Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.

Mustan lordin paluu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Splinter of the Mind's Eye)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Saatat olla etsimässä sarjakuvaa.
Mustan lordin paluu.png
Mustan lordin paluu
Tekijöiden tiedot
Kirjailija(t)

Alan Dean Foster

Kansitaiteilija

Ralph McQuarrie

Suomentaja

Ari Koskinen

Alkuperäiset julkaisutiedot
Kustantaja

Del Rey

Julkaisupäivä

1. maaliskuuta 1978

Median tyyppi

Kovakantinen, pehmeäkantinen

ISBN

0345275667

Suomen julkaisutiedot
Kustantaja

WSOY

Julkaisupäivä

1978

Median tyyppi

Kovakantinen

Sivumäärä

222

ISBN

951-0-08821-8

Kronologiset tiedot
Aikakausi

Kapinallisten aikakausi

Aikajana

2 jYt

Edeltäjä

Star Wars Galaxies: The Ruins of Dantooine

Seuraaja

Imperiumin vastaisku

Mustan lordin paluu on Alan Dean Fosterin kirjoittama Tähtien sota -romaani, jonka Del Rey julkaisi vuonna 1978. Se sijoittuu aikaan Uusi toivo ja Imperiumin vastaisku -elokuvien välille, noin vuoteen 2 jYt.

Takakansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalker ei osaa edes aavistaa millaiseen seikkailuun hän on heittäytymässä lähtiessään prinsessa Leia Organan kanssa taisteluun Keisarikunnan sortovaltaa vastaan. Pakkolasku oudolle Mimban-planeetalle on ensimmäinen ikävä yllätys. Luken alus tuhoutuu keisarillisten salaisen tukikohdan liepeillä.

Peliin tulee uusi arvaamaton tekijä, mystillinen Kaiburr-kristalli, jonka omistajalla olisi hallusssaan voimaakin vahvempi valta. Luken on pakko löytää se – ja nopeasti. Mutta keisarillisten iskujoukot ovat jo päättäneet siepata kristallin. Ja heidän johdossaan on Linnunradan pelottavin roisto Darth Vader – Musta lordi...

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalker ja prinsessa Leia matkustavat kohti Circarpous IV:ää, missä heidän on määrä osallistua kapinallisten maanalaiseen tapaamiseen tarkoituksenaan ottaa Circarpousianin planeetat Kapinaliiton haltuun. Leian alus joutuu kuitenkin ongelmiin ja kaksikon täytyy laskeutua läheiselle Mimbanin suoplaneetalle. Yrittäessään laskeutua, alukset joutuvat kaivuujoukkojen aiheuttaman energiamyrskyn kouriin ja kaksikko tekee pakkolaskun aluksillaan.

Luke poistuu X-siipisestään R2-D2:n kanssa ja kulkevat Leian Y-siipiselle, missä prinsessa odottaa C-3PO:n kanssa. Yhdessä he lähtevät etsimään avaruudesta tavoittamaansa laskeutumismajakkaa, jotta löytäisivät planeetalla mahdollisesti sijaitsevan avaruusaseman ja saisivat kyydin pois planeetalta.

Tämän sijasta he löytävät salaisen kaivoskaupungin, joka on Galaktisen Imperiumin hallussa. He soluttautuvat kaupunkiin, varastaen itselleen kaivostyöläisten vaatteet, ja astuvat paikalliseen baariin. Siellä partioiva keisarillinen huomaa Leian käsistä, ettei tämä ole tottunut raskaaseen työhön, joten saapuu kuulustelemaan kaksikkoa, mutta Luke valehtelee Leian olevan hänen palvelijansa. Tämä kantautuu myös muiden paikallisten ja keisarillisten korviin, joten kukaan ei enää epäile kaksikon touhuja. Vanha Halla niminen nainen kuitenkin näkee kaksikon läpi ja saapuu puhumaan heille, huomaten Luken olevan voimakas Voimassa. Hän sitten näyttää hehkuvan kristallin palasta, kutsuen tätä Kaiburrin kristalliksi, mitä myös Luke pitää Voimalle herkkänä kosketettuaan kristallin pintaa. Halla kertoo omistavansa vain osan tätä voimakasta kristallia ja sanoo etsivänsä kokonaisen kristallia planeetalta. Hän sitten tekee sopimuksen Luken ja Leian kanssa; nämä auttaisivat häntä löytämään kristallin ja Halla auttaisi heitä poistumaan planeetalta.

Lähdettyään baarista, Leia lyö Lukea, koska tämä oli aikaisemmin baarissa lyönyt häntä ja kutsunut Leiaa palvelijaksi. Luke putoaa lyönnin seurauksena mutaan, mutta vetää Leian mukanaan. Kaksikko aloittaa leikkisän mutasodan unohtaen ympäristönsä ja pian muutamat kaivostyöläiset saapuvat baarista yrittäen pahoinpidellä Leiaa. Tämä johtaa taisteluun, jonka aikana Luke haavoittaa kahta miestä valosapelillaan. Taistelu kuitenkin päättyy, kun keisarillisten partio saapuu ja pidättää kaikki paikalla olevat. Halla onnistuu livahtamaan paikalla Luken droidit mukanaan.

Iskujoukkojen sotilaat vievät Leian, Luken ja kaivostyöläiset paikalliseen vankilaan, missä kapteenikomendantti Grammel kuulustelee heitä. Pian hän komentaa kaivostyöläiset pois, mutta jää yhä kuulustelemaan Lukea ja Leiaa, joita ei ole nähnyt ennen planeetalla. Grammel myös löytää Hallan Lukelle antaman kristallin palan ja kiinnostuu tästä suuresti. Luke valehtelee, että hän ja Leia ovat todellisuudessa lainsuojattomia ja ovat paenneet kuolemantuomiota planeetalle. Grammel ei usko Luken selitystä täysin ja ottaa nämä vangeiksi, kunnes varmistaisi kaksikon taustat. Luke ja Leia asetetaan samaan selliin kahden humaltuneen, mutta Lukelle ystävällisten, yuzzemien, Hinin ja Keen, kanssa. Samalla kapteenikomendantti raportoi tapahtumista kuvernööri Essadalle, joka kiinnostuu suuresti Leiasta, ilmeisesti tunnistaen tämän kapinalliseksi, ja lupaa saapua planeetalle.

Jonkin ajan kuluttua Halla saapuu vankilan ikkunalle. Hän, väittäen olevansa Voiman mestari, käyttää Voimaa nostaen ruokatarjottimen ja painaa tällä vankilan ovenavausmekanismia. Kaksi yuzzemia lähtevät sitten hyökkäykseen tappaen lukuisia keisarillisia, samalla kun Luke ja Leia taistelevat tiensä uloskäynnillä. Pian yuzzemit liittyvät heidän seuraansa ja pakenevat vankilasta yhdessä. Yuzzemit myös löytävät kaksikon aseen ja luovuttavat Lukelle tämän valosapelin.

Nelikko suuntaa ennalta sovittuun tapaamispaikkaan, mistä löytää Hallan ja droidit. Yhdessä he varastavat kulkuneuvon ja alkavat ajaa metsän läpi kohti paikkaa, jossa Halla uskoo kristallin sijaitsevan, eli Pomojeman temppeli. Ajaessaan soiden lävitse, he kohtaavat suuren wandrellan, joka tuhoaa heidän ajokkinsa. Paetessaan tätä suurta matoa, Luke ja Leia joutuvat eroon muista ja pakenevat syvään kaivoon, kiiveten alas liaaneja pitkin. He sitten piiloutuvat kielekkeelle, mutta wandrella löytää heidät. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi pitkä pysytelläkseen osittain kaivon ulkopuolella, joten tippuu kaksikon ohi syvälle kaivoon. Se pyyhkii liaanit mennessään, joten Luke ja Leia eivät voi palata ylös. Pian Hallan ryhmä löytää heidät ja Halla kehottaa kaksikkoa jatkamaan kaivoa pitkin eteenpäin. Kaksikko seuraa tämän ohjeita ja kaivo muuttuukin luolastoksi. Hallan ryhmä puolestaan jatkaa maan pinnalla toivoen tapaavansa Luken ja Leian luolaston uloskäynnillä.

Maan alla, Luke ja Leia kohtaava järven, jonka poikki he melovat käyttäen jonkinlaista lehteä aluksenaan. Keskellä järveä he kohtaavat toisen pedon, mutta Luke pelottelee tämän tiehensä isänsä valosapelilla. He sitten löytävät hylätyn maanalaisen kaupungissa, missä he joutuvat kvovaijien tiedusteluryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Kaksikko tappaa tai vahingoittaa ryhmän kaikkia jäseniä, mutta yksi kowaji pääsee karkuun ja varoittaa ryhmää vierailijoista. Luke ja Leia seuraavat sitä kylään.

siellä Luke ja Leia löytävät Hallan ryhmän, jotka olivat päässeet luolaston uloskäynnille, mutta joutuneet kovaijien vangitsemiksi. Pelastaakseen ystävänsä, Luke taistelee heimon perinteiden mukaisesti kylän edustajaa vastaan. Raskaan ja kiivaan taistelun päätteeksi, Luke iskee vastustajaansa Voiman lennättämällä kivellä ja voittaa. Kovaijit pitävät juhlat Luken kunniaksi, mutta silloin luke tuntee Darth Vaderin läsnäolon. Kovaijitiedustelijat saapuvat kylään ja varmistavat Luken tunteen: Darth Vaderin ja Grammelin johtamat keisarilliset ovaat hyökänneet maanalaiseen luolaan.

Heimo ja Luken kumppanit valmistautuvat hyökkäykseen. Kun keisarilliset viimein saapuvat, he joutuvat kovan hyökkäyksen kohteeksi ja ovat heti tappiolla. Niinpä Darth Vader ja Grammel joutuvat nielemään tappionsa ja kaksikko pakenee paikalta yhdessä vähäisten iskusotilaitten kanssa. Darth Vader ja Grammel lähtevät sitten etsimään Pomojeman temppeliä samalla kun Luke ystävineen varastavat keisarillisen aluksen, joka oli jäänyt luolan lähistölle. He myös suuntaavat temppelille.

Saapuessaan temppelille, Luke, Leia, Halla, Hin ja Kee huomaavat ehtineensä paikalle ennen Vaderia. He tapaavat kuitenkin toisen olennot, joka ei vahingoitu edes sädepistoolien tulituksesta. Luke komentaa Hiniä ja Keetä hakemaan sädekiväärejä, mutta kaksikkoa ei kuulu takaisin. Luke lopulta voittaa olennot lyömällä yhden temppeliä pitävistä pilareista, joka murskaa olennon alleen. He kaikki lähtevät sitten hakemaan Kaiburrin kistallia.

Hin ja Kee eivät koskaan palanneet. Luke pohtii tämän syytä, mutta saa tähän vastauksen, kun Darth Vader saapuu paikalle kertoen tappaneensa yuzzumit ja kytkeneensä droidit pois päältä. Hän on myös tappanut Grammelin, koska piti tätä hyödyttömänä ja hidastavana tekijänä. Suuren kiven alle jumittunut Luke ei voi muuta kuin katsoa, kun Leia ottaa hänen valosapelinsa ja haastaa Vaderin taisteluun. Hän kuitenkin vahingoittuu pahasti ja samalla myös pahasti vahingoittunut Hin saapuu auttamaan Lukea kiven alta. Luke sitten taistelee Vaderia vastaan kyvyillä, jotka yllättävät jopa mustan valtiaan. Tällöin Vader muodostaa valkoisen energiapallon Voimasta (luultavasti hänen versionsa Voima-salamoista), jonka Luke kuitenkin torjuu. Kaksikko jatkaa taisteluaan ja Luke, ollen Obi-Wanin hengen ohjaama ja Kaiburrin kristallin vahvistama, iskee vastustajansa miekkakäden irti. Lannistumaton Vader kuitenkin ottaa valosapelin toiseen hänteensä ja näännyttää Luken taistelussa. Lopulta Vader on voittamaisillaan ja valmistautuu päättävään iskuun, mutta putoaa kuiluun. Luke vaistoaa, että pudotus ei tappanut Vaderia, mutta taistelu oli tällä kertaa oli. Tarinan päättyessä, Luke parantaa Leian kristallin voimilla ja ajaa droidien sekä Hallan kanssa Mimbanin sumuun.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseet ja teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Organisaatiot ja tittelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka George Lucas on julistettu alkuperäisen Tähtien sota -romaanin kirjoittajaksi, se oli todellisuudessa Alan Dean Fosterin käsialaa. Hänen varhainen osallistumisensa aiheeseen antoi hänelle myös mahdollisuuden kirjoittaa Expanded Universen ensimmäinen romaani.

Darth Vaderin valosapeli mainitaan usein siniseksi, kuten Luken. Tämä saattaa johtua Uuden toivon teatterijulkaisun mitäänsanomattomista väreistä.

Kirjasta on muunnettu Terry Austinin ja Chris Sprousen luoma sarjakuva, jonka Dark Horse Comics julkaisi vuonna 1996.

Alan Dean Fosterin haastattelun mukaan, kirja oli kirjoitettu kuvattavaksi matalan budjetin elokuvaksi, mikäli Tähtien sota ei menestyisi. Tämän takia kirjan tapahtuvat sijoittuvat sumun peittämälle planeetalle. Lisäksi Harrison Ford ei ollut vielä lupautunut esiintymään jatko-osassa, joten Han Solo ei esiinny lainkaan kirjassa.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan lordin paluun alkuperäinen yhdysvaltalainen painos Splinter of the Mind's Eye.

Yhdysvaltalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]