Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Caamas-dokumentin kriisi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. huhtikuuta 2024
(Ohjattu sivulta Caamasin dokumentin kriisi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Edellinen

Ensimmäinen Corellian kapina

Samanaikainen

Galaktinen sisällissota

Seuraava

Toisen imperiumin kriisi

Caamas-dokumentin kriisi
CaamasCrisis.jpg
Sodan alku

19 jYt

Sodan loppu

19 jYt

Paikka

Bothawui, Yaga Minor, Pesitiin ja muita

Lopputulos

Uuden tasavallan voitto, Pellaeonin ja Gavrisomin sopimus kirjoitetaan, galaktinen sisällissota loppuu

Tärkeimmät taistelut
Osanottajat

Uusi tasavalta

Imperiumin jäänteet

Bothaneja puoltavia osanottajia (mukaanlukien Diamala, Mon calamarit, Durot ja muita)

Anti-bothan osanottajia (mukaanlukien Ishorit, Leresait ja muita)

Komentajat

Tuntematon

Tuntematon

Caamas-dokumentin kriisi (19 jYt) oli nimitys, joka annettiin lyhyelle, mutta vaaralliselle taistelulle Uuden tasavallan eri ryhmittymien välillä. Erimielisyydet johtuivat siitä, miten bothalaisia tulisi kohdella rotuna ja vaatia vastuuseen sukupolven takaisesta Caamasin tuhoutumisesta. Poliittinen ristiriita anteeksiantoa ja kostoa vaativien ryhmien välillä melkein johti Uuden tasavallan tuhoutumiseen sisällissodassa.

Konfliktin päätteeksi sattui yksi galaksin merkittävimmistä tapauksista, kun Imperiumin jäänteiden amiraali Gilad Pellaeon ja Uuden tasavallan valtionjohtaja Ponc Gavrisom allekirjoittivat rauhansopimuksen, joka lopetti vuosikymmeniä kestäneen galaktisen sisällissodan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähän Kloonisotien päättymisen jälkeen ryhmä bothalaisia auttoi vastasyntyneen Galaktisen Imperiumin agentteja sabotoimalla Caamasin planeetan suojakenttiä, minkä seurauksena keisarilliset onnistuivat tuhoamaan planeetan täydellisesti. Tieto bothalaisten osuudesta tapahtumiin ei tullut julki ennen kuin 19 jYt, kun tapahtumiin sekaantuneiden nimet sisältänyt datakortti löydettiin läheltä Tantiss-vuorta Waylandilla. Datakortin löytyminen sytytti poliittisen tuhopolton Uuden tasavallan sisällä, kun sen jäsenplaneetat avoimesti syyttivät bothalaisia asiaan sekaantumisesta ja vaatien syyllisiä oikeuden eteen, jotkut myös vaativat rahallisia korvauksia caamaseille.

Vaikka caamasien asiat olivat todella tärkeitä joillekin konfliktiin osallistuneille, suurin osa vain käytti tapausta oikeuttaakseen oman vihansa bothalaisten lajia kohtaan yleensä. Suurelta osaltaan tämä johtui bothalaisten kuuluisasta tavasta käyttää petollisesti poliittista kaaosta hyväkseen. Kun mielenosoituksen bothalaisia vastaan jatkuivat, kävi ilmi, että ainoa tapa tilanteen ratkaisemiseksi oli löytää väärentämätön versio Caamas dokumentista, joka paljastaisi todelliset syylliset. Ympäri Uutta tasavaltaa kulki sana, joka pyysi ketä tahansa dokumentin haltiaa tuomaan tietonsa julki.

Ironista kyllä Imperiumin jäänteet, jotka olisivat parhaiten hyötyneet tilanteesta, eivät olleet enää kykeneviä hyödyntämään Uuden tasavallan ongelmia, sillä heidän sotavarustuksensa olivat kuluneet lähes loppuun. Kaksi vuosikymmentä kestäneiden taisteluiden jälkeen keisarillisen laivaston ylikomentaja Gilad Pellaeon lopulta hyväksyi sen tosiasian, että sota oli ohitse ja Imperiumi hävinnyt. Imperiumin pääkaupungissa Bastionissa Pellaeon tapasi moffien neuvoston ja kertoi havaintonsa heille suoraan ilmoittaen, että ainoa keino selviytyä olisi antautua Uudelle tasavallalle sillä ehdolla, että Imperiumi saisi pitää jäljellä olevat alueensa. Vastahakoisesti moffit myöntyivät Pellaeonin järkeilyyn. Pellaeon lähetti eversti Meizh Vermelin Morishimiin viemään viestiä kenraali Garm Bel Iblikselle ja pyytämään tapaamista, jossa heidän olisi määrä keskustella antautumisen ehdoista. Kierrettyään merkittävimmät keisarilliset sotilastukikohdat ilmoittaakseen rauhanneuvotteluiden alkamisesta Pellaeon matkusti Chimaeralla Pesitiiniin odottamaan Bel Ibliksen saapumista.

Bel Iblis ei kuitenkaan ollut tulossa, sillä Vermelin alus joutui tähtituhoaja Relentlessin kaappaamaksi Morishimissa moffi Vilim Disran käskyjen mukaisesti. Disra ei halunnut sodan Imperiumin ja Uuden tasavallan välillä päättyvän, joten hän muodosti kolmikantaisen liiton majuri Grodin Tiercen ja Flimiksi kutsutun huijarin kanssa. Flim naamioitui suuramiraali Thrawniksi, jonka suurin osa galaksin asukkaista uskoi kuolleen Bilbringin taistelussa vuosikymmentä aikaisemmin. Disra toivoi huijarin avulla pystyvänsä suostuttelemaan paljon uusia maailmoja liittymään Imperiumiin riitaisen Uuden tasavallan sijasta. Useat maailmat, kuten Kroctar ja Ruuria, vannoivat uskollisuutta Imperiumille, sillä he pitivät Imperiumia parempana kuin Caamas dokumentin riitauttamaa tasavaltaa.

Chimaera joutui Disran käskystä Cavrilhu piraattien hyökkäyksen kohteeksi, mutta hyökkäys oli naamioitu näyttämään corellialaisen kenraali Bel Ibliksen suorittamalta. Pellaeon kuitenkin keksi keinon varmistua, olivatko hyökkääjät Bel Ibliksen joukkoja käyttämällä tämän kehittämää taktiikkaa. Hyökkääjät lankesivat ansaan ja vahvistivat Pellaeonin epäilykset, ettei kyse ollut Bel Ibliksen tavasta kieltäytyä neuvotteluista, vaan että kyse oli Imperiumin sisäisestä vastustuksesta. Hän päätti viipyä vielä jonkin aikaa toivoen, että Bel Iblis ilmestyisi paikalle, vaikka hän alkoi kuulla huhuja Thrawnin paluusta. Vähän myöhemmin Pesitiiniin saapui Leia Organa Solo, jolle Pellaeon pääsi tekemään esityksensä rauhansopimuksesta Imperiumin ja Uuden tasavallan välillä.

Tällä välillä käynnissä oli useita erillisiä yrityksiä löytää ehjä kopio Caamas dokumentista. Lando Calrissianin, Han Solon ja Lobotin yritys murtautua Bastionin kirjastoihin epäonnistui, mutta he saivat Thrawnina esiintyneeltä Flimiltä väärennöksen. Ilman vaihtoehtoja amiraali Ackbar ja kenraali Bel Iblis kehittivät uhkarohkean suunnitelman tunkeutua keisarilliselle telakalle Yaga Minorissa, missä ehkä vielä oli käyttökelpoinen kopio. Booster Terrikin ja tähtituhoaja Tyranniciksi naamioidun Errant Venturen avulla he toivoivat pääsevänsä keisarillisen puolustuksen lävitse sieppaamaan dokumentin ilman, että kukaan tajuaisi heidän tekemisiään.

Uuden tasavallan huonoksi onneksi he eivät tienneet, että Tyrannic oli yksi Disran Bothawuihin lähettämistä kolmesta tähtituhoajasta. Näiden oli tarkoitus tuhota kaikki jäljelle jääneet alukset sen jälkeen, kun botahaisia puolustavien ja vastustavien lajien jännite purkautuisi väistämättömään taisteluun. Planeetan suojakenttien kaatuminen keisarillisten sabotöörien toimesta laukaisi aseellisen yhteenoton, jota keisarilliset agentit vielä yllyttivät väärennetyillä hyökkäyskäskyillä. Onneksi Han Solo Devistin veljesten kanssa havaitsi uhan ajoissa ja paljasti tähtituhoajat, joiden ilmestyminen sai kaikki yhdistymään yhteistä vihollista vastaan.

Yaga Minorissa Errant Venture joutui keisarillisten ansaan ja oli jo tuomittu tuhoon, kun pelastus saapui yllättävässä muodossa amiraali Pellaeonin paljastaessa huijari Thrawnin ja Disran roolin koko petoksessa. Hän myös paljasti, että Tierce oli klooni, joka oli luotu Thrawnin viimeisen kampanjan aikana kymmentä vuotta aikaisemmin. Salaliittolaiset olivat myös väärennelleet Caamas dokumenttia aiheuttaakseen lisää vihaa bothalaisia kohtaan ja levittääkseen levottomuutta koko galaksiin. Entinen Mistrylin varjovartija Shada D'ukal surmasi Tiercen, Disra pidätettiin ja Flim suoritti viimeisen esiintymisensä Thrawnina käskien keisarillisia joukkoja laskemaan aseensa ja pyytäen kenraali Bel Iblisin joukkoja tekemään samoin.

Luke Skywalkerin ja Mara Jaden Nirauanista löytämä alkuperäinen kopio Caamas dokumentista toi osaltaan päätöksen kriisille. Viikkoja myöhemmin Chimaeran komentosillalla allekirjoitettu rauhansopimus virallisesti päätti koko galaktisen sisällissodan.

Jälkimainingit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caamas dokumentin kriisin päätös ja rauhansopimus Imperiumin ja Uuden tasavallan välillä lopetti aseelliset yhteenotot kahden hallituksen välillä. Uusi tasavalta virallisesti hyväksyi Imperiumin jäänteiden rajat, joihin kuului kahdeksan sektoria ja esimerkiksi sellaiset maailmat kuten Bastion, Yaga Minor ja Muunilinst. Seuraavat kuusi vuotta olivat rauhalliset lukuunottamatta muutamia paikallisia yhteenottoja, kunnes yuuzhan vongien valloitus alkoi 25 jYt. Tässä yhteenotossa Uusi tasavalta ja Imperiumin jäänteet toimivat yhdessä kukistaakseen uuden uhan.

Uuden tasavallan jakautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bothalaisia vastaan olleet lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bothalaisten puolella olleet lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]