]